Det politiska systemet bör baseras på empati

publicerad 27 november 2013
- Christer Nylander

Simon Baron-Cohen, psykologiprofessor vid Cambridgeuniversitet, ställer frågan om dagens politiska system bör baseras på ett omfattande lagsystem eller på mänsklig empati. Frågeställningen låter märklig, eller rent av naiv. Men är den det?

Vårt nuvarande svenska lagsystem är så oerhört omfattande och komplicerat att det krävs ett åttiotal juridiska expertområden och nära 30 000 jurister, samtidigt som ytterst få privatpersoner har tid och ork att lära sig bråkdelar därav.

Tyvärr är lagarna till föga hjälp mot de som vill luras och systemet är enormt dyrt. Vilken skillnad skulle det då bli med politisk empati. Då skulle politiker bli goda lyssnare istället för skickliga övertalare, och Sveriges riksdag skulle inte längre likna en cirkus för ordjonglörer. Långsiktiga frågor skulle bli viktigare än kortsiktiga vallöften och dialoger viktigare än monologer.

Allas väl skulle bli angelägnare än minoriteters, och vår planets överlevnad skulle prioriteras framför svenskarnas lyxkonsumtion. Empatiska politiker skulle bli förebilder för vanliga medborgare och girighet, avundsjuka, frosseri, likgiltighet och högmod skulle inte längre vara ”comme il faut”. Det låter riktigt inbjudande, eller hur?

Hur kommer vi dit?

ArcanumSkolan 2024

Googla empatiskt samhällssystem!

Christer Nylander


Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • @ Kenneth Johansson — Ja absolut! Jag undrar ofta vad det är med ‘vanligt folk’? Det finns så mycket som skulle gå att ändra till det bättre om man kunde få ‘vanligt folk’ att vakna!!

  I en annan tråd här skrivs det just nu om ranch/land-bråket i Nevada. Där har ‘vanligt folk’ (äntligen)vaknat! Ska det behöva gå så långt i Sverige?

 • @ zecharia — Nu hittade jag hit igen.. 🙂
  Jag tror att skaran som vill ta emot är i växande – det märker jag i min egen omgivning ..det finns hopp.
  Betr. Rubens intressanta kommentar, tror jag det finns de som praktiserar ‘den principen’ även i vårt samhälle – fast de märks inte, just därför att arbetet försiggår (av enstaka personer) ‘på golvet’ så att säga.

 • Något som det borde skrivas om är gruvnäringen och prospekteringen här i Sverige. Svenska politiker har nästan skänkt bort det hela. Vanligt folk protesterar mot det hela men ingen bryr sig. Att vi borde spara något för framtiden är det heller ingen som bryr sig.Ingen verkar tänka på någon framtid över huvud taget.

 • Mayne, du har så rätt, det finns det. Jag har lärt mycket av dem och djupt tacksam för allt de visat mig. Därför försöker jag förmedla dessa insikter till alla och utan kostnad. Men ytterst vill ta emot.

 • Tack Linda, Mayne och Ruben för kloka kommentarer. Själv tycker jag att alla yrken borde ha samma lön (FNs regel om lika värde) men det blir inte aktuellt förrän vi kommit långt på den empatiska utvecklingen. Det finns säkert många civilisationer utanför vår planet som fungerar MYCKET bättre. Annars är det ett sorgligt Universum.

 • Läste en gång en science fiction om ett samhälle som var långt gånget och långt mer civiliserat än Jordens samhällen. Där hade många av de mest belästa och visa, de enklaste sysslorna. De sysslor vi här värderar lägst i lön. Därför de var visa och kloka. De kunde därmed bidra till att sprida kunskap och klokhet bäst på det viset och samtidigt göra praktisk nytta. De lämnade då plats och utrymme för de som behövde ta in mer kunskap och klokhet. Det kanske finns liknande sällsynta samhällen här också, men vet inte. Jag gillar tanken på det 🙂

 • Och om man ska fantisera INOM nuvarande system som ju har pengar som ett enormt betydelsefullt inslag tänker jag att alla politiker, oavsett nivå borde ha lika lön. Ett slags arvode lika för alla. En minister kanske borde få lite mer men det ska inte handla om någon jättestor skillnad. 🙂 Det ska alltså inte gå att karriärsklättra, iaf inte vad gäller lön och bonusar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *