Terrorattacken i Nya Zeeland kan utsätta Sverige för fara – Säpo instämmer inte [ännu]

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 mars 2019
- Torbjörn Sassersson
Brenton Tarrant, selfie 15 mars 2019

DEBATT. Nattens terrorattack i Christchurch svensk tid som hade minst 49 dödsoffer sätter Sverige på kartan för potentiella nya terrorattacker. Den tanken är inte orimlig, men Säpo uppger till NewsVoice att beredskapsnivån inte höjts.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | text uppd kl 16:01

Nya Zeeland har drabbats av en Breivik-liknande attack. Mannen som identifierats som Brenton Tarrant (ej helt fastställt) utförde attacken mot en moské i staden samtidigt som han sände attacken med live-video på Facebook.

Ebba Åkerlund, privat foto
Ebba Åkerlund, privat foto

På ett av vapnen han använde står skrivet ”Ebba Åkerlund”, ett av offren vid terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. Den 11-åriga Ebba nämns flera gånger i ett manifest som Tarrant lämnat efter sig. Texten gör gällande att dagens terrordåd var ”en hämnd för Ebba” på Drottninggatan och hennes död var en anledning som fick Tarrant att sluta tro på en demokratisk eller politisk lösning på ”problemet med inkräktare”. Han syftar bland annat på muslimer.

Brenton Tarrant, selfie 15 mars 2019
Brenton Tarrant, selfie 15 mars 2019

Brenton Tarrant greps och är vid liv. Ytterligare en moské attackerades samtidigt. Minst tre misstänkta är gripna.

ArcanumSkolan 2024

Säpo kommenterar

NewsVoice kontaktade svenska Säkerhetspolisens pressavdelning och frågade om beredskapsnivån mot terrorattacker nu höjs i Sverige.

Säpo svarar:

“Säkerhetspolisen bedömer löpande hotbilden mot Sverige. Terrorhotnivån mot Sverige ligger kvar oförändrad på förhöjd nivå (tre på en femgradig skala) där den varit sedan oktober 2010.

När det gäller attentatet på Nya Zeeland samverkar vi och hämtar in information om den allvarliga händelsen. Det som inträffat påverkar inte hotnivån här i Sverige i nuläget.”

Trots allt risk för vedergällning mot Sverige?

NewsVoice skrev i en debattartikel samma dag som terrordådet den 7:e april 2017 att attacken sammanföll strax efter att ett stort antal svenska massmedier i runt 50 artiklar den 4:e till 7:e april 2017 (se artikellista) kraftigt kritiserade islamifieringen i särskilt utsatta områden i Stockholmsregionen.

Det finns anledning att misstänka att massmediernas kritik 2017 mot sharialagarna i Stockholmsförorterna kan ha utlöst attacken samma vecka. Nu när Ebba Åkerlund används som skäl till terrorattacken mot muslimer ligger inte tanken långt bort att den i sin tur kan leda till en vedergällning mot Sverige. 

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: terrorattack
 • Underligt att de plockat bort alla filmer från den förmodade attacken. Vissa personer på nätet har dock granskat dem innan de togs bort. Märkligt att det varken finns kulhål i väggarna eller blod i moskén. Det finns andra egendomligheter också (som vanligt) bl a att det hölls en övning innan.

  De här “attackerna” av olika slag har turnerar runt i världen. Det verkar vara dags för något i Europa igen. Förmodar att nästa händelse kommer att äga rum i Sverige. Det finns säkert någon algoritm som styr var man ska operera.

  Finns flera filmer på youtube som diskuterar händelsen ur ett analytiskt perspektiv. Sök på Christchurch och Operation Gladio.

 • NZherald.co.nz (20 Mar, 2019): Christchurch mosque shootings: ISIS leader Abu Hassan al-Muhajir calls for revenge

  “A high-ranking member of ISIS has called for revenge after the deaths of 50 Muslims in Christchurch.
  The terror organisation’s spokesman Abu Hassan al-Muhajir is believed to have issued an appeal in a 44-minute audio recording.
  The New York Times reports that al-Muhajir broke six months of silence to call for retaliation.”

  https://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=12214414

 • Gärningsmannen ska ha varit kommunist. I Agenda den 17:e Mars var gärningsmannen högerextrem… Just saying.

 • @ Red

  Nu måste jag dra det här länkdebaclet från början som har sin utgångspunkt i inlägget jag skickade 19-03-16 14:37. Jag skrev alltså ett e-mail till SÄPO som lyder :
  ———————————————–
  “Hej. I samband med terrordådet på Drottninggatan utgick en bulletin från er hemsida om att ni själva förestod en terrorövning som uppgavs äga rum i tre dagar , just innan dådet ägde rum. Även sjukvårds- och räddningspersonal såväl som journalister hade någon form av kombinerad konferens/övning med inriktning på just terrorism i omedelbar anslutning till Drottninggatan.

  Nu undrar jag om ni ser det som en ren tillfällighet eller inte ? Om inte , är jag intresserad av att veta om , och i så fall när , ni planerar att hålla liknande övningar i framtiden.

  Mvh / Kenneth Thorberg”
  ——————————————-
  När jag försökte skicka detta mail i anslutning till nämnda inlägg saknas länken. Vid påstötning ber du mig skicka länken igen vilket jag gör men då uppger du att den inte går någonstans. Jag kan dock själv klicka på den till min e-mail men jag kan sen inte klicka mig tillbaks till Newsvoice.

  Jag har skickat ett antal mail från min e-mail förut men aldrig varit med om nåt liknande.

  Slutsatsen måste bli att mail skickade till SÄPO inte går att vidarebefordra…!? Eller … ??

  • Iscensatta terrorövningar pågår nu världen över och det kommer inte bli lätt att skilja mellan skapade händelser och verkliga. Andemeningen är tydligen att vi skall förstå att det är fler än en grupp som bär sig illa åt. Ibland så kan man inte vidarebefordra myndighets mejl… men det skall gå att göra copy + paste in i ett nytt mejl eller dokument.

 • Den svenska Eliten och deras horstatspolitiker eldar på bra nu, med än det ena och än det andra. Propaganda satsningarna kan ju dessutom öka i år, när nya friska och utökade penningramar finns till hands till SR/SVT, genom skatter.
  SR/SVT kör stundligen klimatspåret, nu m h a på gatorna ut-skrämda skolbarn i de begynnande tonåren och med den icke så vackra Greta, som dragplåster. Till hösten lär nog de alltid så tjänstvillige norska Nobelpris-uttagarna ge henne Fredspriset. Kunde dom ge bl a Henry The K, Elie Wiesel, Al Gore och Barack Obama priset, lär allt vara möjligt!
  Bankoligarkerna i London och New York kommer fixa en ekonomisk krasch av sällan skådat format, nu när Brexit verkar helt avstyrt att hända, “in our time”.
  Den falska terrorn kommer drabba ett flertal länder. Att Sverige blir måltavla för en stor skräll, lagom till EU-valet och av Gladio-karaktär, är en inte alltför vild gissning.
  Extremhögern, typ ABB, är fienden, som nu på NZ och därför har redan amazon i förväg tagit bort ett antal mycket kvalificerade revisionistiska författare och en del av deras verk. Yttrandefriheten är på väg bort, således. Fast det här med “förintelseförnekelse” är för de flesta svenskar inget man begriper, vad det handlar om, för VI har ju aldrig varit skyldiga till nåt’ “sånt som tyskarna gjort”. Men de första spadtagen för ett Holocaust Museum kommer tas’ i år, det har redan utlovats. Trots att “historia” är ett helt opolitiskt ämne, har många fått för sig att det bara är “högermän” som förnekar holocaust. Lagstiftningen är i många länder helt politisk. Det har gjorts försök att härstädes också göra det olagligt, som dock misslyckades. Min gissning är att L kommer göra ett nytt försök; frihetliga är dom ju inte, trots namnet.

 • I grund och botten handlar det om att sprida skräck och inskränka människors frihet.
  Förövaren skall ha haft kamera på magen och videon som var utlagd togs bort igår. De som såg den säger att det såg mycket underligt ut och tyckte att det var lite konstigt att blodet inte flöt eller skvätte på väggarna.
  Detta var länken som tyvärr är klippt: https://anonfile.com/K0p4Zbwbbe/10000000_776384872734713_506695528340258816_n_mp4
  Huruvida den var sann eller falsk finns inget bevis på men man kan ju kika lite extra på de bilder som visas i media.

 • [kommentaren är uppdaterad*]

  Det kan också vara så att det handlar om en “vanlig” terrorattack i NZ som inte är kopplad till avledande manövrar, hemlig skosymbolik och frimurarna.

  Sedan har vi förvisso problemet med arrangerade attacker där skuld ska kastas på en aktör eller en ideologi. Jag återkommer snart med en intressant exempel från verkligheten som omskrevs en del på 1990-talet ute i Europa (minus Sverige förstås). Det handlar om hur en division inom NATO iscensatte terrorattacker i Europa för att skylla på kommunisterna. Detta är historia. Återkommer.

  *Terrorexpert Bruun gör idag ett utspel som handlar om att det är högern som ligger bakom attacken i NZ.
  SR: Expert: Hot från högerextrema i skymundan
  “Den 28-årige man som misstänks för dådet i Christchurch i Nya Zeeland tros komma från en högerextrem miljö – i likhet med Anders Behring Breivik som ju dömts för terrordådet i Oslo 2011.”
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7177996

  Samtidigt skriver InfoWars att terroristen i NZ var vänster.

  “Digging deeper, the manifesto reveals a self-avowed eco-fascist with communist leanings that have more in common with Norway mass shooter Anders Breivick and fascist Oswald Mosley, while referring to Charleston Church shooter Dylan Roof as an apparent means of continuing to troll the left into responding.”

  https://www.infowars.com/video-nz-shooter-is-a-leftist-communist-sympathizer/

 • Allt mer enig. Det ser ut att vara en kombinerd övning, falskflagg och avledningsmanöver. Syftet tycks vara att skapa medieskugga och dölja Israels massiva attack mot 100 mål i Gaza, efter påstådda 5 avfyrade fyverkeripjäser från Gaza, som av en ren slump inte nådde målet, eftersom palestinier naturligtvis inte klarar av någonting alls, OM vi nu ska tro på Israels och Israel-lobbyns version på Samhällsnytt. 🙂

 • Nu har jag skickat en förfrågan till SÄPO om de planerar nya terrorövningar i framtiden. Inget svar ännu men det kanske inte är att förvänta sig heller , lördag som det är. Återkommer om det händer nåt i inkorgen.

 • Frågan som borde ställts till SÄPO är när de planerar nästa terrorövning och vart den skall äga rum ?
  Då kan det verkligen finnas anledning att hålla sig därifrån. Jag ska för resten göra det själv och se om jag får nåt svar.

 • I skrivelsen ovan sägs om sympati. Titta på vad ordet verkligen betyder! Samkänsla. Eftersom vägen ut, är vägen upp vilken blir då samkänslan rent mekanisk? Det är bara att hoppas på att inte alla “stiger” upp samtidigt.

 • Plocka fram den emotionella skala som visades här för en tid sedan och se att på nivå 1,5 har vi händelsen. Det kommer att räcka med att fåren vaknar ur sin sympatiska slummer och glider upp en bit på skalan och cirkusen är i full gång. Att trycka ned de verkligt konservativa(3,5) kommer att göra saken än värre. Det finns nu bara en väg ut nu och det är fram med sanningen i den reinfeldska kuppen med dess utgreningar.
  Sanningen skall göra er fri.

 • Det handlar inte alls om religion utan om en från Usa och Nato önskad och planerad utveckling. Att Sverige kan vara målet håller jag med om. Och attacken på drottninggatan föregicks som vanligt av en övning, med rekvisita från övningen på en del foton. Iaf såg det ut som en docka i vuxenstorlek på en av bilderna liggandes på gatan.
  Utan Us Uks långa förarbete vore MÖ troligen dominerat av en panarabisk union utan islamisk extremism. Både Egypten och Syrien har ju konsekvent motarbetat den avarten. Israel hade då med nödvändighet anförts av konstruktiva krafter till grämelse för Usas och Englands oligarker.
  Varje attack mot Sverige bör automatiskt tolkas som orsakad avsiktligt av Nato och bör ses som orsak till fördömande och avståndstagande mot dom. Och påminnelser i stora rubriker om Natos hittillsvarande falskflagg-händelser. Ett av dom var Breivik-historien även om han själv möjligen trodde ngt annat. Men eftersom han är frimurare bör vi inte vara säkra på det.
  Somliga kanske ser det som att man bör hålla sina fiender närmare när man fjäskar för den avskyvärda skurkorganisstionen Nato. Men det slutar med förödelse i längden. Ty imperiet har inga vänner, bara intressen

 • Alltså…jag är HELT övertygad om att dessa terrordåd är orkestrerade av statsmakterna för att så split mellan olika etniska och religiösa grupperingar med avsikten att införa fler lagar som ska begränsa vår frihet in absurdum. Den verkliga fascismen. Den som varit det minsta intresserad av att titta utanför det snäva synfält som träck-media erbjuder vid liknande dåd kan inte ha undgått att se alla konstigheter som omger desamma.

  Jag roade mig häromdagen med att titta tillbaka på historiken på you-tube kring attacken på drottninggatan , och upptäcker att deras eget sanningsministerium varit hyggliga nog att plocka bort alla filmer runt det dådet som pekar ut massor av omständigheter som visar på att det ligger mycket bakom kulisserna som inte är tänkt för offentligheten. Varför vill de censurera det tro ? Nu har ju många av dessa kanaler varit förutseende och lagt upp en del av det på nytt , tack o lov.

  Jag har tjatat här förut om Ole Dammegård , inte utan anledning. För den som vill ta del av hans undersökningar runt alltifrån JFK , Palme , 9/11 men även ett ansenligt antal av alla dessa terrorattacker kan ta sig in på hans kanal som jag länkar till här. En äkta undersökande journalist. https://www.youtube.com/results?search_query=lightonconspiracies.com

  • Ursäkta att jag tjatar, men jag fortsätter med att hävda att 9/11-händelsen är vårt bästa verktyg för att komma åt Eliten. Detta falskflaggade spektakel och cyniska mordorgie, kan dom skyldiga inte komma undan med, så lätt. En domstol i New York har allt material som behövs på sitt bord just nu och dom har förklarat sig beredda att sätta igång det juridiska maskineriet. Fast motparten kommer givetvis inte sitta stilla och rulla tummarna. Att Israel bär på huvudansvaret råder det inget tvivel om. Att 18 år efteråt, inget har hänt, är ju ett bevis på att den judiska staten Israel och med sin diaspora, är de mest skyldiga. Inte ensamma, naturligtvis.
   Detta folkslag har gjort vad som helst genom åren och alltid kommit undan.
   Måste således nämna hur dom är i farten med att skaffa sig ett oberoende land i Patagonien:
   http://www.thetruthseeker.co.uk/?p=185153;
   “The Dark Secret Behind a British Billionaire’s “Parallel State” In Argentina’s Patagonia”
   Storyn har ungefär samma inslag som varit ett genomgående tema i alla James Bond filmer genom åren (57 faktiskt!): En maktgalen miljardär som från hemlig ort skall erövra klotet medelst nån’ form av utpressning, alltså.

 • Kamikazepiloter, bombbältesbärare och skjutjärnsterrorister, har alla väl synliggjorda mål att attackera. Fördummande politiker, krigstörstande militärer, vinklade journalister, ett mediesuget Säpo och nu även spågubbar, presenterar av någon anledning vårt land som attackerbart. Vi har i dag var femte innevånare invandrad, eller född av invandrad förälder. De har som vi huvudena fulla av tankar, men oftast mer belastande än oss som levt här länge. De vet, att de har förväntningar på sig, nu från två kulturer. Det är upp till oss, att bli det bättre valet för framtiden. Är övertygad om att det är bättre att inte ständigt och brett, utmåla Sverige som måltavla, utan ärligt beskriva den avskyvärda nutidshistoria, som är anledningen till de destruktiva val, som inleder detta inlägg.
  Det är den verklighet som de bär med sig, men de har svårt att förstår att flertalet Svenskar inte gör det. Det oförståndet får oss på angriparens sida, och även om regeringen är där, finn inte jag där.

 • Jag håller med Martin om att man inte är förvånad. Vi kan nog räkna med en attack även i Sverige inom kort. Med det inte sagt vem som skulle ligga bakom den eller vad målet är.

 • Varför är jag inte förvånad? Jag förväntade mig snarare att slakten på oskyldiga mäniskor skulle börja i någon moské eller kyrka i Sverige, men det är väl bara en tidsfråga…

  Föreställ er avsaknaden av religioner! Föreställ er att alla fundamentalister i världen får vård på mentalsjukhus och befrias från sina villfarelser baserade på mänskligt hallucinerade eller påhittade “uppenbarelser”!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *