”Tvångsvaccinering” för vårdanställda införs i Sverige – Personal berättar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 januari 2021
- NewsVoice redaktion
Läkare och sjuksköterska. Foto: Michael Erhardsson. Licens: Mostphotos.se
Tvångsvaccinering för vårdanställda. Foto: Michael Erhardsson. Licens: Mostphotos.se
Vårdpersonal. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Michael Erhardsson. Licens: Mostphotos.se

ÄLDREOMSORGEN. NewsVoice kan avslöja att vårdanställda i Stockholm idag fått förhandsinformation om att det införs tvångsvaccinering för vårdanställda eftersom den som vägrar avskedas. Kravet på vaccinering mot Covid-19 gäller för all vårdpersonal inom all äldreomsorg. Kravet ställs även på läkare.

Se uppföljande artikel: Vårdanställda som vägrar vaccination – Vad säger lagar och konventioner?

Vissa är glada, men andra inte. Vaccinationskravet kan införas redan denna månad, enligt ej bekräftade uppgifter. Den 9:e januari gick Sveriges kommuner och regioner (SKR) ut med budskapet att ”vårdpersonal ska prioriteras i vaccinkön”, enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen. Denna prioritering är dock villkorad.

Tvångsvaccinering för vårdanställda eller villkorad rätt att säga nej med bestraffning?

Inget yppades den 9:e januari om att det skulle röra sig om tvångsvaccinering, men personal inom vården säger till NewsVoice att deras chefer uppger att det handlar om ett tvång eftersom den som vägrar får sparken.

Andra argumenterar att det fortfarande handlar om frivillig vaccinering eftersom den som tvivlar fortfarande kan vägra utan det leder till en påtvingad vaccinering, men i praktiken innebär detta att ”frivilligheten” är villkorad eftersom vägran påföljs av en omedelbar bestraffning. Den som vägrar kan ju inte ha kvar sin anställning.

Få undantag – Angiveri uppmanas av chefer

De enda undantag som finns för vårdpersonal gäller för kvinnor som är gravida, planerar att bli gravida eller om den som arbetar inom äldrevården har en svår allergi. En mild allergi som pollenallergi räknas inte som orsak, säger en sköterska till NewsVoice.

Flera personer inom vården har hört av sig till NewsVoice och uttryckt oro inför vaccinationerna på flera sätt. En sjuksköterska säger att denne inte kan vägra att ge någon vaccin. Det leder också till avsked. Om en anställd har kompetens att ge sprutor måste denne göra det om chefen säger det. Det enda undantaget gäller om den anställde inte utbildats att använda sprutor. En annan fråga handlar om en anställd kan vägra att låta sig utbildas i att genomföra injektioner.

En anställd säger att chefer inom äldrevården uppmanar sina anställda att ange om någon i personalen visar tecken på att ha negativa föreställningar om vacciner. Det kan föranleda att den personen sedan inte kan hävda att denne planerar att bli gravid som anledning att avstå från vaccinering.

”Säg aldrig att du inte gillar vacciner till någon kollega på din arbetsplats. Du kan bli angiven. Vänta istället till att din chef säger att du måste vaccineras. Nämn först då att du planerar att bli gravid. Säg alltid till din chef och dina kollegor att du är FÖR vaccin, men att du planerar att bli gravid.”

Sammanfattningsvis införs nu i Sverige tvångsvaccinering, alternativt villkorad ”frivillig” vaccination, samt att vårdpersonal kan tvingas att tvångsinjicera vaccin, alternativt villkorad ”frivillig” tvångsinjicering, om de har utbildning att ge sprutor. Tvångsvaccinering kan likställas med tvångsmedicinering, enligt kritiska röster.

Text: NewsVoice

Se uppföljande artikel: Vårdanställda som vägrar vaccination – Vad säger lagar och konventioner?

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq