Genterapi med dödliga biverkningar godkänns i USA

4
Genterapi
NewsVoice: Kan genmedicin någonsin vara 100% evidensbaserad? – Foto: Crestock.com

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieDEBATT. USA:s läkemedelsmyndighet FDA har godkänt genterapi från läkemedelsjätten Novartis avsedd för barn med svårbehandlad leukemi. FDA har därmed tagit ett medicinhistoriskt steg och öppnat dörren för genmedicin i världen, skriver LäkemedelsVärlden (LmV), men biverkningarna kan vara dödliga.

Sara Heyman som rapporterar för LmV skriver att Novartis nu tagit fram ett testat läkemedel vid namn Kymriah med den aktiva gentekniska beståndsdelen tisagenlecleucel.

LmV nämner dock inte att Novartis är kriminellt belastat och att bolaget 2015 betalade 390 miljoner dollar i en förlikning för att slippa betala 3,35 miljarder dollar om de skulle ha förlorat i ett fall som handlade om att Novartis gjort falska medicinska anspråk, enligt Corporate Crime Reporter.

LäkemedelsVärlden nämner inte heller att Novartis 2016 gick med på att i en annan förlikning betala en summa på 35 miljoner dollar för att ha illegalt marknadsfört läkemedel avsedda för spädbarn.

I januari 2017 startade den grekiska regeringen en utredning mot Novartis angående anklagelser om mutor och korruption i företaget.

Så sent som i april 2017 anklagades Novartis i Japan för att ha dolt data om allvarliga biverkningar av ett läkemedel mot leukemi, skriver The Local.

Genterapi med dödliga biverkningar

Novartis genterapi baseras på patientens egna T-celler. Blodceller skickas till ett lab där cellernas gener modifieras så att de får en ny gen med ett specifikt sk CAR-protein. Patientens modifierade blodceller pumpas sedan tillbaka in i blodbanan. CAR-proteinet får T-cellerna att söka upp leukemicellerna och döda dem, enligt forskning och tester.

Swisha Sassersson valfri summaAndelen som sedan helt tillfrisknat inom tre månader var hela 83%, skriver Heyman, som även flaggar för de allvarliga biverkningarna som “cytokine release syndrome” (CRS) en immunologisk kaskadreaktion som kan vara dödande. Patienten kan även få neurologiska störningar, allvarliga infektioner, lågt blodtryck och njurskador.

De sjukhus som ska få använda gentekniken måste certifieras och Novartis är tvungna att även genomföra en observationsstudie över de patienter som får Kymriah, efter att läkemedlet släppts på marknaden, avslutar Sara Heyman sin artikel.

Text: Torbjörn Sassersson

Läs mer om genmedicin i NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
sten bjorsell
sten bjorsell
Gäst
3 september 2017 kl 11:39

Till Harald Hårnes.
Nej, inte så enkelt då varje cell har en cellkärna som kan utveckla cancer men flera energiproducerande mitochondria. Det räcker med att en av dessa endast kan leva på glucose för att cancer börjar utvecklas. De andra kan producera energi “som vanligt” när inget glucose tillförs. Men så snart mjölksyran minskas kan immunsystemet angripa och det är då en fråga om dess styrka, tid och antal cancer celler.
Intermittent fasta (IF) stärker immunsystemet och har kombinerats med mycket små kemodoser för att få slut på “de sista” cancercellerna. Men kombinera IF med LCHF så att cancern inte göds mellan varven! Lägg till motion istf KEMO eftersom det också induceras stress och ökar oxidation.

Harald Hårnes
Harald Hårnes
Gäst
2 september 2017 kl 08:16

“En kreft celles primære føde er glukose. Ved å gå på en streng lchf diett produseres ikke glukose og da vil kreft cellen over tid sulte ihjel”. Er det virkelig så enkelt?

sten bjorsell
sten bjorsell
Gäst
31 augusti 2017 kl 16:54

Blir alltså svindyrt och kommer som vanligt i dessa fall säljas som “det enda hopp du har nu..”, alltså ren utpressning, så länge patienten “tror”.

Att ketogen kost kombinerat med intermittent fasta dels kan minska eller eliminera cancerns fantastiska(!) försvarsmedel, mjölksyran, och dels rensa ut utslitna vita blodceller (immunförsvaret) och ersätta dem med nya friska, får patienternas anhöriga kanske reda på långt efter att det är försent. I mitt fall 37 år, men man kände inte till det då.
Cancerns försvarsmedel, mjölksyran är ruskigt effektiv: Den är ett antioxidationsmedel, men i cancerns tjänst. Om immunsystemet skulle komma tillräckligt djupt in i cancerns “mjölksyremoln” och avfyra sina celldödningsmedel, främst egenproducerat H2O2, neutraliseras detta snabbt till, ..vatten…. Dessutom verkar det som om vårt immunsystem även signalerar med hjälp av oxidationsmedel. Mjölksyran släcker alltså ut även tidiga “larm” på detta vis. Utan intermittent fasta så att mjölksyreprodultionen avtar blir cancern “odödlig”, eller cancercellerna blir de sista cellerna som dör i oss.
Lars Bern har behandlat ämnet på sin blogg.