Vår planet – –det största sinnessjukhuset i galaxen?

publicerad 2 december 2013
- av Christer Nylander

Under bara ett par hundra år har mänskligheten lyckats skapa ett tiotal globala krisområden och flera hundratals svåra samhällsproblem som tillsammans med stor sannolikhet verkar leda oss till vår civilisations kollaps. Det har visserligen hänt många gånger tidigare i historien, men man hade ju hoppats på att evolutionen nu skulle ha gjort oss lite intelligentare.

Få människor har en tydlig helhetsbild av planetens situation och ännu färre har kunnat föreslå realistiska framtidsvisioner och färdplaner till ett bättre samhälle. Experter, politiker och media framstår som både förvirrade och handlingsförlamade.

I stället verkar planeten bebodd av miljarder människor som mer eller mindre lider av psykisk störning. Detta låter ju fullständigt orimligt, nedvärderande och kränkande, eller hur? Men kanske är det inte så! Grunden för diagnosen psykisk störning är en dysfunktionell personlighet som skapar signifikant lidande för den enskilde.

En civilisations fall kan knappast härledas till några politiker eller experter. Det är ju vi människor som både väljer politiker och som är politiker. Det är ju vi människor som överkonsumerar, lurar, misshandlar, gör inbrott, skattefifflar, släpper ut koldioxid, missbrukar etc, så det måste väl vara vi själva som lider av dysfunktionell personlighet.

Nu vet jag att läkarna valt att definiera denna diagnos så att bara en del personer kvalificerar sig, men är detta rättvisande? Det vi vet är att planeten och speciellt vår civilisation ligger risigt till och att vi är orsaken. Kanske borde vi reflektera över ovan nämnda diagnos.

Christer Nylander