• Om det blir kallare så är det ändå långt kvar till den botten som var på 1600-talet, den lilla istiden. Om det blir varmare så är det ändå långt kvar till den topp som var på 1200-talet, den medeltida värmeperioden. Vi är ”nånstans i mitten” så det kan kvitta om det blir varmare eller kallare, så det finns ingenting att varna för. Det har aldrig varit så att temperaturen ”legat stilla”. Den går upp och ner.

 • Förvisso. Men i det tidsperspektivet har inte koldioxiden gått upp och ner.
  Utsläppen av kadmium, arsenik, kadmium mm eller svavel-och kväveoxider har inte gått upp och ner som en följd av mänsklig påverkan.

  Den fossila energin bör alltså fasas ur – oavsett värme.
  Samtidigt klarar vi snart att ta hand om lite mer av solenergin – men kan inte göra något åt att instrålningen på natur och åkrar minskar.

  Statistik över energianvändning är ofullständig när man bara räknar den energi vi hanterar. Huvuddelen solenergi ingår då inte – bara den lilla del som omvandlad till el (el kemisk o lägesenergi)

  Ska samhällsplaneringen ta hänsyn till perioder på flera hundra år? Det kommer det nog inte finnas politiskt intresse för. Och en istid flera tusen år fram kan vi inte påverka – och då har vi nog tagit kål på varandra för länge sedan…eller vpra maskiner…

 • LÄMNA ETT SVAR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here