Analys: Årsdagen av Europas 9/11 – Nordstream 26 september 2022

publicerad 26 september 2023
- Kristoffer Hell
Nordstream och 911. Montage: K. Hell
Nordstream och 911. Montage: K. Hell

För 365 dagar sedan sprängde specialistdykare från den amerikanska flottan tillsammans med den norska militären tre av de fyra gasledningar som löper från Ryssland till resten av Europa längs botten på Östersjön.

En av attackens omedelbara resultat blev en allvarlig energikris i Europa, med chockhöjningar av priser, en situation som kan se en repris vintern 2023-2024.

Att den den prisbelönte amerikanska veteranjournalisten Seymour Hershs fynd om vem som genomförde attacken inte omfamnas av systemmedia och politiker, kan världen bland annat tacka FN:s säkerhetsråd för, som stoppade Rysslands begäran om en transparent och internationell brottsplatsutredning om attacken.

En tung skugga faller också över Sverige, närmare bestämt åklagare Mats Ljungqvist, som den svenska regeringen använder för att mörka att sprängningen skedde på Washingtons instruktioner.

Inför ett årsdagen av Nordstream attacken – ”Europas 9/11” – uppmanar det alltmer politiskt stukade Förenta Nationerna att ”undvika spekulationer” om ansvaret för sprängning av Nordstreamledningarna den 26 september 2022.

NewsVoice har publicerat ett flertal artiklar om Nordstream sprängningen, några av vilka återfinns nedan.

Precis som USA:s 9/11, den 11 september 2001, blev startskottet på en era av amerikanska krig i mellanöstern och Afrika, kommer Nordstream 2022, ”Europas 9/11”, att ha återverkningar lång tid framöver – med brännpunkt i Europa.

Nord Stream pipeline. Grafik: ESA.int
Nord Stream pipeline. Grafik: ESA.int

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq