AstraZeneca drar globalt tillbaka blodproppande covidvaccin – Räddade miljontals liv enligt EU:s hälsovårdsmyndigheter

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Covidvaccinampuller
Fabrika Photo, Elements.envato.com

Läkemedelsföretaget AstraZeneca har meddelat att man drar tillbaka sitt Covid-19-vaccin från de globala marknaderna, men hävdar att injektionerna räddat miljontals liv, skriver BBC.

Beslutet kommer efter att läkemedelstillverkaren nyligen medgett att vaccinet kan orsaka potentiellt dödliga blodproppar.

AstraZeneca hamnade i centrum för en kontrovers efter att flera västländer stoppat användningen av vaccinet på grund av att det orsakat blodproppar. EU:s hälsovårdsmyndigheter vidhöll dock att fördelarna med vaccinet fortfarande övervägde riskerna och att vaccinet räddat miljontals liv under pandemin, skriver RT.

”I ett uttalande sade AstraZeneca: ”Enligt oberoende uppskattningar räddades över 6,5 miljoner liv bara under det första året av användning.”

Efter mer än tre miljarder doser drar AstraZeneca tillbaka covidvaccinet.

Företrädeare för AstraZeneca säger att de är ”otroligt stolta” över vaccinet, men att man fattat ett ”kommersiellt beslut”. De sa att ökningen av nya koronavirusvarianter innebar att efterfrågan skiftat till nyare uppdaterade vacciner.

I kapplöpningen för att lyfta världen ur pandemin utvecklades covidvaccinet av forskare vid University of Oxford på rekordtid. En process som normalt tar 10 år minskades till cirka 10 månader, skriver BBC.

 

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq