Allvarliga bakterieinfektioner av streptokocker ökar på grund av covidisoleringen

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 6 januari 2024
- Christian Pavón, jurist
Streptococcus pyogenes
Streptococcus pyogenes

En ökning har skett av invasiva streptokocker och 2023 tycks vara det värsta året i modern historia. Enligt experter beror det på isoleringspolitiken under covidåren som gjorde att människors immunförsvar försvagades när de i mindre omfattning utsattes för virus och bakterier.

Mellan den 1:a januari 2023 och den 17:e december har 1244 svåra streptokockfall registrerats inom sjukvården, en siffra som är väldigt hög jämfört med tidigare år. Streptokocker ger i de flesta fallen en mild infektion som inte åsamkar någon skada, men som i vissa fall kan bli invasiv och därmed orsaka blodförgiftning (sepsis) som kan vara ett direkt livshotande tillstånd.

Allvarliga bakterieinfektioner

Magnus Gisslén som är statsepidemiolog och professor inom infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin säger att det skett en markant ökning från tidigare år:

”På grund av pandemin så har vi inte exponerats för lika mycket bakterieämnen, det gäller både streptokocker och andra bakterier samt virus. Immuniteten har blivit sämre och det är färre som får de lindrigare infektionerna som bygger upp immuniteten.”

Antalet fall 2023 av streptokocker har varit tre gånger högre än i fjol.

 

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq