50-tal amerikanska senatorer vill stoppa WHO:s pandemiavtal

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Amerikanska senatorer: Bill Cassidy, Ted Cruz, Marco Rubio, Rand Paul, Mitt Romney
Amerikanska senatorer: Bill Cassidy, Ted Cruz, Marco Rubio, Rand Paul, Mitt Romney

Senatorerna Bill Cassidy, Ron Johnson och ytterligare ett 50-tal amerikanska senatorer uppmanar Biden-administrationen att stoppa WHO:s pandemiavtal som övervägs vid Världshälsoförsamlingen (WHA) i maj och som skulle ge större auktoritet till ”den dysfunktionella Världshälsoorganisationen (WHO) och potentiellt försvaga USA:s suveränitet”.

I ett pressmeddelande skriver Bill Cassidy att brevet lyfter fram WHO:s ”usla respons” på covidkrisen och argumenterar för att president Joe Biden borde fokusera på välbehövliga reformer i stället för att försöka genomföra meningslösa internationella fördrag och regleringar som avsevärt skulle ”öka WHO:s auktoritet, slå sönder immateriella rättigheter och inkräkta på yttrandefriheten”.

”Några av de över 300 ändringsförslag som lagts fram av medlemsländerna skulle avsevärt öka WHO:s befogenheter i nödsituationer och utgöra oacceptabla intrång i USA:s suveränitet”, skrev senatorerna.

Senatorerna noterade att misslyckandet med WHO:s pandemirespons var:

”…lika totalt som det var förutsägbart och orsakade bestående skada för vårt land”, och att de ”är djupt oroade över att er [Bidens] administration fortsätter att stödja dessa initiativ och [vi] uppmanar er [Bidens administration] att ändra kurs”.

”Om ni skulle ignorera detta råd vill vi i starkast möjliga ordalag förklara att vi anser att ett sådant avtal är ett fördrag som kräver godkännande av två tredjedelar av senaten enligt artikel II, avsnitt 2 i konstitutionen”, avslutade senatorerna.

Bill Cassidy är en amerikansk läkare, politiker och senator i Louisiana, en plats som han har haft sedan 2015. Bland de sentorer som signerat brevet till Biden-administrationen finns bla: Ted Cruz, Rick Scott, Tom Cotton, Lindsey O. Graham, Bill Hagerty, John Kennedy, Mitch McConnell, Rand Paul, Mitt Romney, Marco Rubio, Eric S. Schmitt och Tim Scott.

 

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq