Unik solförmörkelse ger kaos tvärs över USA den 21 augusti 2017

3
1425
Solförmörkelse över New York – Bilden är ett montage av NewsVoice

Myndigheterna i USA befarar att den sällsynta och totala solförmörkelse som sker i USA den 21 augusti kan orsaka kaos. Miljontals besökare från hela världen förväntas att samlas längs ett förmörkat bälte tvärs över hela USA.

Hotellrum säljs redan till ockerpriser för femdubbla priser. Trafikstockningar förväntas.

Solförmörkelse i USA, 2017 – Bild: Michael Zeiler, GreatAmericanEclipse.com

Några städer i USA där du kan se förmörkelsen:

 • Charleston, South Carolina
 • Nashville, Tennessee
 • St Louise, Illinois
 • Kansas City, Missouri
 • Lincoln, Nebraska
 • Idaho Falls, Idaho
 • Salem och Corvalls, Oregon

Se alla städer och delstater

Amerikanska myndigheter varnar för evakueringsliknande situationer som annars bara uppstår vid naturkatastrofer. I bältet där solljuset släcks ut av månen bor 12 miljoner människor, men ytterligare 25 miljoner bor inom en timmes bilfärd och upp till 200 miljoner amerikaner kan nå dit med bil inom en dag, enligt Space.com. Därutöver kommer turister flyga in från hela världen.

Solförmörkelsen är den första totala solförmörkelsen i USA sedan 1918. Bredden på bältet där förmörkelsen är total är i medeltal ett 16 mil och fortlöper under maximalt 2 minuter av mörker mitt på dagen, enligt Eclipse2017.org.

Text: NewsVoice

Källor

Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer

3 KOMMENTARER

 1. Neurotisk sensationsjournalistik! Hur många personer kommer att rycka på axlarna i vetskap om att månen skymmer solstrålarna? Många äldre kommer kanske titta upp från pilsnern några minuter och märka att fåglarna blir lite tystare. Det var det!

 2. National Geographic:

  ”There hasn’t been a total eclipse visible from the US since 1979, so Americans are a bit out of practice at experiencing totality, when the moon blocks out the sun in its entirety.

  But on August 21, a total eclipse will progress in a band about 70 miles wide from the Pacific Ocean’s shore in Oregon at 10:15am local time to the shores of South Carolina at 2:39pm, and America’s gone a bit eclipse-mad.

  The next US-based total eclipse will cross from Maine to Texas on April 8, 2024, or you can catch the next totality in Argentina and Chile in 2019.”

  Läs mer på NASA.gov: https://eclipse2017.nasa.gov/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here