Bli ekonomiskt fri – Så kan du göra för att lyckas

publicerad 25 mars 2020
- av Andrea Andersson
Ekonomiskt oberoende. Licens: Shutterstock.com
Ekonomiskt oberoende. Licens: Shutterstock.com
Bli ekonomiskt fri. Licens: Shutterstock.com

EKONOMI & INVESTERINGAR. Det är redan stort utomlands och börjar nu även bli populärt i Sverige. Allt fler lockas av att pensionera sig tidigt och bli ekonomiskt fri, men hur ska du göra? Så här mycket pengar behöver du ha för att lyckas.

Vad betyder begreppet FIRE?

Begreppet FIRE står för Financial Independence and Retire Early. Det myntades i sin tur av Peter Adeney som driver den finansiella sajten MrMoneyMustache.com.

Genom att tjäna så mycket pengar som möjligt samtidigt som du försöker spara så mycket pengar som möjligt som möjligt så kan du uppnå ekonomisk frihet efter ett par år. Vill du ha tips på hur du kan börja spara pengar så kan du besöka Sparskolan.com. Peter Adeney själv lyckades pensionera sig redan som 30-åring och lever nu på passiva inkomster.

Vad innebär det att vara ekonomiskt fri?

Att kalla sig ekonomiskt fri är enligt många ett luddigt uttryck. Den enkla förklaringen kan bland annat vara att du är ekonomisk fri när dina passiva intäkter överstiger dina löpande utgifter. Du vill dessutom hitta olika sätt som gör att du tjänar pengar oavsett om du sover, lagar mat eller är på semester. Här hittar du flera tips om hur du blir ekonomiskt fri genom FIRE.

Det kan låta för bra för att vara sant, men det finns många olika sorters passiva inkomstkällor som går att sätta upp för dig som privatperson eller företag. Det vanligaste i Sverige är att man placerar sina pengar på börsen.

Vad finns det för passiva intäkter?

De populäraste passiva intäkterna hos svenska folket är definitivt aktier och fonder. Genom att investera dina pengar på börsen så kan du skapa avkastning i form av kursvinst (du säljer ett värdepapper dyrare än vad du köpte det för) eller aktieutdelningar.

Intresset för utdelningsaktier och fenomenet att bygga en utdelningsportfölj (aktieportfölj med aktier som delar ut pengar till sina aktieägare varje år) växer kraftigt. Här kan du enkelt bygga en passiv inkomstkälla som ger dig stadiga kassaflöden.

4% regeln för att bli ekonomiskt fri

Hur mycket kapital behöver man för att kunna pensionera sig tidigt? Det finns ett populärt och enkelt knep att räkna ut hur mycket du sparkapital du behöver för att överleva. Det kallas för 4%-regeln.

  1. Räkna ut hur mycket pengar du behöver under ett år för att leva det liv du vill leva
  2. Ta beloppet för dina årliga utgifter och multiplicera det med 25
  3. Det här beloppet behöver du om du ska kunna ta ut 4% avkastning varje år (rimlig nivå för en tex utdelningsportfölj på börsen)

Exempel: Du behöver 360,000 kr per år för att kunna leva det livet du vill. Då tar du 360,000 kr x 25 = Du behöver en utdelningsportfölj värd 9,000,000 kr med 4% avkastning per år för att ditt kapital inte ska minska.

Hur kommer man igång och börjar investera på börsen?

Att komma igång på börsen är oftast enklare än vad många tror. Du behöver bara välja en nätmäklare (t.ex. Avanza bank eller Nordnet Bank) och öppna ett investeringssparkonto (ISK). Här finns en bra jämförelse av investeringssparkonton för dig som vill komma igång direkt.

Vad finns det för risker att ta hänsyn till?

Varje gång du investerar pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Generellt sett så innebär en högre risk även en större chans till högre avkastning.

Det finns ett klassiskt varning citat som lyder:

“Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.”

Det innebär att om du investerar dina pengar i bolag som t.ex. inte har en bra vinsthistorik, och andra bra parametrar i ryggen, så kan du i värsta fall förlora det investerade kapitalet.

Exxtern skribent | #EkonomisktFri

Relaterat