Krisen i Grekland inifrån – Guld till kläder på Ermou – Del 3

publicerad 20 maj 2012
- av Torbjörn Sassersson red.

Jag står på Ermou – Atens motsvarighet till Drottninggatan i Stockholm. Gatan utgår från det numera världskända Syntagmatorget och är kantad av allehanda modebutiker. Här märker man knappast av krisen för det vimlar av folk, precis som vilken dag under högkonjunkturen som helst.

Text: Robin Nilsson

En gul skylt med röda blinkande lampor drar uppmärksamheten till sig. Den är strategiskt uppsatt, lagom högt ovan folkmyllret. På skylten står det ”??????? ?????”, vilket betyder ”GULD KÖPES”. På närmare håll uppenbarar sig en affisch föreställande en handfull färska Eurosedlar.

Här har vi samma fenomen som utspelar sig hemma i Sverige, med strategiskt utplacerade guldköpare i shoppingcentra och längs shoppinggator. Filosofin är förstås att vi säljer vårt onödiga guld, som ändå bara ligger undanstoppat i någon dammig byrålåda, och shoppar eller reser för pengarna. Det låter väl ändå inte så dumt? Konsumtionen stimulerar ju dessutom ekonomin och vips så är krisen glömd historia! Ja, åtminstone om man får tro flertalet experter i TV. Ekonomisk stimulans verkar utgöra ett förhärskande ledord som dessa med självgod min lägger fram.

Jag vet inte din reaktion, men när den informationen passerar mitt medvetande så höjs en röd varningsflagga. Hur är det egentligen – kan nöjesshopping verkligen hjälpa ekonomin? Borde man inte investera pengarna istället, i något som det finns verkligt behov av? Utbildning är kanske en vettig investering. Min svärmor berättade om hennes far som skickade sonen att utbilda sig i Tyskland under efterkrigstiden och finansierade detta med 40 guldmynt. Han hade fått känna på inflationens allra vassaste tand och därför insett nyttan med riktiga pengar. År 1941 – 1944 drabbades nämligen Grekland av katastrofal hyperinflation som kulminerade i tryckandet av 100-miljarder-drachma-sedlar år 1944.

Läs hela artikeln