Martin Jönssons kartellsajt Faktiskt.se läggs ner – Sossarna vann valet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 januari 2019
- NewsVoice redaktion
Martin Jönsson - Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
Martin Jönsson - Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
Martin Jönsson – Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

DEBATT OCH ANALYS. Policyskribenten Martin Jönsson som tog initiativet till Faktiskt.se betonar att det var planerat att kartellsajten skulle läggas ner vid årskiftet, men det var inget som pekade på det när den lanserades i april. Är egentligen den påstått planerade nedläggningen en efterkonstruktion på grund av ett misslyckande och/eller handlade det bara om att aktivt påverka valet 2018?

Martin Jönsson säger i oktober till Medievärlden att tidsramen för Faktiskt.se var begränsad till valåret och att därför var det tänkt att samarbetet skulle läggas ned vid årsskiftet.

“Det har varit planerat sedan starten och det beror framför allt på att Public service inte kan vara en del av ett permanent samarbete med kommersiella företag”, uppger han till Medievärlden.

Något stämmer inte här. Om Faktiskt.se endast skulle vara verksamt några månader vid valet 2018 handlade naturligtvis Faktiskt.se om att aktivt påverka valet genom att förhindra att sociala medier verkade till fördel för SD. Sverigedemokraterna var ju den stora rädslan för etablissemanget innan valet.

Opinionsundersökningar pekade på att SD kunde få upp till 28% av väljarna och varför startade överhuvudtaget samarbetet med kommersiella aktörer om det var ett problem? Svaret är förmodligen att målet helgade medlen.

Om Faktiskt.se sedan lagts ner strax efter valet (låt säga den första oktober) hade det varit för uppenbart. Istället meddelas i mitten på oktober att sajten läggs ner nu i årsskiftet.

Det fanns dock inga tydliga tecken på att Faktiskt.se skulle läggas när sajten lanserades i april. Så här beskrevs sajtens mission från första början av de medverkande parterna:

Faktiskt. faktagranskande journalistik

“Faktiskt är ett samarbete mellan några av Sveriges ledande mediehus där vi samlar faktakollade påståenden inom samhällsdebatten och det offentliga samtalet i Sverige.

Samarbetets syfte är att bidra till en öppen, inkluderande och faktabaserad offentlig debatt. Genom att gå igenom faktaunderlaget bakom påståenden som påverkar vår verklighetsuppfattning arbetar vi för en källkritisk diskussion och en konstruktiv samhällsdebatt. Faktiskt ska också avslöja spridningen av konstruerade och påhittade nyheter och annat digitalt medieinnehåll som utger sig för att vara sanna.

Faktiskt arbetar efter de spelregler som finns för svensk press, radio och tv. Varje deltagande mediehus/ansvarig utgivare fattar beslut om och genomför sina egna faktakollar och publicerar dessa på sina respektive plattformar. Gemensamt för samarbetet är sajten Faktiskt.se där länkar till samtliga faktakollar finns och publiken kan lämna tips.

Faktiskt följer de riktlinjer som satts upp av det internationella faktakollsnätverket IFCN och deras ”Fact checkers code of principles”. Dessa regler kräver att vi är neutrala och politiskt oavhängiga och har full öppenhet om metoder, källor, finansiering och organisation.” – Sida sparad av Web Archive 25 april 2018

Visst låter denna missionsförklaring som en permanent satsning, även om det i praktiken inte blev det? Här sägs inget om valet 2018 som en begränsande faktor. Tvärtom jämfördes Faktiskt.se i medierna med den norska motsvarigheten Faktisk.no som också förblir en permanent satsning. Den norska sajten ska alltså inte läggas ner. Tvärtom utvecklar Faktisk.no ett samarbete med Facebook

Kan vi lita på Martin Jönsson?

Jag tror inte det. Jönsson är journalisten som i SvD 2012 ansåg att Assange hade en paranoid och rättshaveristisk karaktär när Julian Assange tog sin tillflykt på ambassaden i London. Istället för att hedra Assanges gärning för fri journalistik i sin artikel utnyttjade Martin Jönson sin maktposition som blivande kulturchef på SvD för att näthata en frihetsälskande människa som gett miljoner människor över hela världen hopp om ökad transparens i maktapparaten. Vem kan lita på en journalist som hatar transparens och att makten ska kunna granskas och avslöjas?

Andra orsaker till att Faktiskt.se läggs ner kan handla om att sajten ansågs vara ett misslyckande. Flera journalister inom etablerad medier kritiserade öppet kartellsajten, personer som: Åsa Lindeborg (Lägg ner faktakollen), Håkan Boström (Faktiskt.se mestadels ett fiasko) och Björn Werner (Faktiskt.se är slöseri med licenspengarna).

Kartellens egna sajter hyllade Faktiskt.se som en lösning på alla påstådda problem med sociala medier. Självklart granskade aldrig de inblandade aktörerna (SVT, SvD, DN, SR, KIT) varken sig själva eller varandra. Nu när valet är över och socialdemokraterna fick majoriteten av rösterna gäller “business as usual”. Faktiskt.se behövs inte längre. 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Faktiskt.se ville påverka valet, något som ingen annan får göra tydligen. Framförallt inte “högerkrafter”.

 • F.ö. antyds här att det hela var en sosse-plan, men medverkande medier var alls inte under sosse-kontroll, men under monopolkapitalistiskt ägande och följande granskning visar att det alls inte var inriktat på att stödja sossarna: https://faktiskt.eu/nej-moderaterna-vill-inte-sanka-lonerna-sant-eller-falskt/

  Snarare var det nog enbart ett försök av fulpolitiker att strössla pengar på monopolkapitalistiskt lojala fuljournalister i allmänhet, d.v.s. ett slags extra korrumperat presstöd, vilket dessutom verkar ha slagit helt fel.

  Nedläggningen är således logisk.

 • Socialdemokraterna fick en minskning med ca 3% till ca 28%, INTE “majoriteten av rösterna”, men visst är det “business as usual”, med samma slags korrumperade bilderbergare som förr.

  Monopolkapitalet, tillsammans med deras NGO:er, kommer nog fortsätta med sina olagliga massmord på olika krigsskådeplatser, samt drunkningar i Medelhavet, genom fortsatt Nato-vurm och signalpolitik.

  EU-eländet, dvs. bankirernas, monopolkapitalisternas och mediemogulernas fortsatta vilseledning, massinvandring av extremsekterister, kriminella, icke-flyktingar, icke-barn, ankarbar kombinerat med ökad ojämlikhet kommer fortsätta, eftersom svenskarna vilseletts av fulmedia till att rösta för det, och eftersom svenskarna inte förstår att de är vilseledda.

  Fulpolitikerna och fulmedierna kommer fortsätta med segregerande “mångkultur”, i syfte att skapa den ras- och sekt-motsättning som dessa bilderberggruppare behöver för att skapa den tillväxt, de konflikter och de krig som de livnär sig på i land efter land.

  Religionerna, etniciteter och flaggor, utgör den taggiga gloria av falsk stolthet som ofta placeras på människorna, vilket både skapar lidande och lindrar lidande, likt olika typer av dålig psykofarmaka, som inte lindrar grundorsaken till lidandet.

  Föreställ er en värld där monopolkapitalet INTE utnyttjar nationernas olika folk! Där de olika folken kan komma i ekologiskt hållbar balans med sin egen natur, där nationer hjälper varandra broderligt och systerligt och långsiktigt när problem uppstår, där kulturerna bevaras och utvecklas lokalt, där människor kan leva för att de trivs, där det är mest hälsosamt för människorna, både kulturellt, men även vad gäller lagom doser av d-vitamin för sin egen hud, isället för de depressioner och cancer som dagens politik skapar!

  Människor skulle då även kunna byta kultur, för det skulle då finnas olika kulturer att byta till, men skulle även kunna stanna i sin egen bevarade kultur och må bra av detta. En verklig “mångkultur” inte en falsk, som idag.

  • Tänk dig en värld i fred. En värld där krig och våld inte behövs. Där människor samverkar globalt för människans utveckling, inte tekniken.
   Låter som en skräckvison för Bilderbergarna Löfvén och Kristersson, eller hur? Och den bakomliggande sionismen.
   Så låt oss då göra den till verklighet!!!

 • Några sajt-namnförslag inför nästa val.

  absolutsanning.se

  nikanlitapaoss-igen.se

  denhargangenblirdetbattre.se

 • Sök på Udo Ulfkotte för att se strukturen bakom denna systematiska disinformation. Enligt Ulfkotte bedriven av amerikanska UD via CIA. Se intervjuer innan han dog på youtube. Hans bok “Gekaufte Journalisten” följdes av hans snabba “naturliga”död.
  Boken översattes till Engelska, samtidigt som priset steg från Eur 15 till Eur 900!
  Vi i väst har ju ingen officiell censur.

 • Någon som har en länk till EU:s handbok för journalister? Den som starkt begränsar journalisters yttrandefrihet vid grova brott?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *