Martin Jönssons kartellsajt Faktiskt.se läggs ner – Sossarna vann valet

publicerad 1 januari 2019
- av NewsVoice
Martin Jönsson - Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
Martin Jönsson - Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
Martin Jönsson – Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

DEBATT OCH ANALYS. Policyskribenten Martin Jönsson som tog initiativet till Faktiskt.se betonar att det var planerat att kartellsajten skulle läggas ner vid årskiftet, men det var inget som pekade på det när den lanserades i april. Är egentligen den påstått planerade nedläggningen en efterkonstruktion på grund av ett misslyckande och/eller handlade det bara om att aktivt påverka valet 2018?

Martin Jönsson säger i oktober till Medievärlden att tidsramen för Faktiskt.se var begränsad till valåret och att därför var det tänkt att samarbetet skulle läggas ned vid årsskiftet.

“Det har varit planerat sedan starten och det beror framför allt på att Public service inte kan vara en del av ett permanent samarbete med kommersiella företag”, uppger han till Medievärlden.

Något stämmer inte här. Om Faktiskt.se endast skulle vara verksamt några månader vid valet 2018 handlade naturligtvis Faktiskt.se om att aktivt påverka valet genom att förhindra att sociala medier verkade till fördel för SD. Sverigedemokraterna var ju den stora rädslan för etablissemanget innan valet.

Opinionsundersökningar pekade på att SD kunde få upp till 28% av väljarna och varför startade överhuvudtaget samarbetet med kommersiella aktörer om det var ett problem? Svaret är förmodligen att målet helgade medlen.

Om Faktiskt.se sedan lagts ner strax efter valet (låt säga den första oktober) hade det varit för uppenbart. Istället meddelas i mitten på oktober att sajten läggs ner nu i årsskiftet.

Det fanns dock inga tydliga tecken på att Faktiskt.se skulle läggas när sajten lanserades i april. Så här beskrevs sajtens mission från första början av de medverkande parterna:

Faktiskt. faktagranskande journalistik

“Faktiskt är ett samarbete mellan några av Sveriges ledande mediehus där vi samlar faktakollade påståenden inom samhällsdebatten och det offentliga samtalet i Sverige.

Samarbetets syfte är att bidra till en öppen, inkluderande och faktabaserad offentlig debatt. Genom att gå igenom faktaunderlaget bakom påståenden som påverkar vår verklighetsuppfattning arbetar vi för en källkritisk diskussion och en konstruktiv samhällsdebatt. Faktiskt ska också avslöja spridningen av konstruerade och påhittade nyheter och annat digitalt medieinnehåll som utger sig för att vara sanna.

Faktiskt arbetar efter de spelregler som finns för svensk press, radio och tv. Varje deltagande mediehus/ansvarig utgivare fattar beslut om och genomför sina egna faktakollar och publicerar dessa på sina respektive plattformar. Gemensamt för samarbetet är sajten Faktiskt.se där länkar till samtliga faktakollar finns och publiken kan lämna tips.

Faktiskt följer de riktlinjer som satts upp av det internationella faktakollsnätverket IFCN och deras ”Fact checkers code of principles”. Dessa regler kräver att vi är neutrala och politiskt oavhängiga och har full öppenhet om metoder, källor, finansiering och organisation.” – Sida sparad av Web Archive 25 april 2018

Visst låter denna missionsförklaring som en permanent satsning, även om det i praktiken inte blev det? Här sägs inget om valet 2018 som en begränsande faktor. Tvärtom jämfördes Faktiskt.se i medierna med den norska motsvarigheten Faktisk.no som också förblir en permanent satsning. Den norska sajten ska alltså inte läggas ner. Tvärtom utvecklar Faktisk.no ett samarbete med Facebook

Kan vi lita på Martin Jönsson?

Jag tror inte det. Jönsson är journalisten som i SvD 2012 ansåg att Assange hade en paranoid och rättshaveristisk karaktär när Julian Assange tog sin tillflykt på ambassaden i London. Istället för att hedra Assanges gärning för fri journalistik i sin artikel utnyttjade Martin Jönson sin maktposition som blivande kulturchef på SvD för att näthata en frihetsälskande människa som gett miljoner människor över hela världen hopp om ökad transparens i maktapparaten. Vem kan lita på en journalist som hatar transparens och att makten ska kunna granskas och avslöjas?

Andra orsaker till att Faktiskt.se läggs ner kan handla om att sajten ansågs vara ett misslyckande. Flera journalister inom etablerad medier kritiserade öppet kartellsajten, personer som: Åsa Lindeborg (Lägg ner faktakollen), Håkan Boström (Faktiskt.se mestadels ett fiasko) och Björn Werner (Faktiskt.se är slöseri med licenspengarna).

Kartellens egna sajter hyllade Faktiskt.se som en lösning på alla påstådda problem med sociala medier. Självklart granskade aldrig de inblandade aktörerna (SVT, SvD, DN, SR, KIT) varken sig själva eller varandra. Nu när valet är över och socialdemokraterna fick majoriteten av rösterna gäller “business as usual”. Faktiskt.se behövs inte längre. 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat