Hyperinflationen 1923 – En limpa kostade lika mycket som ett hus

-

DEBATT & EKONOMI. På 1920-talet i Tyskland ledde hyperinflationen till att pengarna blev värdelösa extremt fort.  Det berättas att påtåren till en kopp kaffe någon just köpt plötsligt kostade tre gånger mer än första koppen. Pengarna från en husförsäljning räckte precis till en kopp kaffe en vecka senare. Det var som värst 1922-1923 för precis 100 år sedan.

Text: Torbjörn Sassersson

Jag har försökt varna vänner och läsare från en kommande ekonomisk kris som kommer att matcha krisen 2008 eller någon annan valfri historisk pengakris av större proportion och det finns två  typer av mottagare av denna information. De som förnekar och de som redan har börjat förbereda sig.

Jag är ingen finansexpert. Jag är inte ens ekonom, men jag läser om hur finansexperter och historiker varnar för att en ekonomisk krasch med all säkerhet kommer att exekveras.

En finansman berättar för mig att han lämnade Nordamerika och slog sig ner i Sverige för 10 år sedan. Han bedömde då att Sverige var det bästa landet för att bevara och förvalta sina pengar.

Jag frågade om Sverige fortfarande är ett bra land bo i om man har mycket tillgångar. Han svarade ja, men det var 4 månader sedan och fallet ned i recession och inflation har sedan dessa blivit ett faktum och när inflation blir hyperinflation är de för sent för de flesta att stanna, flytta eller agera på något smart sätt. Du behöver inte vara ekonom för att fatta det. Se bara hur snabbt fallet var i Tyskland 1923.

År 1922 kostade ett limpa bröd 163 tyska mark. I september 1923, under hyperinflationen, kröp priset upp till 1.500.000 mark och vid hyperinflationens topp, i november 1923, kostade en limpa 200.000.000.000 mark, skriver History Daily. Biljonmarksedlarna från 1923 är legendariska.

SO Rummet skriver om familjen Schmidt som hösten 1923 beslöt sig för att bryta upp och utvandra till Amerika. De sålde sin villa och gav sig av. I Hamburgs hamn tvingades de inse att pengarna från husförsäljningen inte räckte till båtbiljetterna och tillbaka på järnvägsstationen fick familjen veta att de samlade tillgångarna nu inte ens räckte till tågresan tillbaka. De satte sig på järnvägskaféet och beställde en kopp kaffe och därmed var alla pengarna slut.

Det hände i oktober 1923. En hel privat förmögenhet kunde bli värdelös på några dagar eller timmar. Idag finns ingen levande människa som har egna minnen av dessa år bortsett från någon enstaka person som idag är 120 år och i tioårsåldern 1923. Utan minne av hyperinflationen är det lätt att förneka att det kan hända igen. De flesta i dag verkar tro att dagens inflation snart går över, att det “inte blir så farligt”.

Finansexperter med historiskt kunnande som tex Jim Rickards har en annan åsikt. Deras generella råd är att sälja alla osäkra aktier och istället köpa ädelmetaller. Guld och silver har klarat de flesta kriser mycket bra.

Tabell från Jim Rickards nyhetsbrev

En del säger att det är bättre att ha kontanter i handen eller pengarna på ett sparkonto, men kraschen 1923 visar att sparpengar kan försvinna i ett nafs. Kontanter är bra om de behållit sitt värde när digitala pengar inte kan nås och det kan vara avgörande om en ekonomisk krasch paras med en cyberpandemi som Klaus Schwab varnade för 2020.

Prognosmakaren Gerald Celente listar vilka branscher som gynnas vid en ekonomisk krasch och den amerikanska aktiemäklaren Peter Schiff varnade 2020 för dollarns fall och att dollarstandarden kan ersättas av en guldstandard. Hans råd är att köpa guld (eller andra ädelmetaller) så snabbt som möjligt. Vänta inte, för även om ädelmetaller är dyra idag kommer de att gå upp väsentligt, enligt Schiffs prognos. Han varnar skarpt för kryptovalutor.

Jag frågade finansmannen när kraschen kommer. Han svarade att det det inte går att veta. Bara de som trycker på knapparna vet, sa han. Den fd fondförvaltaren Edward Dowd från BlackRock säger att kraschen kommer med en matematisk säkerhet någon gång 2023-24.

Läs mer i NewsVoice ekonomisektion så kan du snappa upp fler tips.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

25 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

25 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Carina Agrell
Carina Agrell
Gäst
20 november 2022 kl 14:54

100 år är lagom intervall eftersom det är den kortaste tiden – de flesta har då dött eller åtminstone med säkerhet glömt! Det är också en siffra som folk lätt bygger magi kring. som vore intervallet en produkt av Gud eller Djävulen! Självklart är siffran tacksam för att FAKTISKT se till att haverier sker med jämna mellanrum av de som sköter spakarna.

Fredrik Eriksson
Reply to  Carina Agrell
20 november 2022 kl 15:49

Det skulle kunna fungera med 100 om vi börjar på år 1900.
Och adderar frimurarnas favorittal dvs 30 (eller rättare sagt 33).

1630 osv fram till 1900.
1930
1960
1990
2020

Det korrelerar nästan skrämmande med de olika finanskriserna.
(nästan så att det verkar planerat).
Bara testa själv!
Addera 30 för varje årtionde med början på den första finanskrisen
1630, dvs dåtidens Riksbanks-kuliss.
-Ni fattar poängen!

1929 +20 (Krig) lösning=mera krig! (för att dölja biverkningarna av förra krigen).
1949 +20 (Krig) lösning=mera krig!
1969+20 (Olja) lösning=olja
1989+20 (Finans) lösning=mera pengar!
2009+20 (Finans) lösning=mera pengar!
2029 (Slutgiltiga lösningen=Agenda 2030)

Slutmålet för Globalisten/m.
Ett allti allo vaccinpass.
Heltäckande sjukvårdsförsäkring med
inkluderat minimi-lön.
Sanktionerat av Riksbanken.
Ingen kan köpa och sälja som inte har vaccinerat sig.
Eller laddat ner appen (förutsättningen är återigen vaccinen).
Jag skulle säga att vi är på god väg till Agenda 2030.

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
23 oktober 2022 kl 18:38

En artikel om förfalskat guld med inblandning av Iridium och Ruthenium . Priserna var tidigare mkt lägre på dom komponenterna men det påstås här att det är på grund av använding för fusk som de senare ökat i pris.
https://timesofindia.indiatimes.com/india/gold-adulteration-with-iridium-rampant-in-india/articleshow/4049562.cms
Men eftersom Ruthenium har mkt lägre densitet 12.45 g/cm3
verkar det konstigt. Det kanske i själva verket är desinfo och det som verkligen blandas in är Volfram?
Uppgifterna där för priset på Iridium är också helt inaktuellt. Jag fann att det kostar 6ggr guldpriset men blandas det med Volfram kan det ändå löna sig eftersom det går åt väldigt lite av den tyngre metallen

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
23 oktober 2022 kl 18:06

Densitet för ädelmetaller etc
osmium   22.610 g/cm3
iridium   22.560
platina 21.450   
rhenium   21.040
guld   19.320
volfram 19.300

Genom att kombinera Volfram med en mindre mängd av de tyngre ädelmetallerna kan man få en täthet som överensstämmer med guld
Jag använder % som volymsprocent
Om man tex tar 50% Volfram och 0,3% Osmium och 49.7% guld får det samma densitet som guld
Har ingen aning om dom gör så men det skulle inte förvåna mig om det förekommer något i den stilen.
Och jag är ingen kemist så jag valde Osmium för att det var tyngst
Jag antar att det borde gå att avslöja sånt fusk med röntgen. Dels borde det synas en kontrast(?), dels vore det nog möjligt att göra röntgenkristallografi som möjliggör att påvisa en kristallstruktur som inte kan vara guld. Men jag har inte gjort någon grundlig undersökning på något av detta

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  petergrfstrm
23 oktober 2022 kl 20:35
petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
Reply to  Josef Persson
23 oktober 2022 kl 21:55

0.3% Osmium var det. Kolla priset på Volfram i stället!

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  petergrfstrm
23 oktober 2022 kl 22:18

Ja volfram är billigare.

Hur blir osmium mindre giftigt för det? Hur skall du blanda osmium och volfram, och sen dragera kakan med guld. Och när de sen kommer med sin “XRF machine”?

Volfram har en smältpunkt på 3422 grader.

Erik Forsman
23 oktober 2022 kl 14:38

Ett rakt och enkelt råd till amatörer som vil investera i guld. Gå in och kolla slutpriser och sammanställ alla sålda 100 grams guldtackor och summers beloppet samt dela med antalet så får du ett snittpris.

https://newsvoice.se/2022/10/hyperinflationen-1923/

Lägg ett bud 10 % under det priset med ett spann på upp till 10 % över.

Erik Forsman
Reply to  Erik Forsman
23 oktober 2022 kl 14:43

Gå in på https://guldpris.nu/ och knappa in 100 gram så ser du att det ligger på nästa exakt på 60 000 sek vilket är summan då får betala mer eller mindre för en begagnad 100 grans tacka 24 karat, så ser du att det stämmer och du blir inte lurad.

Bengan
Bengan
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
23 oktober 2022 kl 00:52

Att höja räntorna kommer inte minska inflationen. Inflationen beror på bristvara.

Ekonomiska krisen börjar i Europa. Med kriget flyr pengar Europa till USA och dollarn. Detta gör dollarn starkare och detta är inte bra för dollarn. Sedan krashar dollarn.

Vad kommer ske 2023? Martin Armstrong dator säger det undeför som Empure State building brinner.

Förvöbta er kris utöver något ni kan ha svårt att föreställa sig.

Energikris, matkris, elkris, förtroendekris…

Last edited 1 månad sedan by Bengan
Roger P
Roger P
Gäst
22 oktober 2022 kl 20:39

Farsan yrade redan på 60 talet för mig att krigsskulder betalades med ett frimärke redan då, sant eller inte, jag vet inte ens idag?

Sanja R. Juric
Sanja R. Juric
Gäst
22 oktober 2022 kl 18:21

Torbjörn, guldackor kommer inte hjälpa dig lika mycket som basvaror och bränsle då det värderas högst. Du kan byta ut dessa men värdet på guld blir ändå inte lika högt.

Som jag berättade förut så en något högre lön än genomsnittet under kriget i Bosnien kunde man få, låt oss säga någrq cigaretter för eller en glass. Ingen mat alltså. De som hade mat var rika. Man köpte allt i deciliter eller gram. En systemkamera mot några kilo mjöl. Ja du fattar.

Så basvaror som håller några år och bränsle är säkra kort.

Sanja R. Juric
Sanja R. Juric
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
22 oktober 2022 kl 23:06

Det ena utesluter absolut inte det andra. Det jag skrev är att mat, bränsle och rent vatten värderas högre. När du är hungrig, det enda som är viktigt är att överleva dagen. De som har dessa varor kommer att utnyttja desperationen och guld kommer inte att ge dig ens i närheten av det du betalade det för men det är bra säkerhet om maten tar slut eller man måste flytta. Och absolut säkrare kort än pengar, det är precis som du säger. Pengar kan man lika gärna bränna upp för värmens skull . Vi brukade skämta att en limpa kostade plötsligt flera miljoner. Det var jädrans massa nollor på sedlarna plötsligt.
Om man dessutom lyckas behålla guldet lär det förr eller senare kunna omvandlas tillbaks. Så på det sättet är det klokt.
Mat och bränsle blir ändå nummer ett. Sen finns så klart överhängande risk för både en själv och familjen om det kommer till andras kännedom att man sitter på en del basvaror och annat.
Det materiella är just vad det är. Det går att bygga upp. Människan behöver inte så mycket. Vi lämnade precis allt när vi flydde hit och vi hade en del. Enda vi fick till var resan hit. Hela familjen jobbade hårt sen med att integreras och bygga upp ett nytt liv med stor framgång. Hälsa kommer först, det materiella sen .

evavadD
evavad
Reply to  Sanja R. Juric
23 oktober 2022 kl 00:31

Tack för att du delar med dig. Sitter på en ö och SMHI med sina prognoser har, som man inte kan lita på, upprepar vattenbrist vilket vi inte har. Skrämseln skall manifesteras på ett overkligt sätt. Hur ska en guldtacka realiseras när hungerkatastrofen är ett faktum?

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  evavad
23 oktober 2022 kl 12:33

Titta precis på SMHI. Ligger tunga moln över mig. Här i verkligheten är det dock klarblå himmel, strålande sol och inte ett moln. Varit så hela morgonen.

Kan man inte ens hålla reda på “vädret” i realtid när det händer,så kan man väl undra hur det är med klimat profetiorna?

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
22 oktober 2022 kl 15:15

Ett finasiellt system som i grund och botten är byggt för krasch kan naturligtvis inte hålla. Frågan är väl inte om, utan när det kraschar. Att våra kära politiker aldrig adresserar problemet visar väl att de är för dumma för att förstå, eller att “The Great Reset” är deras himmel och frälsning.

Själv stoppar jag väl för närvarande mest huvudet i sanden, njuter av de sista dagarna så gott det går. Vad människor inte förstår är att 1923 under hyperinflationen så byggde ändå sammhällsstrukturen på en del reela värden. Människor skapade, producerade och tillverkade saker.

Idag bygger hela våran värld på artificiella värden. Vad ska du med en guldtacka till när det inte finns någon brödbit att köpa för den?

Man skjuter sin motståndare i benet, vaccinationsprogrammen! Så har man skapat horder av sjuka invalideserade människor som mig. Så ska samhället försöka bära den här “kostnaden”, vilket naturligtvis inte går. Så går samhällsprojektet i kras, och de som redan äger allt kan köpa upp resterande som finns som är av värde, nämligen mark. Mark, jord, moder jord, det som föder alla oss människor på jorden.

Att svälta ihjäl människor är det billigaste, enklaste och effektivaste sättet att döda oss på. Kan man sen skylla allt på en part som man gjorde efter WW2 när alla svalt i tyskland, inte bara lägerfångarna. Så har du en fin fin syndabock!

Skaffa vapen och överlevnadskunskaper om du gillar “utmaningar” som regeringen så fint brukar säga. Men tyvärr tror jag deras vapensystem är för avancerade för att vanligt folk skall kunna göra nämnvärt motstånd och hävda rättigheten till moder jord liksom allt annat levande. (Bara de döda behöver “äga” jorden, de lev-ande, de som lever i “anden” vet att jorden föder dem).

Men man kan ju alltid försöka!!!

Eller bli en Great accet to the great reset. “You will own nothing and be happy”.

Själv är jag nog gladast utan analswaben och de andra. Och klarar mig bra med det jag har bara jag får äta.

Erik Forsman
22 oktober 2022 kl 14:08

Bra priset på guld får du på aktioner. Du lär få svårt att få billigare pris än vad marknaden sätter och så får du en marknads värdering på köpet dessutom undgår du momsen.

Enklast är ett registrerat ett konto och börja buda. Ett tips, köp inte smycken juveler, utan guldtackor, dom är också enklast att sälja och de är inte personliga.

Lasse A
Lasse A
Gäst
Reply to  Erik Forsman
22 oktober 2022 kl 19:53

Är sådana företag som Birch gold group något att titta närmare på?

Erik Forsman
Reply to  Erik Forsman
23 oktober 2022 kl 09:08

Ligg och bevara tills det kommer in en lite tyngre guldtacka på en 50 000 – 60 000 tusen. Alltid bäst att köpa begagnade tackor. Alla avvaktar till några minuter innan aktionen går ut. Ange ett spann att automatiskt övertrumfar andra bud men så nära värde det går. Pantbanken har givetvis full försäkring under transporten vilket är något att tänka på som andra inte har.

Mike s
Mike s
Gäst
Reply to  Erik Forsman
24 oktober 2022 kl 23:08

Stort tack Erik!

Bengan
Bengan
Gäst
22 oktober 2022 kl 11:05

Början 2023 enligt Martin Armstrong. Han varnar också för något november 2022.

Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV