Svartkummin, även känd som Nigella sativa eller ”black cumin”, är en liten svart frö från en växt som använts i tusentals år i traditionell medicin, särskilt i Mellanöstern, Asien och Indien.
Fröna, som ofta används som krydda i maträtter som curry, har på senare tid uppmärksammats i vetenskapliga studier för sina potentiella hälsofördelar. Den aktiva komponenten thymokinon (TQ) tros ligga bakom många av effekterna, med egenskaper som antioxidativa, antiinflammatoriska och immunmodulerande.
En nyligen publicerad artikel i Epoch Times rapporterar om en liten klinisk studie där överviktiga deltagare konsumerade en matsked svartkummin dagligen i åtta veckor.
Resultaten visade förbättringar i blodlipider och kolesterolnivåer, vilket kan bidra till bättre hjärthälsa och minskad risk för fetma-relaterade problem. Inga biverkningar noterades i studien.
Läs mer om svartkumminets hälsoefffekter i TV Hälsa (ingen betalvägg)
