Scott Ritter om Wagnerchefen Prigosjin – Brittisk agent i en misslyckad statskupp?

publicerad 25 juni 2023
- Kristoffer Hell
Scott Ritter
Scott Ritter, eget verk

Den tidigare vapeninspektören och marinkårsmajoren Scott Ritters bedömning av Wagnermyteriet är att Evgenij Prigosjins uppror var Västmakternas Plan B att besegra Ryssland efter att markoffensiven som inleddes den 3 juni 2023 misslyckats.

Ritters resonemang:

Två dagar innan myteriet hade den ryska säkerhetspolisen FSB i Moskva gripit ett antal hemliga terroristceller den ukrainska underrättelsetjänsten skickat dit.

Planen var att cellerna skulle iscensätta terrorattacker i den ryska huvudstaden och genom det stärka den bild Prigosjin, via sin offentliga kritik mot regeringen, försökt skapa: bilden att den ryska statsledningen är svag och splittrad.

Kort därefter skulle Wagnergruppen, anförd av Prigosjin, oanmälda dyka upp i Moskva och av dess innevånare välkomnas som räddarna i nöden när det gjorde vad Kreml under Putin skulle anklagats för att ha misslyckates med – att hålla staden och landet säker.

Vad Prigosjin avsåg att skapa, enligt Scott Ritter, var ett slags “Moskvas Maidanmoment”: en situation där Prigosjin kunde gå in och ta kontrollen över den Ryska Federationen.

Scott Ritter på Judge Napolitano 24 juni 2023, 17:00 (Moskvatid):

Var eller är Prigosjin en dubbelagent?

Arbetade han trots allt för Ryssland, efter att västliga underrättelsetjänster trodde att de “rekryterat” honom?

Det skulle förklara hur snabbt situationen med infiltrerande terroristceller i Moskva löstes liksom hur amnesti utlovades till alla inblandade – inklusive upprorets ledare Evgenij Prigosjin själv.

Möjligheten kastar även ljus över frågan varför Kreml och Prigosjin valde att genomföra det av Väst beställda “upproret” inom Wagner och inte bara avblåsa det helt: processen hjälpte ryska myndigheter att avslöja andra möjliga västagenter inom gruppen av legoknektar och deras befäl.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Kul att någon påminde om Guds existens, även om det var raljerande. Oh, ni fantastiska män som är så skickliga på krigslist, truppförflyttningar, taktik, strategier, vem som är smartast, vem som överlistar vem. Och vem som vinner. Spännande. Ännu mer spännande är att alla är “nickedockor”. Allt ingår i plan A, dvs i Guds plan. Det är förståeligt att Gud inte är så populär i den kyrkliga tappningen, men det finns en logisk och högintellektuell förklaring som övertygar om hens existens och det gamla teodiceproblemet, om varför hen låter allt detta onda ske när hen är allsmäktig, får sin förklaring. Ur ett kosmiskt perspektiv handlar det om en kontrastprincip, dvs nödvändigheten av att uppleva mörkret och lidandet för att kunna uppleva ljuset och lyckan. Man kan bara se stjärnhimlen mot mörkrets bakgrund. I princip alltså. I evighet amen.

 • Ställ frågan i ”Google” om vem eller vilka som FÖRSÖKT invadera Ryssland genom historien!
  Intressanta svar.

  • Jag instämmer men det finns ytterligare en detalj: nämligen att det är en fördel att ha en irrationell sida att skylla på när väst hotar med falsk flagg med smutsiga bomber följt av NATO-attack med taktiska kärnvapen. Det ger utan tvivel Rysslands ledning en förstärkt position så det är inte långsökt att se det som att Ryssland kan ha arrangerat det. MacGregor säger ju att det var en genuin handling av Prigo inte för att störta Putin utan för att stärka Ryssland kanske genom att ändra nånting i maktstrukturen. Därför samverkar alla krafter som det verkar.
   Det går inte att bevisa att Putin arrangerat det men det går att peka på att väst sökt muta vilket var fallet även vid tidigare omstörtningsförsök i Ryssland.
   Det ser ut som att väst får smaka på sin egen medicin.

   • Och Alexander Mercouris, träffas på bl.a. youtube. Allmänbildad, med en bakgrund som jurist,
    alltid påläst, saklig, lugn, eftertänksam och talar en underbart lättförståelig och vacker brittisk
    engelska. Det finns några till av den kalibern, men i det stora tycker jag nog bäst om Alexander.
    Han har en egen kanal, också en tillsammans med Alex Christoforou på The Duran. Rekommenderas
    å det varmaste till alla sanningssökare. De ingår i en ring av alternativmedia som man inte kan
    leva utan idag om man är det minsta engagerad i samtidens geopolitiska frågor. Söker man upp
    dem på youtube upptäcker man snart i de automatiserade förslagen till andra kanaler flera
    andra i den där informationsringen. Larry Johnson ingår givetvis i den. Här gästar Larry Johnson
    The Duran — samma andas barn:

    https://www.youtube.com/watch?v=cJtRcNcIC_k

 • en betald statskupp inleddes och pågick några timmar. Fred slöts eftersom kuppen “misslyckades”. 6,4 miljarder dollar försvann från pentagon strax innan kuppen. Kan det kanske vara världens största Bingovinst här?

 • Räkna upp alla de krigshetsare som blivit utslängda ur Ryssland genom historien.
  I modem är det väl bara Sverige som inte ansträngt sig att avskräcka Reinfeldt och Bildts invasionsarméer?

 • Enligt MV Lehti (nättidning på plats) och Patric Lancaster också på plats, så har det hela tiden handlat om att Wagner gruppen varit utan nytt kontrakt. Nu är man överens.

 • En Trump manöver i lojalitets test! Han lockade väl ut en del oligarker som hejade för synligt? Bye, bye.

 • Sen länge har jag haft intrycket att Prigo inte är en riktig förrädare och att det därför handlar om en krigslist som artikeln antyder.
  Men detta åsido, genom händelserna kommer en del saker upp till ytan.

  På globalpolitics där den utmärkte mediagranskaren Anders Romelsjö verkar kommer en öm punkt för socialister i dagen. Romelsjö, som jag verkligen högaktar, säger där i en kommentar att Putins jämförelse med bolshevikrevolutionen är grovt felaktig eftersom Anders anser att den motiverades av legitima folkliga behov.

  I verkligheten var bolshevikrevolutionen organiserad och bland annat finansierad av britternas vapenindustri Vickers och oljebolaget Royal Dutch Shell. Intressant är att en nyckelperson var Venedigs greve Volpi di Misurata.
  Han var överordnad till Parvus från Odessa och denne Brittiskt finansierade agent rekryterade bolshevikledare.
  Trotsky 1905, och senare flera andra, inklusive Bolshevik leaderna Radek, Bukharin, Rakovsky etc
  När Tyskland medverkade till en del av bolshevikernas finansierande och Lenins tågresa var en brittisk agent med dvs britterna var den gemensamma nämnaren. Och kom ihåg att britterna nominellt var allierade med Ryssland och fiender med Tyskland.

  Eftersom di Misurata senare valde ut Benito Mussolini och var finansminister under fascismen så var alltså samma person i nyckelställning både för bolshevismen och fascismen.

  Och målsättningen var ursprungligen att mha Lenin och de andra splittra upp Ryssland Österrike Ungern och Turkiet i ett gytter av trätande småstater.
  Detta faktum är för obehagligt för socialister att smälta och tyvärr innebär det att de ofrivilligt blir medhjälpare till dem de kallar kapitalisterna, men där den riktiga benämningen är imperialister och därmed fiender till övriga nationalstater.

  Storebrors cyberkommando hindrar mig fn liksom flera tidigare perioder att skriva såna kommentarer på globalpolitics därför skriver jag det här.

  Är svensk underrättelsetjänst för USAs räkning uppdelad i en socialistisk och en borgerlig gren? Så att man kan hjälpa till att hålla kvar socialisterna i ett önskat historiskt narrativ?
  Dvs de olika lägren ska isoleras.

 • Återigen ett totalfiasko för den västliga alliansen! Vet inte vilken tur i ordningen som de misslyckats med att sätta kilar i BRICS-samarbetet? Att det är Väst (USA, UK) som ligger bakom den här kuppen råder inga tvivel om och desperationen hos Väst börjar övergå till vansinnigheter där alla medel tycks vara tillåtna?

  Kriget har varit i över ett år och vi hör ideligen från msm att Putins dagar är räknade (C. Bildt) Sanningen är precis tvärtom och Putin har stärkt sina mandat ju längre kriget pågått? Hur många resor har Leyen, Macron, Blinken försökt övertyga Kina att byta sida för att istället gå med i Väst? Hur många sanktioner har Väst satt in mot Ryssland under det här dryga året som kriget pågått? Vad har hänt? Jo, rysk ekonomi går bättre än tidigare. Varför prövar inte Väst en annan taktik? Vad sägs om fredsförhandlingar? Det kommer aldrig hända, utan för Väst gäller det att besegra Ryssland med vapen. För dårskapen finns det tydligen inga gränser och den framtida historien kommer inte vara nådig mot de västliga politikerna.

 • Både Douglas Mcgregor och Scott Ritter bör ta en lång semester och lämna vikarier så det blir lite omväxling. I övrigt har jag misstänkt länge att Ritter själv är brittisk agent!!

  • Det är snarare du själv som behöver ta semester och tänka över dina åsikter. De flesta har svårt för att begripa verkligheten och ta till sig sanningen – och du är tydligen en av dem.

   • Wow, mannen som kan se sanningen. Gissar att du är sådan troende som tror på att gud finns överallt och ser allt vad vi gör, hela tiden, va?
    Har jag rätt? Mitt i prick? Va bra! då har jag 2 frågor:
    1. Om gud är överallt och ser allt hur kommer det sig att alla ska efter döden stå och svara på en massa frågor. Skiten vet och sett ju redan allt.
    2. Varför är det Satan som står i helvetet och straffar? Alltså, de som hamnar där är väl de som begått fruktansvärda brott genom att lyssna på just Satan och göra som han önskade. Är de då inte Satans underställda och polare.
    De gör “high five” med Satan när de stiger in i helvetet, ska du veta och går ut inom en bakdörr till paradiset, tar så många de kan därifrån varje dag som Satan sedan bränner och låtsas för Gud att han bränner sina polare!
    Ahh, got you!!
    Fundera lite på vad dina egna korkade sanning är som du tror är det absoluta sanningen! Ass****

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *