Professor Mattias Desmet: Det självmordsbenägna samhället

publicerad 28 april 2024
Mattias Desmet
Professor Mattias Desmet

“Jag antar att du minns hur medierna för några år sedan kallade alla som vägrade att bära mask eller vaccinera sig för mormormördare. Att skydda de äldre, att rädda varje minut av deras liv – det var allt som betydde något”, skriver Mattias Desmet.

Text: Mattias Desmet (X.com). Artikeln publicerades först på Substack, en läsarstödd publikation. Få Desmets mail och stöd hans arbete genom att bli prenumerant på Desmets Substack-kanal. Översättning: NewsVoice

Här är något att tänka på: Förra veckan snubblade jag över en artikel i en nederländsk mainstream-tidning som på ett tekniskt och medvetet sätt förklarade att den “mystiskt ihållande överdödligheten” har vissa fördelar: den sparar staten hundratals miljoner i kostnader för att ta hand om gamla människor. Jag kollade i min kalender. Ett aprilskämt kanske? Nej – det var inget skämt.

Man kan naturligtvis hävda att detta bara är en artikel. Vad är det jag gör väsen av? Låt mig ge dig ett annat exempel. För några veckor sedan sa direktören för en statlig sjukförsäkringsfond i en artikel, som publicerades på webbplatsen för Belgiens nationella television, att eutanasi borde övervägas som en lösning på den snabbt åldrande befolkningen. Exakt så är det. Gamla människor kostar för mycket pengar. Låt oss döda dem.

Även dessa är ord som bara kommer från en enskild person. Ändå trycks inte sådana ord i tidningarna på ett så oförblommerat sätt om det inte finns en viss tolerans för sådana budskap i samhället.

Låt oss inse det: det finns människor som vill göra sig av med de äldre och dessa människor liknar misstänkt mycket dem som beskyllde dig för att vara en hjärtlös brottsling när du antydde att coronaåtgärderna skulle göra de äldre mer skada än nytta.

Vid en närmare granskning var det sentimentala “skyddet av de äldre” under coronakrisen ganska grymt och absurt. Till exempel: varför fick de äldre som låg döende på sjukhus inte träffa sina barn och barnbarn? För att viruset kunde döda dem medan de var döende?

Under ytan av statens oro för de äldre lurar den raka motsatsen: staten vill bli av med de äldre. Snart kanske det råder konsensus: alla som vill leva längre än till sjuttiofem års ålder är oansvariga och egoistiska – en barnbarnsdödare. Dessa gamla jävlar måste åtminstone betala koldioxidskatt.

Och i slutändan är det inte bara de gamla som måste dö. Människan orsakar klimatförändringar – hon är ett skadligt virus som sprider sig på jordens yta. Planeten skulle klara sig bättre utan människor.

Hur har vi kommit till denna punkt? Finns det en elit som använt propaganda för att få oss att tänka så här? Det finns mycket mer än så.

Jacques Ellul lärde oss att för att propaganda ska vara framgångsrik måste den alltid resonera med en djup önskan hos befolkningen. Så därför tror jag att samhället är självmordsbenäget.

  • Det är därför det är mer och mer öppet för propaganda som antyder att döden är den bästa lösningen på våra problem.
  • Det är därför så många människor sömngångaraktigt går i krig med Ryssland.
  • Det är därför så många människor inte riktigt bryr sig om den “mystiskt ihållande överdödligheten” eller ens tycker att “den har vissa fördelar”.

Och tänk på coronaåtgärderna: De förstörde ekonomin, förstörde människors psykologiska välbefinnande, förstörde barns och vuxnas hälsa och välstånd, berövade oss våra demokratiska rättigheter, och allt detta utan någon rimlig grad av säkerhet om att åtgärderna skulle skydda oss från något alls. Många människor deltog till och med på ett kvasi-ekstatiskt sätt i coronaåtgärderna.

Det är precis det som kännetecknar ritualistiskt beteende: det har ingen pragmatisk innebörd, det kräver en uppoffring av individen och det leder till en viss extas.

Ritualiseringen av döden manifesteras i sin mest renodlade form i den globala utvecklingen av statligt kontrollerad eutanasi eller “medicinskt assisterat döende”. Allt fler människor vill dö, men de tillåts inte fatta beslutet själva eller göra det på sitt eget sätt.

Psykiatriker och psykoterapeuter utsätts för allt större påtryckningar att rapportera varje patient som uttrycker självmordsönskemål. Därefter kan dessa patienter ansöka om eutanasi.

Om man vill dö måste man först gå igenom en byråkratisk procedur som avgör om man har rätt att dö; om denna procedur kommer fram till att man har rätt att dö kommer staten att döda med hjälp av den “rätta” proceduren.

Samhällets ledare, vare sig de vet om det eller inte, har alltid funktionen att iscensätta ritualer. Människan är en symbolisk varelse och samhället är i första hand ett delat symboliskt system och en delad symbolisk-rituell praxis.

Varför deltar människor i dessa statliga dödsritualer? Genom att delta i ritualer visar en individ att dess individuella existens är mindre viktig än den kollektiva existensen. Ritualer är i slutändan symboliska beteenden genom vilka en individ transcenderar sin individuella existens.

Människor behöver ritualer. I synnerhet när de känner sig frånkopplade och isolerade. Och det är precis vad de flesta människor känner i den mekanistiska världsbildens tidevarv: frånkopplade och isolerade. Här är ett citat av Aldous Huxley:

“During the past century the successive advances in technology have been accompanied by corresponding advances in organization. Complicated machinery has had to be matched by complicated social arrangements, designed to work as smoothly and efficiently as the new instruments of production.

In order to fit into these organizations, individuals have had to deindividualize themselves, have had to deny their native diversity and conform to a standard pattern, have had to do their best to become automata. […] People are related to one another, not as total personalities, but as the embodiments of economic functions or, when they are not at work, as irresponsible seekers of entertainment.

Subjected to this kind of life, individuals tend to feel lonely and insignificant. Their existence ceases to have any point or meaning.’” – Brave New World – Revisited

Den mekanistiska världsbilden pulveriserade samhället, den fragmenterade det till elementära partiklar, ensamma som vass som inte längre sjunger i vinden.

Aldrig tidigare har mänskligheten varit i så stort behov av ritualer och aldrig tidigare har den ignorerat vikten av ritualer så mycket som den gör nu. I en mekanistisk-materialistisk världsbild är ritualer helt meningslösa.

Hela totalitarismens galenskap, med dess gränslösa spridning av byråkratiska regler, som i slutändan kväver hela samhället och visar sig vara extremt dödlig, kokar ner till just detta: den representerar återkomsten, på ett överdrivet sätt, av en förträngd sanning: människan är en symbolisk varelse, en varelse som behöver ritualer.

 

Text:  Mattias Desmet. Artikeln publicerades först på Substack, en läsarstödd publikation. För att få mail om hans kommande artiklar och för att stödja hans arbete kan du överväga att bli en betalande eller ej betalande prenumerant.

Mattias Desmet (X.com) är en världsledande expert på teorin om massformationspsykologi (en form av gruppsykologi). Han är författare och professor i klinisk psykologi vid institutionen för psykologi och utbildningsvetenskap vid Ghent University i Belgien) och han är en praktiserande psykoterapeut.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Från flera källor finns det en synvinkel till på allt detta.
    Frågan är: ”Hur ska man öppna människornas ögon?”
    Svaret är: ”Skapa ditt liv enligt den bästa version av dig själv.”
    De andra som inte vill förstå kommer inte att finnas här särskilt länge. De kommer inte att vara i vägen för den Nya Jorden.

    Man kan också citera: Många är kallade, fåtal är utvalda.

    Jordens energier har ändrats till Symfoni. Att skapa fritt och i samklang med andra/omgivning

    Rädsla har ingen plats här. Se Hawkins skala https://praxis-staats.de/wp-content/uploads/2021/03/Hawkins-Skala_erweitert.pdf

    • Ett konstant försök till självförbättring är något att sträva efter. Men om man t.ex. blir påhoppad under en kvällspromenad och angriparen sen står och matar slag efter slag, så är det inte rätt tillfälle att blicka inåt för att skapa den bästa versionen av sig själv. Det där blir då mer en helt felfokuserad och passiviserande frälsardoktrin. Alla behöver få tummen ur och handgripligen göra något eftersom rent snack inte gör någon skillnad då det bara är utandningsluft som låter.

        • Så du förespråkar inte bara en passiverande frälsardoktrin utan du menar även att man själv ska känna skuld för vad någon annan utsätter en för. Om man oprovocerat blir angripen så är ens egen del bara den angripne men man har inget övrigt med angreppet att göra. Det där snacket är ju precis lika konstigt som att t.ex. våldtagna kvinnor med kort kjol skulle få skylla sig själva, eftersom de hade “lika stor del i den händelse”.

        • Japp, min uppgift är att puckla på den som hoppar på mig så han lär sig en läxa och gärna får fysisk skada så han kommer ihåg.

          • De flesta som kommer med sånt här “spirituellt” snack har helt missat att dessa passiviserande läror kommer uppifrån för att kväsa eventuellt motstånd redan i tankestadiet.

            • Det du missar är att det du gör motstånd mot uppstod ursprungligen i dina tankar någon gång. Avståndstagande från ett andligt synsätt kommer inte uppifrån, snarare nerifrån – Mörka krafter passiviserar människors strävan att finns sig själva och fortsätta leva utifrån materiella värderingar, dvs. omedvetenhet. Detta är motsatsen till det du föraktfullt benämner ”spirituellt”. Andlighet är synonymt med att förstå livet och det har inget med att springa runt i blommig pyjamas och bränna rökelse.

              Det vi kan benämner mörker har lyckats mycket väl i sin manipulering av människor; det anses vara ett tecken på högre intellektuell förmåga att ta avstånd ifrån de (andliga) lagar som styr i våra liv och som vi i allra högsta grad har en förmåga att råda över. Ta av offerkoftan och inse att du har en stor frihet att skapa, allt det du upplever är ett resultat det du själv valt. Så självklart existerar ingen slump eftersom allt är enbart en spegling av din medvetandegrad och allt det du möter är tänkt att skapa medvetenhet hos dig. De flesta sitter djupt i den mörka sörja vi fostrats i och föraktet för ett andligt synsätt tillhör mörkret som önskar förvilla oss.

              Jaha, säger du, är det mitt val att en snubbe överfaller mig i gränden och jag ska ”vända andra kinden till”? Svaret på senare delen är att du gör allt för att freda dig annars vore du en idiot. Den förra delen är en konsekvens av en (”energi”) obalans som uppstått någon gång i ditt förflutna. Det rättar till sig via upplevelser eller agerande på motsvarande nivå som skapar medvetenhet. Flummigt? Ja, om man följer den mörka agendan som beskriver livet som en mekanistisk historia utan annan än materiell betydelse – en sinnrik historia som är en del av det mesta du lärt dig sen dagis. Dina ord ovan är exakt det mörka krafter vill få oss att uttrycka. Det du tror är en verklighet är enbart en intensiv dröm som är ett svar på allt det du behöver veta om dig själv.

              • Med Convid “pandemin”, artificiell inflation och ett eventuellt storkrig m.m. så är vi ju redan överfallna. Men ni “spirituella” är precis lika djävla handlingsförlamade som alla vi andra med den skillnaden att ni försöker dölja den förlamningen med en snuttefilt av högtravande läror ni faktiskt fått av någon annan. Är det inte bibelcitat som hindrar så är det djupa tankar om mörkret och ljuset eller någon annan New Age Voodoo. Hade livet bara gått ut ren självförbättrande tankeverksamhet så skulle vi troligtvis varit fri flytande energi utan fysisk kropp.

                • Även om du inte är medveten om det vill jag tacka för den pedagogiska framställning du medverkar till att tydliggöradet paradigmskifte vi befinner oss i – du sitter fast i det gamla människan så sakteliga frigör sig ifrån och mörkret gör allt för att hålla oss kvar i – du spelar mörker/okunskap i händerna utan att du inser det. Systemet älskar när vi tolkar utifrån, låt oss benämna det 2 dimensioner, och gör allt för att vi ska förkasta och förlöjliggöra en ytterligare dimension som förklarar och ger oss redskap att påverka och förstå hela skeendet. Den sedvanliga framställan om voodoo, religion, new age när ett existentiellt synsätt på livet kommer på tal känns desperat. Och som taget ur en lärobok för dem som önskar få oss att leva i fortsatt okunnighet. Ungefär som du skulle försvara Rapport som den enda källan till omvärldsbevakning. I det resonemanget har du din snuttefilt som du envist klamrar dig fast vid oh jag kanske ska tillägga att du inte behöver ta Rapport så bokstavligt.

                  ”Handlingsförlamad”? Är det inte betydligt smartare att hantera livet så man slipper vidta åtgärder för att man misslyckats att förebygga en oönskad situation? Personligen hanterar jag alla oönskade situationer med kraft och omgående, samtidigt reflekterar jag över hur och varför den uppstod. Det är kanske där vi har den stora skillnaden – Du rör dig från punkt A till B, men vet inte om att du även kan se det hela från ett ovanperspektiv (förstå livet = andlig livssyn) så att det blir tydligt hur detaljer samverkar till en helhet. Ju mer vi närmar oss en sådan livsbetraktelse desto större är chansen att vi slipper oönskade händelser. Det handlar om just medvetenhet som kommer ur andlighet. Hjärntvätten har varit så effektiv att vissa anser att andlighet är liktydigt med flum. Ändå är livet i sin essens bara andligt oavsett hur mycket betongskalle man är.

                  Och ja, vi är ”överfallna” och det beror som sagt på att mänsklighetens medvetandetillstånd ger utrymme till det. Människan är precis så primitiv i stort som världen åskådliggör. Du är en del i det, så tagga ned din grabbaktiga ton . Ur konsekvenserna kommer ett växande och kunskap, därmed upphör mörkrets funktion – andlig logik – vad tror du din livssyn har för ursprung, frågar jag retoriskt. Är det inte klokare att förhindra ett krig än att kasta sig ut i det med gevär i hand när skadan är skedd? Det är det där du inte tycks begripa och skruvar till det som ”handlingsförlamning”. Ska tillägga att mitt svar egentligen inte är tillägnat dig utan mer för den tysta krets som är öppen för en annan navigeringsmetodik i livet än den du framhärdar. Allt har sin tid, även för din del.

  • Så fort det blev mer komplicerat än att kritisera “en alltför hög invandring till Sverige” hängde alternativa debattörer och politiker inte längre med. Agenda2030, proxykrig, terroristflyktingar, 5G, osv är liksom lite för svårt.
    Och det lär inte bli lättare att få den yngre generationen att vakna, ty de blir knappast smartare som det ser ut.

  • Man kan läsa alla planer på WEF:s sidor och lyssna på deras galjonsfigurer – Schwab och Harari. Se WEF:s hemsidor, särskilt de om strategier med planer för alla länder, 5G, vaxiner, övervakning, styrning, implantat etc.
    Harari är mycket öppen med att han vill avsluta allt mänskligt biologiskt liv och har givit ut böcker om detta, storsäljare som boken Sapiens. https://rumble.com/v47scac-another-ludicrous-speech-from-yuval-harrari.html

    Injektionerna var/är till för ta bort det biologiska från oss människor och omskapa oss till maskiner. Modernas VD gick tidigt ut med att vi ska injektionerna som ett operativsystem och inte till för stärkt immunförsvar. Att medlen skapar infertilitet och fosterskador var känt långt innan man började jabba. Alltså avlivning av oss alla, oavsett ålder.

  • Nanobot teknologi i hjärnan och nervsystemet kommer inte att fungera enligt sina fulla potentiella driftspecifikationer och koordinera sig själv med vår nuvarande biologi utan de enorma förändringarna i fysiologin som har skett på grund av fluidisering i vatten, kemikalier i mat och dryck, besprutningen av himlen med kvicksilver och andra toxiner, vaccinationer och den elektromagnetiska soppan på grund av trådlös teknologi, strålning från mikrovågsugnar, television, mobiltelefoner, 5G och AI.

    Allra viktigast av allt, detta maktövertagande kan inte fungera utan att radera allt vi tidigare visste vara normalt.

    De vill se en kollektiv intelligens i exakt enlighet med vad Star Trek-serien visade, med cyborger som tas över när som helst för att tjäna kollektivets syften.

    Vid ett tillfälle verkar varje kännande varelse behålla någon slags individualitet, och sedan nästa ögonblick finns inget sådant; de smälts samman till kollektivet för att tjäna ett enda syfte.

    Det är det ultimata målet med denna agenda, och de har lyckats.

    Efter skapandet av AI som kan autentiskt klara det så kallade Turing-testet dessa AI getts möjligheten och förmågan att ladda ner all exoterisk kunskap från mänskligheten.

    Tror någon verkligen att något stort företag gör något med god vilja och avsikter för allas bästa utan att tjäna något dolt och ondskefullt syfte? Om någon gör det har de blivit lurade, och det finns ingen mängd bevis som kommer att bevisa dessa fakta för dem.

    För så många som 90% kommer denna övergång att vara svår att förstå förrän det är för sent, vilket är när det blir uppenbart: Detta handlar inte om vår evolution, det handlar om vår arts avveckling.

  • I den första refererade artikel så vet man alltså att “överdödligheten” kommer vara till 2028.

    Den kända spåkulan har kommit fram igen?

    Har man planerat fortsätta avlivningsprogrammet till 2028 tro? Då man nått sitt mål med sprutorna?

  • Useless eaters är ett vanligt förekommande begrepp nu för tiden. Människor som inte är produktiva och lönsamma för näringslivet är en börda för samhället.

    WEF talar om en hel klass av överflödiga människor som inte behövs och att droger och dataspel är ett bra sätt att sysselsätta dem utan protester. Detta är ju vad som redan händer i samhället idag, många unga män sysselsätta med dataspel och droger som legalisera mer och mer.

    Att avliva äldre för att spara resurser har varit aktuellt då och då i det förflutna. Riktigt äckligt är det i alla fall. Covid-19 injektionen har skadat och dödat många miljoner människor.

  • Kan tillägga att vi som äger vapen alltid har vetat att det vi absolut inte får göra är att ta eget liv med eget vapen. För genast är staten där och trakasserar andra vapenägare med hänvisning till möjligheten till självmord.
    Så roligt ska vi minsann inte få ha att vi med eget verktyg och på eget initiativ bestämmer hur och när vi ska dö. Nej, vi ska minsann i medeltida anda veta att vi är statens undersåtar och som sådana underställda statens beslut i alla frågor.

  • Vi skulle kunna ha en ytterst selektiv eutanasi där “våra” politiker efter avslutat värv antingen personröstas till en ärligt förtjänad pension eller en lika välförtjänt hjälp över till andra sidan. I det senare alternativet behöver vi inte vara medicinskt tekniska utan vi kan handgripligen aga dem vidare ur livet. Tror det skulle vara rätt lätt att hitta frivilliga utförare.

  • Det mörka Luciferianska och det resulterande, satanistiska systemet, kräver sina offer. Detta manifestateras för närvarande bl.a. genom dödsinjektionerna samt kriget i Ukraina, vilka är olika former av dödsritualer. Människan ställer frivilligt upp på detta då hon inte känner sig själv samt att självrespekt saknas och t.o.m. självhat är etablerat. Detta beror i sin tur på olika slags personliga och kollektiva trauman samt social ingenjörskonst.

  • Är dagens tv det som förmedlar ritualer som medborgarna kan delta i ? Det totala utbudet av trams som sänds dagligen och stundligen , framförallt på helger när ledighet och rekreation skall åtnjutas ? Tvi Vale .
    Mvh Sjöström

  • Exakt! Snart finns inga minnen kvar av det samhälle de avskaffar.

    Äldre som i allmänhet ägnar så mycket tid åt att läsa och titta på nyheter borde forska på internet och informera sina barn och barnbarn om det som dessa inte har tid att ta reda på.

  • Det är människornas medvetande som skapar jorden i varje given ögonblick. Det att man vill döda alla äldre är inte i första hand därför att man vill spara pengar. De äldre bär på erfarenhet och visdom. Att göra sig av med de äldre underlättar indoktrinering av unga generationer.

    Chrustjov lär ha dödat av denna anledning de äldre i Ryssland som var flera hundra år gamla.

    • Mycket viktig poäng!

      Du kan inte sparka en pensionär från deras jobb. Du kan oftast inte mobba dem till lydnad eftersom social status som regel spelat ut sitt kort. Du kan naturligtvis lura dem som man gjort, men det är svårare att lura någon som överlevt 70 80 år, och som har erfarenhet.

      Pensionärer är också ofta orädda. De har inte så mycket att förlora. De tänker på sina barn och barnbarn, hur de skall lämna jordelivet med gott samvete.

      Tyvärr är väl Svenska pensionärer så städade dock. Jag hade älskat att se tusentals rullatorer tågandes till rosenbad. Slagord, stenkastning, billbränder, så länge de inte dödar någon så tycker jag det vore OK.

      Ska någon ställa till med upplopp så tycker jag det är våra pensionärer. Det vore enfröjd att se.

      Men medans man värnade dem för allt i livet när “viruset” kom, det gynnade då syftet. Lika gärna vill man nu bli av med dem då de flesta drabbats av biverkningar av avlivningssprutan.

    • Låter som en historia som formulerats hos MI6 eller liknande. Inte sällan är det projektioner av deras egna idéer. Alltså har de hållit på med avbefolkning sedan 50-talet, minst.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *