Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Teknologisk utveckling som faktiskt tjänar människan och samhället måste få ta plats

Debatt

publicerad 10 januari 2024
Den högteknologiska och blomstrande staden Shanghai
Den högteknologiska och blomstrande staden Shanghai.

“Kärnan i denna artikel är hur teknologin genom hela människans existens har varit det som gett människan ett bättre liv och välfärd”. Det skriver Karl Wang som bor i Chongqing, Kina, i denna debatterande kulturkrönika.

Det gäller ända från att hjulet uppfanns, eller pilbågen, spjutet, mockasiner och skor, via antikens akvedukter, som försåg Rom med vatten, papperet, kompassen, skeppsbyggnad, navigation, astronomi, ångmaskinen, järnvägen, och elektroniska datorer till dagens avancerade kommunikationssystem, femte generationen.

Det mesta kom från Kina. Historiskt har de länder där teknologin stannat eller uteblivit i utvecklingen erfarit förfall och kanske förintelse, men de länder där teknologin utvecklats och tillämpats har istället erfarit framsteg och de har blomstrat.

Dagens utveckling inom elektronisk kommunikation är nyckeln till människans framtid i välfärd. Det har redan visats i fallet Kina. Kinas explosiva framsteg och utveckling har drivits av teknologi som katalysator.

Teknologin ska tjäna människan och göra livet och samhället bättre att leva i. Robotar blir till exempel inte trötta. De tar inte semester, har ingen fackförening och kan lätt ersättas när dom går sönder.

Som ett exempel, 41 arbetare i Indien blev innestängda i 17 dagar efter ett ras nyligen. Det slutade lyckligt den gången och alla räddades, men det finns andra tillfällen som inte slutat så lyckligt. Hade man använt modern kommunikation och teknologi hade de inte ens befunnit sig i tunneln underjord, utan kunnat driva tunnelmaskiner på distans utifrån, även från en förortsvilla i Sverige.

Situationen är liknande när det gäller gruvor, och alla andra farliga arbeten. Det är antiteknologister som motarbetar välfärden som skadar samhället.

Vävmaskiner och automatiska telefonväxlar

En av de första mer välkända historierna om när maskiner ersätter människor är nog den om väverskorna i England 1795 till 1805. Det fanns då omkring 400,000 väverskor i England, alltså damer som för hand skötte vävstolarna och vävde tyg.

År 1840 hade de minskat till 100,000 och ersatts av automatiska vävstolar. Vävning var då en så viktig näringsgren i England att regeringen 1837 tillsatte en regeringskommission för att utreda. Man befarade en storkris på grund av teknologins framfart, som massiv arbetslöshet, finansiella kriser och att fattigdom skulle breda ut sig på grund av att teknologin tog över människans manuella arbete.

Idag finns inga väverskor kvar, utom som konstnärer, och både massarbetslöshet, fattigdom och ekonomisk kris har uteblivit.

Ett annat exempel är 1870-års uppfinning, telefonen.

När jag var barn flyttade vi till en by och fick telefon. Telefonnumren var tre siffror, och 999 nummer räckte väl till alla byns hushåll. Lyfte man på luren sa en kvinnlig röst ”Vilket nummer önskas”. Visste man inte numret gick det lika bra att be och få tala med Johan, han som bor tvärs emot Jönssons speceriaffär. Telefonisten visste.

Telefonist. Foto: Karl-Heinz Hernried för Nordiska Museet
Telefonist. Foto: Karl-Heinz Hernried för Nordiska Museet

På den tiden fick man beställa ”rikssamtal”. Man ringde telefonisten och bad att till exempel få beställa tre minuter till ett nummer i Göteborg. Man blev upplyst om att väntetiden kanske var två timmar. Det fanns bara 24 linjer mellan städerna Stockholm och Göteborg.

När samtalet var uppkopplat ringde telefonisten, ”Klart Göteborg, tre minuter”. Efter tre minuter avbröts samtalet, det gick inte att förlänga.

På 60-talet träffade jag en gammal L.M Eriksson-ingenjör (idag Ericsson), som berättade att staten, statliga Televerket (grundat 1853) skulle uppgradera och bad om ett förslag. Han berättade att de bara drog till med typ “120 linjer” och att ”Televerket gav oss uppdraget”. Sedan satte de sig runt kaffebordet och tittade på varandra och undrade:

”Hur f*n skall vi klara detta, men det gjorde vi”.

Telefonisttjänsten var ett kvinnojobb och om automatiska växlar inte hade ersatt dem skulle det i dag inte finnas tillräckligt med kvinnor i ens hela landet för att koppla samtalen. Först var växlarna mekaniska, och för omkring 35 år sedan kom de elektroniska växlarna med digitalisering som möjliggjorde dagens utveckling.

Visst klagade folk redan då på teknologin. Det går ju inte att fråga en maskin att få tala med Johan mitt emot Jönssons affär, tänkte man.

Jag kommer personligen ihåg när mina morföräldrar fick telefon, jag var omkring fem år då. Mormorsmor var arg.

”Vilket dumt påfund att stå och prata genom den där lådan på väggen. Vill jag prata med mina vänner är jag fullt kapabel att gå över gata och träffa dom”.

Även myndigheterna motarbetar ibland

Polisen ville då förbjuda telefoner, eller åtminstone införa licens för innehav. Buset kunde ju prata anonymt med varande och planera vem de skulle råna härnäst. Dessutom var ju telefonen elektrisk, och elektricitet och elektrisk strålning var ju farligt. Det visste ju alla.

Tänk om polisen hade lyckts förbjuda telefonen då. Vilket handikapp mot andra länder Sverige hade haft i utvecklingen och exporten. Problemet är att samma sak pågår idag. Google har en service där bilförare kan varna andra för trafikstockningar eller olyckor. Polisen försöker pressa Google att stoppa den. Tjänsten kunde ju användas för att varna för poliskontroller.

EU vill förbjuda kryptering eftersom den hindrar massövervakning. Väst vill stoppa Weixin-WeChat för den kan inte övervakas på grund av sin konstruktion. Användare kan ringa, handla, ha konferenser, och sköta betalningar över hela världen utan att övervakas och tvingas betala för samtal. Bankerna, och staten, förlorar kontrollen, och intäkterna.

Telebolagen arbetar intensivt bakom kulisserna  för att stoppa Weixin-WeChat, de kan ju förlora miljoner i intäkter. Användarna behöver bara betala en fast avgift, i Kina 75 kronor, per månad och inte för varenda samtal.

Precis som om polisen då hade lyckats förbjuda telefonen, har Sverige och väst idag ett enormt självskapat handikapp i konkurrensen med andra, betydligt mer avancerade länder som Kina, genom att förbjuda modern teknologi som Weixin-WeChat och Huawei.

Det ger Kina ett enormt försprång i effektivitet i samhället, och resultatet märks ju tydligt, inte minst i Sverige. Kina går framåt med 5-6%. Sverige går bakåt.

Året var 1937 och jag var ännu inte född. Mina farföräldrar installerade elljus i hemmet. De äldre var så oroliga att man placera en brandsläckare vid varje strömbrytare och anställde extra tjänstefolk, bara ”om-utifall” något skulle hända.

Snabb teknologisk utveckling

Det är bara så fascinerande att uppleva hur allt i Kina utvecklas och framskrider och hur snabbt det går. Nyckeln och katalysatorn till denna utveckling är främst dagens framsteg inom telekommunikation och elektronik.

Alla dessa skräckhistorier och potentiella kriser jag läste om i västerländsk press är helt enkelt lögner. Kina går helt enkelt bra när man jämför med väst, alltså USA och EU.

Ekonomisk har samhället saktat ner på grund av USA:s agerande och sanktioner medan Kina är mitt i en stor omstrukturering, men utvecklingstakten har inte saktat ner. Snarare tvärt om. Å ena sidan förändrar tekniken hela samhället till det bättre och hur det fungerar, men Kina gör sig också oberoende av USA och EU.

Det som är mest spektakulärt är hur tekniken, och därmed samhället, snabbt utvecklas, förbättras, framskrider, och hur teknologin driver på utvecklingen och hur ny teknologi enkelt och snabbt tas i bruk och integreras i samhället och samtidigt förändra det.

Sverige halkar efter därför att Sverige har ett politisk system och ett samhällssystem som inte tillåter utveckling och även beroende på att USA vill att alla länder skall vara outvecklade så att de ska bli beroende av USA. Makteliten anser att allt är bra som det är och att alla förändringar alltid är av ondo.

Tesla-strejken ett exempel. Utan kollektivavtal skulle facket och därmed Socialdemokraterna, vilka är ett och samma, förlora kontrollen och makten.

Innovativ byggsektor av Ikea-typ

Man har byggt hus på samma sätt i långt över 2000 år, med sten lagd på sten, bara på senare tid ha sten ersatts av betong. Ett företag i Kina har utvecklat en modulär konstruktionsmetod med byggstenselement. Elementen tillverkas i en fabrik och de transporteras på vanliga lastbilar. Kranar sätter dem på plats. De säger att de kan bygga ett 10 våningar högt hyreshus på 28 timmar och 45 minuter, med allt på plats, som vatten, avlopp, el.

Man säger att materialet är 10 gånger lättare i vikt och 100 gånger starkare än traditionella metoder, och att byggtekniken kan motstå jordbävningar. De säger att du även kan demontera byggnaden och bygga om den på en annan plats. Du kan bygga hus med upp till 200 våningar. Ett 20 våningar högt hyreshus på 2948 kvadratmeter, eller med omkring 290 bostäder, kostar mindre än 3 miljoner dollar. Det blir 106,000 svenska kronor per bostad.

Smart navigation

När jag skulle åka till min nya pensionärsbostad i bergen liftar jag med en bekant som redan äger en pensionärsbostad där. När vi satt oss i bilen för att åka tar hon upp sin mobil och startar en app som ansluter mobilen trådlöst via femte generationens telesystem till kraftfulla datorer. Sjätte generationen är också i drift. Appen påminner om Google Maps, men den är bättre.

Hon talar in vår destination på mobilen ungefär som du ger en taxichaufför adressen. Systemet svarar och vill ha bekräftelse på att destinationen är korrekt förstådd.

Sedan ger appen förslag på vilken som är den bästa vägen att köra,och om eventuella vägarbeten eller trafikstockningar finns. Sedan kör vi. Under körningen får vi kontinuerlig information om trafiken och platser att ta en paus på, både med röst och visuellt.

Kinesisk bil- och färdapp
Kinesisk bil- och färdapp. Foto: K. Wang

Kontinuerligt visar appen i mobilen hastigheten, varnar om du kör för fort, rekommenderar bästa hastighet, om du kör fel väg, visar var du ska svänga och rekommenderar hastighet, hur långt det är till destinationen. Appen beräknar ankomsttid, upplyser om trafikstockningar, vägarbeten, olyckor, och den visar alla vägskyltar.

Vi körde i fyra timmar, gjorde tre stopp för att vila och sedan hamnar vi på en meter när framför ingången till vår destination. Appen annonserar, “Du har anlänt”. Allt levereras både visuellt och med röst, och användningen är gratis.

Vi körde cirka 500 km dit och tillbaka under den mest intensiva semesterperioden i Kina, Golden Week i oktober 2023, och vi stötte på fyra minuter av långsam trafik med 40 km/t, på motorvägen. Kina hade avstått från alla vägtullar under semestern. Att köra bil var gratis beträffande vägavgifter. Man kunde förvänta sig stora trafikstockningar, men appen är flitig använd och styr trafikflödet.

Man kanske kunde säga att alla bilar på vägarna i Kina nu är datatyrda. Det hjälper även mot föroreningar och det förbättrar klimatet och miljön samt människans välfärd och välbefinnande.

Livsmedel och priser

Livsmedelspriserna har nästan halverats genom att tillämpa teknologi med Weixin-WeChat. Först försökte de sälja och leverera direkt från producenten till konsumenten. Det fungerade inte bra, så nu beställer du via Weixin-WeChat och produkterna levereras till en upphämtningsbutik i bulk.

Det fungerar som en vanlig butik, men det finns inga mellanhänder och inget svinn. Omkostnaderna är nästan ingenting. Det finns både privata och kommunala pickup-butiker.

Sverige var en gång progressivt

Inte mycket har ändrats i Sverige av idag sedan 50-talet i många avseenden. Sverige, efter att ha varit en av världens mest teknologiskt progressiva nationer. Det var svensk teknologi som byggde den svenska välfärden, men idag är situationen den motsatta, och det märks tydligt på familjeekonomin och företagen.

Konkurserna står som spön i backen. Kina är idag tydligt och erkänt ledande, och tyvärr motarbetar Sverige med kraft utvecklingen i landet, och till och med förbjuder den. Exempel på det är Huawei förbudet, och användningen av Weixin-WeChat.

Huawei ligger många år före i utvecklingen, men Sverige tillåter det inte. Det är inte bara kärnsystemet, utan de verkliga fördelarna kommer med de utvecklingar den öppnar för, och resultatet av dessa, som kraftigt minskade livsmedelspriser, förbättrade och billigare transporter, förbättringar i miljö och klimat.

De kallas “mini programs” och liknar “addons”. Klickar man på ett miniprogram är det liknande som att gå genom dörren till en affär, ett apotek, läkarmottagning, postkontor, eller något annat företag.

5G-sändare från Ericsson, 13 maj 2019, Arlanda. Foto: NewsVoice.se
5G-sändare från Ericsson, 13 maj 2019, Arlanda. Foto: NewsVoice.se

Sverige måste omfamna 5G

Kampanjer mot ny informationsteknologi tex 5G skadar Sverige, och det märks just nu alltmer för alla innevånare, inflation, dålig ekonomi, både personlig och nationell, arbetslöshet, kompetensflykt och stagnation.

Sverige ligger i många avseenden kvar på 1950-talsnivå. Problemet är att mycket av resten av världen avancerar, speciellt Kina, Asien och Globala Syd och det trycker ut Sverige ur den inre cirkeln av mer avancerade och utvecklade länder.

Sverige måste ändra på det och istället omfamna teknologiutvecklingen, speciellt femte generationens kommunikationssystem (5G) som är nyckeln och inkörsporten till framtidens välfärd och samhälle.

Precis som man redan på 1940-talet påstod att den elektriska telefonen och teknologin ”strålade” och därför var farlig försöker vissa stoppa 5G-teknologin för att den påstått också ger problem med hälsan.

Problemet är tvärtom, en avsaknad av utveckling i Sverige och det skadar Sveriges konkurrenskraft, export och därmed Sveriges ekonomi, BNP, vilket är påtagligt just nu. Sverige släpar efter. Exporten minskar och teknologin som skulle behövas finns inte i samhället och på företagen. Kostnaderna blir då för höga jämfört med utländska konkurrenter och det känns i ekonomin och välfärden.

 

Text: Karl Wang, Chongqing i centrala Kina

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq