Professor Andrea Zhok: Förödande när pseudovetenskap och politik blir ett

Den ifrågasatta "vetenskapen" kan inte längre tillhandahålla en solid grund för att etablera allmänna övertygelser...

publicerad 15 maj 2024
Professor Andrea Zhok
Professor Andrea Zhok.

Professor Andrea Zhok skrev artiklen ”La malattia e la morte della verità scientifica” och det betyder ungefär: ”Den vetenskapliga sanningens sjukdom och död”.

Text: Andrea Zhok (X). Texten har tidigare publicerats i Arianna Editrices och den översattes av NewsVoice

Bland de många tragedierna i det moderna västerlandet är den som slår mig mest, kanske av yrkesmässiga skäl, den vetenskapliga sanningens sjukdom och död.

Vetenskap, all fungerande vetenskap, hård eller mjuk, exakt eller empirisk, demonstrativ eller hermeneutisk, naturlig eller mänsklig, har alltid utgjort ett känsligt samspel mellan fri diskussion, experimentell metod, resultatens repeterbarhet, tolkning av hypoteser och framför allt strukturerad tillit till tillförlitlighet både vid produktionens ursprung och i kontrollkedjor nedströms.

De merkantila konkurrensmekanismernas inträde i den vetenskapliga forskningen har i stället inneburit en form av progressiv förgiftning som har förstört tillförlitligheten i varje vetenskapligt resultat.

Den merkantila konkurrensmodellen fungerar både direkt, i sökandet efter medel, och indirekt, genom att konkurrensparadigmer som efterliknar marknadsparadigmer införs (”publish or perish”).

Även inom områden där det inte är absolut nödvändigt att ha stora anslag för att bedriva god forskning har den nyliberala kulturella ramen infört sökandet efter medel som en förutsättning för läroplanerna.

Detta påverkar först och främst valet av ämnen, som för offentlig finansiering tenderar att bli ”politiskt moderna” för att passa de beslutsfattande organens smak, medan de för privat finansiering tenderar att framstå som utilitaristiskt lovande på kort sikt för att passa investerarnas önskemål.

Men det påverkar också det sätt på vilket forskningen bedrivs och kvaliteten på dess resultat, som i genomsnitt syftar till kvantitativa variabler som kvantiteten av de ”produkter” som publiceras och hur snabbt de släpps, för att hinna före eventuella konkurrenter.

Slutligen finns det en form av presentation av resultaten för omvärlden, som ofta är den enda verkligt tillgängliga formen av vetenskapliga resultat för dem som inte är specialister på området.

Man finner ofta märkliga diskontinuiteter mellan det materiella resultatet av en undersökning och den slutliga tolkningen, där operativa rekommendationer (policyer) som inte har med det vetenskapliga resultatet att göra allt oftare dyker upp

Jag tänker på de otaliga artiklar under pandemin som tog upp kritiska frågor om vaccinering mot covid, men som i slutsatserna och sammanfattningarna var tvungna att innehålla en mening om att det ändå rekommenderades att fortsätta enligt gällande hälsoriktlinjer – utan vilken artikeln aldrig skulle ha kommit ut.

Politikerna, som för länge sedan har förlorat förmågan att fatta beslut på grundval av trovärdiga idéer, slutade med att vampyrisera den vetenskapliga forskningen och använde den för att ge sig själva ett sken av auktoritet.

Pseudovetenskap och politik

I detta utbyte till ömsesidig nytta får vetenskapsmännen offentligt erkännande och finansiering, medan politikerna får sken av att fatta beslut i namn av solida sanningar, ovan den vanliga pöbelns diskussioner.

Allt ser ut att vara en bra affär för alla, utom för den vetenskapliga kunskapens trovärdighet, som inte längre kan göra vad den traditionellt har gjort: tillhandahålla en solid grund för att etablera allmänna övertygelser.

Man får inte glömma att efter det att auktoriteten hos traditioner av moralisk och religiös visdom försvunnit, var vetenskapen den sista horisont som återstod för att utgöra en bas för välgrundade och icke godtyckliga allmänna övertygelser. Konsekvenserna av denna degenerativa form av vetenskapens offentliga roll är av en svårighetsgrad som ännu inte har utforskats.

 

Källa: ”La malattia e la morte della verità scientifica” av Andrea Zhok

Relaterat i NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq