Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Christian Pavón: Därför behöver vi oberoende medier

Opinion

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 26 december 2023
- Christian Pavón, jurist
Christian Pavón, eget verk

Axess-TV sände nyligen ett avsnitt om oberoende medier och när internet fick ett genomslag i medialandskapet. Märkligt nog hade ingen i mediasfären förutsett att nättidningar skulle lyckas slå igenom, men man konstaterade att många faktiskt väljer ”alternativmedia”.

Det förvånar mig inte det minsta att många läser oberoende media, men det som förvånar mig är hur ovetande och aningslösa etablerade medier, eller Drakarna, är om detta.

I flera decennier har etablerade medier varit mer intresserade av att skydda etablissemanget än att faktiskt åstadkomma äkta journalistik. Vi ser det väldigt tydligt hur politiker hela tiden skyddas från kritik, hur etablerade narrativ som ”vikten av NATO” eller ”vikten av massinvandring” praktiskt taget alltid lovordas på ledarsidorna och i krönikor i etablerade medier.

Svältfödda på bra journalistik

Vi har blivit svältfödda på bra journalistik i massmedia, men visst det finns undantag som Uppdrag granskning och Dokument utifrån, men när ett narrativen blir extra viktiga för etablissemanget, då svänger nästan alltid Drakarna till deras fördel, som till exempel är Ryssland och Kina. Bägge länderna framställs kategoriskt som onda, beräknande och som primitiva kulturer.

När upphörde den granskande journalistiken att gälla? Bör inte alltid journalistisk arbeta för sanning, för att folket ska se alla perspektiv för att kunna bilda sig en egen uppfattning? I dag gör inte medierna det. I dag är massmedia etablissemangets megafon och inte de förmedlarna av sanning som det var avsett.

Janne Josefsson sa en gång en väldigt bra sak angående debatten om näthat. Han anklagade just då Aftonbladet för att ha ett enormt folkförakt. Jag minns taktiken, att förlöjliga och rasistanklaga alla som var aktörer på den tiden. På den tiden var det mest nationalistiska medier som var oberoende.

Till exempel uppstod Avpixlat (idag Samnytt) på grund av att etablerade medier nästan aldrig pixlade ansikten på brottsanklagade svenskar, men alltid gjorde det på invandrare. Avpixlat grundades av Sverigedemokraterna 2011.

Axpixlat fyllde en viktig roll på den tiden, men var i ärlighetens namn en sida med rätt låg kvalitet. Detta var i barndomen för de nya medierna. Den fyllde en viktig funktion och skapade debatt kring fenomenet.

Med åren blev oberoende media bättre och bättre med fler och fler duktiga skribenter och med mer resurser till sitt förfogande.

Tidningar som Nationell idag och Nya Tider fick presstöd varav det sistnämnda gjorde Aftonbladet så fruktansvärt upprörda att till och med ärkegrindvakten Jan Guillou gick ut och fördömde det hela. När samma tidning senare deltog på Bokmässan i Göteborg så fick det enorm kritik.: ”Hur kunde Bokmässan tillåta dessa hemska nazister att delta?”

Trots att Nya Tider aldrig varit nazister spelade det ingen roll, smutskastningen var igång. Det var också ungefär vid denna tidpunkt som Drakarna ändrade taktik. Man insåg att oberoende medier var på frammarsch och att deras smutskastning enbart gödde de nya medierna, så hur valde man då att lägga om sin strategi?

Christian Pavón: Därför behöver vi oberoende medier
Christian Pavon replikerade Hannah Pollack, Sarnecki, Mathilde Jarlsbo och Anna Lioufas på FOI. Montage: NewsVoice, foton från SVT och Linkedin

Oberoende medier är inte främmande makt

Jo, man valde att påstå att oberoende medier är köpta av främmande makt. Här på NewsVoice är det en anklagelse vi ofta får när vi försöker täcka perspektiv från till exempel Ryssland och Kina som etablerade medier väljer att inte rapportera alls om eller väldigt partiskt. Återigen kommer här folkföraktet in..

Vanliga människor kan inte få ta del av någonting som inte är negativt om Ryssland, Kina eller någon annan nation som etablissemanget vid en viss tidpunkt avskyr. Folket kan ju ändra uppfattning och inte enbart tro på berättelserna som TV4, Aftonbladet och dylika förmedlar. Det är ju oacceptabelt.

Nyligen kom en väldigt obehaglig rapport från FOI där bland annat NewsVoice anklagas för att vara förvillare. I den rapporten var det corona där skon klämde, eller rättare sagt att vi granskat de flertal allvarliga biverkningar som rapporterats kring detta vaccin och att våra skribenter ifrågasatt vårdpolitiken för Covid-19.

Att läsa FOI-rapporten är som en karbonkopia av vad Expo och Aftonbladet skrivit om oss. Så pass förvillande likt att man förstår hur läskigt nära dessa myndigheter och medier står varandra.

Makten och massmedierna

Det finns många anledningar till att välja att läsa oberoende medier, men enligt mig så är det allra viktigaste vi gör att avslöja de dolda, men ändå öppna sammanslutningarna som finns i världen som officiellt finns, men som aldrig avslöjar sina möteprotokoll för allmänheten. De jag tänker på är tex: Bilderberggruppen och Trilaterala kommissionen.

När sammanslutningar av mäktiga politiker, mediemoguler och finanspersoner i hundratal sitter och diskuterar viktiga samhällsfrågor och inte etablerade medier diskuterar detta efteråt, då vet vi att situationen är väldigt illa ställd med gammledmedierna.

Som jag ser det ligger huvudproblemet i att stora monetära intressen blandade med personliga vänskaper med politiker sammantaget har bidragit till att västvärldens etablerade medier idag är mer bundis med makthavarna än folket.

Kommande presstöd

Nyligen gick ett nytt lagförslag igenom som kommer börja tillämpas 2024. Lagen avhandlar presstödets beskaffenhet och vilka som ska bli godkända för att få kommande presstöd. I § 6 punkt 1 nämns detta kriterium:

”Mediestöd får lämnas för allmänna nyhetsmedier som har en publicistisk verksamhet som inte väsentligt verkar mot grunderna för det demokratiska styrelseskicket eller väsentligt är i konflikt med respekten för alla människors lika värde och den enskilda människans frihet, värdighet och personliga integritet”.

Resterande punkter är rätt standardmässiga och inte så mycket värda att ta upp, men just denna punkt är illavarslande. På ytan låter det ju rimligt att verka för alla människors lika värde och hålla med om demokratin.

Det gör vi på NewsVoice och jag tror de flesta oberoende medier gör det också, men problemet är tillämpningen och det sluttande plan det bjuder in till. Hade man velat vara tydlig och motverkat antidemokrati på riktigt hade man formulerat skrivelsen och stipuleringen på detta sätt istället:

”Mediastöd delas icke ut till den som understödjer kriminell verksamhet eller på något sätt uppviglar till någon form av brottslighet”.

På det sättet hade formuleringen varit glasklar. Nu använder man istället ord som kan böjas och bändas till den rådande regimens önskan. Det blir oerhört godtyckligt och farligt. Dessa nya bestämmelser kommer sålunda användas för att göra verksamheten mycket svårare för oberoende medier.

Stöd oberoende medier med mikrodonationer

Jag tror många nu undrar: Vad kan jag göra? Svaret är: rätt mycket.

Genom att donera pengar till oberoende medier oavsett om det är till NewsVoice eller andra medier kan du hjälpa att hålla skutan flytande. Det behöver ej vara mycket, men om 1 miljon svenskar skänker 100 kr per år till NewsVoice (27 öre per dag) eller något annat oberoende media skulle alla våra problem med slopat presstöd försvinna!

Vi skulle de facto ha en så pass bra budget att vi skulle kunna börja konkurrera på allvar med Drakarna. För visst, Drakarna har mycket större budgetar än vad vi har, men vi har något de inte har: sanningar och fakta.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq