Amerikanska atomubåtar och socialdemokrater skulle krossa Moskva – Svenska folket var kanonmat

publicerad 30 december 2022
- av Torbjörn Sassersson red.

MILITÄRHISTORIA. En undersökning NewsVoice gjorde 2015-16 tillsammans med några journalister som då arbetade för bla TV4 visar att USA fram till slutet av 1990-talet hade en hemlig militärbas på svenska Västkusten, en bas som stängdes. Källor påstår även att amerikanska atomubåtar hade möjlighet att parkera i Saltkällefjorden utanför Munkedal, redo att avfyra kärnvapen mot Moskva.

Text: Torbjörn Sassersson, uppdaterad kl 21:29, 2 jan | Intervju av Thomas Gjutarenäfve Filmetablissemanget | Reservation: Min bedömning är att ingen del av den information och de uppgifter som denna artikel framför på något sätt skadar den svenska Försvarsmakten eller rikets säkerhet eftersom artikeln endast avhandlar avslutade projekt och avslutade militärstrategiska lösningar.

Den militära sambandscentralen Älvsborg Radio (stängdes 1 juli 2000) som är en liten del av den underjordiska militärbasen Riskberget “köptes” runt 2003 av entreprenören Anders Karlsson genom att denne billigt kom över en bit mark på 2400 kvadratmeter ovanpå en nedgrävd och dold VIP-entré till basen.

När Karlsson köpte marken visste han exakt vad han gjorde och han säger att han varnade Fortifikationsverket att han avsåg att gräva upp entrén.

Anders Karlsson. Foto: Torbjörn Sassersson
Anders Karlsson inne i sin friköpta militäranläggning. Foto: Torbjörn Sassersson

Myndigheten svarade att den var omöjligt att öppna, men Karlsson som är en entreprenör inom byggindustrin hade maskinerna som kunde göra jobbet.

Entrén var nedgrävd, betongplomberad och övertäckt med jord. Karlsson grävde upp ingången med grävmaskin och bilade upp den 25 cm tjocka betongen. Vi var inne i den delen av basen och filmade. Det var här som stadsöverhuvuden kom in i basen. Runt om det större bergkomplexet tex längs med Uddevallavägen finns ett stort antal andra ingångar, logistikingångar, nödutgångar, personalingångar och luckor.

Riksberget i sin helhet är enormt stort och större än den mer kända Musköbasen, säger Anders Karlsson. En entreprenör som skulle lämna av material med lastbil inne i berget berättade att avståndsmätaren stannade på 3,4 kilometer från ingången räknat vid avlämningspunkten i berget och sedan 3,4 kilometer hela vägen tillbaka till utgången.

Vittnen berättar om hur den svenska kungen brukade besöka basen för en årlig briefing och han sattes ofta ner med vertolhelikopter innan han passerade in genom den diskreta VIP-ingången (nedan) som Karlsson hackat fram.

Ingången till Älvsborg radio i Munkedal 2015 - Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
Ingången till Älvsborg Radio i Munkedal 2015 – Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se

När Uppdrag Granskning (UG) fick nys om scoopet började de också gräva och en väl insatt kontakt säger till NewsVoice att UG ansåg att detta var ett av de största scoop det någonsin kommit i kontakt med. De kom ingenstans eftersom ingen i Munkedal, en liten ort där många jobbade i Riksberget, ville prata med UG.

Anders Karlsson uppger även att Jan Guillou träffat honom. Guillou ville ha hela storyn, men inte heller det försöket ledde till framgång. Ända fram till idag är det förmodligen bara NewsVoice och två andra journalister som sammantaget har den största ljud- och videodokumentationen om Riksberget.

Denna relativt nya videon nedan utan berättarröst som (2017) är inspelad inifrån den vittrande radiostationen är mycket bra.

SVT Uddevalla gjorde enligt Karlsson visserligen ett inslag runt 2003 om att berget öppnats, men deras vinkel var att det fanns skadlig olja i Älvsborg Radio och att det var ett miljöproblem, ett bra exempel på hur Socialdemokraternas TV-kanal gör en stor nyhet till en tillrättalagd och ointressant nyhet genom att utelämna det väsentliga.

Spionaget mot Riksberget

Överste Stig Wennerström. Licens: Public Domain
Överste Stig Wennerström. Licens: Public Domain

Både Stig Bergling och Stig Wennerström spionerade på Riksberget. Enligt uppgifter lyckades Wennerström endast komma in i entrén till Älvsborg Radio, men inte längre. Karlsson visade Wennerströms sommarstuga i Munkedal där det fanns ett sändarträd för radiosändningar till Kreml.

Stig Bergling ska ha lyckats bättre i sitt spionage, men hur långt han kom är inte känt för oss. Ett intressant konstaterande är att svenska regeringen och Försvarsmakten berättat ganska lite om vilken typ av information som Wennerström och Bergling lyckades föra över till Sovjetunionen. Kanske Riksberget var en del av rapporteringen.

Amerikanska atomubåtar skulle skjuta missiler mot Moskva från svenska Saltkällefjorden

Vad som framkommit enligt personer som arbetat på basen är att flera svenska regeringar, framför allt Socialdemokraterna, under många år haft ett avtal från 1960-talet med USA om att tillåta amerikanska atomubåtar ligga i svenska fjärdar i händelse av krig mot dåvarande Sovjetunionen (1922 till och med 26 december 1991).

NewsVoice har talat med en fd svensk ubåtskapten, som med bestämdhet hävdar att det aldrig existerat “ubåtsgrottor” på Västkusten, men denna medger samtidigt att han inte har kännedom om Riksberget vars militära namn är Greger B370, där B står för befästning och 370 är ett serienummer. Ibland på nätet förekommer beteckningen Greger B380, vilket inte är en beteckning som Anders Karlsson använder.

Den tidigare ubåtskapten berättar att Sverige 1960 signerade ett garantiavtal med USA som innebar att Sverige tillåter närvaro amerikanska atomubåtar i svenska farvatten för att kunna försvara Sverige i händelse av ett atomkrig mot dåvarande Sovjetunionen. Avtalet hade inget med NATO att göra utan det var en överenskommelse direkt med USA, enligt kaptenen. Garantin ska fortfarande vara giltig.

Det handlade under det första kalla kriget (1945-1991) om att USA med atomubåtar av typen USS George Washington fick rätten att avfyra ballistiska Polarisrobotar från svenskt territorium mot mål i Sovjet.

Anders Karlsson uppger att de amerikanska ubåtarna behövde vissa förutsättningar för att med högsta möjliga precision avfyra sina ballistiska missiler. Det optimala djupet var 30 meters bottendjup och Saltkällefjorden har också ett genomsnittligt djup på 20-40 meter.

Karlsson säger att hans källor uppger att det finns flera “ubåtsgrottor” i Saltkällefjorden med öppningar på cirka 14 meters djup. Det tillät flera atomubåtar att stå parkerade i berget redo att backa ut och ställas på 30 meters djup för att kunna avfyra Polarisrobotarna.

Ubåtarna skulle alltså ta sig in i Saltkällefjorden (bekräftad uppgift), parkera i u-dockor (obekräftad uppgift), backa ut och sedan avfyra robotar helt i undervattensläge. Ingen kunde se dem komma och gå.

Reservation: uppgifter om “ubåtsgrottor” (ubåtsdockor) är en uppgift som vi allra minst kunnat få bekräftelse på, men en existens eller inte av dessa påverkar inte någon annan omständighet som denna artikel avhandlar.

Saltkällefjorden och Munkedal. Karta: Google Maps
Bild: Saltkällefjorden och Munkedal (förstora). Karta: Google Maps
Saltkällefjorden och Munkedal. Karta: Google Maps
Saltkällefjorden och Munkedal. Karta: Google Maps

Tanken var möjligheten att överraskningsangripa Sovjet eller att snabbt från denna fjärd besvara en sovjetisk missilattack mot Sverige eller en allierad nation.

Anledningen till att Poseidonubåtarna (totalt 5 st under denna tidsperiod) inte kunde användas i Östersjön berodde på att de inte fungerade i bräckvatten. De bästa stället vid krig var att stationera ubåtar längs den svenska västkusten vilket i geografin låg närmare Moskva än de norska fjordarna.

Saltkällefjorden som ligger långt in i fastlandet var den mest idealiska platsen, enligt uppgiftslämnare.

Sossarnas hänsynslösa krigspolitik med svenska folket som kanonmat

Den svenska regeringen i Riksberget hade, enligt Karlssons källor, en plenisal där regeringen skulle styra Sverige under ett atomkrig. De hade även en reträttväg med en av de amerikanska ubåtarna till Skottland där de med en exilregering i en liknande bas skulle fortsätta styra Sverige under kriget.

Den obehagliga logiken är att vid en attack med amerikanska kärnvapen i Sverige mot Sovjet skulle ryssarna omedelbart svara med samma mynt, dvs avfyra sina kärnvapen mot Sverige.

Det mest extraordinära med hela denna historia är alltså att de regerande socialdemokraterna under den senare delen av 1900-talet var villiga att offra den svenska befolkningen i södra Sverige för att blidka Washingtons krigspolitik medan de själva kunde rädda sig, först i Riksberget och sedan i utlandet.

Detta visar i så fall att Sverige för Washington endast är en plats i geografin där ett atomkrig mellan USA och Sovjet kunde ta plats, utan att det påverkar USA. De socialdemokratiska regeringarna hade inga problem med att offra det svenska folket i ett kärnvapenkaos trots att de vet vad som hände i Hiroshima och Nagasaki.

Det finns god anledning att tro att denna strategi är i görningen även idag, när Washington hetsat upp större delen av EU i ett krig mot Ryssland med Ukraina som avfyrningsbas. Det verkar dock inte bekomma svenska toppolitiker, försvarsministrar och militära befälhavare.

NATO-bas eller “bara” en amerikansk stridsledningsbas i Riksberget?

Vittnen berättar om den berömda trappan ner till NATO-basen från Anders Karlssons inköpta sambandscentral. I videon ovan kan man se Anders Karlsson med dynamit i handen, men det är oklart om Karlsson försökt spränga sig igenom den betonggjutna trappan ner till basen.

NewsVoice-teamet har pratat med personer som arbetat på eller besökt basen. De hävdar att NATO-basen existerar, medan annan militär personal hävdar att det bara är en skröna eller så säger de att de saknar kännedom om Riksberget som helhet.

Karlsson säger att gjutningen är mycket stark och har tjocka armeringsjärn som förstört hans grova borrar när han försökt ta sig igenom golvet. Där nere ska en fullt utrustad NATO-bas, alternativt amerikansk stridsledningsbas, ligga och vänta på den som kan ta sig igenom golvet.

Den amerikanska basen sägs vara fyra våningar hög med eget sjukhus och restaurang, men det är tveksamt om den någonsin använts eftersom det kalla kriget aldrig blev ett hett atomkrig.

MUST

Den svenska militära underrättelsetjänsten MUST ogillar denna story. De försökte redan 2003 skrämma upp en Anders Karlsson, men utan att lyckas. Karlsson berättar hur flera MUST-agenter iklädda tidsenliga poplinjackor, nyckelhållare och svarta skor besökte en av Karlssons första offentliga visningar av anläggningen. Individerna klagade på vad Karlsson höll på med, men gjorde inget mer.

Vi träffade en person från MUST som kunde uppvisa vad som föreföll vara en äkta MUST-legitimation. Personen bekräftade att den amerikanska basen existerar, men det hann bara bli ett möte med denne.

Text: Torbjörn Sassersson | Intervju av Thomas Gjutarenäfve Filmetablissemanget

Relaterat