Sverigedemokraterna kommer ut som ett veritabelt vänsterparti

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 9 oktober 2020
- Jan Norberg
Jimmie Åkessons tal till nationen 26 mars 2020

DEBATT. Utsikterna att kunna få Sverige på fötter igen har nu definitivt grusats av SD:s senaste utspel i den sk budgetdebatten. Som före detta sympatisör är nu SD för ett bra tag framåt helt avskrivna som alternativ att rösta på, vad jag skall rösta på är i dagsläget osäkert. Har det brunnit helt i partiledningen inom Sverigedemokraterna?

Text: Jan Norberg | Bild: Jimmie Åkesson, 26 mars 2020. Foto: Sverigedemokraterna

Med ett ackumulerat stort budgetunderskott vill SD låna upp ännu mer pengar, ca 80 Miljarder efter skatteeffekter. Man tar sig för pannan om Sverige skall ledas av detta kompletta vansinne.

SD vilka numera ställer upp också på de gigantiska stödpaketen till EU kan näppeligen representera folkflertalet om man menar allvar med sitt senaste budgetförslag. Om det ännu en gång är den smygsocialistiske Mattias Karlsson vilken från sin sk tankesmedja ligger bakom denna idioti är ju inte helt klarlagt men att det inom Sverigedemokraterna saknas såväl omdöme som ansvarskänsla för Sveriges medborgare är fullständigt solklart.

I sin iver att på socialistiskt manér sprida helikopterpengar över alla (10,000 kr) i tron om att därigenom vinna röster är enbart ett veritabelt röstfiske. Om detta utspel är en testballong så hade det kunnat göras betydligt smartare, var är partistrategerna inom Sverigedemokraterna?

ArcanumSkolan 2024

Ökande skatteuttag eller minskade kostnader?

Både och kanske någon säger, det märks tydligt att inte många av SD:s ledande figurer själva bedrivit företagsverksamhet. I syfte att förbättra resultatet på sista raden är det normalt ett ganska bra råd att börja med en genomlysning av kostnadssidan.

Minskade kostnader måste i första hand vara SD:s fokus, att då låta den prioriteringen få stå tillbaka för att med spenderbyxorna på istället låna upp pengar och urskillningslöst sprida ut dem för konsumtion är bara så sossigt att man tar sig för pannan. Vad tänker de med inom SD?

Jag tvingas mot min vilja hålla med såväl kritiken från höger (SVD) som från vänster (Aftonbladet), detta är socialistiskt valfläsk i syfte att köpa röster. Sverigedemokraterna är med detta fullt i klass med S,V och MP, en ganska tragisk utveckling som vi nu ser ta plats. SD:s opinionssiffror kommer fortsätta att dala i en allt snabbare takt och det är förtjänt.

Politik är en strategisk prövning av den egna argumenten

Att försöka framstå som det bästa socialistiska alternativet genomskådas enkelt av den svenska valmanskåren, något som för SD:s del kommer att synas på valnattens resultat hösten 2022.

SD verkar att till varje pris ha som målsättning och bli ett av många socialistpartier, det är alla dar i veckan en dålig ide att kopiera andra partiers idéer. En kopia blir aldrig bättre än originalet!

Polarisera istället debatten genom att tala klarspråk och stå för något annorlunda som är tydligt och enkelt för väljarna att sympatisera med. Att försöka klamra sig fast vid mittpålen i svensk politik för att få komma in i stugvärmen antyder klart att SD inte längre är ett parti för människor vilka vill se en betydligt mer nationellt profilerad och konservativ idégrund att stå på. Vad tänker Sverigedemokraterna med?

Sverigedemokraterna har tappat fotfästet ibland väljarna

När SD ifrån början tog sig in i Riksdagen så fanns det en fräschör som manifesterades genom deras migrationspolitiska budskap, en ganska konfrontativ debattstil mot etablissemanget fick sympatisörerna att snabbt strömma till. Oppositionsfönstret på vid gavel men för att fönstret inte skall blåsa igen lika snabbt som det öppnades måste framgången även fortsättningsvis följas av en lika skarp retorik för att framgångsvågen skall bära hela vägen till makten.

Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och genast slog ängsligheten klorna i partiledningen och man började torgföra en mer försiktig politisk retorik, allt för att man på sätt inte skulle förlora den framgång man uppnått. Borta var därmed fräschören hos SD, man var väldigt snabbt ett ibland många socialistpartier. Att framgången stagnerade är ett kvitto på att politik inte är något för ängsliga pojkar och flickor vilka är mer intresserade av kunna behålla sina välbetalda jobb, precis som alla andra unga och medelålders karriärister inom politiken.

Väljarna vill ha mer kraft i budskapen och då är det polarisation som gäller.

Text: Jan Norberg

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Det här med helikopterpengar är faktiskt en idé från Milton Friedman. Han brukar inte anses som vänsterinriktad.

  • Örjan Wedin, för mig spelar det ingen roll om det anses som höger eller vänster. Vansinnigheter är vansinnigheter om än i gyllene dosor.

 • Ögnade igenom KLP:s – Klassiska Liberala Partiet partiprogram, såg absolut intressant ut. Mer makt åt civilsamhället och mindre makt för staten! Ett litet parti som jag inte hört talas om, men jag tror det finns potential att växa. SD har aldrig varit ett alternativ för mig som ju nu allt mer visat sig vara ett socialistiskt parti som de övriga något jag sett för länge sedan.
  SD har byggt och populariserat sin retorik med hjälp av statsbyråkrati som de vill ha mer utav.

  https://www.liberalapartiet.se/partiprogram/

 • Clyve om du vill att staten ska krympa finns det inga alternativ idag. Alla “nya” partier jag sett vill i stället öka statens makt. Det finns ingen hejd på vad de ska åstadkomma, ingenting om vad gräsrotsrörelser kan åstadkomma i gemensam trupp mot statens överrepresentation i dagens Sverige.

 • Jag är medlem i SD och funderar att gå ur. Det känns som i jakten för nya röstar, glömmer partiet bort deras gräsrötter. Personligen röstar jag på SD för att de ska bli så stor som möjligt så att de andra partier lyssna på folket och minska dagens rekord invandring rejält (med återvandring). Jag håller med artikelförfattare, SDs skuggbudget är en besvikelse för oss som hatar socialism. Frågan är vem röstar man på om man vill krympa staten och migration flödet?

 • Verklighetens skoningslösa ljus kommer i närtid förändra ALLA politiska partier, fast mest för de på vänstra planhalvan, de som stött de allra rikaste, de s k “En-Procenten”, alltså de som bestämmer i den Djupa Staten, en internationell företeelse, som finns inom de flesta länder. Sverige utgör utgör ett undantag, eftersom av gammalt datum, alltsedan Axel Oxenstiernas dagar, är den svenska staten och den svenska djupa staten, samma sak. Inser man bara detta (vilket jag har Carl Norberg att tacka för), faller mycket på plats.

  Saltsjöbadsavtalet 1938 är ett väl så gott riktmärke, liksom den avyttring av sina respektive tidningsdrakar SvD och AB, som SAF och LO genomförde 1998, när dom såldes till storbanker på Wall Street. Därmed signalerades att den svenska staten är en del av den internationella djupa staten och att i framtiden var den svenska nationen inställd på att bli en del av Den Nya Världsordningen, vilket det svenska Kapitalet och Arbetet var helt överens om. Svenska folket visste ingenting, liksom inte heller det nya nya partiet SD, så dom vare inte med i “dealen” om framtiden.

  SD var man därför TVUNGEN att hålla borta m h a grovt media-artilleri. Det gick fram till 2010, då SD kom in i Riksdagiset med rätt få mandat, men mobbningen förblev extrem. Vid valen 2014 var NATO-anslutning (m h a pånyttfödd “undervattningsverksamhet”), full Euro-framtid, fri arbetskrafts-invandring (redan klart: M och Mp, fixade det! VARFÖR har SD inte agerat mot detta. Har haft 6 år på sig?) och naturligtvis fortsatt hög invandring fick vi veta; kommer bli dyrt sa Frederik.

  [Text om: 911, Libyen, Hillary, MENA, Trump, amerikansk politik raderad, off-topic ]

  Det kommer bli STORA förändringar. Vi svenskar kommer inte må bra av alla de avslöjanden som lär komma fram. Vi har i hundra år agerat som storsäljare av telekommunikationsutrustning, av energi och annat godis, som inte har använts helt rumsrent, om vi säger så. Moralisk stormakt! Pyttsan!

 • Det är bara Fronten -Motståndsrörelsen- som står rakryggad! -vi behöver den! Stöd, engagera er och rösta på den!

 • SD har ju tyvärr vinglat som ett gammalt folkparti. EU och NATO-frågorna sticker ut. När man inte längre rakryggat kan stå för sitt program, bara för att taktiskt anpassa sig, då är de inte värdiga min röst.

 • Det har kommit in flera kommentarer hit som inte har riktiga namn eller endast förnamn. Dessa kommentarer publiceras om kompletta för- och efternamn inkommer. Syftet är att “träna” oss svenskar att våga stå för våra åsikter.

  • Din kommentar är off-topic. Artikeln handlar om SD. Kritik mot NewsVoice ska inte postas i artiklar om andra ämnen (se kommentarsreglerna). Kritik mot NewsVoice riktas direkt till redaktionen via mail och vi besvarar normalt inte personer med falsk identitet.

   Självklart stoppar vi inte kommentarer, men eftersom NewsVoice tidigare plågats svårt av internettroll måste vi införa regeln att man skriver korrekt för- och efternamn. Dessutom tränas man att våga stå upp för sina åsikter.

   Angående rätten att få tala… Det är fritt fram att starta en egen blogg. Internet är stort.

   Kommentarer som postats med falsk identitet raderas i efterhand.

 • Det är intressant hur framgångsrika politiska partier starkt tenderar följa en viss bana några år efter att de kommit in i riksdagen.

  Banan i banan-riket är en 180-graders sväng!

  SD har för länge sedan påbörjat denna gir och färdas väl snart i helt motsatt riktning. Och skulle de ha fått problem med att vrida kompassen ett halvt varv, så kan de nog alltid ta lite hjälp av de gröna, de röda, de blå… i huset.

  Hela regnbågs-förpackningen har väl rätt god erfarenhet av sådana svängar.

  [Text om sionister raderad, off-topic]

  • Tänker man sig metamorfosen ringmurad stad, så ser man saken lättare. Utanför muren är man den attackerande, innanför muren försvararen. Vi får väl snart se vilken SD väljer som attackerande utanför muren. I Sverige sitter dock en trojan(särintresset) i centrala fästningstornet.

 • Fullständigt vansinne att köpa röster för hkp-pengar.
  Det har socialisterna hållit på med i över 80 år.
  Vakna upp SD.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *