Hyperinflationen 1923 – En limpa kostade lika mycket som ett hus

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 oktober 2022
- Torbjörn Sassersson red.
Brödinflation, Public Domain

DEBATT & EKONOMI. På 1920-talet i Tyskland ledde hyperinflationen till att pengarna blev värdelösa extremt fort.  Det berättas att påtåren till en kopp kaffe någon just köpt plötsligt kostade tre gånger mer än första koppen. Pengarna från en husförsäljning räckte precis till en kopp kaffe en vecka senare. Det var som värst 1922-1923 för precis 100 år sedan.

Text: Torbjörn Sassersson

Jag har försökt varna vänner och läsare från en kommande ekonomisk kris som kommer att matcha krisen 2008 eller någon annan valfri historisk pengakris av större proportion och det finns två  typer av mottagare av denna information. De som förnekar och de som redan har börjat förbereda sig.

Jag är ingen finansexpert. Jag är inte ens ekonom, men jag läser om hur finansexperter och historiker varnar för att en ekonomisk krasch med all säkerhet kommer att exekveras.

En finansman berättar för mig att han lämnade Nordamerika och slog sig ner i Sverige för 10 år sedan. Han bedömde då att Sverige var det bästa landet för att bevara och förvalta sina pengar.

Jag frågade om Sverige fortfarande är ett bra land bo i om man har mycket tillgångar. Han svarade ja, men det var 4 månader sedan och fallet ned i recession och inflation har sedan dessa blivit ett faktum och när inflation blir hyperinflation är de för sent för de flesta att stanna, flytta eller agera på något smart sätt. Du behöver inte vara ekonom för att fatta det. Se bara hur snabbt fallet var i Tyskland 1923.

År 1922 kostade ett limpa bröd 163 tyska mark. I september 1923, under hyperinflationen, kröp priset upp till 1.500.000 mark och vid hyperinflationens topp, i november 1923, kostade en limpa 200.000.000.000 mark, skriver History Daily. Biljonmarksedlarna från 1923 är legendariska.

SO Rummet skriver om familjen Schmidt som hösten 1923 beslöt sig för att bryta upp och utvandra till Amerika. De sålde sin villa och gav sig av. I Hamburgs hamn tvingades de inse att pengarna från husförsäljningen inte räckte till båtbiljetterna och tillbaka på järnvägsstationen fick familjen veta att de samlade tillgångarna nu inte ens räckte till tågresan tillbaka. De satte sig på järnvägskaféet och beställde en kopp kaffe och därmed var alla pengarna slut.

Det hände i oktober 1923. En hel privat förmögenhet kunde bli värdelös på några dagar eller timmar. Idag finns ingen levande människa som har egna minnen av dessa år bortsett från någon enstaka person som idag är 120 år och i tioårsåldern 1923. Utan minne av hyperinflationen är det lätt att förneka att det kan hända igen. De flesta i dag verkar tro att dagens inflation snart går över, att det “inte blir så farligt”.

Finansexperter med historiskt kunnande som tex Jim Rickards har en annan åsikt. Deras generella råd är att sälja alla osäkra aktier och istället köpa ädelmetaller. Guld och silver har klarat de flesta kriser mycket bra.

Tabell från Jim Rickards nyhetsbrev

En del säger att det är bättre att ha kontanter i handen eller pengarna på ett sparkonto, men kraschen 1923 visar att sparpengar kan försvinna i ett nafs. Kontanter är bra om de behållit sitt värde när digitala pengar inte kan nås och det kan vara avgörande om en ekonomisk krasch paras med en cyberpandemi som Klaus Schwab varnade för 2020.

Prognosmakaren Gerald Celente listar vilka branscher som gynnas vid en ekonomisk krasch och den amerikanska aktiemäklaren Peter Schiff varnade 2020 för dollarns fall och att dollarstandarden kan ersättas av en guldstandard. Hans råd är att köpa guld (eller andra ädelmetaller) så snabbt som möjligt. Vänta inte, för även om ädelmetaller är dyra idag kommer de att gå upp väsentligt, enligt Schiffs prognos. Han varnar skarpt för kryptovalutor.

Jag frågade finansmannen när kraschen kommer. Han svarade att det det inte går att veta. Bara de som trycker på knapparna vet, sa han. Den fd fondförvaltaren Edward Dowd från BlackRock säger att kraschen kommer med en matematisk säkerhet någon gång 2023-24.

Läs mer i NewsVoice ekonomisektion så kan du snappa upp fler tips.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • 100 år är lagom intervall eftersom det är den kortaste tiden – de flesta har då dött eller åtminstone med säkerhet glömt! Det är också en siffra som folk lätt bygger magi kring. som vore intervallet en produkt av Gud eller Djävulen! Självklart är siffran tacksam för att FAKTISKT se till att haverier sker med jämna mellanrum av de som sköter spakarna.

 • 100 år är lagom intervall eftersom det är den kortaste tiden – de flesta har då dött eller åtminstone med säkerhet glömt! Det är också en siffra som folk lätt bygger magi kring. som vore intervallet en produkt av Gud eller Djävulen! Självklart är siffran tacksam för att FAKTISKT se till att haverier sker med jämna mellanrum av de som sköter spakarna.

 • En artikel om förfalskat guld med inblandning av Iridium och Ruthenium . Priserna var tidigare mkt lägre på dom komponenterna men det påstås här att det är på grund av använding för fusk som de senare ökat i pris.
  https://timesofindia.indiatimes.com/india/gold-adulteration-with-iridium-rampant-in-india/articleshow/4049562.cms
  Men eftersom Ruthenium har mkt lägre densitet 12.45 g/cm3
  verkar det konstigt. Det kanske i själva verket är desinfo och det som verkligen blandas in är Volfram?
  Uppgifterna där för priset på Iridium är också helt inaktuellt. Jag fann att det kostar 6ggr guldpriset men blandas det med Volfram kan det ändå löna sig eftersom det går åt väldigt lite av den tyngre metallen

 • Densitet för ädelmetaller etc
  osmium   22.610 g/cm3
  iridium   22.560
  platina 21.450   
  rhenium   21.040
  guld   19.320
  volfram 19.300

  Genom att kombinera Volfram med en mindre mängd av de tyngre ädelmetallerna kan man få en täthet som överensstämmer med guld
  Jag använder % som volymsprocent
  Om man tex tar 50% Volfram och 0,3% Osmium och 49.7% guld får det samma densitet som guld
  Har ingen aning om dom gör så men det skulle inte förvåna mig om det förekommer något i den stilen.
  Och jag är ingen kemist så jag valde Osmium för att det var tyngst
  Jag antar att det borde gå att avslöja sånt fusk med röntgen. Dels borde det synas en kontrast(?), dels vore det nog möjligt att göra röntgenkristallografi som möjliggör att påvisa en kristallstruktur som inte kan vara guld. Men jag har inte gjort någon grundlig undersökning på något av detta

 • En artikel om förfalskat guld med inblandning av Iridium och Ruthenium . Priserna var tidigare mkt lägre på dom komponenterna men det påstås här att det är på grund av använding för fusk som de senare ökat i pris.
  https://timesofindia.indiatimes.com/india/gold-adulteration-with-iridium-rampant-in-india/articleshow/4049562.cms
  Men eftersom Ruthenium har mkt lägre densitet 12.45 g/cm3
  verkar det konstigt. Det kanske i själva verket är desinfo och det som verkligen blandas in är Volfram?
  Uppgifterna där för priset på Iridium är också helt inaktuellt. Jag fann att det kostar 6ggr guldpriset men blandas det med Volfram kan det ändå löna sig eftersom det går åt väldigt lite av den tyngre metallen

  • Gå in på https://guldpris.nu/ och knappa in 100 gram så ser du att det ligger på nästa exakt på 60 000 sek vilket är summan då får betala mer eller mindre för en begagnad 100 grans tacka 24 karat, så ser du att det stämmer och du blir inte lurad.

 • Densitet för ädelmetaller etc
  osmium   22.610 g/cm3
  iridium   22.560
  platina 21.450   
  rhenium   21.040
  guld   19.320
  volfram 19.300

  Genom att kombinera Volfram med en mindre mängd av de tyngre ädelmetallerna kan man få en täthet som överensstämmer med guld
  Jag använder % som volymsprocent
  Om man tex tar 50% Volfram och 0,3% Osmium och 49.7% guld får det samma densitet som guld
  Har ingen aning om dom gör så men det skulle inte förvåna mig om det förekommer något i den stilen.
  Och jag är ingen kemist så jag valde Osmium för att det var tyngst
  Jag antar att det borde gå att avslöja sånt fusk med röntgen. Dels borde det synas en kontrast(?), dels vore det nog möjligt att göra röntgenkristallografi som möjliggör att påvisa en kristallstruktur som inte kan vara guld. Men jag har inte gjort någon grundlig undersökning på något av detta

  • Gå in på https://guldpris.nu/ och knappa in 100 gram så ser du att det ligger på nästa exakt på 60 000 sek vilket är summan då får betala mer eller mindre för en begagnad 100 grans tacka 24 karat, så ser du att det stämmer och du blir inte lurad.

 • Lästips:

  ‘Doctor Doom’ predicts worst crisis in half-century

  “Global financial markets should brace for a period of decline that will be more severe than the crashes of the 1970s and 2008, according to renowned economist and New York University professor Nouriel Roubini.
  He told Bloomberg on Thursday that central banks will eventually give up on their monetary policy tightening before inflation is ever defeated.
  “It’s going to get ugly, the recession, and you’ll have a financial crisis,” Roubini warned.”

  https://www.rt.com/business/565017-nouriel-roubini-financial-crisis-warning/

  Obs, detta är enbart ett lästips. Det betyder inte att jag försöker skrämmas eller tror på att allt går åt helvete, men en del pekar på att det blir ganska hett om öronen.

  • Att höja räntorna kommer inte minska inflationen. Inflationen beror på bristvara.

   Ekonomiska krisen börjar i Europa. Med kriget flyr pengar Europa till USA och dollarn. Detta gör dollarn starkare och detta är inte bra för dollarn. Sedan krashar dollarn.

   Vad kommer ske 2023? Martin Armstrong dator säger det undeför som Empure State building brinner.

   Förvöbta er kris utöver något ni kan ha svårt att föreställa sig.

   Energikris, matkris, elkris, förtroendekris…

 • Farsan yrade redan på 60 talet för mig att krigsskulder betalades med ett frimärke redan då, sant eller inte, jag vet inte ens idag?

 • Torbjörn, guldackor kommer inte hjälpa dig lika mycket som basvaror och bränsle då det värderas högst. Du kan byta ut dessa men värdet på guld blir ändå inte lika högt.

  Som jag berättade förut så en något högre lön än genomsnittet under kriget i Bosnien kunde man få, låt oss säga någrq cigaretter för eller en glass. Ingen mat alltså. De som hade mat var rika. Man köpte allt i deciliter eller gram. En systemkamera mot några kilo mjöl. Ja du fattar.

  Så basvaror som håller några år och bränsle är säkra kort.

  • Det ena utesluter inte det andra. Det ena är att skydda är ens eget sparkapital och det andra är att bevara kroppen under en kris. Kroppen kan bara äta mat.

   Men ta familjen Schmidt. De omsatte en fastighet till pengar, vilka blev värdelösa. De fick bara en kopp kaffe (eller limpa) för huset. De borde naturligtvis behållit huset eller bytt huset mot ädelmetall om det såg vad som kom runt hörnet.

   Intressant att matbasvaror var mest värt under kriget i det forna Jugoslavien, som du berättat. Det var mer värt än bränsle, prylar, metall, vatten om jag förstod rätt.

   Jag tipsade en gång en kompis om att köpa en specifik lägenhet i Asien och jag sa att han sedan kunde hyra ut den och på det viset dra in 100,000 kr per år. Han följde rådet och det slog in. Han blev oerhört glad… 😉

   Exemplet visar hur hur man kan skydda sitt sparkapital. Under en kris som covid gick det inte lika bra att hyra ut lägenheten, men värdet bestod under krisen.

   Fråga är vad som är enklast att omsätta till kontanter EFTER den inledda inflations/bristkrisen. Är det att sälja en fastighet eller att sälja fysiskt guld?

   En annan fråga är hur man kan föda sin kropp under en kommande fördjupad kris? Att investera i mikroguldtackor kan vara bra. En mikroguldtacka på 5 gr blir en handelsvaluta som kan ge 2500 kr eller mer. Det ger basmatvaror för en familj i en månad under en kris.

   5 gram guld håller ett säkrare värde än 2500 kr i kontanter om hyperinflationen slår till. Det återstår att se om en mathandlare under en svår kris accepterar guld som betalning. Jag tror inte de smarta tvekar. Andra matsäljare kan föredra kontanter förutsatt att säljaren inte ser hyperinflation inom en nära framtid.

   Kompisen som köpte lägenheten i Asien har den kvar efter en hyperinflationskrasch, men det är oklart hur motsvarande summa pengar på ett sparkonto klarat det. Vilka aktier klarar bäst en fördjupad kris vars impact nästan ingen kan förutse? Här behövsförmodligen insider-tips vid aktieval.

   • Det ena utesluter absolut inte det andra. Det jag skrev är att mat, bränsle och rent vatten värderas högre. När du är hungrig, det enda som är viktigt är att överleva dagen. De som har dessa varor kommer att utnyttja desperationen och guld kommer inte att ge dig ens i närheten av det du betalade det för men det är bra säkerhet om maten tar slut eller man måste flytta. Och absolut säkrare kort än pengar, det är precis som du säger. Pengar kan man lika gärna bränna upp för värmens skull . Vi brukade skämta att en limpa kostade plötsligt flera miljoner. Det var jädrans massa nollor på sedlarna plötsligt.
    Om man dessutom lyckas behålla guldet lär det förr eller senare kunna omvandlas tillbaks. Så på det sättet är det klokt.
    Mat och bränsle blir ändå nummer ett. Sen finns så klart överhängande risk för både en själv och familjen om det kommer till andras kännedom att man sitter på en del basvaror och annat.
    Det materiella är just vad det är. Det går att bygga upp. Människan behöver inte så mycket. Vi lämnade precis allt när vi flydde hit och vi hade en del. Enda vi fick till var resan hit. Hela familjen jobbade hårt sen med att integreras och bygga upp ett nytt liv med stor framgång. Hälsa kommer först, det materiella sen .

    • Tack för att du delar med dig. Sitter på en ö och SMHI med sina prognoser har, som man inte kan lita på, upprepar vattenbrist vilket vi inte har. Skrämseln skall manifesteras på ett overkligt sätt. Hur ska en guldtacka realiseras när hungerkatastrofen är ett faktum?

     • Titta precis på SMHI. Ligger tunga moln över mig. Här i verkligheten är det dock klarblå himmel, strålande sol och inte ett moln. Varit så hela morgonen.

      Kan man inte ens hålla reda på “vädret” i realtid när det händer,så kan man väl undra hur det är med klimat profetiorna?

 • Lästips:

  ‘Doctor Doom’ predicts worst crisis in half-century

  “Global financial markets should brace for a period of decline that will be more severe than the crashes of the 1970s and 2008, according to renowned economist and New York University professor Nouriel Roubini.
  He told Bloomberg on Thursday that central banks will eventually give up on their monetary policy tightening before inflation is ever defeated.
  “It’s going to get ugly, the recession, and you’ll have a financial crisis,” Roubini warned.”

  https://www.rt.com/business/565017-nouriel-roubini-financial-crisis-warning/

  Obs, detta är enbart ett lästips. Det betyder inte att jag försöker skrämmas eller tror på att allt går åt helvete, men en del pekar på att det blir ganska hett om öronen.

  • Att höja räntorna kommer inte minska inflationen. Inflationen beror på bristvara.

   Ekonomiska krisen börjar i Europa. Med kriget flyr pengar Europa till USA och dollarn. Detta gör dollarn starkare och detta är inte bra för dollarn. Sedan krashar dollarn.

   Vad kommer ske 2023? Martin Armstrong dator säger det undeför som Empure State building brinner.

   Förvöbta er kris utöver något ni kan ha svårt att föreställa sig.

   Energikris, matkris, elkris, förtroendekris…

 • Farsan yrade redan på 60 talet för mig att krigsskulder betalades med ett frimärke redan då, sant eller inte, jag vet inte ens idag?

 • Ett finasiellt system som i grund och botten är byggt för krasch kan naturligtvis inte hålla. Frågan är väl inte om, utan när det kraschar. Att våra kära politiker aldrig adresserar problemet visar väl att de är för dumma för att förstå, eller att “The Great Reset” är deras himmel och frälsning.

  Själv stoppar jag väl för närvarande mest huvudet i sanden, njuter av de sista dagarna så gott det går. Vad människor inte förstår är att 1923 under hyperinflationen så byggde ändå sammhällsstrukturen på en del reela värden. Människor skapade, producerade och tillverkade saker.

  Idag bygger hela våran värld på artificiella värden. Vad ska du med en guldtacka till när det inte finns någon brödbit att köpa för den?

  Man skjuter sin motståndare i benet, vaccinationsprogrammen! Så har man skapat horder av sjuka invalideserade människor som mig. Så ska samhället försöka bära den här “kostnaden”, vilket naturligtvis inte går. Så går samhällsprojektet i kras, och de som redan äger allt kan köpa upp resterande som finns som är av värde, nämligen mark. Mark, jord, moder jord, det som föder alla oss människor på jorden.

  Att svälta ihjäl människor är det billigaste, enklaste och effektivaste sättet att döda oss på. Kan man sen skylla allt på en part som man gjorde efter WW2 när alla svalt i tyskland, inte bara lägerfångarna. Så har du en fin fin syndabock!

  Skaffa vapen och överlevnadskunskaper om du gillar “utmaningar” som regeringen så fint brukar säga. Men tyvärr tror jag deras vapensystem är för avancerade för att vanligt folk skall kunna göra nämnvärt motstånd och hävda rättigheten till moder jord liksom allt annat levande. (Bara de döda behöver “äga” jorden, de lev-ande, de som lever i “anden” vet att jorden föder dem).

  Men man kan ju alltid försöka!!!

  Eller bli en Great accet to the great reset. “You will own nothing and be happy”.

  Själv är jag nog gladast utan analswaben och de andra. Och klarar mig bra med det jag har bara jag får äta.

 • Torbjörn, guldackor kommer inte hjälpa dig lika mycket som basvaror och bränsle då det värderas högst. Du kan byta ut dessa men värdet på guld blir ändå inte lika högt.

  Som jag berättade förut så en något högre lön än genomsnittet under kriget i Bosnien kunde man få, låt oss säga någrq cigaretter för eller en glass. Ingen mat alltså. De som hade mat var rika. Man köpte allt i deciliter eller gram. En systemkamera mot några kilo mjöl. Ja du fattar.

  Så basvaror som håller några år och bränsle är säkra kort.

  • Det ena utesluter inte det andra. Det ena är att skydda är ens eget sparkapital och det andra är att bevara kroppen under en kris. Kroppen kan bara äta mat.

   Men ta familjen Schmidt. De omsatte en fastighet till pengar, vilka blev värdelösa. De fick bara en kopp kaffe (eller limpa) för huset. De borde naturligtvis behållit huset eller bytt huset mot ädelmetall om det såg vad som kom runt hörnet.

   Intressant att matbasvaror var mest värt under kriget i det forna Jugoslavien, som du berättat. Det var mer värt än bränsle, prylar, metall, vatten om jag förstod rätt.

   Jag tipsade en gång en kompis om att köpa en specifik lägenhet i Asien och jag sa att han sedan kunde hyra ut den och på det viset dra in 100,000 kr per år. Han följde rådet och det slog in. Han blev oerhört glad… 😉

   Exemplet visar hur hur man kan skydda sitt sparkapital. Under en kris som covid gick det inte lika bra att hyra ut lägenheten, men värdet bestod under krisen.

   Fråga är vad som är enklast att omsätta till kontanter EFTER den inledda inflations/bristkrisen. Är det att sälja en fastighet eller att sälja fysiskt guld?

   En annan fråga är hur man kan föda sin kropp under en kommande fördjupad kris? Att investera i mikroguldtackor kan vara bra. En mikroguldtacka på 5 gr blir en handelsvaluta som kan ge 2500 kr eller mer. Det ger basmatvaror för en familj i en månad under en kris.

   5 gram guld håller ett säkrare värde än 2500 kr i kontanter om hyperinflationen slår till. Det återstår att se om en mathandlare under en svår kris accepterar guld som betalning. Jag tror inte de smarta tvekar. Andra matsäljare kan föredra kontanter förutsatt att säljaren inte ser hyperinflation inom en nära framtid.

   Kompisen som köpte lägenheten i Asien har den kvar efter en hyperinflationskrasch, men det är oklart hur motsvarande summa pengar på ett sparkonto klarat det. Vilka aktier klarar bäst en fördjupad kris vars impact nästan ingen kan förutse? Här behövsförmodligen insider-tips vid aktieval.

   • Det ena utesluter absolut inte det andra. Det jag skrev är att mat, bränsle och rent vatten värderas högre. När du är hungrig, det enda som är viktigt är att överleva dagen. De som har dessa varor kommer att utnyttja desperationen och guld kommer inte att ge dig ens i närheten av det du betalade det för men det är bra säkerhet om maten tar slut eller man måste flytta. Och absolut säkrare kort än pengar, det är precis som du säger. Pengar kan man lika gärna bränna upp för värmens skull . Vi brukade skämta att en limpa kostade plötsligt flera miljoner. Det var jädrans massa nollor på sedlarna plötsligt.
    Om man dessutom lyckas behålla guldet lär det förr eller senare kunna omvandlas tillbaks. Så på det sättet är det klokt.
    Mat och bränsle blir ändå nummer ett. Sen finns så klart överhängande risk för både en själv och familjen om det kommer till andras kännedom att man sitter på en del basvaror och annat.
    Det materiella är just vad det är. Det går att bygga upp. Människan behöver inte så mycket. Vi lämnade precis allt när vi flydde hit och vi hade en del. Enda vi fick till var resan hit. Hela familjen jobbade hårt sen med att integreras och bygga upp ett nytt liv med stor framgång. Hälsa kommer först, det materiella sen .

    • Tack för att du delar med dig. Sitter på en ö och SMHI med sina prognoser har, som man inte kan lita på, upprepar vattenbrist vilket vi inte har. Skrämseln skall manifesteras på ett overkligt sätt. Hur ska en guldtacka realiseras när hungerkatastrofen är ett faktum?

     • Titta precis på SMHI. Ligger tunga moln över mig. Här i verkligheten är det dock klarblå himmel, strålande sol och inte ett moln. Varit så hela morgonen.

      Kan man inte ens hålla reda på “vädret” i realtid när det händer,så kan man väl undra hur det är med klimat profetiorna?

 • Bra priset på guld får du på aktioner. Du lär få svårt att få billigare pris än vad marknaden sätter och så får du en marknads värdering på köpet dessutom undgår du momsen.

  Enklast är ett registrerat ett konto och börja buda. Ett tips, köp inte smycken juveler, utan guldtackor, dom är också enklast att sälja och de är inte personliga.

 • Ett finasiellt system som i grund och botten är byggt för krasch kan naturligtvis inte hålla. Frågan är väl inte om, utan när det kraschar. Att våra kära politiker aldrig adresserar problemet visar väl att de är för dumma för att förstå, eller att “The Great Reset” är deras himmel och frälsning.

  Själv stoppar jag väl för närvarande mest huvudet i sanden, njuter av de sista dagarna så gott det går. Vad människor inte förstår är att 1923 under hyperinflationen så byggde ändå sammhällsstrukturen på en del reela värden. Människor skapade, producerade och tillverkade saker.

  Idag bygger hela våran värld på artificiella värden. Vad ska du med en guldtacka till när det inte finns någon brödbit att köpa för den?

  Man skjuter sin motståndare i benet, vaccinationsprogrammen! Så har man skapat horder av sjuka invalideserade människor som mig. Så ska samhället försöka bära den här “kostnaden”, vilket naturligtvis inte går. Så går samhällsprojektet i kras, och de som redan äger allt kan köpa upp resterande som finns som är av värde, nämligen mark. Mark, jord, moder jord, det som föder alla oss människor på jorden.

  Att svälta ihjäl människor är det billigaste, enklaste och effektivaste sättet att döda oss på. Kan man sen skylla allt på en part som man gjorde efter WW2 när alla svalt i tyskland, inte bara lägerfångarna. Så har du en fin fin syndabock!

  Skaffa vapen och överlevnadskunskaper om du gillar “utmaningar” som regeringen så fint brukar säga. Men tyvärr tror jag deras vapensystem är för avancerade för att vanligt folk skall kunna göra nämnvärt motstånd och hävda rättigheten till moder jord liksom allt annat levande. (Bara de döda behöver “äga” jorden, de lev-ande, de som lever i “anden” vet att jorden föder dem).

  Men man kan ju alltid försöka!!!

  Eller bli en Great accet to the great reset. “You will own nothing and be happy”.

  Själv är jag nog gladast utan analswaben och de andra. Och klarar mig bra med det jag har bara jag får äta.

 • Bra priset på guld får du på aktioner. Du lär få svårt att få billigare pris än vad marknaden sätter och så får du en marknads värdering på köpet dessutom undgår du momsen.

  Enklast är ett registrerat ett konto och börja buda. Ett tips, köp inte smycken juveler, utan guldtackor, dom är också enklast att sälja och de är inte personliga.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *