Teknologisk utveckling som faktiskt tjänar människan och samhället måste få ta plats

Debatt

publicerad 10 januari 2024
Den högteknologiska och blomstrande staden Shanghai
Den högteknologiska och blomstrande staden Shanghai.
ArcanumSkolan

“Kärnan i denna artikel är hur teknologin genom hela människans existens har varit det som gett människan ett bättre liv och välfärd”. Det skriver Karl Wang som bor i Chongqing, Kina, i denna debatterande kulturkrönika.

Det gäller ända från att hjulet uppfanns, eller pilbågen, spjutet, mockasiner och skor, via antikens akvedukter, som försåg Rom med vatten, papperet, kompassen, skeppsbyggnad, navigation, astronomi, ångmaskinen, järnvägen, och elektroniska datorer till dagens avancerade kommunikationssystem, femte generationen.

Det mesta kom från Kina. Historiskt har de länder där teknologin stannat eller uteblivit i utvecklingen erfarit förfall och kanske förintelse, men de länder där teknologin utvecklats och tillämpats har istället erfarit framsteg och de har blomstrat.

Dagens utveckling inom elektronisk kommunikation är nyckeln till människans framtid i välfärd. Det har redan visats i fallet Kina. Kinas explosiva framsteg och utveckling har drivits av teknologi som katalysator.

Teknologin ska tjäna människan och göra livet och samhället bättre att leva i. Robotar blir till exempel inte trötta. De tar inte semester, har ingen fackförening och kan lätt ersättas när dom går sönder.

Som ett exempel, 41 arbetare i Indien blev innestängda i 17 dagar efter ett ras nyligen. Det slutade lyckligt den gången och alla räddades, men det finns andra tillfällen som inte slutat så lyckligt. Hade man använt modern kommunikation och teknologi hade de inte ens befunnit sig i tunneln underjord, utan kunnat driva tunnelmaskiner på distans utifrån, även från en förortsvilla i Sverige.

Situationen är liknande när det gäller gruvor, och alla andra farliga arbeten. Det är antiteknologister som motarbetar välfärden som skadar samhället.

Vävmaskiner och automatiska telefonväxlar

En av de första mer välkända historierna om när maskiner ersätter människor är nog den om väverskorna i England 1795 till 1805. Det fanns då omkring 400,000 väverskor i England, alltså damer som för hand skötte vävstolarna och vävde tyg.

År 1840 hade de minskat till 100,000 och ersatts av automatiska vävstolar. Vävning var då en så viktig näringsgren i England att regeringen 1837 tillsatte en regeringskommission för att utreda. Man befarade en storkris på grund av teknologins framfart, som massiv arbetslöshet, finansiella kriser och att fattigdom skulle breda ut sig på grund av att teknologin tog över människans manuella arbete.

Idag finns inga väverskor kvar, utom som konstnärer, och både massarbetslöshet, fattigdom och ekonomisk kris har uteblivit.

Ett annat exempel är 1870-års uppfinning, telefonen.

När jag var barn flyttade vi till en by och fick telefon. Telefonnumren var tre siffror, och 999 nummer räckte väl till alla byns hushåll. Lyfte man på luren sa en kvinnlig röst ”Vilket nummer önskas”. Visste man inte numret gick det lika bra att be och få tala med Johan, han som bor tvärs emot Jönssons speceriaffär. Telefonisten visste.

Telefonist. Foto: Karl-Heinz Hernried för Nordiska Museet
Telefonist. Foto: Karl-Heinz Hernried för Nordiska Museet

På den tiden fick man beställa ”rikssamtal”. Man ringde telefonisten och bad att till exempel få beställa tre minuter till ett nummer i Göteborg. Man blev upplyst om att väntetiden kanske var två timmar. Det fanns bara 24 linjer mellan städerna Stockholm och Göteborg.

När samtalet var uppkopplat ringde telefonisten, ”Klart Göteborg, tre minuter”. Efter tre minuter avbröts samtalet, det gick inte att förlänga.

På 60-talet träffade jag en gammal L.M Eriksson-ingenjör (idag Ericsson), som berättade att staten, statliga Televerket (grundat 1853) skulle uppgradera och bad om ett förslag. Han berättade att de bara drog till med typ “120 linjer” och att ”Televerket gav oss uppdraget”. Sedan satte de sig runt kaffebordet och tittade på varandra och undrade:

”Hur f*n skall vi klara detta, men det gjorde vi”.

Telefonisttjänsten var ett kvinnojobb och om automatiska växlar inte hade ersatt dem skulle det i dag inte finnas tillräckligt med kvinnor i ens hela landet för att koppla samtalen. Först var växlarna mekaniska, och för omkring 35 år sedan kom de elektroniska växlarna med digitalisering som möjliggjorde dagens utveckling.

Visst klagade folk redan då på teknologin. Det går ju inte att fråga en maskin att få tala med Johan mitt emot Jönssons affär, tänkte man.

Jag kommer personligen ihåg när mina morföräldrar fick telefon, jag var omkring fem år då. Mormorsmor var arg.

”Vilket dumt påfund att stå och prata genom den där lådan på väggen. Vill jag prata med mina vänner är jag fullt kapabel att gå över gata och träffa dom”.

Även myndigheterna motarbetar ibland

Polisen ville då förbjuda telefoner, eller åtminstone införa licens för innehav. Buset kunde ju prata anonymt med varande och planera vem de skulle råna härnäst. Dessutom var ju telefonen elektrisk, och elektricitet och elektrisk strålning var ju farligt. Det visste ju alla.

Tänk om polisen hade lyckts förbjuda telefonen då. Vilket handikapp mot andra länder Sverige hade haft i utvecklingen och exporten. Problemet är att samma sak pågår idag. Google har en service där bilförare kan varna andra för trafikstockningar eller olyckor. Polisen försöker pressa Google att stoppa den. Tjänsten kunde ju användas för att varna för poliskontroller.

EU vill förbjuda kryptering eftersom den hindrar massövervakning. Väst vill stoppa Weixin-WeChat för den kan inte övervakas på grund av sin konstruktion. Användare kan ringa, handla, ha konferenser, och sköta betalningar över hela världen utan att övervakas och tvingas betala för samtal. Bankerna, och staten, förlorar kontrollen, och intäkterna.

Telebolagen arbetar intensivt bakom kulisserna  för att stoppa Weixin-WeChat, de kan ju förlora miljoner i intäkter. Användarna behöver bara betala en fast avgift, i Kina 75 kronor, per månad och inte för varenda samtal.

Precis som om polisen då hade lyckats förbjuda telefonen, har Sverige och väst idag ett enormt självskapat handikapp i konkurrensen med andra, betydligt mer avancerade länder som Kina, genom att förbjuda modern teknologi som Weixin-WeChat och Huawei.

Det ger Kina ett enormt försprång i effektivitet i samhället, och resultatet märks ju tydligt, inte minst i Sverige. Kina går framåt med 5-6%. Sverige går bakåt.

Året var 1937 och jag var ännu inte född. Mina farföräldrar installerade elljus i hemmet. De äldre var så oroliga att man placera en brandsläckare vid varje strömbrytare och anställde extra tjänstefolk, bara ”om-utifall” något skulle hända.

Snabb teknologisk utveckling

Det är bara så fascinerande att uppleva hur allt i Kina utvecklas och framskrider och hur snabbt det går. Nyckeln och katalysatorn till denna utveckling är främst dagens framsteg inom telekommunikation och elektronik.

Alla dessa skräckhistorier och potentiella kriser jag läste om i västerländsk press är helt enkelt lögner. Kina går helt enkelt bra när man jämför med väst, alltså USA och EU.

Ekonomisk har samhället saktat ner på grund av USA:s agerande och sanktioner medan Kina är mitt i en stor omstrukturering, men utvecklingstakten har inte saktat ner. Snarare tvärt om. Å ena sidan förändrar tekniken hela samhället till det bättre och hur det fungerar, men Kina gör sig också oberoende av USA och EU.

Det som är mest spektakulärt är hur tekniken, och därmed samhället, snabbt utvecklas, förbättras, framskrider, och hur teknologin driver på utvecklingen och hur ny teknologi enkelt och snabbt tas i bruk och integreras i samhället och samtidigt förändra det.

Sverige halkar efter därför att Sverige har ett politisk system och ett samhällssystem som inte tillåter utveckling och även beroende på att USA vill att alla länder skall vara outvecklade så att de ska bli beroende av USA. Makteliten anser att allt är bra som det är och att alla förändringar alltid är av ondo.

Tesla-strejken ett exempel. Utan kollektivavtal skulle facket och därmed Socialdemokraterna, vilka är ett och samma, förlora kontrollen och makten.

Innovativ byggsektor av Ikea-typ

Man har byggt hus på samma sätt i långt över 2000 år, med sten lagd på sten, bara på senare tid ha sten ersatts av betong. Ett företag i Kina har utvecklat en modulär konstruktionsmetod med byggstenselement. Elementen tillverkas i en fabrik och de transporteras på vanliga lastbilar. Kranar sätter dem på plats. De säger att de kan bygga ett 10 våningar högt hyreshus på 28 timmar och 45 minuter, med allt på plats, som vatten, avlopp, el.

Man säger att materialet är 10 gånger lättare i vikt och 100 gånger starkare än traditionella metoder, och att byggtekniken kan motstå jordbävningar. De säger att du även kan demontera byggnaden och bygga om den på en annan plats. Du kan bygga hus med upp till 200 våningar. Ett 20 våningar högt hyreshus på 2948 kvadratmeter, eller med omkring 290 bostäder, kostar mindre än 3 miljoner dollar. Det blir 106,000 svenska kronor per bostad.

Smart navigation

När jag skulle åka till min nya pensionärsbostad i bergen liftar jag med en bekant som redan äger en pensionärsbostad där. När vi satt oss i bilen för att åka tar hon upp sin mobil och startar en app som ansluter mobilen trådlöst via femte generationens telesystem till kraftfulla datorer. Sjätte generationen är också i drift. Appen påminner om Google Maps, men den är bättre.

Hon talar in vår destination på mobilen ungefär som du ger en taxichaufför adressen. Systemet svarar och vill ha bekräftelse på att destinationen är korrekt förstådd.

Sedan ger appen förslag på vilken som är den bästa vägen att köra,och om eventuella vägarbeten eller trafikstockningar finns. Sedan kör vi. Under körningen får vi kontinuerlig information om trafiken och platser att ta en paus på, både med röst och visuellt.

Kinesisk bil- och färdapp
Kinesisk bil- och färdapp. Foto: K. Wang

Kontinuerligt visar appen i mobilen hastigheten, varnar om du kör för fort, rekommenderar bästa hastighet, om du kör fel väg, visar var du ska svänga och rekommenderar hastighet, hur långt det är till destinationen. Appen beräknar ankomsttid, upplyser om trafikstockningar, vägarbeten, olyckor, och den visar alla vägskyltar.

Vi körde i fyra timmar, gjorde tre stopp för att vila och sedan hamnar vi på en meter när framför ingången till vår destination. Appen annonserar, “Du har anlänt”. Allt levereras både visuellt och med röst, och användningen är gratis.

Vi körde cirka 500 km dit och tillbaka under den mest intensiva semesterperioden i Kina, Golden Week i oktober 2023, och vi stötte på fyra minuter av långsam trafik med 40 km/t, på motorvägen. Kina hade avstått från alla vägtullar under semestern. Att köra bil var gratis beträffande vägavgifter. Man kunde förvänta sig stora trafikstockningar, men appen är flitig använd och styr trafikflödet.

Man kanske kunde säga att alla bilar på vägarna i Kina nu är datatyrda. Det hjälper även mot föroreningar och det förbättrar klimatet och miljön samt människans välfärd och välbefinnande.

Livsmedel och priser

Livsmedelspriserna har nästan halverats genom att tillämpa teknologi med Weixin-WeChat. Först försökte de sälja och leverera direkt från producenten till konsumenten. Det fungerade inte bra, så nu beställer du via Weixin-WeChat och produkterna levereras till en upphämtningsbutik i bulk.

Det fungerar som en vanlig butik, men det finns inga mellanhänder och inget svinn. Omkostnaderna är nästan ingenting. Det finns både privata och kommunala pickup-butiker.

Sverige var en gång progressivt

Inte mycket har ändrats i Sverige av idag sedan 50-talet i många avseenden. Sverige, efter att ha varit en av världens mest teknologiskt progressiva nationer. Det var svensk teknologi som byggde den svenska välfärden, men idag är situationen den motsatta, och det märks tydligt på familjeekonomin och företagen.

Konkurserna står som spön i backen. Kina är idag tydligt och erkänt ledande, och tyvärr motarbetar Sverige med kraft utvecklingen i landet, och till och med förbjuder den. Exempel på det är Huawei förbudet, och användningen av Weixin-WeChat.

Huawei ligger många år före i utvecklingen, men Sverige tillåter det inte. Det är inte bara kärnsystemet, utan de verkliga fördelarna kommer med de utvecklingar den öppnar för, och resultatet av dessa, som kraftigt minskade livsmedelspriser, förbättrade och billigare transporter, förbättringar i miljö och klimat.

De kallas “mini programs” och liknar “addons”. Klickar man på ett miniprogram är det liknande som att gå genom dörren till en affär, ett apotek, läkarmottagning, postkontor, eller något annat företag.

5G-sändare från Ericsson, 13 maj 2019, Arlanda. Foto: NewsVoice.se
5G-sändare från Ericsson, 13 maj 2019, Arlanda. Foto: NewsVoice.se

Sverige måste omfamna 5G

Kampanjer mot ny informationsteknologi tex 5G skadar Sverige, och det märks just nu alltmer för alla innevånare, inflation, dålig ekonomi, både personlig och nationell, arbetslöshet, kompetensflykt och stagnation.

Sverige ligger i många avseenden kvar på 1950-talsnivå. Problemet är att mycket av resten av världen avancerar, speciellt Kina, Asien och Globala Syd och det trycker ut Sverige ur den inre cirkeln av mer avancerade och utvecklade länder.

Sverige måste ändra på det och istället omfamna teknologiutvecklingen, speciellt femte generationens kommunikationssystem (5G) som är nyckeln och inkörsporten till framtidens välfärd och samhälle.

Precis som man redan på 1940-talet påstod att den elektriska telefonen och teknologin ”strålade” och därför var farlig försöker vissa stoppa 5G-teknologin för att den påstått också ger problem med hälsan.

Problemet är tvärtom, en avsaknad av utveckling i Sverige och det skadar Sveriges konkurrenskraft, export och därmed Sveriges ekonomi, BNP, vilket är påtagligt just nu. Sverige släpar efter. Exporten minskar och teknologin som skulle behövas finns inte i samhället och på företagen. Kostnaderna blir då för höga jämfört med utländska konkurrenter och det känns i ekonomin och välfärden.

 

Text: Karl Wang, Chongqing i centrala Kina

Källor och relaterat

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Denna tråden är kanske lång, men själv finner jag de otroligt intressant när jag jämför med Kina.

    I Kina kan man förklara för folk, dom lyssnar, anstränger sig ,och förstår. Folk vill förstå.
    I Sverige och väst stänger man av och är bara intresserad av egen selektivt vald information. Folk vill inte förstå.

    Exempel, mobilkommunikation, vaccinering, klimatet, politik, bidrag etc. Om 1,000 ”forskare” har fel, då har dom rätt och alla skall böja sig. Detta är inte ett nytt fenomen, Aristoteles vs Galilei, eller när bakterien upptäcktes. Pillerindustrins och opiaters framfart i USA. Lösningen på alla medicinska problem är ju mer mediciner. Lösningen på alla tekniska faror, inbillade eller verkliga, är förbud, övervakning, kontroll och propaganda.

    • Jag vill förstå Kina men då det är styrt av CCP och de i Kina som säger vad CCP inte vill då kan de få stora konsekvenser. Jag kritiserar inte Kineser utan CCP och deras propagandamaskin.

      Ett samhälle som är ateistiskt och ser tekniken som lösning är ett dödsdömt samhälle. All denna strålning och skräpmat och vaccin är till för att skapa obalans i våra kroppar så vi förlorar kontakten till den andliga världen och blir biologiska robotar. CCP och makthavarna i väst vill att vi inte skall ha kontakt till vårt högre och Gud. Där ifrån kan vi får sanning, guidning och vishet från.

      Den dagen Kina lämnar tillbaka all CCP-okuperad mark och CCP slutar med sin propaganda kan jag ta vad Kineser inifrån Kina säger mer seriöst. Tills dess för mig är de Kineser som bor i Kina som Berättar Kinas Historia Väl en del av CCP-propagandamaskinen.

      Tell China’s Story Well
      讲好中国故事
      Jiǎng hǎo zhōngguó gùshì

      Detta skrev Karl Wang. Citerar
      ‘Vi har dessutom en yttrandefrihet som svenskar bara kan drömma om. Det går inte att dölja något. En liten grupp i Kina var förr oroliga för 5G, men skillnaden mot Sverige är att Kinas befolkning högintelligent och det ökar. När folk får fakta och verkligheten förklarad för sig förstår dom.’

      Detta vad Karl Wang skrev är för mig propaganda. Citatet handlar om 5G men ändå… Om man i Sverige kan drömma om hur mycket mer yttrandefrihet man har i Kina, får man då publicera och yttra det som censureras i Kina? Naturkatastrofer censureras, hur människor brann inne i höghus för sin 0 COVID-policy där de var inlåsta i sina lägenheter, hur räddningsgruppen från Hong Kong kom till jordbävningsområdet i Turkiet men fick vänta i många timmar tills andra räddningsgruppen från fastlandet för att få börja med att ta fotografier på alla i hjälpgruppen. Hur många hade Hong Kong-gruppen kunnat hjälpa i rasmassorna i väntan på resten av hjälpen från Kina?

      När de väl var där så planterade kinesiska gruppen kinesiska flaggor på många ställen och tog fotografier när en från Kina hjälpte till och publicerade bilderna på internet så det igen skulle se bra ut. Berätta Kinas Historia Väl. Ingen annan räddningsgrupp från annat land sprang runt och planterade sina länders flaggor på rashögarna för att propagera att man varit där och hjälpt.

      Förstår att det jag skrev i föregående inlägget är svårt för dig att svara på med all den yttrandefrihet ni har i Kina vi i Sverige kan drömma om. Det jag skrev kan vara lögner från väst jag blivit ilurad och jag ifrågasätter det mesta för att ha öppet sinnet. Om du är en genuin människa i Kina så kan du inte svara med stark kritiskt ton mot CCP och vad som händer i Kina. Du vet vart gränsen för yttrandefrihet går, precis som vi i Sverige vet vart yttrandefriheten tar slut här.

      Jag vet inte om verkligen levt i Sverige eller är ett skapat propagandaverktyg av Kinesiska propagandamaskinen. Har sett annat exempel på falsk person som Berättat Kinas Historia Väl. Ser mer att hur du skriver och beskriver Kina mot resten av världen att det är en del av CCPs propaganda.

      • Jens skriver: 14 januari 2024
        Nej Jens. Detta är just vad jag skriver om. CCP, och de andra åtta folkrörelserna, är styrda av ”Kina”, folket i Kina. Jag är själv med, jag är del av det. Detta är just precis problemet. Människor i väst vägrar att förstå. Hjärnan går i baklås. Under kontroll av propagandan i väst. Propaganda betyder att sprida falsk information och rykten. I Kina får vi riktig och sann information, inte propaganda.

        Kina är inte alls ateistiskt. Olika religioner som Buddism, Islam, kristendom praktiseras flitigt och öppet. Alla är välkomna i templen, kyrkorna eller moskéerna. Jag vet ingen som accepterar det falska mRNA vaccinen i Kina, utan man använder bara klassisk riktigt vaccin, och det är frivilligt att ta. Lagen förbjuder tvångsvaccinering.

        Någon ”strålning” finns inte, även om propagandisterna i väst kallar elektroniska signaler det. Här kallar vi en spade en spade och vet vad vi talar om.

        CCP har aldrig ockupera någon mark. Vad kommer det ifrån. Kinas territorium har dokumenterats för långt över 2,000 år sedan.

        Jaha, så vi är alla del av en propaganda maskin. De påstående var rätt roande. Människor i Kina kan sin historia och lär av den. Hur är det i Europa. Just nu, och just i Sverige, repeteras ju händelserna i Europa mellan 1933 och 1945.

        “The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing,”
        “Det enda som är nödvändigt för ondskans triumf är att goda människor inte gör någonting.”.

        “Those who do not learn from history are doomed to repeat it.”
        “De som inte lär sig från historien kommer att att upprepa den.”

        Vad som pågår idag, runt om er, är en nästan exakt upprepning av hur ondskan triumferade 1933 till 1945. Bara att nu heter personerna inte Hitler, Goebbels, Hess, Himler, eller Julius Streicher utan har andra namn, och talar inte bara tyska, utan mest engelska.

        Ditt citat på kinesiska 讲好中国故事lyder i översättning ”Berätta en sann kinesisk historia”

        ”Naturkatastrofer censureras” Nej, dom censureras inte alls, mycket mindre så än i Sverige. Däremot är det inte acceptabelt i Kina att profitera på och utnyttja andras elände. Man använder inte naturkatastrofer för att skapa billig sensation.

        Människor brann inne för att folkmassor hindrade bankåren och brandkåren inte hade utrustning att rädda dom. Det har nu ändrats. Nu använder man drönare för att släcka och rädda innestängda.
        https://www.youtube.com/watch?v=WFqThcMIN7A&ab_channel=iChongqing
        https://www.youtube.com/watch?v=3oVlwOHszhg

        När man i Kina ser ett problem sitter man inte och gnäller och kritiserar, man åtgärdar problemet.

        Ett fotografi tar 30 sekunder, och medlemmar av ett team har olika uppgifter, saknas en del av teamet fungerar det inte. Kina är angelägen att rapportera sanningsenligt, det är det det var fråga om.

        Vi har dramatiskt bättre yttrandefriheten än i det allt hårdare censurerade Europa. Man vill förbjuda kryptering så massövervakning blir totalitär, hur är det med ”Chat Control”.Vi svarar inte med kritik, vi svara istället med lösningar på problemet och åtgärdar det. Kritik löser inget problem.

        Om du inte tror på vad jag skriverier, kom då hit och se för dig själv, sitt inte och kura på andra sidan jorden och ”tro” på falska rykten.

  • I Kina kommer befolkningen inte åt Facebook, Twitter, YouTube och andra sidor. Om det är kineser som bor i Kina på dessa sidor är det kineser som olagligt använder VPN och andra alternativet är statligt anställda som för propagandakrig.

    De som vill kan söka efter Quora China och få intressanta resultat. Finns en artikel på kinesiska som beskriver hur kineser skall skriva där. Statligt kontrollerad propaganda.

    Har läst hel del av Karl Wang skrivit och det han säger är kortfattat: Kina är bra på allt och växer sig starkt och väst faller efter.

    Jag har aldrig själv varit i Kina men materialet jag sett från Kina är inget roligt. Allt från GUTTER OIL där olja tas från avloppet och påstås rengöras och användas i matlagning igen, till stora investeringsskandaler som idag består av stora berg av cyklar till stora fält med registrerade elbilar. Bilarna registrerades så det skulle se ut på pappret att Kina är världsledande.

    Ett beteende i Kina som också är vanligt är om en människa åker ut för en olycka så hjälper inte andra kineser. Också om det blir konflikter kan kineser bara tala ihop. Detta är en konsekvens av en lag där en som orsakat en annan skada får betala hela kalaset.

    WeChat är kontrollerat av CCP och om information börjar spridas som CCP inte gillar så censureras det. Oliver Anthony – Rich Men North Of Richmond började spridas på WeChat men blockerades och efter det spreds en rappversion av låten.

    Covid-intyg i mobiltelefonerna som ger befolkningen rätt att röra sig, åka kollektivt och flyg används för nått år sedan när det var upprop mot banker. De som skulle protestera fick COVID helt plötsligt och kunde inte resa.

    Att Kina inte gjort upp med frimureriet förstår jag inte. Det är ett hemligt nätverk i väst som infiltrerat de flesta maktpositioner. Detta nätverk är starkt kopplat till kommunismen och Mao var en frimurare.

    Det finns en sägen I Kina som lyder
    If you can cheat, then cheat
    Nung pyan, jio pyan
    能骗就骗

    Denna sägen är en del i Kinas kultur. Kan du fuska så fuska. Gutter oil? Finns otaliga exempel på detta.

    Sminka en gris? Gris-odlare kan måla vanliga grisar svarta så de får bättre betalt.
    De kan plantera armeringsjärn med vita stenar på så det ser ut som odlingar på avstånd.
    De kan spraya marken och växter gröna så det ser ut som växtlighet.

    Det är vanligt att lokala kommunerna fuskar för inspektörer. De två exemplen med stenar på armeringsjärn och målar grönt är vanliga exempel.

    Stor mängd av allt skräp i världens hav kommer ifrån Kina. Kina har stora anläggningar de eldar med kol. Mycket av Kinas vatten är kontaminerat.

    Kina har en stor propagandamaskin. En fasad. Vi vet hur Sovjet lurade besökare från väst och Kina ser ut att ha samma taktik.

    All negativ information om Kina är inte sann men den stora skillnaden mellan negativa informationen om Kina med alla videoklipp och bilder av vad som föregår är helt motsatsen vad Karl Wang skriver. Någon sida har mer fel än rätt. Makthavare i alla länder håller på med propagandakrig. Det är inget nytt. I väst gör massmedia det stora jobbet som vi alla vet. Ryssland har också stor propagandamaskin. Många i alternativa media tror på Rysslands propaganda. I krig offras sanningen först.

    • Jens skriver: 13 januari 2024 kl 08:52
      ”I Kina kommer befolkningen inte åt Facebook, Twitter, YouTube” Det gör vi visst, jag laddade just mer ett par video avsnitt om Hitler. Det finns regelbundna inlägg, som denna regelbunden kanal från Kina. Liziqi Channel, men det finns många
      https://www.youtube.com/watch?v=kgEgOi32CE0&ab_channel=%E6%9D%8E%E5%AD%90%E6%9F%92Liziqi

      VPN är inte alls olagligt, och mycket vanligt. Det stoppar USAs spioneri och profilering av Kinas befolkning för propaganda.

      Om du skall skriva om Kina, kopiera inte USA propagandan. Materialet du ser från Kina är just USA propaganda. RT är ju spärra i Sverige, även om det är från Ryssland. Sluta leta USA propaganda, kom hit själv och se för sig själv.

      ”så hjälper inte andra kineser” Lögn, och jag har upplevat det personligen. Jag steg fel och bröt foten. Folk bara rusade till för att hjälpa. På Weixin-WeChat finns gott om klipp från CCTV kameror, och därför försöker väst stoppa den.

      WeChat är inte alls kontrollerat av CCP, för det går inte på grund av desinformation tekniska konstruktion. Det finns inge central lagring där Storebror kan kontrollera. Alla USA appar har central lagring där USA, och Sverige, kan massövervaka. Jag har aldrig fått något censurerat, men amerikansk propaganda och falsk ryktesspridning tas ibland bort efter anmälan fån allmänheten. Även i Sverige, och i mycket högre grad än i Kina, tillåts inte uppvigling till våld.

      Covid intyg på mobilerna gjorde att man kan resa helt fritt utan risk utanför eller inom smittade områden, men skall man resa från ett smittat område till ett o-smittat krävdes en test eller karantän. Så skyddade sig befolkningen från spridning av smitta.

      Frimurarna i Kina finns, men deras möten är öppna. Både polis och icke medlemmar kan besöka.

      ”Cheat” Du kanske inte skall ge dig in på sådant du inte begriper. Det kopierade du från en propaganda sajt. Jag hittade den. Det står faktiskt ”Ljug om du kan” och det är halvt ordspråk som i helhet lyder. ”Ljug om du kan, och lev och lid med konsekvenserna” eller ”Hur kan du lyckas med att alltid ljuga för dina vänner”. Med andra ord, du har då snart inga vänner kvar.

      Helt klart, en del fuskar och ljuger, du är ju en. Fuskar för inspektörer, OK, nio generaler blev just dumpade. Folk försöker ibland att ljuga. Hur är det med dig själv. Du har ju inte ens varit i Kina.

      Grisar, armeringsjärn SKRATT. Vattnet i Kina är inte förorenat. 90% av dricksvatten i Kina tas direkt från floderna i Kina, utan rening. Yangtze finns 100 meter utanför mitt fönster. Där badar folk idag.

      Kina har inge propaganda maskin motsvarande den amerikanska, men det är lag på att myndigheter skall informera, och den kan kontrolleras. Den som ljuger och sprider propaganda riskerar fängelse. I Sverige är det förstås fritt fram.

      De falska videoklippen finns på jänkarnas propaganda maskiner, de sanna på Weixin-WeChat, vilken du inte får se. Jag kan se båda.

      Kom hit till Kina och upplev själv.

      • Allt det du skriver och hur du skriver verifierar mina misstankar.

        Du beter dig precis som en propagandist som försöker måla Kina mycket bättre än det är. Det spelar ingen roll vad jag tar upp för du slår bara bort det med meningen att det är amerikansk propaganda.

        Det är hur lätt som helst att kolla upp olika källor på hur det fungerar i Kina och ditt svar är att det bara är amerikansk propaganda även då det finns bevis för det.

        Det är ingen idé att du försöker sprida dina CCP-lögner. Sovjet hade en stor propagandamaskin och CCP har en. Alla vet det. Nordkorea har en propagandamaskin men alla vet att det är lögner. Allmänheten i väst vet inte om att det drunkar i CCP-propaganda. Allt det bling-bling man ser från Kina men sina stora städer och elbilar är en del av propagandamaskinen. Den falska fasaden.

        Alla länder har propagandamaskiner. USAs media målar upp USA bättre än det är och attackerar sina fiender. Ryssland har också propagandamaskin. Den bäst riktade mot väst är RT. De säger sanningar och är intressant att titta på men vi alla vet att det är Rysslands propagandaverktyg nummero ett. Att Kina inte skulle ha någon propagandamaskin är löjligt. Alla länder i väst har det så varför skulle inte Kina ha det?

        Du försvara sladliga elektromagnetiska strålningen är löjligt. Staten, media i hela väst säger att strålningen inte är skadlig. Är det då västerländsk propaganda enligt dig?

        USA och hela väst har en stor propagandamaskin. Det är skolan, staten, massmedia, teknikbolagen och alla som sammarbetar med dom. Mycket censureras och ljugs om i media och på facebook och youtube. Det är inget nytt.

        Du är bara en docka i spelet. CCP kommer inte leva länge till men väst har haft makten nu och det är Kinas tur. Men ekonomiska kollapsen och så det ser ut nu ett till världskrig kommer också dra ner CCP.

        Varför det går bra för Kina nu är att så fungerar naturen. Efter ett tag är det ett annat land som kommer bli ekonomiska motorn. Kanske Indien nästa.

        Om inte Kina ockuperar någon mark, varför gick Mao in med sin arme i Tibet och tvingade ut Dalai Lama? Buddismen är idag den religionen som har mest sanning i sig och CCP tog över Tibet där de levde så de tvingades fly. Det är nog ett bland de största brotten mot Gud i modern tid. Igen… Att Kina idag inte ockuperar någon mark är CCP-propaganda.

        Att du skulle vara en som bott i Sverige men flyttat tillbaka till Kina och nu pensionär tror jag inte ett dugg på. Du är troligen en som kommit till Sverige som student men för att lära dig svenska kulturen och språket för att studera väst. För att sedan använda denna information och språkkunskaper att ha ett informationskrig.

        Det Kina och USA och Nordkoera och WEF och EU och galningen i Argentina och allt annat galenskap som sker på planeten leder mänskligheten ner i helvetet. Det är olika masker på samma ondska. Det är samma onda kraft som styr USA, din fiende, som styr CCP i Kina.

        I början trode jag på att du verkligen var en som bott i Sverige men efter att ha studerat hur du skriver, hur du svara på kritik och hur det du säger om Kina går rakt emot vad informationen som läcker ut inifrån Kina hur det står till där.

        Det har varit en mycket bra lärdom detta att lära mig hur kinas propagandamaskin fungerar. Du kommer förneka detta och igen säga hur bra Kina är för det är så propagandamaskinen fungerar.

        Jag vill inte Kina ont men det är så tråligt att se vilket grepp ondskan har över Kina.

        Goda nyheten att hur alla medborgare i väst nu tappar förtroendet för makthavarna så sker samma sak i Kina. Makthavarna vet att deras tid är räknad här och klammrar för mer makt och försöker starta ett till krig för att dölja ekonomiska krisen som kommer. Samma maktgrepp sker nu i Kina och befolkningen kommer där också ställa sig upp.

        Det kommer inte vara roliga år framöver för någon som lever i ett modernt samhälle. De som kommer klara sig bäst är de som inte är beroende av internet, centralt levererad el och vatten.

        • Du Jens är helt okunnig om Kina men pladdrar storordigt på efter att ha matats med propaganda från väst trots att du själv inser att dom ljuger hela tiden i väst.
          Vakna upp ur hjärntvätten Jens!
          Vi som inte är hjärntvättade förväntar oss inte att Kina är perfekt men vi märker att de har en mycket mer konstruktiv inställning till andra. Dessutom har de en lång historia av fredlig handel till skillnad från väst.

  • Dessa är min personliga uppfattningar:

    När det gäller 5G har vi bland annat forskaren Lennart Hardell som kunna lägga fram fakta om att strålning från mobiltelefoner, routrar och basstationer har negativa hälsoeffekter.

    Det finns även personer från Microsoft, försvarsmakter, Ericsson och andra telekombolag som varnar för riskerna med 4G och 5G. Strålskydsstiftelsen samlar på dessa kunskaper och försöker väcka debatt. De tjänar inga pengar på göra det.

    Effekter av strålning på människokroppen blir särskilt tydliga i fallet med icke dödliga mikrovågsvapen som används av polisstyrkor och militär. Människor upplever hetta, huvudvärk och de får andra symptom när de på stora avstånd bestrålas.

    Mikrovågor och andra frekvenser är breda begrepp och det finns många olika typer av frekvenser varav vissa verkar vara särskilt skadliga och andra istället är helande. Inom medicinsk laservård används naturligtvis bara helande frekvenser.

    En dag kanske ingenjörerna och industrin tillåter användandet av enbart ofarliga frekvenser för mobiltelefoni.

    • Torbjörn Sassersson red. skriver: 12 januari 2024
      Personliga åsikter måste naturligtvis respekteras, även om de personer som framför dom helt saknar insikt och kunskap i ämnet. Skulle ni vilja flyga med ett flygbolag som anställde piloter som ät utbildade som bussförare?

      Lennart Hardell är oncologist, och saknar därmed grundläggande kunskaper. En titel är inte samma sak som kompetens. Det är åsikter, inte fakta. Strålskydsstiftelsen är en privat influenser och helt saknar all vetenskaplig kompetens.

      Mikrovågsvapen arbetar med energistyrkor på megawatt, och behöver stora lastbilar för att förflyttas, mobilsystem med mikrowatt, en liten skillnad på 10 nollor. Skillnaden kan illustreras med att kollidera med en fluga eller ett godståg. I båda fallen rör det sig om samma fysikaliska fenomen, kinetisk energi, men styrkan är olika, liksom resultatet av en kollision.

      Så här ser ett mikrovågsvapen ut
      http://christianobserver.net/wp-content/uploads/2017/12/DEW.jpg
      Lalla vet hur en mobiltelefon ser ut

      Det finns inga olika typer av EMF, elektromagnetiska vågrörelser, det är samma fysikaliska fenomen, av olika styrka och frekvens. Det gäller även solljus och laser. Det finns heller inte några olika typer av kinetisk energi.

      Man har till exempel i propaganda syfte döpt om radio signaler till ”strålning”. Strålning är till exempel joniserande strålning, vilken är dödlig. Det kallas propaganda.

      För all del, svenskarna är välkomna att fortsätta sprida dessa skräckhistorier, tro på dom, och resultatet visar dig redan nu i form av sänkt levnadsstandard och ekonomi. Kina har i det närmaste byggt färdigt sitt nya femte generationens nät, och inte ett enda problem har rapporterats, varken nu eller de senaste 35 åren. Kina har hela tiden varit ledande när det gäller mobil kommunikation. Dessutom har i verklig och fungerade yttrandefrihet i Kina.

      Problemet Sverige nu har är att landet har utvecklat en kakistokratiskt samhällssystem, där de mest okunniga har tillskansat sig en största makten. Alla i Sverige upplever just nu effekterna av det.

      Medan andra länder som Kina, rustar upp teknologin, rustar Sverige ner den relativt. Resultatet är att produktion, kvalitet, välfärd, hälsa, välbefinnande och tillfredsställelse ökar i Kina, medan den minskar i Sverige. Tydligt så just nu. Att tillverka en bil i Kina är nu 20% till 30% billigare än i EU, Det är ni som läser detta som får betala, tydligt så. Hur det framtida Sverige skall se ut är även det ert val.

      • Du är orättvis mot Hardell. Han påverkas naturligtvis av korrellationer mellan fältstyrkor och cancer som man erhåller ur litteraturen. Korrellationer är inte säkra bevis men är vedertaget sätt att redovisa information oberoende av om man är specialist på emf eller ej.

        Det är knepigt att utveckla vetenskapen så att man får information som är mer upplysande än såna korrellationer men det är fult att förminska Hardell med det argumentet.

        Jag är orolig för att Sverige som ingenjörsnation går under och jag tar inte lätt på att det finns en risk att industrin tas över av tex USA och arbeten försvinner härifrån när det blir för ensidigt negativ debatt.

        Därför skulle jag helst vilja ha en djupare förklaring av hur emf egentligen påverkar. Många har teoretiserat men det är ett komplicerat ämne.
        Det är tänkbart att det berör nånting som delvis går bortom nuvarande vetande.

        Cellbiologi visar att celler är som små samhällen med motsvarigheter till arbetare lastbilar vägnät signalsystem postkontor och poliser.
        Dom jag kallar poliser kallar dom förkläden – chaperoner.
        På vägarna rör sig lastbilarna med steg av 8nm men inte raka vägen utan de liksom diffunderar. Så sträckan är proportionell mot kvadratroten ur tiden
        dvs effektiva hastigheten avtar längs vägen
        Dom har inte slutgiltigt förklarat hur dom motorproteinerna arbetar men det verkar som entropin är olika beroende på färdriktning.
        Man skulle kunna tänka sig att konstgjord nanoteknologi kan bli snabbare men naturen fungerar väldigt stabilt medan det verkar svårare med konstgjorda motsvarigheter. Människan håller på att lära sig och tids nog kanske det klarnar hur emf kommer in i bilden.

  • Enormt bra formulerat, Josef!!!

    Karl Wang är en mycket skicklig skribent – och kan övertyga, men han har helt klart agendan att verka för att kritiken angående alla skador orsakade av 5G skulle vara “hittepå” – och naturligtvis vill han fortsätta med att pensla vidare på sina patetiska skönmålade potemkinkulisser av kommunistdiktaturen Kina.

    • Hans, du måste åka till Kina. Du kommer att avprogrammera dig själv om du får möta verklighetens Kina. Det du nu har mellan dig själv och Kina är kulisser och slöjor.

      • Skulle verkligen jättegärna vilja det, kanske kan Karl Wang ge mig några tips om hur jag kan finansiera det som pensionär med allt mer krympande ekonomiska resurser!
        🙂

        • Hans Dahl skriver: 11 januari 2024

          Du kanske kan göra som jag gjorde för 50 år sedan. Flytta till ett land där du inte blir skinnad av staten på dina inkomster och tillgångar och där det finns företagarfrihet.

          Att ha råd med saker är inte en fråga om att öka inkomsterna, utan en fråga om att minska utgifterna. Jag har jämfört många gånger, dina utgifter i Sverige är omkring tio gånger så höga som dom behövde vara inkl skatter.

          Warren Buffett fick en gång frågan hur man blir rik. Enkelt, man spenderar inte pengarna utan behåller dom. Glöm inte Burk-Curt, som samlade burkar och dog miljonär. Han var god för 12 milj kr i fastigheter, aktier och guld

          http://www.litteraturmagazinet.se/ake-lundgren/burk-curt-samlaren-som-blev-miljonar
          https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VRxxx1/burk-curt-dog-som-miljonar

          Vi har ett liknande gäng här i grannskapet. Dom kommer på två lådcyklar och säljer kinesiska Baozi, en slags ångkokade bullar eller dumplings, vanligt vis fyllda med kött.

          Deras är fyllda med grönsaker och har en ovanlig smak. Folk köar för att köpa och pengarna bara strömmar in. Kom ihåg Mr. Sanders i USA. Han var utfattig, men skapade vad som idag är KFC. När börjar du.

          • Absolut, utgifterna är säkerligen minst omkring tio gånger så höga som dom skulle behövda vara, i en värld utan förtryck!!!

            Jag – och nog många med mig – skulle vara väldigt nöjda med att enbart ha en fri källa till försörjning, utan att bli “mjölkade” på nästan allt. Då skulle vi kunna leva gott och lyckligt.

            Vi skulle inte sträva efter att berika oss på andras bekostnad, utan enbart, i ömsesidig respekt med andra, leva i frid, fred och omtanke med hela skapelsen.

            Det är mitt hopp att det kan bli så.

    • Hans Dahl skriver: 11 januari 2024
      Oj- ”skicklig skribent”, jag får väl tacka och buga för svenskan är inte ens mitt förstaspråk idag. Min agenda är att försöka informera. Några skador av 5G finns inte, utom i aktivisternas fantasivärld. Kina har idag nästan ett fullt utbyggs 5G system, och inga skador. Vi har dessutom en yttrandefrihet som svenskar bara kan drömma om. Det går inte att dölja något. En liten grupp i Kina var förr oroliga för 5G, men skillnaden mot Sverige är att Kinas befolkning högintelligent och det ökar. När folk får fakta och verkligheten förklarad för sig förstår dom. Av artighets undviker jag att nämna Sverige i det avseendet. Fantasi, åsikter och tyckande dominerar.

      När det gäller potemkinkulisser föreslår jag att du i så fall går bakom denna fantasifulla kuliss och kommer hit och ser och upplever verkligheten själv.

  • Tack för denna spännande artikel. Så intressant. Kina har verkligen blivt ett föregångsland. Jag köper massor med saker från Kina. Än är det ju så billigt. Jag var i Kina 1992, väldigt annorlunda än här och intressant. Landsbygden var så anorlunda med sina lustiga traktorer och annat.

  • Karls omutliga optimism smittar nästan av sig till och med på mig som en av de där “teknikfientliga” 5G motståndarna.

    Nu är jag ju inte fientlig mot teknik per se, och inte heller tycker jag det är första artikeln Newsvoice publicerar som är “positiv till 5G”. “Positiv” är väl ett understatment? Frälsningen och vägen till himmelriket snarare……

    Men tycker helt klart alla sidor skall få komma till tals, och sen naturligtvis kritiseras. Vissa vägrar ju lära av historien!

    Romariket byggde akvedukter visst, och de lärde sig också använda bly i sina kärl och för sin vattenhantering. Och blyförgiftning kom som ett brev på posten. Vissa påstår till och med att det var det som ledde till dess förfall.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Blyf%C3%B6rgiftning

    När den vite mannen uppfann “skon” skakade indianerna i sina mocasiner av naturmaterial på huvudet. Idag har man funnit att “inflammation” är inblandat i stort sett i alla sjukdomsprocesser i kroppen. Intressant nog “botar” jordning inflammation relativt fort.
    https://www.youtube.com/watch?v=RkW-x73Ge7U

    Intressant nog så sålde Lars Magnus Ericsson själv sina aktier i Ericsson och flytta ut på landet och skapade ett “mönsterjordbruk”. Tydligen tyckte han girigheten i aktiebolag var motbjudande redan då, samma sak idag.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_Magnus_Ericsson
    https://www.gp.se/ekonomi/toppchefer-salde-aktier-innan-ericsson-skandalen-briserade.1a82dad3-6578-4c9b-8e7a-ebe410a12b55

    Mindre känt är LM Ericssons Alzheimers. Liksom Svenske Jonas Wenströms “sjuklighet” (död vid 38) liksom många andra uppfinnare som höll på med elektronik. Även de som inte “oroade” sig för tekniken utan älskade den dog.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Jonas_Wenstr%C3%B6m

    I Sverige får nu var tredje person cancer. Antalet autister har tiodubblats på ett par decennier, var tionde till var femte person äter antidepressiva osv. Samtliga “välfärdsjukdommar” verkar öka.

    Hur ser det ut i Kina Wang? Är befolkningen lyckligare och friskare än i lilla absurdistan? Vore intressant att veta från en person på plats. Själv mår jag direkt illa i uppkopplade bilar, och föredrar promenader i skogen. Lite kallt ute, men med mammas handstickade vantar så går det utmärkt. Men förmodar ett par moderna skitbilliga från kinas fabriker hade gjort jobbet lika bra? Men jag vill ju inte förorena ditt driksvatten.
    https://chinawaterrisk.org/resources/analysis-reviews/the-environmental-cost-of-clothes/

    • Josef Persson skriver: 10 januari 2024
      Omutlig optimism är ett nationellt karaktärsdrag i Kina. Svenskt karaktärsdrag tycks vara omutlig pessimism. 5G tekniken är inte en lösning, det är en plattform för framsteg och utveckling.

      ”alla sidor skall få komma till tals, och sen naturligtvis kritiseras”, Precis. Så är det i Sverige. I Kina får alla komma till tals, och sedan sätter ”verkstaden” i gång och det blir resultat. Man hoppar över kritiken och går direkt till lösningen.

      Bly problemet finns även idag i England och den forna kolonin Hong Kong. Det finns inget register över var bly-bitarna sitter. Tror du även att det ledde till det brittiska imperiets fall?

      Det var kineserna dom uppfann skon, inte den vite mannen. Det var för över 3,000 år sedan. Den äldsta läderskon har man hittat i Armenien. I Kina använde man först hampa. Sambandet mellan skor och inflammationer försöker jag nu hitta.

      Att elektronik orsakar Alzheimers har jag aldrig hört förut.

      ”Hur ser det ut i Kina. Är befolkningen lyckligare och friskare än i lilla absurdistan.” Absolut. Här förebygger man sjukdom, och går till läkare för att inte bli sjuk. En god vän till mig är pensionerad läkare, både i väst-medicin och TCM. Gå inte till ett sjukhus manar han. Till sjukhus går man för att bi sjuk. Jag har aldrig hört att folk blir sjuka av bilar, utom åksjuka, här åker man mest HST, höghastighetståg, eller tar monorailen. För mig tar det fyra minuter för 2 kronor att öka till närmaste centrum, med bilen tar det 20 till 30 minuter och sedan skall man hitta parkering och betala för den.

      • Brittiska Imperiet har inte fallit vad jag vet, bara bytt skepnad….

        Men att det skulle fallit pga bly har jag aldrig hört. Att blyrör till vatten blev roms fall är dock en uppfattning jag hört av andra, det är inte min egen. Själv vet jag alldeles för lite om Rom.

        Visst är skor en gammal uppfinning, men att sätta plast under fötterna är ett relativt nytt påfund. Och när du skiljer dig från jordens elektroner så bäddar man för inflammation eftersom det funkar som en utmärkt antioxidant. Därmed inte sagt att moderna skor per se skapar inflammation. Men skor är ju inte det mest naturliga, särskilt inte dagens rymdskepp.
        https://www.youtube.com/watch?v=44ddtR0XDVU
        https://www.youtube.com/watch?v=x_rDFa6kZfI

        Samuel Milham har skrivit en bok som heter “Dirty electricity”, rekomenderad läsning om du vill veta hur EMF stör nervsystemet, bland annat hur TENS ger ALS.

        https://www.amazon.com/Dirty-Electricity-Electrification-Diseases-Civilization/dp/193890818X

        Alzheimers är bara slutprodukten. Min egen far var transformatormontör åt ASEA, och drabbades relativt tidigt av “vaskulär demens”. En kombination av det fina kvicksilver man deponerat i munnen på honom, metallröken han andast in under livet, och de starka fälten runt svetsaggregaten.

        Men visst är förebyggande en nobel väg. Och jag gillar också TCM. Men jag frågade om sjukdomsstatistik från Kina. Ökar välfärdsjukdommarna även där?

        • Nej, välfärdssjukdomarna ökar inte i Kina, dom har egentligen aldrig funnits. Teknologin har tillämpats så att den gynnar människan. Mindre stress, vilket tvärt om vad mobiler skapar i Sverige, jag tror mycket på grund av all felaktig information aktivister sprider. Massövervakning är nog en orsak. Storebror ser dig. Du kan få besök., Ett exempel.

          För sådär 20 år sedan kom det tre räkningar var månad, för vatten, elektricitet och gas. Det fanns mobiltelefoner, men det gick bara att ringa på dom, eller att skicka SMS. Kina var ett kontantsamhälle, kreditkort fanns knappast alls. För att betala räkningarna måste jag åka till tre olika kontor i olika delar i staden. På varje kontor måste jag stå i kö för att betala kontant. Om jag ville ha ett kvitto skrev man ut ett för hand och gav det en röd stämpel. Att betala räkningarna tog det mesta av en hel dag.

          Idag, jag sitter kanske och äter frukost. Mobilen säger ”Pling”, och räkningarna kommer på mobilen. Jag plockar upp mobilen, trycker på en ikon, kollar att summan är rimlig, trycker på en annan ikon och räkningen är betald. Efter några sekunder kommer kvittot, ”Pling”. Jag behöver inte ens lyfta rumpan från stolen eller sluta tugga, och kaffet kallnar inte heller.

          Sedan går jag och sätter mig i min ”elektriska stol”, allt går att justera med knappar i armstödet, och startar Weixin-WeChat, och där finns under ”TopStories” sammandrag från olika nyheter runt om i världen. Vill jag läsa hela artikeln går jag in med webbläsaren. Sedan går jag till ”Channels” där alla lokal privata nyhetskanaler finns. En del kanaler har jag markerat som ”Following” jag läser regelbundet, andra kommer slumpartat.

          Sedan läser eller lyssnar jag på meddelanden från personer jag känner från olik platser runt om i världen. Ibland är det korta video snuttar, ibland bilder, men mest röstmeddelanden. Om dom är på ett språk jag inte behärskar kan appen översätta. Allt detta förnekas ni i Sverige.

        • Josef Persson skriver: 12 januari 2024
          Om mobilens EMF signal hade stört ditt nervsystem hade du inte kunnat skriva inlägget. Jag vet, det går mer än 25 bluffmakare och bedragare på dussinet när det gäller att sprida fantasifull skräck om teknologi. Alla får väl själva välja vad dom skall tro på. Både enhörningar flygande grisar finns också som bekant.

          Plast kallas egentligen polymerer, och det är vad du förmodligen har i alla kläder, dina glasögon är gjorda av det, bildäcken, sätena i bilen, osv. Du får väl se om du överlever.

          • “Flygande grisar”, ja vem vet?
            https://www.youtube.com/watch?v=6h7PBzic–8

            Det verkar faktiskt mer rimligt att jag vinner på lotto än att få något vettigt ur dig när du blir agiterad?

            Det har “egentligen aldrig funnits några välfärdsjukdomar i Kina”. Ibland överträffar du allt dig själv!
            https://www.youtube.com/watch?v=6nmNbDmUmYM

            Visst förstår jag också att mycket är propaganda. Men någon slags realism får du väl ändå hålla dig till? Själv flyger jag hellre med en utbildad busschauför och lyssnar på en professor som själv gjort studier om hälsorisker med “strålning”. Än att ta mina hälsoråd från en pensionerad tågkonstruktör som umgås med himmelriket genom Weixin-Wechat i elektriska stolen.

            Själv använder jag inte kläder i plast i någon märkbar utsträckning, framförallt inte polyester. Som svårt elöverkänslig får jag obehag av den statiska elctriciteten i plast, förlåt “polymerer”. Du vet vi propagandister “oroar” oss för mycket. Jag visst dock inte att barnens hjärnor faktiskt krympte av denna oro, får väl göra avbön framför WeChat ikväll.
            https://nyadagbladet.se/halsa/barnlakare-mycket-skarmtid-negativt-barns-hjarnor/

            Fast just ja, jag har ju ingen 5G mobil. Ja i själva verket har jag en ca 15 år gammal mobil. Avslagen, inslagen i aluminiumfolie liggandes i bilen för nödfall. Men det går ju utmärkt att skriva och reta upp dig över mitt elsanerade tangentbord. Men jag borde väl sluta?

            För, för hudraelfte gången så spelar det ju ingen roll vad man säger. Du kan inte referera till en enda studie som styrker det du säger om “strålning”. Du som elingenjör borde väl tex kunna förklara hur den “ickejoniserande strålningen” som finns i ett lysrör faktiskt joniserar gasen i röret?

            Och hur det på samma sätt när någon med kvicksilverångor i munnen från amalgam bor under en högspänningsledning kanske inte är en jättebra kombination?

            Jag anstränger mig faktiskt Karl. Kan du inte bara för ett ögonblick sluta skrika “propagandister, aktivister och lobbyister”. Och bara för ett ögonblick förklara varför våra kroppar som styrs och kontrolleras av elektriska impulser, inte alls påverkas av artificiella sådana signaler. Själv får jag faktiskt inte ihop hur du som kan gå till en TCM läkare och få akupunktur inte ens kan hysa tanken.

            Själv känner jag vad som händer i meridianerna under akupunktur, på samma sätt som jag känner av pulserna från mobilerna här på landsbyggden när de fläskar på.

          • Hela jorden är väl mer eller mindre en “koloni”.

            En procent av befolkningen äger och kontrollerar allt de övriga 99% tar sig för med. Och snart vill de äga våra kroppar också för sina genetiska experiment.

            Slavarna har bara ett bekvämare liv idag…..

          • I Kanada måste du svära trohet till Storbritanniens monark om du vill bli medborgare.
            “Prior to naturalization, all new citizens are required to swear (or affirm) allegiance to the King of Canada, and to his heirs and successors according to law. The promise of allegiance is part of the broader oath of citizenship that must be taken by new Canadians”

            Storbritanniens monark äger det största landområden som någonsin ägts av någon med sammanlagd yta motsvarande Kina och Ryssland tillsammans
            En fd rådgivare i house of Lords, Kevin Cahill berättar om de trettiotal små öar plus Australien och Kanada som tillsammans motsvarar 1/6 av allt land i världen. https://www.goodreads.com/book/show/7167725-who-owns-the-world
            Men det man menar med brittiska imperiet är ibland dess fortsättning med offshore-bankerna som medverkat till plundringen av Afrika genom att undandra mer än 2/3 av dess inkomster och gjort att Afrika skuldsatts i stället för att själva varar nettoutlånare.

            “For over 40 years, African countries have been haemorrhaging more money than they receive in aid and foreign investment. 80 per cent of these illicit financial flows are siphoned through London, giving the lie to the idea that tax havens function independently. Over the last decade alone, $1 trillion of African money has been squirrelled away into secret jurisdictions, with the full knowledge of Western governments. Khadija Sharife has spent a year examining the Panama Papers and now reveals the inner workings of a monumental scandal.”
            https://newafricanmagazine.com/13723/

    • I eat meat and own stuff skriver: 10 januari 2024
      Jag ser inget samband mellan Asbestos, DDT och telekommunikation. När det gäller DDT är den inte skadlig, men problemet är att det inte är ett naturligt förekommande ämne, och att det inte bryts ner i naturen utan ackumuleras. DDT används fortfarande i begränsad utsträckning i kampen mot malaria myggor.

      Asbestos är ett naturligt förekommande ämne, och har använts mycket länge av människan utan några problem. Om fibrerna hamnade i lungorna klarade kroppens eget reningssystem att avlägsna dom. Problemet uppstod på 50-talet och det var att att främst amerikanska tobaksbolag gjorde rökning till en del av socialt umgänge. Äldre kommer säker ihåg rök kampanjen ”Jag har också gått över till Prince”. Prince var cigarettmärket, ägt av British American Tobacco. ”Rök mera-” kampanjen var så framgångsrik att myndigheterna till sist stoppade den. Problemet var att rökningen satte kroppens eget reningssystem ur spel, fibrerna blev kvar i lungorna, och ärr-bildning förstörde lungorna.

      • Poängen är att när något inte är bevisat ofarligt så är det försiktighetsprincipen som gäller. Sen är du tekniker och inte biolog och därför har du också en teknikers utgångspunkt. Men visst har teknologin gett oss mycket bra saker och sen har den även gett oss grejer vi skulle klarat oss bättre utan.

        • I eat meat and own stuff skriver: 11 januari 2024
          OK, så hur mycket i ditt dagliga liv är bevisat ofarlig. Som exempel, att äta potatis eller gröt, yllestrumpor, nylonunderkläder, dunjackor, ko-mjölk, elljus, LED ljus, papper, eller bomull, det måste finnas hundratusentals exempel på att ingen har bevisat att det är ofarligt.

          Jag ser med spänning fram emot att bli upplyst om sådana bevis, och än mer hur man skulle kunna bevisa att något är ofarligt.

          Snarare är det väl så att när vi har använt något under lång tid utan någon påverkan så antar vi att det är ofarligt. När det gäller EMF signaler, som rundradio eller kommunikation, har det gjorts mängder av forskning för att försöka visa att det är farligt, och i inget fall har man kunnat visa på något problem. Undantagen är förstås aktivister som börjar med slutresultatet och använder åsikter, tyckande och känslor som bevis. Det har gjorts åtskilliga kontrollerade försök med så kallad elöverkänslighet, och i inte ett enda fall har man kunnat visa att det existerar.

          Jag har gjort mina egna iakttagelser. Jag bär ofta två mobiler, och folk har bett mig att stänga av mobilen för att dom mår illa och är elöverkänsliga. Jag stänger den jag har i handen, och då säger man , Ohh, så skönt, nu mår jag bättre, men den andra är fortfarande på. Det är bara inbillning.

          Jag har studerat både biologi och medicin, för kunskaper i de ämnena var ett krav för att vara ansvarig i livsmedelsindustrin.

          • Det mesta du räknar upp kan jag helt undvika eller minimera kontakten med. Mikrovågsnätet å andra sidan är någonting som finns precis överallt där de verkligen går in för att bygga bort områden med dålig eller ingen täckning alls. Att den här tekniken påtvingas hela befolkningen trots att mycket forskning påvisar att den verkligen är skadlig är en skandal lång mycket större än asbest och/eller DDT.

            • I eat meat and own stuff skriver: 12 januari 2024
              Helt sant, EMF signaler finns överallt. Från radarstationer för skepp och flyg, rundradio, polis och brandkår, elektroniska klockor, datorer, och så har det varit i över etthundra år. Ingen har skadats ännu. Hur är det med åskväder. Kanske är det en modern uppfinning i Sverige.

              När det gäller de nya generationernas signaler påtvingas inte hela befolkningen, utan signalen riktas mycket exakt mot den mobil basstationen kommunicerar med, precis som ett spotlight på teatern. När kommunikationen slutar stänger både mobilen och basstationen ner och slutar sända.

              • @Karl W skriver: 13 januari 2024 kl 03:02

                Att du inte vill kännas vid den forskning som visar att strålningen är skadlig är ju inte samma sak som att ingen har skadats. Utan det är ju bara du som låtsas som det regnar.

                • I eat meat and own stuff skriver: 13 januari 2024
                  Jag är tillräckligt välutbildad och erfaren i ämnet för att kunna genomskåda bedragare och bluffmakare.

      • “När det gäller DDT är den inte skadlig.”

        Du är rolig du Karl. Allt människan uppfunnit verkar vara av godo.

        Min egen mormor fick hudcancer efter att hon plockat jordgubbar. Läkaren sa att det var av solen. Hon fick hudcancern på magen där hon torkat av händerna på förklädet. Det enda stället på kroppen hon hade kläder, och det enda stället som när hon stod dubbelvikt över jordgubbsplantorna inte exponerades för sol.

        Däremot hade man dränkt fältet i DDT som av en slump.

        Och kampen mot malaria verkar ju gå bra nu när vi till och med fått tillbaks malaria till Sverige? Hade det själv förra sommaren.

        • Josef Persson skriver: 11 januari 2024
          Nej, allt är inte av godo. Problemet i ”demokratier” som Sverige är vem som väljer vilken teknologi att använda. I Sverige är det oligarker, byråkrater, jurister, ekonomer, aktivister och besserwissers. I Kina är det folket eller användarna. Ansiktsigenkänning är en teknologi som spolades ganska omgående i Kina. Idag gäller stränga regler för användning av den teknologin. En annan är teknologi som kan användas för massövervakning. Därför designades Weixin-WeChat och Huawei för att omöjliggöra massövervakning. Därför ratas dom av USA.

          Det har inte alltid varit så. Vid tiden då Weixin-WeChat skapades byggde ett företag in, i bästa välmening, en funktion som uppfattades som övervakning, och företaget stängdes nästan ner av en ilsken opinion. Nyligen upprepades det av ett företag i Shenzhen. Man samlade in information från användarnas mobiler. Det resulterade i dryga böter och tre års fängelse.

          Jag har aldrig hört talas om att jordgubbar orsakar cancer, eller ens DDT. Solsken, eller snarare UV ljus, orsakar dock cancer och det kan finns fler orsaker. Den cancern kallas Melanoma. Ingen har kunnat påvisa ett problem med DDT, men det bryts inte ner, utan ackumuleras i kroppen och naturen ändlöst och det var orsaken till att man förbjöd det. Vad effekten av stora mängder ackumulerat DDT under lång tid skulle kunna vara vet vi inte.

          • Jag mena naturligtvis inte att jordgubbar ger cancer, jag syfta på det DDT inehållande insektsmedel man dränkt jordgubbsfälten i. Hon var ju inte den förste, men liksom alla stor industrinvesteringar så finns det för mycket pengar inblandat.

            Slår du upp DDT på wiki kan du läsa följande. “In insects, DDT opens voltage-sensitive sodium ion channels in neurons, causing them to fire spontaneously, which leads to spasms and eventual death.”

            Man vet alltså vad DDT gör! Den som sen kan lägga ihop ett plus ett räknar sen ut vad som händer när det ackumuleras i näringskedjan precis som du säger.

            Intressant nog stör även strålning jonkanaler i cellmembranet, men det har du ju redan ignorerat forskningen om förut. Men det verkar mest röra kalcium.
            https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23802593/

            • Josef Persson skriver: 12 januari 2024
              Det finns precis hur många som helst av sådana antagna kopplingar mellan det aktivisterna vill angripa. Problemet är att det är just antagande, gissningar, åsikter och känslomässiga tyckanden. På 50-talet brukade man ta en trasa, dränka en med DDT och torka av olika ytor, utan gummihandskar, ochn jag har aldrig hört att någon skadades.

      • Känns som att KW tar lite i nu med hur hälsosamt asbets, ddt och industriell strålning är. Vad är dessa biologiska funktionerna i kroppen av dom.

        • stig lönnqvist skriver: 11 januari 2024
          Jag har inte sagt att DDT och asbestos är hälsosamt. Men DDT har inte kunnat bevisas vara hälsofarligt, men effekterna av en ändlös ackumulering i vävnader och naturen är okända. Problemen med asbestos skapades av rökning, när lungorna oavbrutet fylldes med nikotinrök. Jag bodde i Lomma ett par år vid Eterniten under den tiden, som företaget kallades, och det far storrökare som fick problem, men inte icke-rökare. Jag själv röker inte och har aldrig haft problem.

          • Är det inte vetenskapligt vedertaget att DDT tex stör fertiliteten? Det är i alla fall vad man utbildar studenter om på Sthlms universitet och miljöutbildingarna där.

          • Så du bodde i Lomma när det begav sig Karl? Då kan du vara så snäll att säga på vilken adress du bodde så kan jag åka ut där och kolla om det verkligen stämmer. Gör det inte det, ja då är det absolut inte första gången du påstår något om dig själv som inte stämmer, varken här på Newsvoice och inte heller på Globalpolitics.se där du påstod både det ena och det andra som du skulle ha gjort i ditt liv.

            • Ola skriver: 12 januari 2024 kl 11:20
              Jag bodde på Strandvägen, men efter snart 60 år kommer jag inte ihåg numret, men jag kunde se Eterniten från köksfönstret. Jag brukade promenera till småbåtshanen och järnvägsstationen. Gå till Google istället. Mycket har ändrats, järnvägsspåret är upprivet, järnvägsbron borta, Eterniten riven, Bantorget verkar vara en park, vägar tycks omlagda och omdöpta, och krogen ”Blodiga Yxan” har stängt liksom den populära korvkiosken mitt emot. Hus har försvunnit och nya kommit till. 55° 40.451’N 13° 4.264’E

          • Du sa att ddt är ofarligt, men inte hälsosamt, så förstår jag ditt svar. Angående asbestos så har det ingen betydelse om det drabbade rökare, för det var asbetsen som orsakade asbestosen.
            Rökare som inte hade nåt med asbets att göra drabbades inte av asbetsos.
            Är intresserad av ditt svar om vilken biologisk funktion för kroppen har ddt, asbets och industriell strålning, tack på förhand.

            • stig lönnqvist skriver: 12 januari 2024
              Sant, det var asbestosen dom fastnade i lungorna och skapade ärrvävnad, men det var tydligen rökningen som ,0orsakade det. Icke rökars sägs inte ha blivit skadade.

              Från wikipedia:
              Asbestmiljön hade inte givit några skönjbara hälsoproblem de första decennierna.[4] Efter andra världskriget följde en kraftig ökning av cigarettrökning med halsbloss. För storrökarna blev asbesten farlig och hälsoproblem uppstod. Rökningens bidrag till asbestens farlighet har ofta åsidosatts eftersom rökning var så allmänt förekommande och en privatsak. Rökning förstörde lungornas reningsorgan flimmerhåren. Inandade asbestfibrer stannade kvar i lungorna och orsakade många olika sjukdomar, cancer och dödsfall. Fortfarande talas det dock ofta om asbestens stora farlighet utan att rökningens bidragande verkan nämns.[5]
              https://sv.wikipedia.org/wiki/Lomma_Eternit

            • stig lönnqvist skriver: 12 januari 2024
              När det gäller DDT finns det hela bibliotek fulla med vetenskapliga argument för och emot. Varenda möjliga hälsoproblem som finns har man försökt länka till DDT, men vetenskapliga bevis saknas och alla argument ”mot” innehåller ord som ”kanske”, ”möjligen”, ”misstänkt”, eller ”påstådd”, så det är bara att välja sida. Det som skrämmer att det är inte ett naturligt ämne, och det bryts inte ner naturligt, utan koncentrationer i till exempel människokroppen ständigt ackumuleras och ökar. Hälsosamt är det väl knappast, men användandet skyddar mot sjukdomar som malaria.

              Utom i kärnkraftverk har jag aldrig hört talas om någon ”industriell strålning”. Signaler från kommunikation är inte ”strålning”, utom i aktivist propagandan förstås.

              Tråden visar tyvärr klart att de vetenskapliga baskunskaperna är katastrofalt skrämmande dåliga hos debattörer, och tyvärr har jag inte resurser att föröka uppdatera dom här. Ni får använda sökmotorer att leta själva, med det som gäller, som Einstein sa, ”Vilken idiot som helst kan skaffa sig kunskaper, det är att förstå som gör en skillnad.” För att förstå krävs utbildning. Läkaryrket är att korvstoppa kunskaper, vilken husmor som helst kan känna igen en förkylning och veta botemedlen. I naturvetenskap och ingenjörsvetenskap bygger en nivå av förståelse på den föregående lägre nivån. Det går alltså inte att lära sig använda calculus, lösa differentialekvationer eller integraler utan att först lära sig multiplikationstabellen och enkel algebra.

              • Lite status q här. Du har alltså inget emot att äta mat som är kryddad med ddt, eller slipa i asbets eftersom du troligtvis inte röker, du är en tuffing…smile.
                Du verkar högt skolad och ser ner på folk som inte är skolade, det är bara dumt. Sunt förnuft kan man inte skola sej till.
                Det ska inte vara så svårt att förstå att all strålning som inte är naturlig är industriell strålning.
                Tyvärr kunde du inte svara på min fråga även om du här skolad.

                • stig lönnqvist skriver: 13 januari 2024 koncentrationsläger
                  Min mat är inte krydda med någonting. Jag gillar saker som dom är, naturliga. Min formella utbildning tog över 30 år inom ingenjörsvetenskap och naturvetenskap, min avhandling var på global elektronisk kommunikation, senare kallat Internet, sedan fick jag vackert sätta mig på skolbänken igen och studera ekonomi, juridik och medicin, som fordrades for olika jobb.

                  Din ”strålning” kallas egentligen ”signaler” och är helt naturliga modulerade elektromagnetiska fält. ”strålningen” från en LED ficklampa är ju till exempel inte naturlig utan skapad av människan, fysikaliskt detsamma som för en mobil, men varför skadar eller dödar den inte. Ursäkta, men ibland blir man lite trött på flamsandet av okunnighet.

                  Jag ser inte ner på andra, men jag försöker dela med mig av kinskap och erfarenhet. Det är ofta rätt svårt, för folk stänger av mottagarna och vägra släppa sargen. Om 1,000 självutnämnda ”forskare” ljuger, då måste dom ju ha rätt. Eller hur.

      • DDT var sannolikt orsaken till den uppflammade polioepidemin på 50-talet. Vaccinet tillverkades på ett sätt som överförde serum innehållande DDT från apor som hade förlamningssymptom.
        Genom att definiera om vad som ansågs vara polio trollade myndigheterna bort det tydliga sambandet. Problemen fortsatte men bokfördes under andra rubriker. Eftersom DDT minskar ett annat problem med malaria har man fortsatt orsaka poliofall in i vår tid i Afrika.
        WHO medverkar till att mörklägga.
        Fler pesticider baserade på benzen bly och arsenik misstänks också.
        Vi är släkt med allt levande och de neurotoxiner som används mot insekter påverkar även oss neurologiskt.

        • petergrfstrm skriver: 11 januari 2024
          ”sannolikt”, Jag ser med spänning fram emot lite styrkta fakta producerade av personer med lämplig utbildning och insikter med istället för lösa antaganden.

          • Eftersom det rör sig om en mörkläggning och du frågar efter ‘godkända’ experter är det som att du begär amerikanska källor om Kina.
            Men det är USAs egna experter som drog fram problemet.
            Neurotoxiner är skadliga för nervsystemet hos alla djur.
            Allt levande har liknande inre konstruktion
            Så beskrivs det i fallet insekter
            https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/dichlorodiphenyltrichloroethane
            Pyrethroids and DDT are neurotoxins that target receptor site-7 of the voltage-gated sodium channels. By binding to sodium channels, they cause excitatory paralysis of insects followed by death
            Det är ju inte nån sensation att den mekanismen kan vara skadlig för alla andra varelser.

            10. Dr. Ralph Scobey and Dr. Mortind Biskind testified in front of the U.S Congress in 1951 that the paralysis around the country known as polio was being caused by industrial poisons and that a virus theory was purposely fabricated by the chemical industry and the government to deflect litigation away from both parties.

            Det gällde stora pengar för att undvika skadestånd för vad DDT och andra neurotoxiner ställde till med och Biskind avslöjade det hela tidigt men USAs myndigheter styrdes av ekonomiska intressen och lade locket på.
            https://www.westonaprice.org/health-topics/environmental-toxins/pesticides-and-polio-a-critique-of-scientific-literature/
            Eisenhower hade personligen försvarat Jonas Salks vaccin och det var hemskt penibelt för honom så myndigheterna löste problemet genom att definiera om vad som skulle hänföras till polio.

            Så den fortsatta polion bokfördes som meningitis etc. Det var ett rent bokföringsfiffel som fick det att se ut som om vaccinet var gynnsamt.
            Alla vacciner mot polio var inte baserade på samma metod som Salks därför var inte alla lika skadliga. Men eftersom den verkliga orsaken var pesticider så avtog ökningen av nya fall när dessa slutade användas i USA.
            De överfördes i stället till andra länder eftersom DDT används mot malaria
            Men den fortsatta användningen har även inneburit fortsatt nya polio-fall
            WHO hides the continuing polio epidemic by Janine Roberts
            Wednesday, 27 August 2008
            https://web.archive.org/web/20120327043621/http://fearoftheinvisible.com/whohides

            Janine Roberts berättade också hur amerikanska myndigheter fann att ett centralt dokument om HIV/AIDS från 1984 som fortfarande citerades 2008 när hon skrev sedan tidigare varit avslöjat som grovt forskningsfusk men ekonomiska intressen gjorde att det inte ledde till normala åtgärder utan fick behålla sin felaktiga status.

            • petergrfstrm skriver: 13 januari 2024
              ”Mörkläggning”.Din personliga åsikt förstås efter selektivt valda källor. Måste respekteras förstås. Bara nyfiken, vad är en ”godkänd expert”. Godkänd av vem. USA propaganda troligen. Förstår du själv något att allt du kopiera in i tråden.

      • @Karl W skriver:11 januari 2024
        Jag glömde. Även om du inte ser något samband med asbestskandalen så är det ändå andra som gör den jämförelsen. Sen har ju även försäkringsindustrin en hel del undantag för skador orsakade av just elektromagnetisk strålning. Försäkringsbolagen spår framtiden då misstag kan kosta dem riktigt stora pengar.

        “Electromagnetic Field Insurance Policy Exclusion Are The Standard

        Insurers rank 5G and electromagnetic radiation as a “high” risk, comparing the issue to lead and asbestos. A 2019 Report by Swiss Re Institute, a world leading provider of insurance,42 classifies 5G mobile networks as a “high”, “off-the-leash” risk stating, “Existing concerns regarding potential negative health effects from electromagnetic fields (EMF) are only likely to increase. An uptick in liability claims could be a potential long-term consequence” and “[a]s the biological effects of EMF in general and 5G in particular are still being debated, potential claims for health impairments may come with a long latency”

        https://ehtrust.org/key-issues/electromagnetic-field-insurance-policy-exclusions/

        • I eat meat and own stuff skriver: 11 januari 2024
          Jag håller helt med. Det finns mängder av okunniga som ser mängder av mer eller mindre fantasifulla samband. En av de mest roande. För länge sedan, när vi lämnade en affär på en plats i Kina som heter NanPing vrickade en dam i sällskapet foten. En naturläkare tillika astrolog kom och gick runt i hennes bostad med en slags instrument och konstaterade att hon hade vrickat foten för hennes diskbänk satt på fel ställe, tio kilometer från platsen där hon skadade sig. Sen ville han ha 500 kronor i betalning.

          Försäkringsbolagen har kanske hittat ett nytt bra sätt att tjäna snabba pengar på myten om skador av 5G signalen, som man kallar ”strålning”. Försäkringsbolag brukar fordra att krav styrks. Hur ska det gå till. Vad dom har skyddat sig mot är falska krav på ersättning på falska påhittade grunder.

          ”potential negative health effects” Hur skulle ett vara med lite verifierade fakta. Miljarder människor, större elen av jordens befolkning, har i över 100 år exponerats av lågintensiv EMF skapat av människan, och hittills har inge lyckts vetenskapligt påvisa någon effekt, utom förstås fantasifulla aktivister och bedragare som använder känslor, åsikter, och tyckande som grunder för ”bevisföring”.

          • @Karl W skriver: 12 januari 2024 kl 02:51 kl.

            Din lilla anekdot om den vrickade foten har ingen som helst relevans för diskussionen utan den är bara ett oärligt försök till förlöjligande by some strange association.

            Det finns en mängd forskning som visar att mikrovågsstrålning stör processer i kroppen. Att ni mikrovågs-apologeter inte vill kännas vid denna forskning visar att er del i diskussionen är ren PR och propaganda.

            Även industrin själva är väl medvetna om många av riskerna där bl.a. manualen till Iphone rekommenderar användaren att hålla telefonen borta från kroppen vid såväl förvaring som användning och det blir ju lite svårt då även handen är en del av kroppen.

            • I eat meat and own stuff skriver: 12 januari 2024
              ”vrickade foten” Jo det har den för det illustrerar skillnaden mellan vetenskap och tro. Mobiler varken strålar eller avger mikrovågen, det heter ”signal”, och det är precis som i exemplet med kinetisk energi, godståget och flugan ovan, är det styrkan på energin som gör skillnaden. Att pappa en fjäder på foten eller ett smidesstäd är samma jämförelse. Energin är olika. Effekten olika.

              • @Karl W skriver: 13 januari 2024 kl 04:38
                Nej, anekdoten om “vrickade foten” illustrerar din ohederliga retorik där du försöker förlöjliga meningsmotståndare och det tar faktiskt udde ur det du vill säga.

                Sen har experiment visat att det nödvändigtvis inte är en högre effekt som alltid gör mest skada utan det är frekvensen som mer stör ut biologiska funktioner. Men just på grund av din ohederliga retorik och det faktum att du inte vill kännas vid forskning som motsäger din “5G är som vitaminer i luften kampanj” så blir ju också hela diskussionen rätt meningslös.

                Tiden kommer nog ge mig mycket rätt och dig dito fel men då är vi nog båda också borta.

                • I eat meat and own stuff skriver: 13 januari 2024
                  Fantastisk slutsats. Nobelpriset nästa, om du kan visa det. Gör ett experiment. Ta en vanlig gevärskula. Släpp dem på foten. Inte mycket händer. Istället, tänk dig att skjuta ut den från ett gevär mot foten. 230 m/sek. Energin ökar med kvadraten på hastigheten, så vad skulle resultatet nu bli. Riktar du en mikrovåg på 3 GW mot foten får du samma resultat jämfört med en mikrovåg på 3 mikrowatt. Fundamental fysik.

            • Det som är särskilt oroväckande är den pulsade strålningen som naturligtvis inte har samma styrka som ett mikrovågsvapen, men som har en lågintensiv och kontinuerlig påverkan på människans fysiologi i hennes absoluta närhet som tex från en kroppsburen smartphone eller hemma-router.

              Det finns forskning på detta och Strålskyddsstiftelsen är bra på att samla denna forskning.

              Teknologisk utveckling som faktiskt tjänar människan och samhället måste få ta plats OM den inte skadar naturen och människan. Alltså måste industrin anpassa tekniken till människan och naturen och inte tvärtom.

              • Torbjörn Sassersson red. skriver: 14 januari 2024 kl 08:45
                Det finns varken någon ”pulsad” eller annan strålning. Det är ytterligare ett bedrägeri som obildade aktivister har uppfunnit och sprider. Så, om det finns en påverkan, varför har den inte visat sig på över 100 år, eller sedan 1853, och vad skulle den ”påverkan” vara. I Kina har kanske en miljard människor exponerats för dessa signaler i över 35 år. Var är denna ”påverkan” och hur ser den ut. Det finns hela bibliotek med aktivist- ”forskning” där man börjar med slutresultatet och sedan gör lämpliga ”justeringar” för att uppnå vad man från början vill säga och presentera. Den privata lobby-, aktivist- och nu enmansorganisationen ”Strålskyddsstiftelsen ” har inte ens kompetens att tolka och förstå riktiga forsknings rapporter, så hur kan dom samla in dom. Se nedan om signalerna.

                Det är inte industrin som anpassar tekniken till vad dom vill ha, utan politiker, byråkrater, ekonomer, säljare, oligarker, journalister, lagstiftare, osv. Behandlingen av Weixin-WeChat och Huawei är mycket tydliga exempel. Det är användarna som skall driva utvecklingen och tillämpningen av teknologin, men då måste dom få tillgång till korrekta fakta, medan nu drunknar dom i propagandan för att styra deras val. En av anledningarna att Kina är framgångsrikt är att det är just användarna som driver utvecklingen, teknologin och dess tillämpning.

                För att en signal skall kunna överföra ett meddelande måste den moduleras (INTE pulsas). Det började man med 1853. Signalen beskrivs här.
                https://www.5gtechnologyworld.com/the-basics-of-5gs-modulation-ofdm/

                Testa dig själv. Förstås du vad som skrivs och matematiken bakom det. Lobby aktivisten Strålskyddsstiftelsen har ännu mindre kunskaper att tolka och förstå.

                Betyder detta något för dig eller Strålskyddsstiftelsen.

                —Orthogonal frequency-division multiplexing
                —efficient modulation format used in modern wireless communication systems including 5G
                —benefits of Quadrature Amplitude Modulation (QAM) and Frequency Division Multiplexing (FDM) to produce a high-data-rate communication system.
                —QAM refers to a variety of specific modulation types: BPSK (Binary Phase Shift Keying), QPSK (Quadrature Phase Shift Keying), 16QAM (16-state QAM), 64QAM (64-state QAM), etc. Refer to Refs. 1 and 2 for more information on QAM.
                —multiple communication channels can coexist by designating a slice of frequency spectrum for each channel.
                —Förstår du den matematiska representationen av signalen.
                —A key enabler for OFDM is the use of the Inverse Fast Fourier Transform (IFFT) to efficiently create the time domain waveform from the array of modulated subcarriers.

                Detta är ände bara de mest basala grunderna. Det mest fundamentala. Det finns ingen ”pulsad strålning”, om så, peka ut den för mig. Vi talar om grova bedragare och lögnare som inte begriper, ”tror” och ljuger rätt ut. Vanligt folk får betala.

                Översatt.

                — Ortogonal frekvensdelningsmultiplexering
                — effektivt moduleringsformat som används i moderna trådlösa kommunikationssystem inklusive 5G
                — fördelar med Kvadraturamplitudmodulering (QAM) och Frekvensdelningsmultiplexering (FDM) för att producera ett kommunikationssystem med hög datahastighet.
                — QAM avser en mängd olika specifika moduleringstyper: BPSK (binär fasförskjutning), QPSK (Kvadraturfasförskjutning), 16QAM (16-statlig QAM), 64QAM (64-statlig QAM), etc. Se Refs. 1 och 2 för mer information om QAM.
                — flera kommunikationskanaler kan samexistera genom att utse en skiva frekvensspektrum för varje kanal.
                — Förstår du den matematiska representationen av signalen.
                –En viktig möjliggörare för OFDM är användningen av den inversa snabba Fouriertransformationen (IFFT) för att effektivt skapa tidsdomänvågformen från matrisen av modulerade underbärare.

                Detta är bara grunden. Det mest fundamentala.

                • Snabbsvar. Använd tillgänglig mätutrustning som kan mäta dessa sändningar. Vissa mätare brukar översätta dessa pulser till ljud av pedagogiska skäl eller menar du att dessa mätutrustningar fejkar?

                • Det finns strålning som astronomen Herschell konstaterade
                  “In a paper read before the Royal Society on March 27, 1800, Herschel called this warmth felt at a distance “radiant heat.” This description is still a good working term for infrared radiation”
                  Han mätte hur osynlig strålning från solen som prismat refrakterade värmde en termometer.
                  Mikrovågor har längre våglängd men båda är exempel på em strålning
                  Och GSM var pulsad tex med pulsperiod 4.62ms och pulslängd 0.54ms
                  Dvs pulsfrekvens 217 Hz
                  Modernare tekniker modulerar annorlunda men de varierar ändå i tiden på låga frekvenser speciellt om man rör sig när man talar.

                  I tekniska datasammanställningar fann jag nu inte mycket ens om GSMs tidssekvens.
                  Det vara bara forskning om bioelektricitet som visade GSMs 217Hz pulser med oscilloscop

                  För den som vill veta precis hur en modern smartphone-signal ser ut i tiden går det att mäta med ett oscilloscop med 10ms svep om man kopplar en antenn till en högfrekvensdiod och ett lågpassfilter. Om den inte varierar tydligt med tiden kan man fånga ett enskilt svep.
                  Om två enskilda svep ser olika ut har man bevisat att det förekommer lågfrekventa variationer
                  Även om de ser likadana ut kan variationen inom svepet visa om det förekommer lågfrekventa variationer.
                  Så även om en internetsökning inte gav så mkt denna gång går det att mäta upp med ganska enkel utrustning

  • Intressant artikel. Teknologins framfart är inte bara dans på rosor, kriminella använder också den. Lättare att fuska vid val.
    Det är helt okay med att tekniken går framåt. En spikpistol var en stor lättnad för snickare, istället för att slå med hammaren.
    Ser dock ingen lättnad för gemene man med alla dessa satelliter som i sista hand blir ett vapen.
    När tekniken tar över t e x bilen så blir dom som dom moderna tågen och fungerar inte på vintern och jag kan inte själv reparera den, hur gynnar det mej.
    Finns hur många exempel som helst där teknikens framfart inte kanske är så bra för oss.

    • stig lönnqvist skriver: 10 januari 2024
      Helt sant. Teknologiskt utveckling medför inte automatiskt fördelar, utan även ansvar och anpassning. Kriminella använder den, men även myndigheterna för att övervaka och stoppa kriminella. Att det fuskas vid val är sant, och då gäller det att anpassa teknologin så att det inte går att fuska, vilket inte sker, för politikerna och oligarkerna älskar fusket. Att tåg och bil inte fungerar i kyla är för teknologin inte har tillämpats rätt. Se artikeln
      —Biltestaren: Elbilar är överlägsna i kylan
      https://www.di.se/bil/biltestaren-elbilar-ar-overlagsna-i-kylan/
      ”många exempel som helst där teknikens framfart inte kanske är så bra för oss”
      Det är helt sant, och vad är orsaken. Enkelt. Tillämpningen av teknologin styrs av inkompetenta besserwissers och propagandister, ekonomer, jurister och pengar-hungriga oligarker eller politiker. Inte av användarna eller kvalificerade ingenjörer. Det behöver ändras i Sverige och väst. Ändringen är redan genomförd i Kina.

    • På tal om tåg. I vårt land finns s k “tågmusèer”, bl a i Gävle. Där kan man se de gamla ståtliga tågen, höga och ofta försedd med en rejäl snöplog fram. De tågen var nog mer snötåliga än dagens moderna och låga tåg.
      Om jag minns rätt fick de plocka fram ett av de här undanställda och välbevarade tågen en vinter när snön gjorde det omöjligt för våra moderna tåg.
      Nackdelen kan vara höjden upp till tåget för rörelsehindrade. Men det borde väl den nya tekniken fixa på nåt sätt. Nån slags hissplatta vid vissa dörrar kanske?

      PS! Besök gärna de här platserna med gamla fina tåg, där man även får kliva in och se sig omkring i tågen. Ett roligt nöje, inte minst för barnen.

      • eva m skriver: 11 januari 2024
        Välkommet tips. Jag har själv upplevat historien, på 40- och tidigt 50-tal när man åkte till Norrland med tåg bytte dom lok i Gävle till ett ånglok. Banan norr om Gävle var inte elektrifierad och dieselloken var små och användes bara för rangering.

        Första gången när jag åkte transsibiriska järnvägen på 60-talet hade vi ett gigantisk ånglok som drevs med kol. Jag är 190 cm lång, och jag fick se uppåt för att se toppen på hjulen. Man var välkommen att klättra upp på loket och en enormt stor rysk lokförare förklarade på obegriplig ryska hur allt fungerade.

        Tågen och perrongerna i Kina byggs idag så att golvet och perrongen ligger i samma plan. Alla stationer har en värd som kommer och hjälper rörelsehindrade på och av genom att lägga en bärbar platta över det lilla gapet mellan perrongen och tåget.
        https://i0.wp.com/wheelchairtravel.org/wp-content/uploads/2018/04/hong-kong-transit-mtr-wheelchair-ramp.jpg?w=1000&ssl=1
        På äldre stationer där perrongen och tåget inte ligger i samma plan finns det även flyttbara lyftanordningar, och alla tunnelbanestationer har hiss, alla trottoarer har en ramp för rullstolar.

  • Och dessutom ifrågasätter aldrig teknologin sina makthavare.
    Nackdelen med robotar är dock att vaccin inte kan injiceras.
    Men vi kan ju låtsas, så kan vi betala doserna via skattesedeln ändå.

    • Nils G skriver: 10 januari 2024
      Det är inte teknologin som skall ifrågasätta, utan tillämpningen skall styras av användarna som måste få korrekt och fullständig information. Så är det inte idag, utan okunniga aktivister har tagit över det området. Sluta låtsas, ställ aktivister, politiker, propagandister, etc mot väggen, kräv att dom redogör för sin utbildning och kompetens i ämnet, inte bara hänvisar till vad dom tror eller vad hundratals andra inkompetenta aktivister påstår.

  • NewsVoice öppnar upp för en bredare debatt om högteknologi som tex 5G. Tidningen är inte emot all ny teknologi per se förutsatt att teknologin anpassas efter människans och naturens fysiologi och hälsa etc.

    Detta är med andra ord den första artikeln som NewsVoice någonsin publicerar som är positiv till 5G.

    Detta drag är INTE något som har med vår Kina-resa att göra utan det har varit på gång en betydligt längre tid. NewsVoice ska ut ur den där antipositionen och upp ur skyttegraven mot allt möjligt som är alternativt inkorrekt.

    Redaktören

    • Vi, eller jag, är införstådd med det. Man ska tänka själv som läsare, det är ytterst viktigt. Newsvoice levererar.

    • Torbjörn Sassersson red. skriver: 10 januari 2024
      Håller helt med, men en debatt måste baseras på fakta och kunskap och sakliga argument, Inte på känslor, åsikter, tyckande, och löst prat av obildade aktivister . Tyvärr är det inte fallet idag. Jag tänker främst på klimatdebatten, NWO, eller teknologi.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *