AI, automatiserade nyheter, massövervakning och du

publicerad 4 april 2018
- Mats G.
Smartphone - Bild: Geralt, Pixabay.com, CC0 Creative Commons
Drönarövervakning - Foto: Cambodia P.I. Network, CC BY 2.0
Drönarövervakning – Foto: Cambodia P.I. Network, CC BY 2.0

Mats Gabrielsson, pressfoto2ANALYS. Artificiell intelligens (AI) tar alltmer över nyhetsproduktionen världen över och samkörs med underrättelseverksamhet. Vad innebär det för yttrandefriheten? I en serie artiklar belyser dokumentärfilmaren Mats G. relationen mellan medier, ideologiproduktion och massövervakning. 

Text: Mats G. | Stöd gärna Mats arbete att få klart dokumentären om det fria ordet – swisha gärna en slant till: 073 600 45 57

Mitt filmprojekt “Det fria ordet” baseras mycket på den polarisering som nu sker i allt större skala i samhället och vad jag tycker mig se bär de etablerade medierna störst skuld till det genom den position de har i samhället. Den avgörande frågan nu tror jag är hur den nya tekniken med AI, utbyggnaden av 5G-nätet som ska vara klart till 2020 världen över och sakernas internet kommer att påverka vår verklighetsuppfattning där medierna har en central roll.

Expressens beteende är provokativt och signifikativt för hur medierna raserar bilden av de värderingar vi lägger på det demokratiska system som baseras på kommunikation, fria val, åsiktsfrihet och rätten till att skapa opinion. Det ideala tillstånd av dialog tror jag baseras på en situation där den ene inte utövar makt över den andra. Där båda har möjlighet till att bli sedd och respekterad.

Vakterna som beskyddar Thomas Mattsson och Peter Wolodarski. Foton: Torbjörn Sassersson, NewsVoice och Alexander Almqvist-Paajanen, Nya Dagbladet 23 mars 2018
Några av vakterna som beskyddar Thomas Mattsson och Peter Wolodarski. Foton: Torbjörn Sassersson, NewsVoice och Alexander Almqvist-Paajanen, Nya Dagbladet 23 mars 2018

Om man jag ska vara lite provokativ med försök till en objektiv blick och ta exempel av det som utspelats genom NewsVoice och Nya Dagbladets besök hos Expressen [läs mer] så ser jag två möjligheter. Hela situationen var styrd och en medveten polarisering där båda parter är kontrollerade av samma intressen. Eller så var det inte det, Expressen tog tillfället i akt att åter igen skapa en situation där de utmålas som måltavla för högerextrema nätverk och säger sig måste agera därefter. Resultatet blir ändå detsamma, kommunikationen än mer obefintlig och medierna mer maktfullkomliga. Exemplet kan också läggas på Granskning Sverige och Bechir Rabani.

Jag tar upp det för jag tror vi måste vara mycket uppmärksamma på hur vi påverkas och styrs på olika sätt genom intressen. Det belyser också det moment 22 – situation som uppstår med alternativa medier och medborgarjournalistiken, att agera och konfrontera MSM leder till att MSM sluter sig, men att inte göra det tar oss allt längre bort från yttrandefriheten.

Automatiserade nyheter kommer starkt

Martin Fredriksson - Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons
Martin Fredriksson (1980-) är en svensk journalist, aktivist och, enligt egen uppgift, tidigare hemlig informatör åt Säkerhetspolisen. Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons

Jag skrev tidigare hur Martin Fredriksson tidigare på Reseachgruppen med hjälp av pengar från Google utvecklat ett AI-system i syftet att producera nyheter. Många av de stora nyhetsbyråerna har gått över till AI i sitt nyhetsskapande. Washington Post samarbetar med CIA inom detta fält. Även Reuters använder det och AIPAC har utvecklat ett AI-system med Facebook, Google, Microsoft och Twitter i syfte att stoppa hat på nätet. Ett system de själva säger har varit mycket effektivt. Vad hatet består av får vi aldrig veta då algoritmerna sorterat bort dem. Hur ser det ut med Bonnier, Researchgruppen och Robert Aschbergs verksamheter som pekar ut vissa saker som högerextremt?

Om man använder sig av AI förmodar jag att man initialt måste programmera systemet, så att det så småningom fattar egna beslut och utefter vad det lärt sig prioriterar vissa saker och sorterar bort annat.  Programmerandet antar jag baseras på ett sorterande av information, kategorisering, indelning och upprepning som journalisterna på redaktionerna gör i kombination med automatiska urval genom den AI som sociala medier som Facebook, Twitter använder. Samtidigt lär sig dessa system vad som det skrivs om på alternativa medier och har möjlighet att till viss del styra innehållet även där.


När tex Thomas Mattson upprepar högerextremism, högerextremistiska nätverk osv relaterat till vissa personer, grupper och uttryck, ger han då AI-information om hur systemet i framtiden ska agera och samtidigt, registrera och utöva kontroll?


AI med inbyggda anklagelser, fiender och polariseringar

Polariserandet tycks vara en mycket viktig del av det journalistiska arbetet. Att utse motpoler som man förstärker för maximal effekt.

Markus Andersson - Foto: Mats Gabrielsson
Markus Andersson

Du är kanske bekant med det engelska begreppet ”blame game”. Människans behov av att utse syndabockar. I tredje mosebokens sextonde kapitel säger Gud till israelerna att de ska bekänna sina synder och lägga dessa på en bock och sedan driva ut den i öknen. Konstnären Markus Andersson har använt temat i flera av sina målningar som jag har berättat om. Den mest kända av dem är målningen på Christer Petterson som blev polisanmäld av Expressens fotograf Jonas Lemberg. En process som ledde ända upp till Högsta domstolen.

Att utse syndabockar som alltså i själva verket är oskyldiga har ju skett i alla tider och sker ju lite varstans i samhället och på olika nivåer. Inte sällan tycks människor vara omedvetna om att det sker, på något som avviker på något sätt, kanske tankeströmningar, en grupp, ett utseende, ett beteende, ett land, en religion etc. Att projicera något negativt på ”den andre” innebär ofta att slippa ta itu med sina egna tillkortakommanden och begrunda sin egen verklighetsuppfattning, men det sker ju lika ofta med syftet att dölja något.

Vi ser det dagligen i media, istället för att gå in på djupet med en fråga använder de frameing, inramning som metod att kategorisera och förenkla ett förlopp, en person, eller grupp och gärna benämna det högerextremt. First frameing innebär att omedelbart försöka fånga betraktarens uppmärksamhet mot en önskad ram genom att appellera till känslomässiga associationer i det undermedvetna. En person som utsätts för denna metod har mycket svårt att bli av med den officiella bilden som skapats även om den är falsk.


Att utse syndabockar på en global skala kan man ta exemplet ”kriget mot terrorn”. Som fullt medvetet orkestrerats och genom medierna förmedlats till allmänheten. Utan medierna hade inte något av de krig som vi sett ödelägga så många länder kunna uppstå. Utan medierna hade miljontals människoliv sparats i Mellanöstern.


Detta leder i sin tur till polarisering och till ett konstruerat hot och till åtgärder för detta hot. Den svartmuskige araben som vi sett genom årtionden i filmer från Hollywood och deras latenta behov av terror mot oss andra kräver fullskalig övervakning av samhället för vår egen säkerhet.

Utan denna hotbild hade ett företag som Palantir technologies inte kunnat uppstå och utvecklats. Har du hört talas om det? De förekommer inte vad jag kan se några diskussioner om dem på sociala medier. Liksom stenen som namnet är taget från, som Saruman i Tolkiens “Sagan om Ringen” använder för att skåda in i framtiden, använder de en avancerad AI teknologi som fullständigt kartlägger våra liv in på vårt DNA.

I nästa del berättar jag mer om Palantir: Företagen som ser vad alla personer, företag och nationer gör och sedan säljer Big Data

Text: Mats G.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • vi behöver inte massmedia för att veta att araben är krigslysten som person.

  vi har det skrivet i bibeln, där Gud säger att ishmael ska bli en vildåsna och bråkstake.

  och vi märker av det i konfrontationerna. jag har nämligen diskuterat med såkallade muslimer så gott som dagligen under 4-5 år och det var längesedan jag tappade bort räkningen på antalet dödshot.

  jo , just det. angående AI så har jag hittat en profetia som ska ha blivit nedskriven på 1800-talet där Jesus Kristus tydligt säger att robotar aldrig kommer göra något annat än det människor programmerat dem att göra.

 • Jag släppte nu igen Larsens kommentarer (19:38, 19:40) av flera skäl:

  1. Du har postat den efter helt fel artikel. Det som jag tog bort var exakt vad du skriver.

  ”Tidningsredaktioner får ofta objudna gäster, i receptionen flockas politiskt förvirrade, rättshaverister, stollar i allmänhet, ambulerande försäljare och Jehovas Vittnen som vill dela ut Vakttornet. Vilken grupp ni vill hänföra NewsVoice och Nya Dagbladet till står läsaren fritt. ”

  Mitt svar: Du borde ha postat din klagan ovan efter artikeln som handlar om vårt besök. Där kanske den överlevt. Har jag fel? Förolämpar du inte de som gillar NV? Du förolämpar definitivt mig och de som arbetar med NyD.

  2. I övrigt, nej, vi försöker verkligen inte bedra läsarna. Det är exakt som NyD påstår. NyD har försökt att på flera olika sätt komma i kontakt med ansvariga på DN och Expressen utan resultat. Det är exakt som Markus säger i intervjun med Expressen, då finns bara ett alternativ kvar, att besöka DN/Expressen på deras planhalva. Min roll var att göra reportage om NyD:s reportage.

  3. Detta betyder att du Per Larsen är konspirationsteorikern per se. Du tror att vi i hemlighet konspirerat för att genomföra en kupp. Sorry. Inte.

  4.Det finns många inom etablissemanget som vill tala med oss och något färre som vågar göra det. Vi vet alla vad det handlar om tex: gruppsykologi på arbetsplatsen, utanförskapsrädsla, fördelarna för dessa att stanna i sin egen ekokammare. Bortsett från de finns det många inom etablissemanget som ger oss tummen upp och hejar på i bakgrunden. Vi respekterar självklart deras val att inte göra det öppet.

 • Massmedierna har blivit en instans i samhället som genom en ideologi fått till uppgift att “spegla verkligheten” åt oss andra, dvs bestämma hur vi ska tolka verkligheten, uppfatta den. ok?

 • Texten som censurerades var:
  “Tidningsredaktioner får ofta objudna gäster, i receptionen flockas politiskt förvirrade, rättshaverister, stollar i allmänhet, ambulerande försäljare och Jehovas Vittnen som vill dela ut Vakttornet. Vilken grupp ni vill hänföra NewsVoice och Nya Dagbladet till står läsaren fritt. ”
  Att redaktören kände sig träffad av något i exemplen betyder ju inte att andra läsare gör samma bedömning!

 • [Som utlovat fick Larsen sin kommentar publicerad för att visa att NV inte censurerar åsikter. Den är härmed visad, men nu borttagen eftersom Larsen postat en konfliktsökande kommentar som är off-topic och bryter mot reglerna.]

 • Jag har svårt att förstå din text “verklighetsuppfattningen som givits massmedierna” kan jag läsas som “verklighetsuppfattningen som givits i massmedierna” eller “verklighetsuppfattningen och som givits massmedierna”vilket skall det vara?
  Är det bara en instans i samhället som i meningen “den instans i samhället som har makten över ordet och verklighetsuppfattningen” är skaparen av vår verklighetsuppfattningen och har makt över ordet?
  Du skriver att “Allmänheten har ett allt mindre förtroende för medierna.” I verkligheten har det förtroendet ökat med sju enheter förra året och minskat med tre i år, det har varit jämnt i ungefär tio år. Vad basera du ditt uttalande på om “allmänhetens” förtroende för pressen?

 • Per Larsen, Jag tror att polarisering sker när den instans i samhället som har makten över ordet och verklighetsuppfattningen som givits massmedierna, genom den ideologi som den baseras på sedan början av 70-talet, inte låter kommunikationen verka på ett öppet och ärligt sätt, utan premierar ett visst narrativ och förkastar andra. Detta i samband med att man ofta gogodtyckligt tillskriver vissa frågor högerextremt, kopplat till utvalda personer eller grupper, och annat liberalt eller rätt värdegrund.

  Ett god kommunikation enligt mig baseras på att parterna ser och respekterar varandra och inte att den ene parten utövar makt över den andra. De stora mediebolagen lever knappast upp till detta utan precis tvärtom. De bemöter sällan frågor med fakta som leder en diskussion framåt.

  Jag baserar mina påståenden med att analysera det jag ser. Till viss del använder jag medieforskare som Bengt Nerman, Lars Nord, Jesper Strömbäcks skrifter.

  Allmänheten har ett allt mindre förtroende för medierna.

 • Tack Mats G. för en klockren artikel.

  Dessa rader som du har skrivit ”Att projicera något negativt på ”den andre” innebär ofta att slippa ta itu med sina egna tillkortakommanden och begrunda sin egen verklighetsuppfattning, men det sker ju lika ofta med syftet att dölja något.”

  Detta handlar enligt min uppfattning om att en människa borde jobba i första hand med sitt inre, med sig själv = självkännedom. Då skulle vi få en mycket bättre värld.

  Eller som Jesus sa: Varför ser du flisan i din broders öga men märker inte bjälken i ditt eget öga?

  Den så kallade AI intelligens handlar egentligen om att föra bort människan från sitt inre och hålla henne kvar i den materiella världens ok. Det blir således inte människan som individ med sina egna erfarenheter som räknas men det blir AI som dikterar syn på världen tillvaron och händelserna i den och korrigerar den personliga uppfattningen på en konstgjord väg.

  Då människor pratade med varandra och tittade i varandras ögon och utbytte erfarenheter med varandra kring lägerelden är minne blott, för att all kommunikation verkar ske genom mobiler och datorer och en människa är inte kapabel att titta i en annan människas ögon. Vi blir halvt robotiserade vilket märks även på skådespelare i vissa filmer som Bron t.ex.

 • Resultatet för polarisering sker ju på många plan, att jag syftar på politiskt trodde jag var underförstått. Vad det får för ekonomiska och kulturella konsekvenser är en djupare fråga.

 • @ Per Larsen,

  Är det inte dags för dig att lägga ner dina kommentarer här på Newsvoice? Vad jag kan se finns ingen här som fått så många inlägg/delar av inlgg raderade p.g.a. brott mot kommentarsreglerna.

  Eller upplever du månne att det är alla andra som är oförstående och fulla med tillkortakommanden och bristande insikter?

  Helt otroligt att redaktören har haft ett så stort tålamod med dig, som du hela tiden utan pardon utnyttjar till bristningsgränsen. Ja, detta kan man också säga är ett påhopp. Men befogat tycker jag.

 • “Men det är väl svårt att missa att en fördjupad polarisering sker i samhället pga de etablerade mediernas bristande kommunikation?” Om det inte är svårt så svara på frågan? Ge gärna några exempel och var tydlig annars är det du MATS Gabrielsson som inte kommunicerar, påstår polarisering utan grund och vägrar att svara. Är det du som vägrar svara? Du kan inte hänvisa till kommande artiklar, varför skulle någon vilja läsa dom om denna är nonsens?

 • Per Larsen, svar kommer i artiklar längre fram. Men det är väl svårt att missa att en fördjupad polarisering sker i samhället pga de etablerade mediernas bristande kommunikation? Många journalister påstår massa saker men bereder inget utrymme för dialog.

 • @ Öysten Rönne 4 Apr, 2018 at 21.49

  Senare ikväll har jag kunnat komma in på olika sidor igen. Har dock inte kollat alla som var förhindrade tidigare – och inte postat några länkar själv ..om det nu kan ha varit det som bidrog till ‘stötestenen’. I januari blev jag ‘anklagad’ för att spamma, när jag tackade (var och en) för en mängd ‘Grattis på födelsedagen’ – Fb har mer och mer konstigheter för sig.

 • @ Mayne Sundewall Hopkins 4 Apr, 2018 at 18:22,

  Jag har också fått upp samma felmeddelande på några sidor, dock ej Newsvoice….ännu…

 • Igår kunde jag vare sej klicka eller kommentera på någonting på Fb. Idag kommer det ideligen upp en box med meddelandet: “This site is not secure…” för nästan alla Fb-grupper (av värde). Jag kan alltså inte komma in på någon av de sidor som handlar om hälsofrihet, vaccin, naturligt läkande, etc. Lika illa är det betr. Stefan Whildes Fb-sidor och Newsvoice fb-sida. Jag kan bara titta på kommentarer om söta djur osv.. Muntert .N.O T.!!

 • Några frågor på denna text och de påståenden som görs.
  Vilken källa har Mats Gabrielsson för påståendet att “den polarisering som nu sker i allt större skala i samhället”? Är det politisk, förmögenhet eller bildningsgrad som polariseringen avser?

  [Raderad text. Förolämpande. Förlöjligande av NewsVoice och tidningens läsare.]

  MedieAkademin har visat att förtroendet ökar för dagspressen, dagspressen är en garant för fria val, åsiktsfrihet och rätten till att skapa opinion. Kanske kan textförfattaren nämna åtminstone en större grupp som har samma inställning, nämligen den att “medierna raserar bilden av de värderingar vi lägger på det demokratiska systemet”? Eller ge en källa?
  AI-system, på vilket sätt kan det fungera. “AI med inbyggda anklagelser, fiender och polariseringar” sätter icke önskvärda etiketter på textsnuttarna menar författaren, detta är knappast AI kanske AD Artificiell Dumhet. Varför denna rädsla för att stå för sin politiska hemvist?

 • Mycket intressant artikel! Uttrycket “blame game” förklarar ju en hel del av alla sjukligheter. Och man måste ju säga att förrädarna i hög grad har lyckats avseende exempelvis nyttjandet av ordet “högerextremist”.

  Men succsessivt kommer verkligheten och insikten om bedrägeriet ikapp.

 • Verkar som om inofficiell svartlistning av nya AI media kan diskuteras.
  Men misstagen kommer säkert avslöja dom ändå.
  Intressant att se två AI nyheter, en från t.ex. Ryssland och en annan från USA om samma händlese.
  Det är en nyhetsform som kan samproduceras så att vi kan filtrerea ut de kvarvarande gemensamma nämnarna. Men så länge “nyheter” levereras i propagandasyfte som idag bygger allt på en-faldighet i ordets ursprungliga bemärkelse.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *