Vandana Shiva: Indien måste bli fritt från Monsanto som Indien blev fritt från Britterna

"Fröoberoende kan inte samexistera med Monsantos misslyckade teknologi och falska påståenden"

0
712

NOTERAT. Vandana Shiva är indisk filosof och miljöaktivist verksam mot globaliseringen och särskilt Monsanto.  Indien måste återta sin frihet från Monsanto som landet frigjorde sig från Britterna, säger hon. Monsanto marknadsför sin teknik med falska påståenden. Indisk lag förbjuder patent på frön och Roundup är inte godkänt för odling.

Från Vandana Shivas artikel postad 8 september 2016 i New Internationalist:

“…In India we are celebrating 70 years of our Independence, and last month we also celebrated the anniversary of the Quit India movement of 1942. That was also the year of the Great Bengal famine which killed 2 million Indians because of the extortionist revenue collection by the British. It was clear that we had to reclaim our freedom because British rule was pushing people to starvation while maximising its revenue extraction, Lagaan, from land.

Today we are suffering a similar tragedy related to seeds, as Monsanto extracts super profits from our farmers in the form of illegal royalties as ‘seed Lagaan’, trapping them in debt and pushing them to suicide.

Seed Sovereignty cannot coexist with Monsanto’s failed technologies and false claims. Monsanto’s withdrawal threat is empty. Indian law does not allow a patent on seed, and Roundup Ready crops are not approved for cultivation.”

Läs hela artikeln: “We must reclaim our freedom from Monsanto like we did from the British”

GM Crops Debate by Dr Vandana Shiva


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer