Musks enkät visar att 80% vill att Assange och Snowden får frihet – svenska finjournalister är tysta

publicerad 5 december 2022
- av Torbjörn Sassersson red.
Elon Musk - Foto: Ted.com

OPINION. Twitters nya ägare Elon Musk frågade i går söndag folk på Twitter om de anser att visselblåsaren Edward Snowden och Wikileaks medgrundare Julian Assange borde benådas av den amerikanska regeringen. Svaret blev ett rungande 80-procentigt "Ja".

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

"Jag uttrycker ingen åsikt, men jag lovade att genomföra den här undersökningen. Ska Assange och Snowden benådas?", twittrade Musk.

Elon Musk om Assange och Snowden. Bild från Twitter
Elon Musk om Assange och Snowden. Bild från Twitter

Australiensaren Julian Assange och hans advokat kämpar mot att han utlämnas från Storbritannien till USA eftersom han är efterlyst av amerikanska myndigheter på 18 punkter, inklusive spionage. Assange låg bakom offentliggörandet av stora mängder konfidentiella amerikanska militärdokument och diplomatiska meddelanden.

Australiens premiärminister Anthony Albanese bad nyligen Joe Bidens administration att lägga ner åtalet mot Assange.

"Jag har tagit upp detta personligen med representanter för USA:s regering. Min ståndpunkt är tydlig och har klargjorts för den amerikanska administrationen: att det är dags att den här frågan avslutas".

NewsVoice har tidigare skrivit om att flera stora tidningar gemensamt signerat ett krav på att åtalet mot Assange läggs ner. Brasiliens snart tillsatta president har även bett om att Assange får nåd.

Jag har uppmanat svenska journalister i de större tidningarna att kräva att åtalet mot Assange läggs ner, men de förblir tysta eller avvaktande.

Martin Jönsson - Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
Martin Jönsson - Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

Martin Jönsson som tidigare var chef för SvD Kultur skrev i en debattartikel rubricerad “En cirkus utan verklighetskontakt” den 19:e augusti 2012 att Assange "verkar ha förlorat greppet om verkligheten" och att Assange har en paranoid, megalomanisk och rättshaveristisk karaktär.

Jönsson ansåg att Assanges kamp mot det svenska rättsväsendet var överdriven. Idag står det klart att Assanges försiktighetsåtgärder var befogade. Washington har deklarerat att de vill sätta honom i amerikanskt fängelse i över 100 år.

Den 14 augusti kallade dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) Assange för ett kräk. Han skrev på Twitter:

"Sjukt. En fegis som inte vågar få sitt case prövat inför domstol. Om han gjort det han anklagas för är han ett kräk."

Göran Hägglund, KD, Twitter

Låt oss inte heller glömma Jan Guillou som i Aftonbladet den 24:e april 2011 kallade Assange för "ett litet äckel utan principer". Artikeln på Aftonbladet kan inte längre hittas på sajten, men finns på Web Archive.

Varken Göran Hägglunds twittrande eller Martin Jönssons åsikter, och än mindre Guillous kräkning, inger respekt och är inget föredöme för svensk journalistik eller för Sveriges arbete att bli en "humanitär stormakt".

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

Kommer svenska journalisteliten kräva Assanges frigivning eller vägrar de erkänna att de hade fel?