Recension: “När humanismens fördämningar brister” av Andreas Magnusson

Hans Sternlycke: "Invandringen är inte problemet"

Publicerad

Författare

Ämne

RECENSION. Varför har rasismen blivit så stark i Sverige, och varför ses invandringen i politik och debatt som nästan enda orsak till kriminalitet och samhällets misslyckanden? Det söker Andreas Magnusson, född i Hammarkullen, lärare, kristen och krönikör i kriminaljournalen Paragraf, svar på i boken ”När humanismens fördämningar brister. Personerna och partierna som drogs med.”

Recension: Hans Sternlycke | Bild: Andreas Magnusson, krönikör på Magasinet Paragraf. Pressfoto: Ola Kjellbye för Ordfront Förlag

De förklaringar som ges känns inte tillräckliga för att ge svar på varför det har skett en så stor förändring i samhällsklimatet efter 2015. Vi har haft en rekordstor flyktinginvandring.

Sverigedemokraterna har fått en stor tillväxt, och de andra partierna vill vinna tillbaka väljare, som gått till dem, genom att ta upp invandringen, och det har varit ett sluttande plan, där allt mer rabiata åsikter blivit opportuna att uttrycka. Men varför låter de andra partierna Sverigedemokraterna bestämma agendan för debatten, så att invandringen blir huvudfrågan och andra områden försummas?

Hur kan det komma sig att kända debattörer som Hanif Bali, Joakim Lamotte, Katerina Janouch, Björn Ranelid och Ann Heberlein, alla har fått sitt kapitel, som angrep rasism och försvarade flyktingar har tvärvänt? Bokens titel är ett yttrande av Hanif Bali som ung riksdagsman. Det kan inte bara vara opportunism, eller att man får fler gillanden på nätet och mer swish-pengar som sägs.

Hur kan det komma sig att partierna blivit högeropportuna och övergett sina grundåskådningar? Liberalerna står inte för liberal frihet, kristdemokraterna inte för kristlighet och moderaterna inte för systembevarande, som boken noterar i kapitlen om dem och om Sverigedemokraterna.

Boken är full av citat från debattörer och partier. Kanske lite tröttsamt många och med onödiga värdeomdömen. Man blir förbluffad över hur ytligt, antydande utan bevis, rasistiskt, invektivbemängt, okunnigt och ibland lögnaktigt kända människor kan uttrycka sig.

Svenska Dagbladet, Dagens industri och Göteborgs-Posten har drivit högervridningen. Peter Hjörne värvade Alice Teodorescu, skolad i Timbro, som ledarredaktör och många andra konservativa krönikörer som drev en kampanj för att släppa in Sverigedemokraterna för att kunna få en borgerlig regering.

Det finns en matchning i media mot mer nyliberalism där, välfärd jämställs med socialism, och då som ett behov till försvar mot orättvisor och ojämlikhet som uppstått de senaste decennierna. Då är invandrarna en lämplig bortförklaring för att inte rikta blicken mot de förändringar som skett i skatter och ekonomiska system, och som genomdrivits av både borgerliga och socialdemokratiska regeringar påverkade av nyliberal ideologi.

Ett bra sätt att behålla makten är att låta underklass strida mot underklass för att hindra gemensamt motstånd. Att få missgynnade svenskar att se invandrarna som problemet i stället för den makthavande eliten.

Andreas Cervenka har i boken ”Girig-Sverige. Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika” skildrat den systemförändring som skett i Sverige. Andreas Magnusson hade nog kommit närmare svaret på frågan varför rasismen blivit så stor om han gjort en ekonomisk analys också.

Recension: Hans SternlyckeMer läsning

Munskydd. Foto: Engin Akyurt. Licens: Unsplash.com

SCB: Barnafödandet i Sverige 2022 har minskat till den lägsta nivån under hela 2000-talet

5
SVERIGE. Barnafödandet har minskat kraftigt i Sverige till den lägsta nivån under hela 2000-talet, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Myndigheten kan inte förklara varför. Istället...
Wormhole, spaceship. Bild: Deselect.Licens: Pixabay.com

Enligt kosmisk kulturcensur är vi ensamma i universum och utlämnade åt US Space Force

4
KULTURKRÖNIKA. I början på år 2021 gjorde Bandcamp, en onlinetjänst för audiomaterial, en Youtube-video på en av sina innehållsskapare, författarinnan Barbara Marciniak . Utan...
Emmanuel Macron och Rachel Marsden

Rachel Marsden: Afrikanska Mali sparkar ut Frankrike – Macron skyller på Ryssland

4
AFRIKAS FRIHETSRÖRELSE. "Mali förbjuder Paris-stödda icke-statliga organisationer (NGO:er) efter nästan ett decennium av misslyckade franska försök att få fotfäste", skriver Rachel Marsden för RT....
Ryskt par. Privat foto, pixelerat

Ryska spionaget och den hysteriska dansen kring fallen Kia, Skvortsov och Koulkova

4
ANALYS. Först efter två förlorade år, följda av fyra improduktiva år, i sin tur avlösta av fjorton månaders häktning, vågar åklagarväsendet vid en domstol...
Torbjörn Sassersson, 23 juli 2021 - selfie

Kommer svenska journalisteliten kräva Assanges frigivning eller vägrar de erkänna att de hade fel?

6
OPINION. Brasiliens kommande president krävde den 29 november 2022 att Assange släpps och New York Times, Guardian, Le Monde, Der Spiegel samt El Pais...
Därför är gränssnitt så viktigt. Foto: Dell. Licens: Unsplash

Därför är gränssnitt så viktigt

0
Vi människor rör oss mer och mer på webben, oavsett om det är på en dator eller via en mobiltelefon. Det gäller i de...
Emmanuel Macron - Pressfoto: Europaparlamentet

France 24: Macron ser hot från USA, Kina, Ryssland och rymdskurkar

0
VÄRLDEN. Emmanuel Macron besökte USA och talade med båda de politiska partierna på onsdagen. Macron sa att de nya amerikanska subventionerna retar upp de...
Sahel, 2011-2022. Illustration: Kristoffer Hell (Mapchart.com)

Frankrike drar sig ur Nordafrika – skyller på Ryssland

1
AFRIKA. Efter NATO:s framgångsrika förstörelse av Libyen år 2011 (i vilket Sverige också deltog), då Afrikas mest framgångrika land bombades tillbaka till stenåldern och...
Hans Sternlycke
Hans Sternlyckehttp://www.miljomagasinet.se/
Hans Sternlycke (1942-) är medarbetare i redaktionen på Miljömagasinet och medlem i Miljöpartiet. Första politiska engagemanget var syndikalismen, men antiparliamentarism var lite ofruktbar sedan Centern och Miljöpartiet. Tror idag mer på ekonomisk omvandling underifrån, arbetskooperativ, ekobyar och omställningsrörelse. Jag skriver gärna om energifrågor, klimat, naturresurser, det ekonomiska pyramidspelet och övergång till hållbarhet. Vi behöver ett arbetsintensivare samhälle med mindre arbetstid. Låga inkomster skall inte beskattas.

3 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
3 augusti 2022 kl 10:50

Andreas Magnusson är lika motbjudande som Hans Sternlycke i sin iver att propagera för massinvandring. Att den miljöpartistiska kommunisten Sternlycke använder sig av referat tekniken av andra likasinnade, för att själv slippa torgföra sin sjuka syn på samhällsutvecklingen, undandrar honom inte från att bli kritiserad.

Jag vill inte gå så långt som till guilt by association men såna som dessa två herrar hör inte hemma i debatten, om den skall föras seriöst vill säga.

Andreas Magnusson tillhör en liten skara som borde ha sagt sitt i debatten, han är sjuk och en fara för Sverige.

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
3 augusti 2022 kl 09:37

Sverigedemokraterna kan med rätta kallas nationalkonservativa för dom har samma värderingar som dom andra hade tidigare. Att dom andra ändrat sig är inte en följd enbart av att dom funnit sanningen utan beror på resursstark påverkan utifrån med onda motiv. Hade Sverige sluppit sån påverkan hade inställningen till andra folk och kulturer evoluerat mer stabilt och inga excesser med massinvandring hade inträffat. Det är ju inte bara legitim tolerans för det främmande som ökat utan jakobinskt uppmuntrat självhat mot den egna kulturen och även mot den egna etniciteten. Men som vi inte leds av oss själva har vår överhet samtidigt ändå förmått att ställa oss bakom den gamla typen av kolonial rasism mot Ryssland och Kina.
Vi har råkat ut för fenomen som står att finna i de flesta revolutioner och som alltid varit styrda utifrån och aldrig haft något genuint folkligt stöd.

Bert B
Bert B
Gäst
3 augusti 2022 kl 00:17

Magnusson har levererat ett antal skrattpiller genom de senaste åren där han relativiserat våld och rasism hos de hitkomna. All rasism och ottevligheter finns att hitta hos inföda svenskar om man får tro honom. Vem minns inte då han påstod att Sverige aldrig varit tryggare samtidigt som gangstertyper inrättade vägspärrar i Angered – där han själv är uppväxt! Han lever helt i sin egen värld…