TV BRICS redaktion: Därför vill många länder gå med i BRICS

publicerad 9 april 2024

Det femtonde BRICS-toppmötet, som hölls i augusti 2023 i Johannesburg, har gått till historien som det mest representativa. Fler än 60 länder bjöds in att delta i dess arbete, varav 5 gick med i sammanslutningen från och med den 1 januari 2024.

I en exklusiv intervju med TV BRICS gav Alisa Kozelko, expert på utrikespolitik och ekonomi från Argentina, Brasilien och Mexiko samt internationell journalist, fem skäl till varför BRICS-alliansen är så attraktiv för många länder.

Lika villkor

För det första, ur politisk synvinkel, positionerar sig BRICS som en plattform för dialog om ett brett spektrum av frågor, vilket är en analogi till de organisationer som skapades under Bretton Woods-systemets era.

BRICS är attraktivt eftersom dialogen inom dess ram förs på lika villkor, till skillnad från exempelvis IMF, där G7-länderna har mer än 40 procent av rösterna.

Snabb ekonomisk utveckling

För det andra, ur ett ekonomiskt perspektiv, har BRICS potential för snabb ekonomisk utveckling, vilket kommer till uttryck i samarbetet mellan dess medlemsstater på viktiga områden som t.ex:

  • Ökad attraktionskraft för investeringar (möjlighet att ansluta sig till BRICS nya utvecklingsbank med ett grundkapital på 100 miljarder US-dollar);
  • intensifiering av den ömsesidiga utrikeshandeln (till 8,5 biljoner US-dollar år 2022).

En plattform för villkorslös dialog

För det tredje är BRICS-formatet en plattform för dialog som inte binder deltagarna till allierade säkerhetsåtaganden.

ESG-trender

För det fjärde är BRICS-formatet intressant med tanke på ESG-trender. Bris-agendan berör frågor som socioekonomisk hållbarhet, samarbete inom grön innovation och koldioxidsnål utveckling samt miljöskydd, vilket även anslutningskandidaterna är intresserade av att främja.

Kulturutbyte

För det femte, när det gäller interkulturell kommunikation. Genom att föra samman länder med olika kulturer utvecklar BRICS aktivt strategier för att använda kulturutbyte som en katalysator för ekonomisk tillväxt i medlemsländerna.

 

Text: TV BRICS redaktion, tvbrics.com. Översättning: NewsVoice

TV BRICS förmedlar 24-timmars sändning på ryska, engelska, kinesiska, portugisiska och spanska i samarbete med 60 mediepartners och cirka 20 internationella partnerfilmfestivaler i Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika, Argentina, Venezuela, Kuba, Zimbabwe, Moçambique, Kazakstan, Armenien och andra länder.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Självklart vill förståndiga länder med i brics. Där är framtiden. Varför vara med utsugarna, när det finns möjlighet till likvärdigt handelsutbyte.
    Bättre samarbeta med t e x ryssland som är arealt störst och har enorma naturresurser samt bra priser på råvarorna.

  • BRICS är förmodligen ett försök av dem att köra det finansiella pyramidspelet en andra gång men att iden den här gången ska se ut att komma från en annan del av världen. Ungefär på samma sätt som de t.ex. tillsätter högre chefspositioner i FN med “människor” från tredje världen eller trycker in någon medelmåtta från ett nordiskt litet skitland som högste NATO-chef. Både bedrägliga finansiella system som inriktningen på andra destruktiva organisationer kommer bestå eftersom det kommer vara samma lilla klick som styr dem oavsett hur de sminkar själva grisen.

  • Lägger de krutet på “grön innovation och koldioxidsnål utveckling” kommer de att bli lika fattiga som västländerna. grälen och bitterheten kommer tillta oc skapa splittring. Helt enligt insikten om att “när krubban är tom bits hästarna”.

    • Vad som säges eller skrivs kanske man inte ska ta på så stort allvar, det är mer som gällande riktlinjer, utan titta på hur länderna hitintills agerat. Ryssland och speciellt Kina struntar totalt i “koldioxidsnål utveckling” utan bygger och exporterar kolkraftverk på löpande band. Det är tvingande regler man ska se upp för.

        • Håller med dig, det är lite märkligt faktiskt? Lars Bern tror det beror på att till exempel läner i Afrika kan äska/lura till sig bidrag från bland annat FN för att sedan skita i att fullfölja sin åtaganden.

          Klart som korvspad att väldigt många i Kina, Ryssland och många länder i Afrika väl känner till att koldioxidtramset är en bluff.

          Länderna i Afrika har ett stort behov av transporter av lokala odlade grödor till marknadsplatser, på dåliga vägar och då är det diesel- och bensindrivna fordon som gäller. För att inte tala om behovet av traktorer.

          Ca 50 % av alla grödor som odlas i Afrika möglar bort i väntan på transport till marknader.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *