Granskning av Metros Hälsogranskaren – Påståenden om det ”trygga” margarinet inte sanna

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 december 2014
- NewsVoice redaktion
Metro delas ut på gatan i Sankt Petersburg, 2007. Foto: K11fang. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

ANALYS OCH DEBATT. Metros Hälsogranskaren försöker vaska fram vad som är sant och falskt om olika hälsopåståenden, men håller granskningarna för en granskning? Även om tanken är god med Hälsogranskaren har den fallit ned i den politiska korrekthetens fälla.

Metros Hälsogranskaren om margarinMönstret är att journalisterna på Metro kontaktar en expert på en svensk myndighet, ställer några enkla frågor och publicerar sedan svaren precis som de kommer. Det är så policyskribenter arbetar. Istället för att bedriva intelligent och undersökande journalistik intar de rollen som myndigheternas röst i media eftersom en svensk myndighet aldrig kan ha fel, eller hur?

I Hälsogranskarens artikel:

”Nej, margarinet är inte alls fullt med kemikalier” slås fast att margarin inte är: ”en stelnad kemikaliesoppa av lösningsmedel, lut och blekmedel som du absolut inte ska välja…”.

Citatet är Metros eget sätt att överdriva kritiken mot margarin. Ingen insatt person tror att margarin är en kemikaliesoppa enbart bestående av lösningsmedel, lut och blekmedel, men det blir enklare för Metro att måla upp en sådan bild inför sina 1,3 miljoner dagliga läsare.

Livsmedelsverkets enhetschef Martin Lindholm avfärdar naturligtvis margarinet som hälsoskadligt och han menar att allt handlar om hur mycket det finns kvar i det man äter.

Metros Hälsogranskaren hänvisar sedan till Livsmedelsverkets egna undersökningar av både smör och margarin och slutsatsen som förenar både Metros policyskribenter och experten från Livsmedelsverket är en status quo-uppfattning, att konsumenten inte behöver oroa sig för någonting, inte behöver ändra några köpvanor, att inget är farligt och att allt är tryggt. Det som avgör pålägget är istället bara vad som smakar gott i munnen.

NewsVoice frågade några erkända hälsoexperter

Anser du att Metros Hälsogranskaren ger ett trovärdigt intryck, har djupgranskat, uppvisar ett vetenskapligt korrekt perspektiv och levererar bra hälsoinriktad information i artikeln: ”Nej, margarinet är inte alls fullt med kemikalier”?

Naturlig mat är grundläggande för en naturlig hälsa. Det är fullkomligt ointressant vad man med dagens analysmetoder kan hitta för gifter i industrimaten. Om det förfalskade smöret är tillverkat i kemiindustrin är vi inte avsedda att äta det. Margarin är inte ett livsmedel utan en kemisk produkt som färgats gul och smaksatts med smörarom.

Det innehåller fleromättade fetter som driver inflammationer och sannolikt orsakar cancer. För ett par hundra år sedan skulle Carlshamns direktörer och Livsmedelsverkets lögnare ha bundits vid pålar på torget och smetats in med sin ohälsosamma fuskprodukt. Det vore ett lämpligt straff även för dagens smörförfalskare”. – Sten Sture Skaldeman (hälsoförfattare, journalist), LCHF-magasinet

”Metro gör som media brukar. De vänder sig i detta fall till den myndighet som samspelar med den industri de ska reglera. Att säga att kemikalieresterna ligger under gränsvärdena är dumt av flera anledningar. Giftiga kemikalier ska inte tillåtas alls i livsmedelsindustrin även om de till stor del renas bort senare.

Våra kroppar är inte designade för att klara olika gränsvärden för många olika giftiga kemikalier. Även myndigheter måste förstå att det finns ett samband mellan ökande sjukdomar och gifter inom ramen för gränsvärden. Att bara fråga Livsmedelsverket är varken trovärdigt eller vetenskapligt korrekt och definitivt inte djupgranskande”. / Bertil Wosk (näringsterapeut), Holistic

”Det är inte främst en fråga om hur mycket industrikemikalier det finns kvar i margarinet, utan om att hela produkten är industriprocessad till onaturliga fetter, som kroppen inte är utvecklad på. Vi vet inte hur våra kroppar reagerar på produkterna, för de är inte alls utvärderade vetenskapligt.

Den kontrollerande myndigheten (Livsmedelsverket) är helt besatt av uppfattningen att naturligt mättat fett är farligt, utan vetenskapligt underlag, och godkänner därför allt som inte innehåller det.

Livsmedelsverket är sannolikt utsatta för otillbörlig påverkan från margarinindustrin, som ridit på myten om skräcken för mättat fett, som startades av forskningsfuskaren Ancel Keys på 50-talet.

Vi har ätit mättat fett i form av smör i 10000 år, och de nuvarande folksjukdomarna, särskilt hjärtkärlsjukdomarna, har skjutit i höjden sedan margarinet övertagit platsen som matfett i folkhemmet sedan ca 50 år”. – Dr Annika Dahlqvist (läkare), Annikadahlqvist.com

Livsmedelsverket är kandidat som årets förvillare 2014 när folket både nominerar och röstar. Metro har dock inte nominerats för 2014 och den möjligheten är stängd, åtminstone för i år.

 

Text och intervju: Torbjörn Sassersson

FAKTA OM METRO: Metro är en nyhetstidning med 1.318.000 läsare dagligen i Sverige och den är världens största internationella dagstidning. Idag finns Metro i 23 länder och har sammanlagt 18 miljoner läsare. Metro International S.A. äger 65% i bolaget. Mediehuset Schibsted äger 35%. I Sverige finns Metro i Stockholm, Göteborg och Skåne samt som franchise i Värmland där tidningen drivs av Värmlands Folkblad. Målgruppen är urbana, aktiva konsumenter. Tidningen är gratis och finansieras med annonsintäkter. Källa: Wikipedia (24 dec 2014)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq