Fondrobotar blir allt populärare hos svenska folket

publicerad 25 mars 2020
- Extern skribent
Fondrobotar. Foto: Jason Briscoe. Licens: Unsplash.com
Fondrobotar

Man kan inte bortse från att det blir allt mer populärt att investera i fonder och aktier. Det är framför allt de som vill ha ett mer långsiktigt sparande som väljer de här investeringsformerna. Att investera kan dock vara något som många tycker är svårt. Då är fondrobotar bra att ha. Den underlättar sparandet och gör det hela automatiskt.

Vad är en fondrobot?

En fondrobot gör att vanliga sparare kan automatisera sina investeringar. Man börjar med att konfigurera sitt sparande och sedan kommer roboten att investera pengar enligt de inställningar man har gjort. Man kan själv ställa in vilka risknivåer som roboten ska investera i, samt vilken typ av fonder investeringarna ska ske i.

Hur investerar man i fondrobotar?

När man blir kund hos ett bolag som erbjuder en fondrobot får man först ange lite information om sig själv och om sitt sparande. Information om vem man är måste anges för att man ska kunna bli kund. I de allra flesta fall får man också besvara frågor om sin ekonomi och om vilka förväntningar man har på sitt sparande. Man måste också ange vilken risk man är villig att ta i sitt sparande. En fondrobot ger sedan förslag på olika investeringsstrategier. I de allra flesta fall går de ut på att se hur fördelningen mellan räntetillgångar och aktier ska se ut i sparandet.

Vilken är den populäraste robotrådgivaren?

Den absolut populäraste robotrådgivaren eller fondroboten är Lysa.se. Den av faktorerna som bidrar till att just Lysa är populärast är att de avgifter som är förknippade med roboten är väldigt låga. Om man ska spara under en längre tid kan man spara en hel del pengar på en låg avgift. Även om avgiften bara är några procent lägre än hos en annan fondrobot finns det pengar att spara. Den lägre avgiften gör nämligen att man får behålla den större delen av investeringens avkastning själv.

Du kan själv jämföra fondrobotar här för att hitta den som passar dig och ditt sparande bäst.

Lysas robotrådgivare kan anpassas på individnivå så att man får ett sparande som verkligen passar. Eftersom att alla har olika mål med sitt sparande, samt olika ekonomiska förutsättningar, är det viktigt att också fondroboten kan anpassas efter det. Roboten placerar pengarna i ETF:er och fonder efter de investeringsförslag man får och godkänner. Dessutom är det väldigt enkelt att anpassa och att förstå sig på sitt sparande. Det här har gjort att Lysa är en av de marknadsledande robotrådgivarna i dag.

Fördelar med fondrobotar

När det gäller fondrobotar finns det en hel del fördelar med dem. En av dem är att det finns möjlighet att månadsspara helt automatiskt. Just regelbundet sparande är det absolut viktigaste när det gäller att bygga upp ett sparkapital. Med fondroboten kan den ställas in så att det varje månad dras ett visst belopp från bankkontot, som sedan investeras i fonder.

En annan stor fördel när det gäller fondroboten är att den inte agerar känslomässigt. Om man ser att fonder och aktier börjar gå upp eller ner i värde kan det vara lätt att lockas till att börja pilla med sakerna. Det sker inte om man har en fondrobot. Den fattar bara beslut baserade på algoritmer och portföljteori.

Att använda en fondrobot är också oerhört enkelt. Det tar inte speciellt lång tid att sätta ihop ett sparande och att komma igång. Om man startar upp ett fondsparande och ska sköta allt ensam kan det vara roligt i början, men i regel blir det långtråkigt efter ett tag och då slutar man engagera sig. Med en fondrobot sker allt automatiskt. Man behöver inte själv välja fonder och aktier utan det gör roboten efter vad man bestämt i sin portföljteori. Alla kan starta och få ett bra sparande med en fondrobot.

Nackdelar

Det finns väldigt många fördelar med fondrobotar, men som investerare kan man också finna ett par nackdelar. En av nackdelarna är att det i dag fortfarande finns ett begränsat utbud av fondrobotar att välja bland. De har en hel del gemensamt och bara ett fåtal saker skiljer dem åt.

Den investerare som söker lite utmaning i att välja rätt fonder och aktier att investera i kan bli besviken när denne väljer en fondrobot. Här finns det nämligen väldigt få möjligheter att påverka valen av fonder. Om man vill och har ekonomi till det kan man dock välja att ha två eller flera fondportföljer. Då kan fondroboten kontrollera den ena, medan man själv sköter investeringarna i den andra portföljen.

När man har en fondrobot kan det också vara så att roboten inte tar hänsyn till etik. Om man själv väljer att göra investeringar kan man välja bort investeringar i företag som testar på djur, som har samband med korruptionshärvor, eller som inte tar ansvar för sina anställda. Det här är saker en fondrobot inte tar hänsyn till.

Risker

Precis som när det gäller de flesta andra investeringsmetoder finns det risker även med fondrobotar. Man kan förlora hela eller delar av investeringen om det vill sig illa. När man väljer att investera via en fondrobot är det alltid som så att man får frågor om vilka risker man är beredd att ta i sitt sparande. Om man placerar alla sina pengar själv kan det vara svårt att veta vilken risk som finns med sparandet. Har man en fondrobot investeras pengarna bara i fonder som har den risk man väljer.

Så länge man väljer en seriös fondrobot behöver man dock inte vara rädd att bli lurad, eller att bli av med sina pengar om det inte är så att alla fonder snabbt minskar i värde.

Extern skribent

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Fondrobotar