Lars Bern: Åsa Melhus är inte vetenskapligt seriös om “silver”

11
2664

Lars Bern kritiserar universitetslektorn Åsa Melhus som var handledare för en av sina doktorander bakom avhandlingen “Aspects of Bacterial Resistance to Silver”. Bern konstaterar att slutsatsen i avhandlingen är på gränsen till pseudovetenskap eftersom den enbart handlar om giftigt silvernitrat och inte kolloidalt silver. Trots det används ordet “silver” både i rapportens rubrik och slutsats.

Citat från Lars Berns artikel:

Aspects of Bacterial resistance to Silver

Lars Bern,   feb 2015 - Foto: Torbjörn SasserssonDoktorandens handledare var universitetslektor Åsa Melhus som gjort sig känd för sin kamp mot användning av na-Ag. Av allt att döma har avhandlingen nu försvarats vid en disputation. Bland kommentarerna till mitt blogginlägg fanns ett från chefredaktören för webbtidningen 2000-Talets Vetenskap Ingemar Ljungqvist. Han var närvarande vid disputationen och har redogjort för vad som hände.Det visar sig att de laboratoriestudier som legat till grund för avhandlingen har utförts med användning av silvernitrat (AgNO3) och inte med kolloidalt silver (na-Ag) som är två helt olika saker. Trots det dras det generella slutsatser rörande alla silverpreparat i avhandlingen.

Detta är enligt min bedömning lika vetenskapligt som att göra studier på natriumcyanid (NaCN, livsfarligt gift) för att bedöma toxiciteten hos natriumklorid (NaCl, även kallat koksalt).

Silvernitrat framställs genom att lösa silvermetall i mycket stark salpetersyra (HNO3) medan na-Ag framställs genom elektrolys av silver i destillerat vatten, varvid silver övergår till nanopartiklar och positivt laddade silverjoner.

I sammanfattningen av avhandlingens resultat hävdar doktoranden att det tyder på att silver (utan att precisera i vilken kemisk form) kan bidra direkt och indirekt till antibiotikaresistens. I mina ögon är denna slutsats på gränsen till pseudovetenskap eftersom man bara studerat en silverförening av många, nämligen silvernitrat.

Det går inte att vetenskapligt dra den slutsats som doktoranden drar. Det mest förvånande med disputationen var att ingen av opponenterna, varav en är professor vid KI, uppmärksammade denna uppenbara kullerbytta i doktorandens (och handledarens) resonemang. Att sedan handledaren hotar med polis [väktare] när Ingemar Ljungqvist påpekar svagheten i avhandlingen, gör inte saken bättre.

Det är en skandal som Uppsala universitet borde ha anledning att utreda om man är det minsta rädd om sitt vetenskapliga anseende.

Läs mer om disputationen och Åsa Melhus på Lars Berns Blogg

Inspelning av Åsa Melhus som hotar att med väktare kasta ut Ingemar Ljungqvist


Länk till ljudfilenLämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
11 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ari Viklund
Ari Viklund
Gäst
14 maj 2015 kl 08:14

Inspeningen går ej att spela upp på iPhone. Finns den tillgänglig i annat format?

Thomas
Thomas
Gäst
14 maj 2015 kl 09:35

Går Bra att spela upp på iphone !

Julius
Julius
14 maj 2015 kl 10:34

Ett mycket bra exempel av svenska folkets vilseledande och fortsatt fördummande från s.k. specialister och vetenskap personer.Tur att vi har några som Lars Bern som kan inte vilseledas.Mycket bra artikel !!!!

Perra J
Gäst
14 maj 2015 kl 10:45

Det här är helt otroligt. Jag läste om det tidigare nånstans, och trodde det var ett skämt!

Ingela L
Ingela L
Gäst
14 maj 2015 kl 12:31

Jag läste avhandlingen innan disputationen och ingenstans står det specificerat vad det är för silver det handlar om. Redan där så skulle “handledaren” ha stoppat fortgåendet av avhandlingen och sagt att det måste framgå vilken substans som menas. Man kan undra hur mycket universiteten har börjat pruta mer på sin forskning?

Rolf Löfgren
Rolf Löfgren
Gäst
14 maj 2015 kl 14:15

Går det att anmäla Åsa Melhus för icke vetenskaplig handledning i detta ärende? Eller är hon immun mot granskning.

Ann
Ann
Gäst
15 maj 2015 kl 08:24

Lyssnade just på en iPhone, inga problem förutom lite dålig ljudkvalité.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
31 maj 2015 kl 03:51

Frågan är om det är medvetet forskningsfusk eller ren inkompetens? Oavsett vilket är nog karriärbyte att rekommendera. En Spärrvakt i tunnelbanan kanske kan göra ett bättre vetenskapligt arbete?

SweMizz
SweMizz
Gäst
19 juni 2015 kl 17:46

Usch vilken hemsk kvinna!

Robin Wickberg
Robin Wickberg
Gäst
18 augusti 2016 kl 00:40

Var är resten av inspelningen?

Jaro Pleva
Jaro Pleva
Gäst
23 oktober 2017 kl 12:29

Det är svenska staten som stöder vilken “forskning” som helst, bara det passar den förutbestämda ideologin och fogdarnas behov. Jag vill påminna om “vetenskap och beprövad erfarenhet”, en trollformell som statens hejdukar på Socialstyrelsen använde under det 3:e amalgamkriget för att trampa ner sanningssägarna om tandamalgamets giftighet.