VoF-ordförande (fd) dömd för sexuellt ofredande av barn

62
1515

VoF domslut sexuellt ofredande

En fd VoF-ordförande Jesper Jerkert i skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) dömdes för sexuellt ofredande av barn. Trots att en badvakt och en förälder konstaterade övergreppet, förnekade mannen gärningen. VoF är känt för att använda förnekelse som metod och förekommer regelbundet som sakkunnig förening i public service-kanaler som SR,  UR och SVT. 

Övergreppet genomfördes i en bastu på ett offentligt bad. Den tidigare ordföranden i VoF vill inte kommentera, men han förnekade brottet under rättsförhandlingarna trots närmanden i bastun och att mannens sexuella aktivitet observerats av barnen. En badvakt konfronterade mannen om vad han gjort varpå mannen frågade om aktiviteten han just utfört var förbjuden i bastun. Även en förälder till ett av barnen såg mannens beteende i samma bastu, enligt domslutet. Mannen rörde aldrig barnen.

Straffet blev kraftigt enligt domslutet

”Påföljden ska med hänsyn till målsägandens låga ålder bestämmas till ett kraftigt bötesstraff.”

”[X:s] beteende har varit ägnat att kränka målsägandenas sexuella integritet.”

Bötern blev 20 000 kr plus skyldigheten att betala ersättning till tre jurister på ytterligare knappt 20 000 kr samt 500 kr till en brottsofferfond. Mannen har tidigare stämts för förtal och även anmälts till Datainspektionen vid flera tillfällen på grund av nedsättande skriverier och falska anklagelser i VoF:s forum.

Ingen förälder eller mannen i fråga har valt att kommentera domslutet. Artikeln publiceras för det kan anses att innehållet är av allmänt intresse med tanke på VoF:s inflytande i samhället.

Källa: Tingsrätten | Text uppd. kl 11:31, 2 nov 2015

Relaterat


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

62 KOMMENTARER

 1. Per, det fanns noll utfall mot dig i min kommentar (7 Nov, 2015 kl 11:55). Det var ett konstaterande av karaktären hos VoF.

 2. VoF = Looooosers…..

  Sanningen och seriös vetenskap vinner över VoF varje dag i veckan…

  Lite lustigt att VoF: aren Hanno Essén är för den exotiska energikällan LENR (kall fusion) som jag ”tror” på.

  Herrens vägar äro outgrundliga 🙂

 3. Och snubben som är en av LCHF -gänget gurus Gary Taubes ”avslöjade” LENR som en bluff på 1980- talet.

  Han har senare erkänt att detta var bara för pengarna. Dessa skulle han använda för att bli författare i Hollywood.

  Men jag gillar Gary idag, tror han blivit en bättre människa 🙂

  Vad gäller LENR: In Mercatu Veritas = På marknaden finns sanningen…….

 4. @Hans persson. ”Pedofili anklagade amerikanska skeptikern [namn borttaget] som var på besök då han var ordförande. [namn borttaget] hyllade med bugningar. Hur många fler finns?” Åsyftas FMSF? Lägg gärna in länkar till grund för det påståendet. Att vara anklagad och ändå inga bevis eller åtal, är det inte detsamma som blott misstänkliggjord?

  Sedan ska vi ju med tanke på falska minnen, falska anklagelser, inte glömma att polis, åklagare, terapeuter, psykologer och breda domarsäten trott på barnoffer, ritualer, att Sture Bergwalls familj käkade foster osv.

  I Sandvikenfallet var det märkligt nog utredaren av eventuellt sexualbrott som lärde barnet hur r*nka ser ut och hur hon ville att lära barnet att pappa skulle gjort. Utr. lärde vittnet, ett barn, sökte bara bekräftelse på sina egna föreställningar hos barnet. De här var säkert två unga som spejat på föräldrarnas älskog, men absolut inte tagit skada av det.. Men åklagare såg samlagsrörelser, ja de såg absolut det de ville och såg ett pedofilbrott. Att sedan den ”misstänkte” pedofilen släpades i kedjor o bojor från häktet till rättssalen och ställdes inför rätten i dessa säger väl en hel del om ett rättssystem som löper amok..

  Barn kan visst ljuga, fast de kanske inte vet vad som är lögn. Så var det ju med fallet ”Eric”, för föräldrarna till de riktiga brottslingarna, deras egna söner, som lekte en makaber lek inne på dagisets toalett och lurade ett barn att framställa sin fader som pedofil och de verkligt skyldiga och olämpliga kanske fortfarande lämnats utan åtgärd. Var de inte part i målet om umgänge på mammans sida eller tyckte de att det bara var roligt att få se någon bli utpekad som pedofil? Skadeglädje liknande sadism är tyvärr rätt vanligt. De flesta rasister hyser faktiskt en viss belåtenhet övar att andra hamnar i sämre läge än deras egen låga självstatus..

  Och vad kan avundsjuka och missunnsamhet inte leda till? Att anmäla sin syster?

 5. @Bo.

  Det går tydligen fortfarande lyssna på Vetandets Världs reportage om VoF, sopgubben Andreas Rossi

  Citat ur SR presentation av avsnittet.

  ”2011 påstod Andrea Rossi att hans apparat kan alstra energi genom kall fusion. Han lyckades få flera välrenommerade svenska forskare att skriva positivt om hans teknik. Hanno Essén, lektor på KTH och dåvarande ordförande i skeptikerföringen Vetenskap och folkbildning, och fysikern Sven Kullander, ordförande i Kungliga vetenskapsakademiens energiutskott, får mäta på utsidan av maskinen och drar slutsatsen att den troligen drivs av en okänd kärnteknisk reaktion. Samtidigt skriver journalisten Mats Lewan på Ny Teknik många positiva artiklar om Andrea Rossis apparat.

  Vetandets värld åkte ned till Italien för att ta reda på mer om Andrea Rossi. Vi har besökt ett nedlagt raffinaderi utanför Milano. Där träffade vår reporter Marcus Hansson Edorado Bai, läkare och tidigare anställd på arbetsmiljömyndigheten i Lombardiet, Elvino Fradegrada som arbetar vid den lokala kommunen och Paolo Centola, professor i kemi på italiens största tekniska universitet, Politechnico, i Milano. De beskriver honom som en bedragare. Sylvie Coyaud, en italiensk-fransk vetenskapsjournalist förklarar hur Andrea Rossi nu använder sig av samma knep som han gjort i 30 års tid för att skapa intresse för sina påstådda uppfinningar som i flera fall visat sig inte fungera.”

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/375904?programid=412

  Som skeptikerförening tycks de hittat hem och all den energi de behöver.

 6. VoF verkar utåt sett ha beslutat sig för att lägga locket på och verkar också anse att det är lämpligt att den dömde fortsätter representera föreningen då denne fortfarande finns med på deras hemsida. På forum låtsas diverse skeptiker att de inte vet vem det är som är dömd fast det är ganska enkelt att ta reda på. Men man tycker att det spelar mindre roll då personen agerat som privatperson och inte i VoF´s namn. Därmed är verkar saken utagerad…

  För säkerhets skull så menar en specifik skeptiker att det i vilket fall inte spelar någon roll då denna själv, inte är med i VoF längre (trots att han bevisligen fortfarande står kvar på deras kontaktlista). Han har påstått att han lämnat VoF då de har för många småpåvar i organisationen. Humanisterna är bättre att vara med i anser han. Sanningen är att han blev avstängd från VoF´s Facebookgrupp pga av påhopp och kränkningar av annan medlem och att han vägrade ta moderatorns order om att sluta tjafsa och kränka andra. Han fortsätter dock med samma stil i andra forum och media och senast kallade han i en dagstidning människor som frivilligt besöker medium för offer. Och medium – ja de är bedragare (som alltid!). Och när han får ”moteld” så kallar han sina antagonister för hatare. Det är enklet och bekvämt…

  Att den dömde är redaktör för Fri Tanke (och gett ut litteratur på dess förlag) och som ägs av ordföranden i Humanisterna verkar inte bekymra denna skeptiker. Inte heller att Humanisternas ordförande redan 2003 beskylldes av ett flertal namngivna personer i en artikel i DN, för att ha ljugit om sina företagsengagemang och sina böcker.

  Det är så absurt. Och vad driver dessa människor?

  Om jag inte gillade jazz, om jag VERKLIGEN inte gillade jazz, skulle jag då få för mig att besöka jazzklubbar? Skulle jag välja att prata jazz med andra som INTE heller gillade jazz, påstå att jazz är farligt för människor, kalla jazzmusiker för påstådda musiker, ägna timmar och dagar åt att offentligt hata, kränka och förlöjliga alla som utövade och gillade jazz? Skulle jag diskutera och älta om och om igen med ”påstådda (jazz)musiker” att de är bedragande musiker? Skulle jag starta eller gå med i föreningen ”Visor och Folkmusik”, göra skrivelser för att jazz ska förbjudas trots att jag visste att jazzmusiken är skyddad i grundlagen och FN´s 18:e artikel?

  Eller skulle jag välja att låta de som gillade jazz göra det och ägna min egen tid till att göra det jag själv tycker mest om?

  Svaret är för de flesta ganska givet.

  • Spelet kallas NIGYSOB. Now I Got You Son Of a Bitch. Beskrevs ingående av Berne. De letar aktivt offer och tillfredställelsen det ger… En del blir poliser och lyckas göra skandal de också..

 7. När jag, en långvarig medlem i VoF sedan förra årtusendet, hörde dåvarande ordf i VoF föraktfullt förklara att han var den på KTH debunkade stollar som kom upp med apparater som påstods producera ”fri energi”, kände jag ett starkt obehag. Då samme ordf i VoF senare gick på den otroliga fadäsen att försvara en känd italiensk psykopat och bedragare, Andrea Rossi, tidigare dömd för guldsmugggling samt dömd till fängelse för ett mycket allvarligt miljöbrott, och som därefter dök upp med en ny blåsning, e-CAT, och beslagtogs med en rad lögner och falsarier bl.a. om tester, patent och kontrakt med amerikanska företag, bestämde jag mig för att avsluta mitt medlemskap i VoF.
  Då en annan f.d. ordf i VoF nu är dömd för sexuellt ofredande av barn, är jag stolt över mitt korrekta beslut. Karaktären hos styrelsen i en organisation präglar organisationen.

 8. Det är viktigt att VoF hade kvar den dömde i förtroende uppdrag i föreningen, trots domen, i 4-5 år. De lyckades undvika uppmärksamhet trots, att de haft en sexualbrottsling på framträdande position i VoF. Varför har inte de media som brukar citera VoF kritiserat VoF, när de har en redaktions medlem i deras tidning ”Folkvett”,som är dömd för sexbrott.

  Är det verkligen Folkvett??

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här