Bör partiet Nyans övernaturliga väsen styra Riksdagen? Vad säger experterna?

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 augusti 2022
- Torbjörn Sassersson red.
Dan Larhammar, Sven Ove Hansson och Christer Sturmark

OPINION. “Partiet Nyans säger ja till “jättemoskén” i Skärholmen i Stockholm”, skriver partiledaren Mikail Yüksel på Twitter, men kommer moskén att bli vetenskapligt anpassad? De normgivande föreningarna Vetenskap & Folkbildning (VoF) och Humanisterna anser att tron på övernaturliga väsen är pseudovetenskap, men varför har de inte ett problem med ett parti som lyder under ett väsen som påstås styra hela universum?

Text: Torbjörn Sassersson | Bildmontage: NewsVoice på Dan Larhammar, Sven Ove Hansson och Christer Sturmark. Foton: Markus Marcetic (markusmarcetic.com), Europa Biotech (europabio.org) respektive Fri Tanke (fritanke.se)

Vetenskap & Folkbildning och Humanisterna väljer att offentligt inte kommentera det religiösa projektet Nyans som bygger på tron på ett singulärt övernaturligt väsen trots att ett sådant parti kommer ha ett väsentligt politiskt inflytande i Riksdagen om partiet kommer över 4%-spärren.

Nyans vill ha jättemoské i Skärholmen, Stockholm. Källa: Partiet Nyans
Nyans vill ha jättemoské i Skärholmen, Stockholm. Källa: Partiet Nyans

Föreningarna har under många år lagt ner resurser på att konfrontera allt från andemedier till “kristalltanter”. Den tidigare ordföranden i Humanisterna Christer Sturmark instiftade 2005 till och med utmaningen Kristallkulan som ger 100.000 kr till den som kan bevisa existensen av ett övernaturligt fenomen som inte kan förklaras vetenskapligt.

James Randi och Dan Larhammar, VoF på KTH, 2010
Illusionisten James Randi och Dan Larhammar, VoF på KTH, 2010

Dan Larhammar tidigare ordförande i VoF och numera ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien förklarar 2017 för hur han tänker. Dagens Nyheters journalist skriver:

“Dan Larhammar menar att en anledning till att tron på det övernaturliga är starkare i dag än tidigare kan vara att det nu finns en omfattande industri som är villig att profitera på människans tro på det övernaturliga.” – DN

Larhammar:

“Som allom bekant är bedrivs all naturvetenskaplig forskning utan några övernaturliga väsen i förklaringsmodellerna, vanligen beskrivet som metodologisk naturalism.”VoF

Politisk trosindustri

Denna industri som dessutom har en enorm politisk och ekonomisk aktiv påverkan på samhällen – och hela nationer – är trosindustrin som bygger sin verksamhet på att övernaturliga väsen kommunicerar via prästombud.

Föreningen VoF startade upp 1982 av bland annat KTH-professorn i filosofi Sven Ove Hansson, försvarsexperten Berndt Brehmer (från 1983) samt en då sittande socialdemokratisk kulturminister. Debatt och dokument från de första årens av VoF:s verksamhet visar att man var särskilt oroad för att tron på övernaturliga väsen skulle påverka riksdagspolitiken. Nu är detta ett faktum mer än någonsin.

Sven Ove Hanson ställde 2006 en retorisk fråga i en intervju för Dagens Nyheter:

“…om jag säger till dig att det finns ett kallt område i solens centrum där det bor trehövdade grodor, då kan inte du bevisa att jag har fel. Den som gör påståendet har alltid bevisbördan.” – DN

Vad säger Dan Larhammar och Sven Ove Hansson idag om att svenska riksdagen kan få in ett parti, vars ledare och anhängare tror på ett centralt övernaturligt väsen som uppges styra hela universum? Finns inte risken att denna tro påverkar de politiska besluten så att andra partier måste förhandla med Nyans och kompromissa med sekulära och ateistiska principer?

Sven Ove Hansson med sina anhängare försökte 2015 till och med få politiken att bli evidensbaserad. 18 personer varav flera var beteendeingenjörer hade signerat artikeln. De flesta hade en koppling till VoF. Skaran ansåg att bakom politiska beslut och motioner ska det finnas evidens, vetenskapliga bevis. Försöket att evidensbasera politiken misslyckades. Det kanske hade varit bra för oss alla idag om de lyckats.

Vi har nu en situation i Sverige där ett parti, vars följare tror på ett övernaturligt väsen och vars politik baseras på en religiös krönika från 600-talet, kan komma in i riksdagen, ett parti med en potential att få upp till 1 miljon röster.

Fungerar verkligen kombinationen av religiöst påverkad riksdagspolitik med det ateistiska och sekuläriserade landet Sverige?

Vore det inte rimligt att Mikail Yüksel bevisar att moskéns övernaturliga väsende existerar för om det inte existerar behövs ju ingen jättemoské i Skärholmen för väsendet? Vad säger Kristallkulans instiftare Christer Sturmark och hur tänker vetenskaparna Dan Larhammar på Vetenskapsakademien och Sven Ove Hansson på KTH?

Till alla religiöst troende i Sverige vill jag säga att jag personligen inte har något emot människors religiösa tro eftersom jag anser att ens egna tro är en privat angelägenhet. Denna tro bör dock inte vara politiskt styrd eller partipolitiskt styrande. Religiös tro ska helt enkelt inte vara politisk utan enbart privat.

Text: Torbjörn Sassersson | Bildmontage: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Relaterat: Ahmed: Ett valresultat som doftar islamism

  Valdebatterna har avhandlat brännande frågor som gängkriminalitet, kärnkraft och skenande elpriser, men en fråga har lyst med sin frånvaro: islamiseringen av Sverige. Nu sitter vi i en situation där Partiet Nyans skördat framgångar i många förorter, och det är hög tid att ta frågan på allvar, skriver Luai Ahmed.

  https://bulletin.nu/ahmed-ett-valresultat-som-doftar-islamism-2

 • Så länge utplundrade skatter utgör möjligheter för muslimer och andra som invaderat Sverige att överleva kan kanske socialisterna blidka dem. Men när VÄLSTÅNDET inte existerar längre dör socialismen av sig själv, hav tröst i eländet!

 • Med min argumentation i denna artikel kan ju även Kristdemokraterna anses vara diskvalificerade… som någon påpekade för mig.

 • VoF är enbart symtom på en vrickad värld. Förr när jag ibland tittade på dumburken figurerade den här Sturmark i olika diskussioner. Han är helt sluten och uppslukad av sin egen uppfattning och är stundtals närmast manisk i sitt uppträdande. Sturmark tillhör den tid vi ska lämna bakom oss med okunskap, omedvetenhet, mörker och hat som kännetecken.

 • Mycket bra artikel som belyser Sturmarks och övriga anti-teisters hyckleri. Att inte lägga mer fokus på ett så extremreligiöst parti som Nyans är verkligen att :”Sila mygg och svälja kameler.”

  Även om Nyans kommer få låga siffror detta val så kommer de tyvärr i framtiden riskera att bli en maktfaktor…

 •  Religiös tro ska helt enkelt inte vara politisk utan enbart privat.”

  Det här är ett påstående man ofta stöter på. Jag har aldrig förstått mig på det. En människas djupaste tros fundament och övertygelser, medvetna och omedvetna, styr ju hela hennes liv. De påverkar således allt i hennes handlande och i slutändan således politiken.

  Själv är jag medveten om att allt jag tror skulle kunna visa sig vara helt fel. Men om jag inte lever efter det som jag funnit vara de bästa “normerna”, den högsta etik och moral osv, det vore ju bara dumt. En av orsakerna till att Sverige idag ser ut som det gör är ju att få längre står upp för det som de tycker är rätt, eller helt enkelt inte vet vad de tycker alls.

  Det är skillnad på sak och person. Jag tycker Islam är riktigt jävla dumt! Men bara därför behöver inte en musliv vara dum eller en sämre människa. Hade jag levt under de levnadsbetingelser och den utbildning många muslimer levt under, så tror jag inte jag skulle vara ett dugg bättre själv.

  Men att tillåta värderingar som är, i ens eget perspektiv, galna. Men sen hoppas de inte skall styra allas vardag genom att mena att de är privata och inte hör hemma i politiken. Jag måste säga att jag tycker att det är att inte ta ansvar för sina värderingar. Alla lider vi väl av ett visst mått av dubbelmoral? Låt oss jobba tillsammans för att få bort den.

  I Sverige har vi religionsfrihet, nåväl på pappret! I min religion betalar man inte skatt till folkmördare, men jag tvingas ändå. Islam är emot religionsfrihet, och i vissa länder dödar man avvikare. Kan vi i religionsfrihetens tecken tillåta dem som är emot den? Eller skall man förbjuda religionsfrihet för att skydda religionsfrihet? Har man då någon religionsfrihet kvar att skydda?

  Svåra frågor! Men att ducka frågan genom att säga, ” du får naturligtvis tro vad du vill, bara det inte påverkar vårat liv på något vis”. Lite tamt tycker jag.

  • Vad beträffar VoF har du väl dock helt rätt! Deras övernaturliga väsen är ju nu bara en ny Gud. Vetenskapen! Den ofelbare, allsvetande och högre stånde än alla andra Gudar.

   Att “vetenskap” kommer från små felbara människor, och idioterna i VoF som väljer ut den del av den som fått de med mest inskräkt syns godkännande är väl bara sorgligt.

   Och jag älskar frågeställningen. Hur skall VoF ställa sig till muslimerna. De är väl några fler än “kristalltanterna”? Och de dyrkar ju alla en svart sten från rymden.
   Och visst, säg att en kvacksalvare faktisk bidragit till lite lidande någonstans. Säg det till den homosexuelle som stenats för att Allah skapade honom med en annorlunda sexuell läggning.

   Ja fortsättning följer, hur skall Sturmark den store humanisten lösa det här?

  • Tack. Min artikel pekar ut främst tre saker, direkt eller indirekt.

   1. Naturvetenskaps-scientisterna i VoF och Humanisterna följer det politiskt korrekta narrativet och de har egentligen aldrig varit speciellt intresserade av genuin naturvetenskap. De är policymänniskor.
   2. De ger sig bara på de svagare, en kristalltant här och ett andemedium där. De vågar inte ge sig på något som är större än vad de själva klarar av att sätta dit.
   3. De har inte förstått att salafisterna redan noterat att VoF och Humanisterna, genom sina tidigare påhopp och genom sin antireligiösa verksamhet, faktiskt är anti-islam. Naturvetenskaps-scientisterna tror att om de bara är tysta nu så kommer de att klara sig.
 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *