Krisen i Grekland inifrån – Guld till kläder på Ermou – Del 3

publicerad 20 maj 2012
- av Torbjörn Sassersson red.

Jag står på Ermou – Atens motsvarighet till Drottninggatan i Stockholm. Gatan utgår från det numera världskända Syntagmatorget och är kantad av allehanda modebutiker. Här märker man knappast av krisen för det vimlar av folk, precis som vilken dag under högkonjunkturen som helst.

Text: Robin Nilsson

En gul skylt med röda blinkande lampor drar uppmärksamheten till sig. Den är strategiskt uppsatt, lagom högt ovan folkmyllret. På skylten står det ”??????? ?????”, vilket betyder ”GULD KÖPES”. På närmare håll uppenbarar sig en affisch föreställande en handfull färska Eurosedlar.

Här har vi samma fenomen som utspelar sig hemma i Sverige, med strategiskt utplacerade guldköpare i shoppingcentra och längs shoppinggator. Filosofin är förstås att vi säljer vårt onödiga guld, som ändå bara ligger undanstoppat i någon dammig byrålåda, och shoppar eller reser för pengarna. Det låter väl ändå inte så dumt? Konsumtionen stimulerar ju dessutom ekonomin och vips så är krisen glömd historia! Ja, åtminstone om man får tro flertalet experter i TV. Ekonomisk stimulans verkar utgöra ett förhärskande ledord som dessa med självgod min lägger fram.

Jag vet inte din reaktion, men när den informationen passerar mitt medvetande så höjs en röd varningsflagga. Hur är det egentligen – kan nöjesshopping verkligen hjälpa ekonomin? Borde man inte investera pengarna istället, i något som det finns verkligt behov av? Utbildning är kanske en vettig investering. Min svärmor berättade om hennes far som skickade sonen att utbilda sig i Tyskland under efterkrigstiden och finansierade detta med 40 guldmynt. Han hade fått känna på inflationens allra vassaste tand och därför insett nyttan med riktiga pengar. År 1941 – 1944 drabbades nämligen Grekland av katastrofal hyperinflation som kulminerade i tryckandet av 100-miljarder-drachma-sedlar år 1944.

Läs hela artikeln


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: Grekland
 • Man ska givetvis inte investera allt i ädelmetaller. Man behöver ju SEK för att handla mat å betala hyran. Man ska fråga sig varför folk köper ädelmetaller. Jo det är pga de monetära policies som finns över hela världen, där hela systemet bygger på att man måste trycka mer pengar för att betala de gamla lånen. Problemet hade inte varit så akut om ledarna inte vore så korrupta. Men inget har förändrats till det bättre sedan krisen 2008, det har snarare blivit värre. Så tills penningpressarna lugnat ner sig så finns det andledning till att investera i ädelmetaller så länge man har pengar till nödvändigheter. Speciellt med tanke på att kriget med Iran ligger runt hörnet, vilket kommer leda till att penningpressarna kommer gå på högvarv så att säga. Sedan så stämmer det som Aa där uppe säger “Är artikelförfattaren omedveten om att det även finns spekulationsbubblor i ädelmetaller? Värdet på guldet har till exempel sjunkit med 20% sedan toppnoteringen i september förra året. Det har alltså varit en katastrofal placering på kort sikt.” Men om du tittar på hur priset sett ut de senaste åren så har priset gått i “trappsteg” jämfört med SEK och guldet lär rusa upp igen efter 1 juli då de ekonomiska sanktionerna mot Iran får verkan. Alternativt efter att Obama blivit president. (dvs om det inte sker någon sinnessjukt stor reform, betivlar det dock…)

  • Jo, jag är medveten om detta. Alla värden som mäts i fiat-valuta fluktuerar över tid. Det man bör fundera över är om fiat-valutor är en bra måttstock på någontings faktiska värde. Trixandet med inflationsmätningarna nämns ju också i artikeln. Tänk på att ett ärligare mått på inflationen de senaste åren hamnar på svindlande 7%. Det är därför t ex kvalitetsmat blivit så dyrt. Kan man inte effektivisera produktionen eller sänka kvaliteten så måste priserna gå upp, och det gör dom!

   Visst kan värdet av guld och silver mätt i t ex kronor trots allt minska under kortare tidsperspektiv, men över tid är guld och silver oslagbara värdebevarare, och dessutom en oslagbar försäkring mot kollapsande pappersvalutor. När värdet på dessa valutor vacklar eller försvinner, vilket de gjort gång på gång under historien, blir guld och silver hårdvaluta.

   Intressant är förresten att titta på värdet på guld i andelar av bostadsmarknaden eller aktiemarknaden. Om ni Googlar så finns det diagram över detta.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *