Efter robotattacken mot Syrien – Rex Tillerson ringer upp Sergej Lavrov

3
481
Rex Tillerson – Fotograf okänd

Under lördagen ringde USA:s utrikesminister Rex Tillerson upp sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov för att diskutera den robotattack som USA utförde mot en syrisk flygbas.

Text: Nya Dagbladet, återpublicerad med tillstånd

USA valde under fredagen att avfyra sammanlagt 59 Tomahawk-kryssningsrobotar mot en syrisk flygbas utanför staden Homs. Attacken var ett svar på den kemvapenattack som utfördes i veckan och som krävt uppemot 70 människoliv. Det är ännu inte bekräftat att det skulle vara den syriska regimen som låg bakom kemvapenattacken.

Den amerikanska robotattacken orsakade däremot ingen stor skada. Utöver att USA hade förvarnat Syrien genom Ryssland om att en attack skulle ske så träffade endast 23 av de 59 Tomahawk-robotarna den syriska flygbasen.

Under lördagen valde USA:s utrikesminister Rex Tillerson att ringa upp den ryske utrikesministern Sergej Lavrov för att diskutera robotattacken. Under samtalet tryckte Lavrov på att anklagelserna om att Syriens president Bashar al-Assad gasat sitt folk var oriktiga, rapporterar RT.

Läs mer: Russian FM & US Secretary of State discuss US strike on Syria in phone call

Nästa vecka ska Rex Tillerson resa till Ryssland för att träffa ryska diplomater och även Sergej Lavrov.

Text: Nya Dagbladet

Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer

3 KOMMENTARER

  1. USA och Trump har tydligen rätt att attackera, anfalla utvalda suveräna nationer. Helt i strid mot gällande folkrätt, brott mot FNs stadgar samt utan någon demokratisk förankring i kongressen. USA är uppenbart ett odemokratiskt gangstervälde, som utan att vara hotat tog sig friheten den 7 april att anfalla Syrien och dödade 15 personer. Det finns inget verkligt skäl till denna attack, men USA påstår att civila i Syrien har blivit illa behandlade av deras regering. Inga belägg har visats upp. Har USA rätt att starta krig genom brott mot FNs stadgar? Alla länder inom EU verkar godkänna USAs krigshets och massmord; under 2016 släppte Obama 16,171 dödande bomber. Inget land eller FN vågar motarbeta dessa gangstrars brottsliga krig – sedan lång tid.

  2. Det blir ett kyligt möte i morgon mellan Lavrov och Tillerson i Moskva. Putin kommer inte att träffa Tillerson enligt uppgifter. Det som hände var en typisk knee jerk reaction: skjut först fråga sen. Trump ville visa handlingskraft och visa världen vem som är världspolis.

  3. Idag, Tisdag från RT: ”Russia has information of a potential incident similar to the alleged chemical attack in Idlib province, possibly targeting a Damascus suburb, President Vladimir Putin said. The objective is to discredit the government of Syrian President Assad, he added.”
    Verkar vettigt, men det pekar åt fel håll för vårt media.
    Men kanske Tillerson kan tänka till?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here