När SVT slutar fulstämpla oliktänkare minskar hatretoriken

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 14 september 2019
- NewsVoice redaktion
Åke Thunström, privat foto
Åke Thunström, privat foto
Åke Thunström, privat foto

DEBATT. Att fulstämpla betyder att använda ett nedsättande epitet, som till exempel rasistisk, när man beskriver en politik eller en politiker som man inte gillar. Det görs ofta inom SVT, vilket rimmar illa med företagets egna påstående att man idkar kvalitetsjournalistik. Det kan handla om oskyldiga saker som att karakterisera partier som populistiska men det kan också övergå till direkta förtalsstämplingar som att någon är främlingsfientlig. Fulstämpling är ingenting som SVT ska syssla med. Avtalet med staten kräver politisk neutralitet.

Text: Åke Thunström, ordförande för Föreningen för Medborgarjournalism | Artikeln (ett öppet brev) har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

En del av missbruket kan möjligen motiveras av SVTs uppdrag att värna mångkulturen, men det mesta kan nog härledas till de anställdas politiska uppfattning. Men sändningstillståndet kräver en saklig och opartisk hållning vilket företagets journalister inte lever upp till.

Fulstämplingen är enkel att åtgärda. Byt ut de aktivistiska och icke-neutrala omdömena till mer neutrala och klargörande epitet. Exempel:

 • Populistisk = etablissemangskritisk (en journalist på SVT använde faktiskt det ordet nyligen, aug 2019)
 • Nationalistisk = globalistkritisk/nationsvänlig
 • Högernationalistisk = nationsvänlig
 • Främlingsfientlig = mångkulturkritisk/invandringskritisk
 • Konservativ = det blir lite svårare; vilket annat ord kan användas för att beskriva en politik som inte kastar bort det som är bra och betonar vikten av att utveckla det som fungerar? Realpolitisk?

Epitet som rasistisk, fascistisk, nazistisk och extremistisk ska endast användas om man anser att de skulle hålla i ett fiktivt förtalsmål.

En utgångspunkt för användande av neutrala och mer klargörande epitet borde vara hur organisationer och personer själva skulle vilja bli beskrivna. Att kalla någon invandringskritisk är ofta med sanningen mer överensstämmande än att påstå att denne är fientlig mot främlingar.


Ett förslag i sammanhanget skulle kunna vara att SVT på sin hemsida ger riktlinjer till hur de mer kända partierna och politikerna bör omnämnas. Där på hemsidan borde det också finnas möjlighet att komma med kommentarer utifrån, inte minst från berörda partier och personer.


Fulstämplingen har en substantiell påverkan då den avser att klargöra direkt för lyssnaren och tittaren vad denne ska tycka. Sådana försök till åsiktspåverkan är direkt förkastliga.

Den 20 augusti 2019 kallade SVT Rapport Salvinis stora framväxande parti Lega i Italien för främlingsfientligt. Den 1 september 2019 upprepar man detta i en dokumentär om Salvini. På vilket sätt är partiet fientligt mot främlingar? Att vilja begränsa invandringen och säga nej till skeppslaster av ekonomiska migranter eller, som Salvini säger i dokumentären, att han vill skicka tillbaka illegala migranter kan inte beskrivas som främlingsfientligt.

Salvini skulle lika gärna kunnat ha beskrivits som att han värnar det italienska folket – ingen dålig uppgift för en politiker, i själva verket en kärnuppgift. Hans tuffa tag mot båttrafiken har också betytt minskad trafik. Många människoliv har sparats.

Fulstämplingen är en del av hatet i debatten och kanske den enskilt värsta triggern för hatretoriken på nätet.

Sanna demokrater och fränder av fri åsiktsbildning kan inte annat än hålla med om att fulstämpling förråar åsikterna och hör inte hemma i en seriös politiska miljö, särskilt inte hos ett Public Service-företag. SVT riskerar att bli ett hot mot yttrandefriheten vars tjänare företaget är satt att vara.

Skifta fokus från åsiktsuppfostran och jobba mot fulstämplingen och ni ska se att förtroendet hos allmänheten kommer att öka!

Text: Åke Thunström

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Torsten Johansson. Denna Tulsi som finns i din youtube hänvisning känns äntligen som en sann patriot.
  Att Saudi blivit attackerad av “någon” ska ses med en skepticism som många andra krig har haft som ursäkt för vedergällning. Peal Harbor, Japan var satt under ett flertal av sanktioner ledda av FD Roosevelt, bland annat ett oljeembargo. FDR väntade bara på att Japan skulle attackera och FDR var fullt underrättad om var och när attacken skulle ske, men gjorde inget åt det. Hitler blev “attackerat” av “Polska” trupper osv.
  9 september en likadan ursäkt för att attackera någon oskyldig, Afganistan bl.a. Irak blev lockad in i fällan.
  och sönderbombat.
  Libyen, Gaddafi var populär i norra Afrika, men han ville inte underordna sig till dollarn osv.osv. osv.
  Vem, vilka tjänar på detta? Globalisterna, som styr media och banker är de skyldiga. De vill inte ha några ordnade former nånstans. De vill ha kaos och en eliminering av vår planets population och hittills så har det lyckats för dem, över förväntan. Vi har en lång väg att gå innan gemena man/kvinna ser och förstår sambanden. Många av våra länders styrs av psykotiska hysteriska otrygga galningar. Och dessa personer behöver avlägsnas från all sin påverkan i vårt dagliga liv.

 • Det som beskrivs i artikeln är kort och gott “härskartekniker”. Dessa är ytterst medvetet använda inom public service. De kommer fortsätta med det också då det är väldigt effektivt.

 • Till de som undrar, här kommer definitioner på de ord Åke Thunström anser borte bytas ut. De här definitionerna är från SAOL, SO och SAOB, alltså Svenska Akedemiens ordlistor och -böcker. Jag lämnar till var och en att bedöma i vilka fall någon har använt dessa ord felaktigt.

  • Populism = rörelse som bygger på ut­bredd politisk missnöjesopinion

  • Nationalism = å­skådning som hävdar den egna nationens värde och intressen ofta fram­för an­dra nationers

  • Högernationalistisk = bevarande av nationalism (se ovan)

  • Främlingsfientlig = negativt in­ställd till främlingar

  Konservativ = vill bevara det nuvarande.(man kan vara konservativ i vissa frågor, men radikal, motsatsen till konservativ, i andra frågor).

  I avsnittet där Åke Thunström talar om att epitetet ska hålla i ett förtalsmål, är han fel ute. Det är endast rasistiska uttalande i offentliga sammanhang som är förbjudet enligt lag. De övriga epiteten är liksom alla andra påstående beroende av kontexten och alla andra påståenden i ett förtalsmål.

  Att påstå att Salvinis invandringsstopp räddar liv är helt felaktig slutsats. Vi vet inte hur många som skulle dö i de förhållanden de kommer ifrån, men vi vet att de får ett längre liv om de släpps in i EU än om de blir kvar där de kommer ifrån. Däremot kunde Salvini arbeta för större spridning av de ankommande flyktingarna till rika glesbefolkade länder som Sverige med flera.

  • @Pentti. Vi som har ork att lida oss igenom dina inlägg vet att du i stort sätt alltid är helt fel ute. Den där härskartekniken du brukar köra med petitesshänvisning till ords verkliga betydelse i SAOL eller hänvisning till orättvisa lagar, för att försöka ta udden ur vad andra har skrivit, är i princip lika ointressant som dina inlägg för övrigt.

  • Om vi ska vara petiga om orden ursprung och betydelse: populism från latinets populus = folk. Populares därför lika med folkets politiker, med stöd från folket. Dess motsats är optimater från latinets ord för ansenlig, god osv är politiker med stöd från eliten.

  • “Att påstå att Salvinis invandringsstopp räddar liv är helt felaktig slutsats. Vi vet inte hur många som skulle dö i de förhållanden de kommer ifrån, men vi vet att de får ett längre liv om de släpps in i EU än om de blir kvar där de kommer ifrån.”

   Hur månge europeers liv som släcks och ändras för evigt till det sämre i europas länder p.g.a. massinvandringen från MENA (mördare, våldtäktsmän, bedragare, ….) talas det väldigt tyst om i media. Alla dessa fartyg som cirkulerar i Medelhavet och plockar upp MENA-personer och därmed gratis tansporterar dessa människor till Europa är skydliga till mycket elände för europeer.

   • Det har även framkommit att vissa av dem, förutom att själva dö drunkningsdöden tillsammans med de stackars barn som sedan spolas iland likt Alan Kurdi, ibland även slaktar kristna som inte vill be till Mecka.

    Den som stoppar signalpolitiken gör sannolikt en välgärning, inte enbart mot EU, men även mot många andra, som slipper gråta floder över förlorade familjemedlemmar i Medelhavet.

    De är heller inte flyktingar till 97%, enl, UNHCR i Italien. De är ekonomiska migranter, som i ett EU med frihandel och hög arbetslöshet, lätt blir till en utstött segregerad social dumpning, med drog- eller sekterist-problem.

    Detta är skapat av den kaviarvänster och kaviarhöger som folket envisas att rösta på. Folk tror ibland att det kaviarstinna och sionist-vurmande SD är svaret. Jag tror inte det alls, särskilt inte nu när de lagt ner frågan om Swexit och därigenom anses rumsrena av globalisterna, men globalismen är inte rumsren.

 • Nyheter Idag (13 sep 2019): Reportrar utan gränser varnar: Public service har blivit ”propagandaorgan” – i andra länder

  “Nu varnar organisationen Reportrar utan gränser för att SVT och SR kan förvandlas till propagandaorgan för regeringsmakten i Sverige. – Det kan kännas långt borta i Sverige, men det pågår en diskussion bland politiker i Sverige om det ska läggas ner eller helt enkelt bli mer kontroll av innehållet från politiskt håll, säger Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser till SVT.”

  https://nyheteridag.se/reportrar-utan-granser-varnar-public-service-har-blivit-propagandaorgan-i-andra-lander/

  • SVT/SR kan inte förvandlas till något propagandaorgan eftersom de redan ÄR ett propagandaorgan som gör folk förbannade i en modern tid med internet.

   De skulle dock i den bästa och intelligentaste av världar kunna förvandlas till att arbeta deliberativt, utan kända lögner, samt service-minded för publiken.

   Då får de läsa på om deliberativ demokrati, om olika former av argumentationsfel och lögner som jag har listat, samt arbeta ordentligt redaktionellt innan sina publikationer.

   Jag skulle kunna hjälpa dem med utbildning av redaktörerna. Att upptäcka propagandalögner är övning, särskilt om man är djävligt drabbad av dem.

   • Vet precis vad du menar. Ibland när man läser någonting på SVT så får man troligtvis samma känsla Sovjetmedborgarna fick när de slog upp Pravda. När man via ett antal olika källor kollat upp någonting och sen läser en ren lögn på SVT, så blir man minst sagt förbannad. Speciellt då med tanke på att man själv tvingas finansiera lögnen.

 • SVT glider på en skatteräkmacka så de kan ju bete sig hur som helst mot läsarna, som ändå är tvungna att finansiera skiten. Sen är det där epitetet “hatretorik” manipulatörens ohederliga försök att vifta bort en mycket befogad kritik.

 • För mig har media varit att införskaffa fakta…därför tror jag det är mycket viktigt att tänka på det man skriver och pratas,hur tas det emot?…Det finns ju faktiskt ord som är “snällare” än andra ord, men har samma mening ändå…Ord kan trigga igång både hat och andra känslor, såsom misstankar mot något/någon. Vi har nu fått uppleva det som inte fanns då jag var ung(iallafall så uppfattade jag det så då) hat i TV media och på nätet. En skrämmande utveckling. Vårt svenska språk tycker jag förvanskas mer och mer för att “tillfredsställa” så många som möjligt. Tack för en intressant artikel Åke Thunström.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *