Pastörisering av mjölk ger sjukdomar och förstör viktiga ämnen i mjölken

11
1566

Senaste numret av 2000-Talets Vetenskap hade två artiklar om hur mjölken var orsak till folksjukdomar med anledning av Micke Skribents bok ”Gluten och mjölk” och Ursula Jonssons basallergiteori. Det är antagligen ett felslut. Det är inte mjölken det är fel på utan behandlingen av mjölken.

Text: Hans Sternlycke, Miljömagasinet

Fredrik Colting hävdar att det är pastöriseringen, att genom upphettning ta död på bakterier, som gör mjölken ohälsosam. Hans bok Mjölkrevolutionen på Nicotext förlag har underrubriken Naturens mest perfekta mat du inte får köpa (ännu).

Själv Colting han en timme fram och en timme tillbaka för att köpa mjölk från en ekologisk bonde med gräsfödda kor. I Frankrike kan man köpa opastöriserad mjölk i butik. I Sverige förbjöds det 1937 av hälsoskäl, men bättre levnadsstandard hade redan reducerat tuberkulosen. Den finns inte i svenska besättningar och heller inte salmonella, vanlig i EU och som kan finnas på grönsaker. Majoriteten av bakterier är för oss nyttiga mjölksyrebakterier som undertrycker de dåliga.

Med pastörisering slås allihop ut och vägen lämnas öppen för senare invasion av skadliga bakterier. I USA har de senaste trettio åren skett nära en kvarts miljon matförgiftningar med pastöriserad mjölk, men ingen med opastöriserad. Opastöriserad mjölk innehåller ett flertal ämnen som dödar främmande bakterier och den stärker vårt immunförsvar. Bakterierna i magen står för 70 procent av det.

Pastörisering av mjölk i onödan – ger hälsoproblem

Pastöriseringen förstör laktobaciller som hjälper till att bryta ner laktosen i mjölken. Laktosintoleranta kan i regel dricka opastöriserad mjölk utan problem. Mjölksocker förvandlas till betalaktos vilket snabbare höjer blodsockret. Fetast blir man av fettsnål mjölk. Wulzenfaktorn, ett ämne som skyddar från förkalkning, förstörs. Förändrade proteiner i värmebehandlad mjölk ger astma och allergier. Också homogenisering, att mjölken under starkt tryck pressas igenom kanaler för att splittra fettkulorna, så att fettet inte flyter upp, ger allergier genom att fett och proteiner skadas.

I opastöriserad mjölk finns 22 aminosyror, varav åtta essentiella, sådana som människokroppen inte själv kan syntetisera. De blir mindre tillgängliga när lysin och tyrosin förändras. Det finns 18 fettsyror, och i synnerhet de tio fleromättade förändras av värmen. A-, D-, E- och F-vitamin kan minska med två tredjedelar och C-vitamin halveras. Vitamin B 1, B 6, B 12 och B 9 förstörs. Den sista, folsyra, är viktig för gravida, och den minskar risken för autism, som inte fanns före pastöriseringen. Mjölken ger oss många viktiga enzymer. Fosfatas, som är nödvändig för kalciumupptaget inaktiveras till nio tiondelar. Benskörhet och dåliga tänder riskeras. Lipas som behövs för att spjälka fettet i mjölken förstörs.

De mättade fetterna i mjölk hjälper till att bilda cellmembran och viktiga hormoner, och de är bärare av fettlösliga vitaminer. I mjölk med låg fetthalt ersätts de med konstgjorda vitaminer, som inte tas upp lika lätt och rent av kan vara giftiga. Före margarinet var det få som dog av hjärtsjukdom. Det mesta kolesterolet produceras av kroppen, men mer från animalisk föda stöder produktionen av D-vitamin och viktiga hormoner.

Pastöriserad mjölk kan ge autoimmuna sjukdomar, som typ 1-diabetes, att de insulinproducerande cellerna förstörs, och har kopplats till multipel skleros. Den innehåller också oxiderat kolesterol, vilket orsakar cancer.

Kor skall beta gräs och få ensilage på vintern. Då får mjölken mer av Omega-3 fettsyror och konjugerad linolsyra, CLA. Drank, restavfall från etanoltillverkning, är ingen bra näring och den är lättangripen av mögel. Kor skall inte ha kraftfoder, som KRAV tillåter 50 procent av, för att mjölka mer. Det försvagar mjölkens immunskydd genom att förändra komagens ph. Lektiner i sojabönan blockerar enzymer för nedbrytning av proteinet, ger magproblem och kan ge cancer. Fytinsyra i baljväxter hindrar mineralupptaget. För att minska fytinet tvättas sojan i starka kemikalier, bleks och torkas i hög värme. Sojamjölk är inget bra alternativ till mjölk. På lobbying och forskning lägger de amerikanska sojaodlarna 650 miljoner om året. Odlingen har exploderat de sista 40 åren. Det mesta går till djur- och fiskfoder.

”Förädling” av livsmedel ökar priset, sänker kvaliteten
samt ökar intäkterna, men inte för bonden.

Hälften av livsmedelspriset på relativt oförädlad mat går till bonden, för förädlad en femtedel. Det finns starka ekonomiska intressen att binda upp myndigheter, forskning och tidningar. Fredrik Colting kallar det för lögnfabrik. Även bondeorganisationerna deltar. En bonde får 3.80 kr per litern för mjölk och 5.20 kr om den är ekologisk. Det räcker inte. Koantalet har halverats sedan 1985. Opastöriserad mjölk borde kunna säljas för det dubbla. Om den förädlas kan det dubblas igen. Små och medelstora bönder kan bli konkurrenskraftiga mot jättarna.

Med många referenser slår Colting hål på myterna om mjölk. Dess användning är dokumenterad redan för 30.000 år sedan med antilopmjölk. Ända sedan antiken har mjölkkurer använts för att bota sjukdomar. Sånt som tbc, diabetes, fetma, prostatabesvär, hjärt- och njursjukdomar och tungmetallförgiftning. Boken tar dock inte upp att en genförändring, som i synnerhet högmjölkande kor har, ger mjölkkasein som matspjälkningenzymet inte kan hantera, vilket kan kopplas till en rad sjukdomar. Det är lätt att hålla med Fredrik Colting om att ett så hälsosamt livsmedel som opastöriserad mjölk bör tillåtas med certifiering.

Text: Hans Sternlycke, Miljömagasinet

Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer

11 KOMMENTARER

 1. Redaktören Ingemar Ljungkvist på 2000-talets Vetenskap hann tyvärr inte få upplaga 3 av Michael Håkanssons bok ”gluten och mjölk” till recensionen i nr 1 2013 av 2000-talets vetenskap. Recensionen baseras på 2:a upplagan. I upplaga 3 tas bla homogeniseringen och pastöriseringen upp och vad som sker vid dessa processer samt fodret. Hoppas Ingemar tar med uppgifterna i den 3e upplagan när bok 2 i serien ”de vita gifterna” släpps nu i maj och recension sker av även den boken..då blir bilden hel.

 2. 50 000 ton soyabaserat foder importeras årligen där en del går bla till korna. Soyan är som bekant östrogen och detta avspeglar sig i mjölken som får högre halter av detta hormon som är ytterst negativt och det finns kopplingar till bröstcancer och prostatabesvär. En allt tidigare pubertet är också ett skrämmande exempel på detta.

 3. Varför frivvilligt dricka detta gift också kallat mjölk? Även rå mjölk är riktigt dåligt för kroppen. Mjölk, som kött, soja och ägg är väldigt slembildande och bör undvikas.

 4. Efter att mjölk är pastöriserad blir bara bakterier som är patogena kvar. Enligt nedanstående föredrag handlar det om tusentalsbakterier. Därför ruttnar mjölken och inte blir sur som opastöriserad mjölk.

  Ost = när alla goda bakterier är uppätna och bara avfallet är kvar då är det mogen ost!
  Avfallet som människor stoppar i sig!

  Mjölkprodukter förorsakar sur miljö i kroppen och därför sker urkalkningen!

  Lyssna på nedanstående föredraget och du får en komplett bild av vad mjölken egentligen är!

  Incredible story about milk. Is it good for you? (Walter Veith)

  https://youtu.be/E-PQCCiw_Zs

 5. Hej! Jag har ”kört” liberal Lchf sedan mars 2008 med goda resultat. Jag har en bakomliggande historia som kranskärlsopererad pga. lätt hjärtinfarkt 1998 och därefter statiner i 10 år. Med kostomläggningen (och utan statiner) försvann alla kvarvarande ”krämpor” som: prostatabesvär,munsår,näsblod,infektionskänslighet mm. Dessutom -10 kg mindre vikt. (var ”smalfet”). Nog om detta! Efter att under minst ett halvår haft ovanan att äta filmjölk (pastöriserad) med pumpakärnor hade jag nu fått nya besvär: Smalfet igen (+5 kg),reflux,inflammation i matstrupen samt plötslig ansträngningsastma.(Det räcker med stavgång-inga problem i vila). Jag började då (2/4) med fasta (3 dygn) samt därefter paleo. Nu är inflammationen borta och även 3 kg men ansträngningsastman är kvar. Hur är prognosen framöver om jag fortsätter så här? Någon som vet? ( Jag har låtit röntga lungorna, EKG-undersöka kärlsystemet samt tagit blodprov- inga fynd). Jag är inställd på egenvård. Tacksam för alla synpunkter.

 6. Riktigt bra komjölk för människan finns; den kallas A2 (till skillnad från A1 som vi konsumerar idag) och produceras av bepucklade Zebu kor från Indien. Denna mjölk har otroligt bra hälsoegenskaper förutsatt att det är råmjölk, förståss.

  Läs mer här och sök vidare angående detta ämne på Kaptenens blogg: http://ajitvadakayil.blogspot.com.es/search?q=a2+milk

  Själv skulle jag utan tvekan betala mer än femtio kr litern för denna mjölk bara den fanns tillgänglig. Behovet av denna mirakelprodukt torde vara enormt. Den svenska mjölkbonde som har tillräckligt med framsynthet och initiativförmåga torde kunna göra succé genom att importera en besättning riktiga, ”ohybridiserade” puckelförsedda A2-producerande Zebukor.

  A2 mjölken är bakgrunden till att man i Indien dyrkar sin boskap och förklarat dessa heliga. Naturligtvis, så håller man nu på att hybridisera bort dessa renrasiga A2-kor i Indien, anledningen är att mängden mjölk varje riktig puckelko producerar per dag ligger mellan 3 till max 20 liter, till skillnad mot den spannmålsmatade svartvita sorten, som alla bönder i Sverige håller idag, vilken kan ge över 60 liter per dag. Men denna höga kvantitet sker på bekostnad av försämrad kvalitet.

 7. Ett tillägg till ovan:

  Att krama maximalt med mjölk ur en ko genom ensidig avelsselektering för denna egenskap och genom ihärdigt utfodrande med spannmål och framförallt soja är och förblir avancerat djurplågeri!!! Ett djur som lätt skulle kunna bli 15 till 20 år gammal blir idag kanske max sex år gammal. Dessutom är det djurplågeri att skilja kalvarna från kon direkt efter födseln och sedan föda upp dessa på skumjölk eller vad det nu är för substitut man använder nuförtiden.

  A2 mjölk är en helt oexploaterad nisch inom hälsobranchen i Sverige. Kom igen någon mjölkbonde och våga satsa!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here