Musks enkät visar att 80% vill att Assange och Snowden får frihet – svenska finjournalister är tysta

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 december 2022
- Torbjörn Sassersson red.
Elon Musk - Foto: Ted.com

OPINION. Twitters nya ägare Elon Musk frågade i går söndag folk på Twitter om de anser att visselblåsaren Edward Snowden och Wikileaks medgrundare Julian Assange borde benådas av den amerikanska regeringen. Svaret blev ett rungande 80-procentigt “Ja”.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

“Jag uttrycker ingen åsikt, men jag lovade att genomföra den här undersökningen. Ska Assange och Snowden benådas?”, twittrade Musk.

Elon Musk om Assange och Snowden. Bild från Twitter
Elon Musk om Assange och Snowden. Bild från Twitter

Australiensaren Julian Assange och hans advokat kämpar mot att han utlämnas från Storbritannien till USA eftersom han är efterlyst av amerikanska myndigheter på 18 punkter, inklusive spionage. Assange låg bakom offentliggörandet av stora mängder konfidentiella amerikanska militärdokument och diplomatiska meddelanden.

Australiens premiärminister Anthony Albanese bad nyligen Joe Bidens administration att lägga ner åtalet mot Assange.

“Jag har tagit upp detta personligen med representanter för USA:s regering. Min ståndpunkt är tydlig och har klargjorts för den amerikanska administrationen: att det är dags att den här frågan avslutas”.

NewsVoice har tidigare skrivit om att flera stora tidningar gemensamt signerat ett krav på att åtalet mot Assange läggs ner. Brasiliens snart tillsatta president har även bett om att Assange får nåd.

Jag har uppmanat svenska journalister i de större tidningarna att kräva att åtalet mot Assange läggs ner, men de förblir tysta eller avvaktande.

Martin Jönsson - Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
Martin Jönsson – Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

Martin Jönsson som tidigare var chef för SvD Kultur skrev i en debattartikel rubricerad “En cirkus utan verklighetskontakt” den 19:e augusti 2012 att Assange “verkar ha förlorat greppet om verkligheten” och att Assange har en paranoid, megalomanisk och rättshaveristisk karaktär.

Jönsson ansåg att Assanges kamp mot det svenska rättsväsendet var överdriven. Idag står det klart att Assanges försiktighetsåtgärder var befogade. Washington har deklarerat att de vill sätta honom i amerikanskt fängelse i över 100 år.

Den 14 augusti kallade dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) Assange för ett kräk. Han skrev på Twitter:

Sjukt. En fegis som inte vågar få sitt case prövat inför domstol. Om han gjort det han anklagas för är han ett kräk.

Göran Hägglund, KD, Twitter

Låt oss inte heller glömma Jan Guillou som i Aftonbladet den 24:e april 2011 kallade Assange för “ett litet äckel utan principer”. Artikeln på Aftonbladet kan inte längre hittas på sajten, men finns på Web Archive.

Varken Göran Hägglunds twittrande eller Martin Jönssons åsikter, och än mindre Guillous kräkning, inger respekt och är inget föredöme för svensk journalistik eller för Sveriges arbete att bli en “humanitär stormakt”.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

Kommer svenska journalisteliten kräva Assanges frigivning eller vägrar de erkänna att de hade fel?


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det som uttrycks av bl.a Guillous uttalanden är vad man inom psykologin benämner projiceringar. Det är deras egna tillkortakommanden som de flyttar över på Mr. Assange / Mr. Snowden. Det Assange och Snowden gjorde med sina handlanden var att visa mänsklig moral / civil kurage av den högre skolan. Det anser i alla fall jag m.fl.

 • I en normal värld skulle Assange ha hyllats. Tack vare honom fick vi bl a se hur “skjutglada” helikoptersoldater massakerade helt oskyldiga icke stridande med en 30mm automatkanon! Sannolikt ca 50 ggr kraftigare än en kraftig älgstudsare. Ett ohyggligt övervåld och allvarligt krigsbrott som nästan såg ut att göras på ” lek”. Man lider med Irakierna, tänk på allt som vi aldrig får veta!

 • elon musk erkänner med andra ord att han är FÖR FEG för att våga försvara Julian Assange. Så här avslöjar dom sig, den ena snedseglaren efter den andra !!!

 • Jag trodde fakta stod på egna ben, så varför är påståenden om holocaust förbjudna att resonera om på tvjittjer..(vet inte om det är korrekt uppfattat att det blivit tystat, kan ha fel såklart). Antingen stås det för yttrandefrihet el inte, finns iinget mellanting. Så länge det inte handlar om ad hominemattacker. Och att ifrågasätta påståenden är varje individs möjlighet/rättighet och skyldighet, dvs skyldighet om man inte blir stoppad av förnärmade individer, hehe. Så är det

 • Hur kan du kalla de bortskämda kräken i svenska medier för “journalisteliten”?

  De är fega råttor, som aldrig, under hela sina ynkliga liv, stått upp mot maktens sataniska kreatur. Det är därför de nu är moltysta, när den verkliga journalistikens och yttrendefrihetens hjältar hotas.

  • Hela etablissemanget – men det som alla entusiaster förtiger är att både Snowden och Assange var till för att skrämma just till den tystnad som nu råder. Det låg i eltens intresse att folk skulle påminnas om att storebror ser dom vad de än gör. Att ingen korrespondens på nätet är privat. Ingenting de läser på nätet är okänt för storebror. Inte ens på deras mobiler eller datorer har de någon privat sfär. Och efter avslöjandet fick det heller inga konsekvenser utan rädslan och tystnaden har förstärkts

   • Va’ f-n skriver du? Att Assange och Snowden skulle vara agenter för makteliten?

    Nog för att jag har sett och läst många galna konspirationsteorier, men din tar faktiskt priset. Att avslöja politiskt och militärt maktmissbruk skulle alltså vara för att skrämma alla de, som ändå är för fega för att säga ifrån.

    Det är inte konstigt att världen ser ut som den gör…

   • “det som alla entusiaster förtiger är att både Snowden och Assange var till för att skrämma just till den tystnad som nu råder”. VAD MENAR DU EGENTLIGEN?

  • Det är tydligt att und.tjänster i USA/UK aktiverade krafter i Sverige att genomföra kuppen mot Assange. Medverkande var bl a Sv kyrkan och Sossarnas “Tro och Solidaritét”. Sannolikt även vissa personer inom rätts-systemet, t ex vissa poliser, förundersökningsledare, åklagare. Förankrtingen inom Regering och myndigheter måste ha skett på högsta nivå. Ingen skulle bli förvånad om det så småningom framkommer att olika tjänstemän resp privatpersoner mutats med förmögenheter av olika slag, inte nödvändigtvis genom att personligen mottaga något, men genom att släktingar mottagit.

   Sverige är Europas “korruptiva huvudstad”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *