Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Kostförslag för att förebygga och behandla Alzheimer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 oktober 2019
- NewsVoice redaktion
LCHF diet. Foto: Louis Hansel. Licens: Unsplash.com
LCHF diet. Foto: Louis Hansel. Licens: Unsplash.com
LCHF diet. Foto: Louis Hansel. Licens: Unsplash.com

FORSKNING & KOSTRÅD. Kerstin Unger-Salén följer upp sin artikel “Alzheimers-epidemin kan vara orsakad av bakterieinfektioner” med en ny text där hon listar olika sätt att förebygga Alzheimer, förslag på kost och kosttillskott. 

Text: Kerstin Unger-Salén, hälsoprofil med eget hälsocenter i Spanien | Kerstin driver hälsobloggen Alltomcancer.com | Bild ovan: LCHF diet. Foto: Louis Hansel. Licens: Unsplash.com

Enligt nya vetenskapliga studier orsakas Alzheimers sjukdom av en kombination av geners disposition, livsstil och miljöfaktorer. Dr Dale Bredesen som nämns i min föregående artikelanser att följande faktorer medverkar till en utveckling av Alzheimers:

  • Typ 1 (“inflammatorisk”) är ett svar på mikrober eller annat som orsakar inflammation.
  • Type 2 (“atrophic”) associeras med faktorer som stöder hjärnans hälsa såsom estradiol, progesteron, testoron, insulin, och D-vitamin.
  •  Type 1.5 (“glycotoxic”) Inflammation p.g.a. höga blodsockernivåer med förlust av insulinsensivitet.
  • Type 3 (“toxic” or “cortical”) associeras med exponering av gifter såsom tungmetaller, pesticider, anti-mikrober, och kommersiella gifter.
  • Type 4 (“vascular”) associeras med minskat stöd för blodkärlen.
  • Type 5 (“traumatic”) associeras med tidigare hjärntrauma från olyckor eller annat.

Mindre än 1 % orsakas av genetiska förändringar konstaterar forskare år 2018.


Stress, dålig kost, gifter, tungmetaller, fria radikaler (hjärnan är speciellt känslig för oxidativ stress, brist på motion eller sömn samt näringsbrister, antibiotika, brist på goda bakterier i tarmfloran och mycket annat är bidragande orsaker.


Q10

Q10 medverkar till att skapa energi i varje cell i kroppen. Tråkigt nog minskar denna produktion redan efter 25 års åldern och därför är det en god ide att ta kosttillägg i form av ubikinol varje dag när man kommit upp i åldrarna.

”Q10 är en verkningsfull antioxidant som skyddar hjärnan från oxidativ stress /fria radikaler och som kan minska skadliga ämnen som kan leda till hjärnsjukdomar”, skriver ett forskarlag i en artikel:“Coenzyme Q10 administration increases brain mitochondrial concentrations and exerts neuroprotective effects” från 1998.

För alla de som rekommenderats att ta statiner är ubikinol extra viktigt eftersom statiner reducerar Q10 i kroppen.

Funktionell medicin

Inom funktionell medicin har man kommit långt vad gäller behandlingsprotokoll för att förebygga eller reversera Alzheimers. Dr Hyman, en av grundarna till funktionella medicin rekommenderar 9 steg för att försöka vända en utveckling av demens. Han säger:

“Först och främst börja leta efter de omständigheter som kan ha medverkat till en Alzheimers utveckling.”

Det inkluderar:

  • Pre diabetes eller metaboliskt syndrom
  • Lågfunktionerande sköldkörtel.
  • Depression.
  • B-vitaminbrist, speciellt B12
  • Brist på Omega3
  • D-vitaminbrist
  • Hög grad av förgiftning av tungmetaller, speciellt kvicksilver vilket kan testas hos en funktionell medicinare.
  • Hög kolesterol (inflammation)
  • Speciella gener som influerar vår predisposition för närings-eller avgiftnings problem.

Syrebrist

Man har också upptäckt att en av huvudorsakerna till Alzheimers är brist på syre. Alzheimers sjukdom innebär ofta att blodtillförseln i hjärnan har reducerats. Hjärnan behöver en jämn tillförsel av syre och dålig blodcirkulation eller lågt blodtryck kan minska syretillgången, varpå hjärnkemin kan förändras och neuroner fungera sämre sinsemellan

Läs artikel publicerad i New Scientist, 2006: “Could lack of oxygen trigger Alzheimer’s?”

Hjärnan har extra stort behov av syre och använder 20% av hjärnans syretillgång annars kan den inte utföra, ens de enklaste funktionerna. Hjärnceller behöver syre och glukos för att skapa bränsle för energi, normalt sett, och utan syre förändras hjärnans metabolism.

I en forskningsstudie ströp man syretillförseln på möss och efter en tid fann man att de möss som led av syrebrist utvecklat två gånger mer beta-amyloid plack och minnesförluster jämfört med möss som levt under normala omständigheter.

Ett bra sätt att öka blod som transporterar syre till hjärnan, är att stå på huvudet (en position man lär ut i yoga) eller luta huvudet ner så mycket som möjligt under en kort tid.

När du väl tagit reda på eventuella underliggande orsaker som leder till obalans, finns vissa saker som kan hjälpa att trimma upp hjärnan, menar Hyman:

  • Balansera blodsockret med icke-processad, färsk kost med lågt glykemiskt index.
  • Motionera dagligen. En 30 minuters rask promenad.
  • Slappna av med daglig yoga, meditation, bio-feedback eller djupandning.
  • Ta ett multivitaminkomplex och mineraltillskott samt omega 3, B12, B6, och folsyra, D vitamin samt magnesium, gärna i form av magnesium threonate eller glysinate samt ta ubikinol.
  • Behandla eventuella sköldkörtelproblem.

Bra kostförslag för att förebygga Alzheimers är den så kallade medelhavskosten, enligt en artikel i Clinical Neurology News, ”Diet and dementia”.

Nya rön visar att en förändrad diet kan förebygga och även hjälpa Alzheimer-patienter att tänka och fungera bättre. En sådan slags kost anses kunna skära ner risken för Alzheimers med mer än 53%.

Läs mer i artikeln: “MIND Diet Associated with Reduced Incidence of Alzheimer’s Disease”

I det sammanhanget nämner man även den så kallade ketogena dieten för att bekämpa en redan befintlig Alzheimers. Forskning visar att den dieten kan medverka till att minska sjukdomens fortsatta utveckling.

Ketogen kost

Med en ketogen kost vill man reducera kolhydratintaget till ett minimum för att få kroppen att övergå från glukos/syre till förbränning (ketos) av fetter där ketoner bildas som en biprodukt. Hjärnan kan lika väl tillgodose sin energi med hjälp av ketoner istället för ATP-bränslets glukos och syre. Vid en normal metabolism är glukos och syre det som förser kroppen och hjärnan med bränsle, men finns det otillräcklig tillgång av syre/glukos, tvingas kroppen och hjärnan att övergå att använda ketoner dvs keton förbränning vilket anses ha en positiv effekt eftersom det gör att insulinserum minskar och hjälper lipolysen.

Även vad gäller cancer påverkas cellerna av syrebrist vilket får dem att övergå till en annan slags metabolism som blir cancerframkallande i längden. Därför rekommenderar man även här en ketogen diet, men både för Alzheimer och cancer är det är viktigt att man inte avstår från grönsaker, bär eller gröna äpplen samt bönor och frön.

Man ska inte heller äta mängder med kött (som bör komma från gräsbetande djur) och helst inte fetter från mejeriprodukter. De bästa fetterna från oljor ska komma från ekologisk olivolja, kokosfettolja och en speciell olja som kallas MTC (köps på hälsokostaffären).

Läs mer: Fueling the Alzheimer’s brain with fat (2017)

Grönsaker och vin

Den så kallade hjärnkosten understryker vikten av grönsaker för hjärnhälsa. Ät åtminstone en riklig sallad med många råa grönsaker varje dag. Nötter bär, bönor, fullkorn, fisk, olivolja, kokosolja och lite rödvin rekommenderas också trots att rödvin innehåller socker. Viner som har minst kolhydrater anses vara:

  • Cabernet Sauvignon,
  • Pinot Noir och
  • Sauvignon Blanc.

Reducera eller undvik intag av framför allt:

  • rött kött och charkprodukter,
  • raffinerade mjölprodukter,
  • transfetter, oljor från frön och vegetabilier (förutom oliver), margarin, Flora, Bregott och
  • ost,
  • sötsaker, bakelser och
  • flottyrstekta varor (chips, pommes frites et).

Samma kostförslag gäller även cancer, diabetes och hjärtsjukdomar samt MS. En diet de flesta kan ha glädje av att introducera i sin vardagsmat. Vi svenskar äter för mycket kött och charkprodukter, sötsaker, bakelser och godis. Inte så bra och kan vara en anledning varför just nordiska länders befolkning hör till dem som drabbas mest av både cancer och Alzheimers.

En bra grundregel är; Ät riktig icke-processad mat, inte för mycket, och mestadels grönsaker.

Kolesterol och hjärnhälsa

Skolmedicinen har sedan länge underhållit en myt och framställt kolesterol som livsfarligt för hjärtat. Det baseras på samma ensidiga tankefel som man nu gör med beta-amyloida plack. Kolesterol är inte heller boven i dramat. Enligt forskning är det inflammation som medverkar till ökat kolesterol. Det är således den kroniska inflammationen som bör behandlas och man vet idag att kronisk inflammation medverkar till utveckling av kroniska sjukdomar. Ät gärna en antiinflammatorisk kost.

Enligt en välkänd hjärnforskare och neurolog dr David Perlmutter, som har skrivit flera böcker i ämnet, befinner sig en fjärdedel av vårt kolesterol i hjärnan där den fungerar som en antioxidant.

Läs mer: “MIND diet slows cognitive decline with aging”, D. Perlmutter

Ett antal forskningsstudier visar, tvärtemot vad skolmedicinen låtit oss tro, att högre kolesterolnivåer sammanfaller med bättre hjärnhälsa. Enligt forskaren Stephanie Seneff, Ph.D., spelar otillräckligt fett och kolesterol i hjärnan en väsentlig roll i en utveckling av Alzheimers, vilket hon redogör för i “APOE-4: The Clue to Why Low Fat Diet and Statins May Cause Alzheimer’s”.

Jag hoppas informationen inspirerar till att kritiskt granska skolmedicinens behandlingsförslag som allt för ofta handlar om att behandla symtom snarare än ta sig an de omständigheter som framkallat sjukdomen. Acceptera inte en ensidig fokusering på läkemedel, och kräv att man lägger fram förebyggande förslag. Det finns mycket vi själva kan göra för att minska risken för kroniska sjukdomar bara vi förses väldokumenterad och oavhängig information, vilket myndigheterna sällan tillhandahåller.

Integrativa behandlingar baserade på ett holistiskt synsätt passar väl in på kroniska sjukdomar och ger många gånger bättre resultat än läkemedelsbehandlingar. Sådana sjukdomar uppstår oftast inte av enda anledning. Alzheimers är ett bra exempel.

Text: Kerstin Unger-Salén, hälsoprofil med eget hälsocenter i Spanien | Kerstin driver hälsobloggen Alltomcancer.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Alzheimer