Irans hypersoniska missilangrepp leder till ett välplanerat storkrig mellan Iran och Israel/USA

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad Idag 6:44
- Torbjörn Sassersson
Netanyahu och Ali Khamenei
Netanyahu och Ali Khamenei.

Spänningarna mellan Iran och Israel har ökat dramatiskt efter ett omfattande missilangrepp från Iran på tisdagen. Detta är första gången som Iran använder hypersoniska missiler. Iran har varnat för att ytterligare israeliska angrepp ska bemötas med ökad militär styrka.

IRGC (Islamic Revolutionary Guard Corps) i Iran meddelade att man avfyrat sina nyutvecklade Fattah-2 hypersoniska missiler, som vedergällning för de senaste israeliska morden på nyckelpersoner från Hamas, Hizbollah och IRGC.

Anfallen riktades mot kritiska platser i Israel, inklusive Tel Nof-flygbasen nära Tel Aviv och Nevatim-flygbasen, där Iran hävdar att man har förstört ett antal amerikansktillverkade F-35 stridsflygplan. Det rapporteras om 20 förstörda plan.

Ett enda F-35 plan kostar mellan 800 miljoner och en miljard svenska kronor per styck beroende på modell, enligt Defenseone.com.

Irans statliga medier rapporterade att 80-90% av missilerna träffade sina avsedda mål och orsakade betydande skador. IRGC betonade att denna operation, kallad ”Operation Honest Promise 2”, var ett direkt svar på dödandet av Hamas politiska ledare Ismail Haniyeh, Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah och IRGC:s generalmajor Abbas Nilforoshan.

I januari 2020 mördades dessutom den iranska befälhavare Qasem Soleimani av USA. Han var ledare för iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds och en av de mäktigaste personerna i Iran.

Israels försvarsmakt (IDF) bekräftade att omkring 180 missiler avfyrades mot Israel, varav de flesta fångades upp, men videoupptagningar från Iran visar på den raka motsatsen, att de flesta missiler nådde sina mål.

Relaterat: Videor på Irans attack mot Mossad och tre flygfält i Israel

iran missiler

Irans attack på tisdagen var betydligt större än angreppet mot Israel i april, då ballistiska missiler och drönare användes som vedergällning för ett israeliskt flyganfall mot ett iranskt konsulat i Damaskus. Iran angrep då Israel med 185 Shahed-självmordsdrönare mot Israel.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu reagerade snabbt och fördömde Irans missiluppskjutning och utlovade vedergällning. ”Iran kommer att få betala för detta”, sa Netanyahu och ytterligare militära åtgärder från Israels sida kommer.

Det internationella samfundet, i synnerhet USA, har också reagerat. USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan upprepade USA:s åtagande att försvara Israel och sa: ”Denna attack kommer att få allvarliga konsekvenser”. USA:s försvarsdepartement bekräftade att USA:s försvarsminister Lloyd Austin har ett nära samarbete med Israel om en samordnad attack mot Iran.

Konflikten har väckt skarp kritik från vissa håll, där Gerald Celente från Trends Journal lyfte fram de omfattande civila förlusterna i de senaste israeliska operationerna i Gaza och Libanon och anklagade Israel och USA för att trappa upp kriget samtidigt som Iran framställs som angriparen.

Celente påpekade också att över 42.000 palestinier i Gaza och mer än 1000 civila i Libanon har mördats under de senaste israeliska angreppen mot Gaza och Libanon.

Mot bakgrund av det eskalerande våldet framstår de ekonomiska konsekvenserna som stora. Israels ekonomi, som redan tidigare i år nedgraderats utsätts för ytterligare påfrestningar i takt med att konflikten intensifieras, skriver Celente.

”Oljepriserna stiger i väntan på ytterligare instabilitet i regionen. Guldpriset steg också kraftigt, med ett värde på 27 dollar per uns, vilket återspeglar investerarnas växande oro.” – Celente

Med båda sidor som lovar ytterligare vedergällning verkar utsikterna för en nedtrappning små. Istället, som Celente uttrycker det, ”All war, no peace”, med globala konsekvenser som kommer att fördjupas i den pågående konflikten.

USA:s och Israels långt gångna planer på att attackera Iran

Andi Olluri skriver för NewsVoice i januari 2024 att de israeliska underrättelsemyndigheterna informerat om att de skapat en särskild underrättelseenhet, vars uppgift är att “förbereda för ett potentiellt Israel-Iran-krig”.

Han citerar en israelisk överstelöjtnant:

“Varje dag ansamlar vi fler måltavlor i en tillfredsställande hastighet, och lär oss hur vi skall attackera dem effektivt. Vi har redan fördubblat våra måltavlor i Iran, frånsett deras kärnkraftverk”.

Under de följande månaderna genomförde amerikanska bomb- och attackplan “simuleringar” av en “gemensamt attack mot Irans nukleära anläggningar” för att “förbereda Israel för en potentiell missilattack på flera fronter”, noterade Times of Israel.

“Vi krigar mot Houthi … Jag har sagt i sex månader att vi måste attackera Iran. De har oljeanläggningar ute i det öppna, deras högkvarter för Revolutionsgardet kan man se från rymden. Spräng dem från jordens yta”, sa senator Lindsey Graham.

Det pågår en enorm kampanj av att fabricera ett iranskt “kärnvapenhot”, skriver Olluri.

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, har förts till en säker plats i landet, uppger källor för Reuters. Han ska befinna sig i en bunker 200 meter ner i underjorden, enligt andra källor.

När USA och Israel i veckan bombade Hezbollhas bunker i Beirut med bunker-buster-missiler blev hålet 30 meter djupt. Kommer Israel och USA nå så djupt och kommer de amerikanska hangarfartygen fortfarande att flyta i Persiska viken intill Irans kust kommande vecka?

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq