En bilkamera hjälper vid försäkringstvister efter bilolyckor

7

Om du råkat ut för en bilolycka kan det vara svårt att bevisa sin oskuld. Vid tex en krock i en rondell är det lätt att motparten hävdar något annat än du. Därför kan en bilkamera var till god hjälp som objektivt vittne.

Text: Torbjörn Sassersson

BilkameraDet är tillåtet att använda bilkamera i Sverige, men lagen kräver att du är i bilen vid filminspelning för att det inte ska räknas som övervakning, enligt Bilkamera.se

I Sverige gäller fri bevisprövning. Det innebär att parterna i en rättegång får åberopa all bevisning som de kan få fram, vilket betyder att filmen från din bilkamera alltid kan användas som bevis vid en tvist.

En bilkamera har speciella funktioner som andra kameror saknar. Den börjar inspelningen automatiskt när du startar bilen och avslutar när du stänger av motorn. En bilkamera spelar över gamla videos på minneskortet genom att loopa inspelningen.

I filmen ovan visas ett videokollage med olyckor från Ryssland. Många av dessa är mycket otäcka. I flera fall är det tänkbart att bilkamerorna kommit till användning i det rättsliga efterspelet.

Läs mer om två bra bilkameror som finns på den svenska marknaden

* Enligt ett nyhetsinslag på SVT Rapport den 30 mars 2014 är det inte tillåtet att använda bilkamera i Sverige, men det är möjligt att använda den olagligt inspelade videon i en rättssal som bevismaterial.

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Red
Red
Gäst
1 april 2014 kl 18:29

Ok, men kamerorna i våra smartphones och läsplattor är i princip påslagna konstant, färdiga att från en baststation kopplas in för streaming och fotning när som helst…

Jossan
Jossan
Gäst
1 april 2014 kl 17:26

Visst är det så att vi bär med oss kameror konstant, men till skillnad från en övervakningskamera så är de inte konstant påslagna. Lagen är skriven för att skydda integriteten. Att runda den motverkar det syftet. Nåväl, vi har nog samma grundinställning till storebrorssamhället.

Red
Red
Gäst
1 april 2014 kl 14:30

Tack för förståelsen för min inställning till frågan, Jossan. Jag hoppas och utgår från att vi vanligt folk använder sina bilkameror med respekt inför andras privatliv och på sätt som gagnar rättssäkerheten.

Med tanke på att alla nya mobiltelefoner och läsplattor har kameror på fram och baksida plus mikrofoner blir medborgare en rörlig bas av 27/4-övervakning i samhället som nästan är gränslös. I princip kan en mobiltelefon plocka upp samtal och video i våra sovrum medan surfplattan i vardagsrummet lyssnar av där. Allt data kan passera ut via bredbandsnäten och plockas upp.

Det enda vi kan göra är att ställa in flygläge, en funktion som jag verkligen hoppas ÄR och förblir en avstängningsknapp för att skydda privatlivet och för att skydda våra hem från onödig mikrovågsstrålning.

Jossan
Jossan
Gäst
1 april 2014 kl 12:52

Mobila övervakningskameror blir naturligtvis EN del i ett ökande övervakningssamhälle. Var tror du majoriteten av dessa filmer hamnar: på youtube eller i rättssalar? Och vad finns det som säger att polisen inte kan beslagta dessa övervakningsfilmer i olika syften? Jag förstår ju att detta inte är vad Du önskar att de används till.

Torbjörn Sassersson
Admin
1 april 2014 kl 12:28

Jag uppmanar inte alls till övervakningssamhället eftersom en kamera i bilen enbart handlar om att öka chansen att rättvisan segrar vid en domstolsförhandling efter en bilolycka.

Jossan
Jossan
Gäst
1 april 2014 kl 09:13

Lustigt att Newsvoice uppmanar till ett övervakningssamhälle. Kom inte sedan och klaga på lagar om man själv bidrar till att förskjuta gråzonen genom tips hur man kan runda lagen.

Red
Red
Gäst
31 mars 2014 kl 21:52

Att fast montera en bilkamera i bilen är ej tillåtet utan tillstånd och de flesta som ansöker får avslag. Det måste finnas en stark samhällsnytta och privata syften duger inte, enligt nyhetsinslaget i SVT.

Trots det kan videon användas i trafikrättsliga sammanhang i domstol i Sverige och det har också skett flera gånger.

Om du placerar bilkameran tex på en tripod som står löst på instrumentpanelen bör kameran dock vara tillåten eftersom den då inte är fast monterad. Inköp en dubbelhäftande gummimatta så står den ännu stadigare. Använd fantasin. Sugkoppsmontering räknas som fast montering.

Inslaget kommer från SVT Rapport och sändes den 30 mars 2014. Inslaget publicerades på svtplay.se.