Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Affärsmannen Johan Lundberg stämmer Peter Wolodarski för grovt förtal

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 oktober 2018
- NewsVoice redaktion

Johan Lundberg, ägare till fastighetskoncernen NFF Nordic AB, stämmer Dagens Nyheters ansvarige utgivare Peter Wolodarski för grovt förtal. Anledningen är en stort uppslagen artikel där DN framställer Johan Lundberg som en person med kopplingar till den ryska regimen och till Sverigedemokraterna, uppgifter som är helt ogrundade. Artikeln är djupt kränkande och har vållat mig och mina medarbetare omfattande personlig och affärsmässig skada”, enligt Lundberg.

Dagens Nyheter publicerade den 7 oktober på dn.se och den 8 oktober i pappersupplagan en artikel om Johan Lundberg som en del i en granskning av ”hur intressen med direkta och indirekta kopplingar till Ryssland flyttat fram sina positioner i Sverige”. I artikeln lät DN också påskina att Johan Lundberg sympatiserar med och aktivt stöttat Sverigedemokraterna. Artikeln innehöll en rad insinuationer som DN inte kan redovisa något som helst faktastöd för.

En efterföljande publicering i DN den 18 oktober innehöll en formulering som pekar ut Johan Lundberg som ett potentiellt hot mot svenska säkerhetspolitiska intressen, vilket helt och hållet baserades på de totalt grundlösa uppgifterna i den första artikeln.

“Uppgifterna är i hög grad ägnade att utsätta Johan Lundberg för andras missaktning. Publiceringen av dessa djupt komprometterande uppgifter i en av Sveriges största dagstidningar har inneburit en djupgående kränkning av Johan Lundbergs goda namn och rykte. Publiceringen och spridningen har redan fått konsekvenser såväl privat och socialt som yrkesmässigt för Johan Lundberg”, skriver Johan Lundbergs ombud, advokat Percy Bratt, i sin stämningsansökan.

Percy Bratt har därför idag skickat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Johan Lundberg yrkar på att tingsrätten dömer Peter Wolodarski för grovt förtal alternativt förtal och på att ett ideellt skadestånd om en miljon kronor utbetalas samt att tingsrätten vid fällande dom förpliktigar Dagens Nyheter att införa domen i tidningen.

Johan Lundberg förbehåller sig också rätten att inkomma till tingsrätten med krav på ersättning för den ekonomiska skada som drabbat honom till följd av Dagens Nyheters publiceringar.

Pressmeddelande: Hans Uhrus, NFF Nordic


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq