Yttrandefrihetsexpert: “Makten ska inte avgöra vilka åsikter som är rätt” – nämner NewsVoice

publicerad 7 juli 2022
- av Torbjörn Sassersson red.
Nils Funcke (1953-) journalist, författare, publicist och expert i yttrandefrihetsfrågor. Foto: Arild Vågen. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons.
Nils Funcke (1953-) journalist, författare, publicist och expert i yttrandefrihetsfrågor.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, som tidigare nämnt NewsVoice som ett exempel på en tidning som presstödsmisshandlats av myndigheten MPRT, nämner NewsVoice i en ny artikel i Expressen

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör och grundare (2011) av NewsVoice

Debatten om utredaren Mats Svegfors nya förslag om framtidens mediestöd fick Funcke att reagera på kommande statlig tillsyn och innehållsgranskning.

Turerna för NewsVoice som mottagare av presstöd har varit många. Den handläggare (Dinara Berg) som enligt ett förhandsunderlag redan kommit fram till att NewsVoice 2021 var berättigat mediestöd blev plötsligt – av en osynlig hand – utbytt till en annan handläggare (Kajsa Rohdin) som hade en negativ åsikt om NewsVoice. Vi fick plötsligt inget stöd.

Nils Funcke är allvarligt oroad över utvecklingen i Mediasverige. Han hänvisar till rådande lagstiftning som ska skydda fri åsiktsbildning och förhindra statlig kontroll över “fria medier”, men som istället gör motsatsen.

Han skriver i Expressen:

“Den fria åsiktsbildningen utgör en av grunderna för det demokratiska styrelseskicket. Utöver ett uttryckligt förbud för staten och dess myndigheter att ingripa mot ett yttrande innan det offentliggjorts finns ett förbud i tryckfrihetsförordningen för hindrande åtgärder.”

“En i verklig mening fri åsiktsbildning förutsätter att staten och det allmänna avhåller sig från såväl negativa som positiva åtgärder som grundar sig på en värdering av innehållet.

Alternativet som återstår för en regering som tar yttrandefrihetsregleringen på allvar är generellt verkande åtgärder, till exempel justeringar av skattesatser, som underlättar för all publicistisk verksamhet.

Nu väntar i stället mer av statlig reglering och detaljstyrning.”

Han fortsätter:

“Men mediestödet och yttrandefrihetsregleringen utgör tillsammans med bland annat skattepolitiken och public service de förutsättningar det allmänna anser ska gälla för nyhetsförmedlingen och opinionsbildningen.

När staten inom bidragssystemen avgör vad som är allmänt acceptabelt och uppfyller demokratikravet får det en styrande effekt på all nyhetsförmedling och i sin förlängning även opinionstexter.”

Newsvoice fick även 2021 avslag för innovationsstöd.

MPRT-chefen Georg Lagerberg har en central roll för att stjälpa NewsVoice möjligheter att få stöden.

Den fria journalisten Robert Rosenkvist ljudintervjuade Lagerberg om vem det är på MPRT som avgör vad som är vetenskap eller fiktion. Lagerberg svarar att han och hans kollegor tycker att de “kan se direkt” vad som är ovetenskapligt eller fiktion.

Georg Lagerberg sa under intervjun att det bara fanns ett enda medium där de kunde se direkt att innehållet var ovetenskapligt eller fiktion och det var NewsVoice, som var för “långt ut i tassemarkerna”.

Det är denna typ av chefer och handläggare som nu med sina åsikter och “direkt vetande” ska peta bland stödansökningarna för att besluta om vilka som ska få stöd eller inte.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör och grundare (2011) av NewsVoice

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Korrumperade tjänstemän/kvinnor och nyttiga idioter finns överallt i samhället i dag, tillsatta av diktaturen för att säkerställa att diktaturens åsikter inte förvanskas av fria medier och att åsikterna inte blir offentliga. Diktaturens åsikter är lag och skall till varje pris efterlevas av medborgarna, även om det bryter mot lagar om fri åsiktsbildning.

 • UK Gov 2019 Report states all UK Airports must close within the next 10 years, beef and lamb is to be banned, and construction of new buildings must cease in the name of “Climate Change” | The Truthseeker;

  “Makten skall inte avgöra vilka åsikter som är rätt” står det i ingressen. Naturligtvis skall den inte få göra det. Men likväl gör den det ytterst flagrant, vilket länken ovan visar. Klimathysterin skall ge de “En-procenten” rätten till våra liv in i minsta detalj. Så anser i a f ett flertal av de partier som ställer upp i valet 11/9 2022, inte minst Mp. Laholm-mupparna går så långt som att vilja ta’ bra betalt för vårt dricksvatten. Storhetsvansinne, naturligtvis, men Västvärlden är nu fullständigt galen, tycks det.

  Att en omfattande depopularisering (folkmord) ingår behövs väl inte sägas. Den vite kristne europeiske mannen står där i främsta led, det visar med all önskvärd tydlighet det sätt som reklamen numera sköts. Enbart olika grad av mörkhet hos personer som är medverkande tycks där vara tillåten.

  • Något sjukt rör sig i det kollektiva; att förakta vita européer är nästan som en dygd och det tycks ha utvecklats ett självförakt, en självförnekelse. Även om en liten klick satt stenen i rullning hoppar många på, långt ut i leden. En form av omedvetenhet, hjärntvätt och manipulation. Våra egna politiker föraktar vårt arv, kultur och identitet. Ofta helt öppet. Reinfeldt pratade om att svensk kultur är barbari är ett gott exempel, en svensk statsminister. Var annars skulle det vara möjligt om inte i Sverige? Senast en storsatsning mot rasism, men inte ett ljud om den omfattande rasismen som drabbar svenska ungdomar.

   Ja, reklamen numera är full av mörkhyade på ett absurt vis eftersom det inte speglar proportionerna i befolkningen. Tydlig manipulation att vänja folk vid det man uppifrån önskar; MacDonalds, Bropass, telebolag osv, modellerna är svarta afrikaner, gärna män med vit kvinna och mulattbarn. Jag vänder mig inte mot blandade relationer i sig utan den agenda som vänder sig mot människor av kaukasiskt ursprung och den önskan att eliminera alla spår av den. Det pågår i Europa och USA för fulla krafter. Det är “inne” bland journalister och diverse skribenter att skriva nedlåtande om vita män, som nästan blivit ett skällsord.

 • Korrumperade tjänstemän/kvinnor och nyttiga idioter finns överallt i samhället i dag, tillsatta av diktaturen för att säkerställa att diktaturens åsikter inte förvanskas av fria medier och att åsikterna inte blir offentliga. Diktaturens åsikter är lag och skall till varje pris efterlevas av medborgarna, även om det bryter mot lagar om fri åsiktsbildning.

 • UK Gov 2019 Report states all UK Airports must close within the next 10 years, beef and lamb is to be banned, and construction of new buildings must cease in the name of “Climate Change” | The Truthseeker;

  “Makten skall inte avgöra vilka åsikter som är rätt” står det i ingressen. Naturligtvis skall den inte få göra det. Men likväl gör den det ytterst flagrant, vilket länken ovan visar. Klimathysterin skall ge de “En-procenten” rätten till våra liv in i minsta detalj. Så anser i a f ett flertal av de partier som ställer upp i valet 11/9 2022, inte minst Mp. Laholm-mupparna går så långt som att vilja ta’ bra betalt för vårt dricksvatten. Storhetsvansinne, naturligtvis, men Västvärlden är nu fullständigt galen, tycks det.

  Att en omfattande depopularisering (folkmord) ingår behövs väl inte sägas. Den vite kristne europeiske mannen står där i främsta led, det visar med all önskvärd tydlighet det sätt som reklamen numera sköts. Enbart olika grad av mörkhet hos personer som är medverkande tycks där vara tillåten.

  • Något sjukt rör sig i det kollektiva; att förakta vita européer är nästan som en dygd och det tycks ha utvecklats ett självförakt, en självförnekelse. Även om en liten klick satt stenen i rullning hoppar många på, långt ut i leden. En form av omedvetenhet, hjärntvätt och manipulation. Våra egna politiker föraktar vårt arv, kultur och identitet. Ofta helt öppet. Reinfeldt pratade om att svensk kultur är barbari är ett gott exempel, en svensk statsminister. Var annars skulle det vara möjligt om inte i Sverige? Senast en storsatsning mot rasism, men inte ett ljud om den omfattande rasismen som drabbar svenska ungdomar.

   Ja, reklamen numera är full av mörkhyade på ett absurt vis eftersom det inte speglar proportionerna i befolkningen. Tydlig manipulation att vänja folk vid det man uppifrån önskar; MacDonalds, Bropass, telebolag osv, modellerna är svarta afrikaner, gärna män med vit kvinna och mulattbarn. Jag vänder mig inte mot blandade relationer i sig utan den agenda som vänder sig mot människor av kaukasiskt ursprung och den önskan att eliminera alla spår av den. Det pågår i Europa och USA för fulla krafter. Det är “inne” bland journalister och diverse skribenter att skriva nedlåtande om vita män, som nästan blivit ett skällsord.

 • Den 33-årige…bla bla mördaren och alla andra siffer liknande mason bullshit falska flaggor andvänds som anledning för att stoppa folk från att se vad som verkligen pågår. Tröttsamt. Folk vet eller så vill dom vara ignoranta. Låt dem förgöra sig själva och förberedd dig att vara utanför samhället även om du bor i den. Detta är sanningen som är nu…..inte kommer.

 • NV är, om det är så att inget presstöd delas till dom, fria att skriva/vidarebefodra det dom anser vara relevant.
  Man blir trovärdig.
  Dom flesta bör vid detta nu veta att presstöd till media, betyder att du inte kritiserar dom som ger dej stödet.
  Får t e x nån media reklamintäkter/bidrag från nån industri, så vill man inte gärna kritisera den industrin. Då pratar vi storindustrin.
  Bidragsmedia tillåter inte regimkritik/storindustrikritik.
  Därför ingen åsiktsfrihet.

 • Hela idéen med mediastödet är och kommer alltid att förbli ”GENOMKORRUPT”.
  Avskaffas omgående! ! !
  Utminuteringen sker med utplundrat stöldgods.
  I vårt grannland Finland har jag för mig det kallas för HÄLERI!

 • Den 33-årige…bla bla mördaren och alla andra siffer liknande mason bullshit falska flaggor andvänds som anledning för att stoppa folk från att se vad som verkligen pågår. Tröttsamt. Folk vet eller så vill dom vara ignoranta. Låt dem förgöra sig själva och förberedd dig att vara utanför samhället även om du bor i den. Detta är sanningen som är nu…..inte kommer.

 • NV är, om det är så att inget presstöd delas till dom, fria att skriva/vidarebefodra det dom anser vara relevant.
  Man blir trovärdig.
  Dom flesta bör vid detta nu veta att presstöd till media, betyder att du inte kritiserar dom som ger dej stödet.
  Får t e x nån media reklamintäkter/bidrag från nån industri, så vill man inte gärna kritisera den industrin. Då pratar vi storindustrin.
  Bidragsmedia tillåter inte regimkritik/storindustrikritik.
  Därför ingen åsiktsfrihet.

 • Hela idéen med mediastödet är och kommer alltid att förbli “GENOMKORRUPT”.
  Avskaffas omgående! ! !
  Utminuteringen sker med utplundrat stöldgods.
  I vårt grannland Finland har jag för mig det kallas för HÄLERI!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *