Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Ryska drönare för 5000 kr förstör amerikanska Abrams-stridsvagnar för 10 miljoner dollar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 april 2024
- NewsVoice redaktion
Stridsvagn av modellen Abrams M1A och infällt en rysk drönare sekunden innan den slår ut en Abrams-vagn i Ukraina, mars 2024. Foton: US Depratement of Defense och ryska försvarsmakten.
Stridsvagn av modellen Abrams M1A och infällt en rysk drönare sekunden innan den slår ut en Abrams-vagn i Ukraina, mars 2024.

“Har stridsvagnar en plats i det 21:a århundradets krigföring?” Det frågar sig New York Times efter att billiga ryska kamikaze-drönare lyckats förstöra flera amerikanska Abrams-stridsvagnar som kostar 10 miljoner dollar styck.

Kostsamma amerikanska M1 Abrams-stridsvagnar som skickats till Ukraina förstörs av ryska drönare som bara kostar en bråkdel så mycket, rapporterar New York Times (NYT). Minst fem av de 31 stridsvagnar som Washington levererat till USA har redan förstörts av Ryssland, enligt NYT, som tilläger att ytterligare tre andra Abrams-vagnar har blivit “måttligt skadade”.

I minst ett fall har en Abrams stridsvagn blivit utslagen i en duell mot en rysk T-72B3 stridsvagn, påpekar ryska RT.

New York Times skriver att vissa tjänstemän och experter konstarerar att det var lättare att slå ut Abrams-vagnar än vad de tidigare trott och citerar överste Markus Reisner, en österrikisk historiker och militärexpert, som beskriver situationen som “otrolig”.

Ryska drönare är effektiva

NYT skriver att de ryska drönarna är “highly accurate, low-cost tank killers”:

“Trots sin styrka är stridsvagnar inte ogenomträngliga, och de är mest sårbara där deras tunga plåtpansar är som tunnast: på ovansidan, vid det bakre motorblocket och utrymmet mellan skrovet och tornet.

Under flera år var de främst måltavlor för landminor, improviserade sprängladdningar, raketdrivna granater och styrda pansarvärnsrobotar, t.ex. axelavfyrade system av typen “shoot and scoot”. Dessa användes flitigt i början av kriget i Ukraina eftersom de kunde träffa stridsvagnar uppifrån och träffa dem upp till 90 procent av tiden.

De drönare som nu används mot stridsvagnar i Ukraina är ännu mer träffsäkra. De kallas för FPV-drönare (First Person View) och är utrustade med en kamera som sänder realtidsbilder tillbaka till styrenheten, som kan styra dem så att de träffar stridsvagnarna på deras mest utsatta ställen.

I flera fall har FPV-drönarna skickats in för att “avsluta” stridsvagnar som redan hade skadats av minor eller pansarvärnsrobotar så att de inte kunde hämtas från slagfältet och repareras, säger överste Reisner.”

De ryska drönarna kan kosta så lite som 500 dollar och kan slå ut en Abrams-tank på 10 miljoner dollar, enligt New York Times, som även medger att det inte finns något enkelt sätt att försvara en stridsvagn mot en drönarattack.

 

 

Relaterat och källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq