F&F: Bajsdonation räddade kvinna som gått ned 27 kg pga okontrollerbara diarrér

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 oktober 2014
- Torbjörn Sassersson
bajsdonation

bajsdonationDEBATT. Det började med en antibiotikakur efter att den 61-åriga kvinnan blivit opererad i ryggen och då fått lunginflammation. Antibiotikan slog ut hennes normala tarmflora. Åtta månader senare hade hon gått ner 27 kg på grund av okontrollerbara diarrér. Hon tvingades ha på sig blöjor dygnet runt och blev till slut så orkeslös att hon hamnade i rullstol, skriver Forskning & Framsteg i artikeln: ”Donerat bajs ger friska tarmar”.

Text: NewsVoice, uppd. kl 15:33, 10 okt 2014 | Bild: GustoimagesScience Photo Library

Laboratorietester visade att bakterien Clostridium difficile helt hade tagit över tarmfloran i tarmen. Bakterien utsöndrade toxiner som orsakade diarrérna. Denna typ av Clostridium-infektioner kan bli invalidiserande och i värsta fall vara dödlig.

Standardbehandlingen är starka antibiotika. Kvinnan blev tillfälligt bättre efter långa intensiva kurer som varade i ända upp till en månad, men det hjälpt inte. Symtomen kom tillbaka med ändlösa diaréer.

Hennes läkare beslöt då att spruta in avföring från kvinnans friske make, rakt in i hennes tarm. Tanken var att makens normala tarmbakterieflora skulle få fäste och tränga ut sjukdomsbakterien. Det fungerade.

Hon blev frisk efter bara någon dag, sa Johan Dicksved, molekylärbiolog vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Vad kan vi lära av det här?

Att probiotika är bättre än antibiotika. Att tillföra rätt bakterier eller att rätta till förutsättningarna för rätt bakterier är bättre än att inta ”rengöringsmedel” i formen av antibiotika som avlivar allt i sin väg. Probiotika finns i många former inom kosttillskottsbranschen och att sälja goda bakterier har även länge pågått inom mjölkbranschen (yogurt, långfil etc).

Läs hela historien i Forskning & Framsteg:  Donerat bajs ger friska tarmar


Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • En matsked potatismjöl utrört i ett glas kallt vatten två gånger om dagen fungerar som näring till de goda tarmbakterierna och mina egna ”högar” ser inte hälften så äckliga ut som den på bilden.

  • Man kan lika bra ge Precosa fast det är få läkare som gör det tyvärr; Hade läkaren tänkt på det i god tid så hade man sluppit denna minst sagt motbjudande terapi

  • Lämna ett svar