L M Ericssons miljardkorruption en konkurrensattack från USA

publicerad 9 december 2019
- av Torbjörn Sassersson red.
Börje Ekholm, VD för LM Ericsson (2019). Foto: Ulf Klingström. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia
Börje Ekholm, VD för LM Ericsson (2019). Foto: Ulf Klingström. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia
Börje Ekholm, VD för LM Ericsson (2019). Foto: Ulf Klingström. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia

L M Ericsson medger att telekom-jätten är skyldig till korruption i Djibouti, Kina, Vietnam, Indonesien och Kuwait. Därför går Ericsson med på att betala mer än en miljard dollar för att komma till rätta med åtal i USA. Det skriver bla Financial Times.

Text: Torbjörn Sassersson | Källor: FT.com, SEC (press release), DI.se

Korruptionen har pågått i nästan 20 år och den har genomförts med hjälp av konsulter och agenter vilka mutat regeringspersoner i flera länder. Det är de amerikanska myndigheterna Department of Justice och Securities and Exchange Commission (SEC) som framgångsrikt drivit åtalen mot det svenska bolaget.

Financial Times skriver att L M Ericsson genomfört korrupt påverkansverksamhet med syftet att öka profiten, enligt Brian Benczkowski som arbetar som chef på det amerikanska justitidepartmentet. Överenskommlesen om att Ericsson ska betala ut böter och ersättning slogs fast under fredagen.

L M Ericsson döms för konspirationen att ha våldfört sig på den amerikanska lagen "US Foreign Corrupt Practices Act".

Steve Peikin som är co-director på SEC:s enforcement division säger att Ericsson agerat flagrant när bolaget i hemlighet mutat tjänstemän inom regeringarna med kontanter kamouflerade som sham contracts, mutor in natura (in-kind bribes) och med pengar till off-the-books slush funds för att kringgå revisioner. Mutorna har ofta delats ut via dotterbolag till Ericsson och sham intermediaries dvs bluffande mellanhänder.

"A slush fund, also called a black fund, is a fund or account that is not properly accounted, such as money used for corrupt or illegal purposes, especially in the political sphere. Such funds may be kept hidden and maintained separately from money that is used for legitimate purposes." - Wikipedia

L M Ericsson har mutat regeringstjänstemän i flera länder

I Djibouti betalade via ett dotterbolag till L M Ericsson ut 2,1 miljoner dollar till topptjänstemän i regeringen med målet att få ett kontrakt med ett statligt ägt telekomföretag.

I Kina har dotterbolag till L M Ericsson köpt gåvor, resor och underhållning till tjänstemän för tiotals miljoner dollar och i Vietnam samt Indonesien har Ericsson betalt miljontals dollar till konsultföretag för att forma slush funds.

I Kuwait belönade Ericsson personer som lämnat inside information. Ericsson har även mutat personer i Saudiarabien.

Financial Times skriver att L M Ericsson inte agerat adekvat. Visserligen har bolaget samarbetat, men företaget har inte givit ifrån sig informationen frivilligt eller i tid.

"Det totala beloppet, 10,1 miljarder kronor, innebär att Ericsson tar över det mindre smickrande svenska rekordet i grenen internationella korruptionsböter." - Dagens Industri

”Att nå en uppgörelse med de amerikanska myndigheterna gör det möjligt att avsluta detta kapitel i vår historia. Vi kan nu gå vidare och bygga ett starkare bolag”, säger Ericssons VD Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

NewsVoice kommentar

De amerikanska myndigheternas tillslag mot L M Ericsson bör betraktas som en del av de amerikanska telekomföretagens internationella konkurrensverksamhet. Tidigare har USA slagit ned på den kinesiska konkurrenten Huawei, vilket anklagats för spioneri medan Ericsson anklagades och fälldes för korruption.

En viktig aktör för att sätta dit konkurrenter är den amerikanska spionorganisationen NSA, vars insamlade data kan köpas ut för just denna typ av juridiska processer. NSA:s roll inom internationell konkurrens har avslöjats av bla Edvard Snowden.

Avslöjandet om att L M Ericsson är inblandat i grov ekonomisk brottslighet i utlandet berättar inget huruvida telekom-bolaget även är inblandat i muthärvor i Sverige, men Strålskyddsstiftelsen i Sverige menar att det finns tydliga indikationer på att personer inom Strålsäkerhetsmyndigheten primärt arbetar för telekom-industrin snarare än för folkhälsan.

NewsVoice har tidigare skrivit att Transparency International Sverige (TI Sverige) år 2013 kom fram till att Sverige som land är det tredje minst korrumperade landet i världen.

TI Sverige är en oberoende ideell organisation som tillsammans med ett hundratal nationella avdelningar världen över ingår i det globala nätverket Transparency International.

När NewsVoice tillfrågar TI Sverige hur de baserar sin bedömningar visar det sig att korruptionsmätningarna enbart bygger på subjektiva uppfattningar, med andra ord på rykten. Uppfattningen att Sverige inte är korrupt är sannolikt falsk.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice