Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Läkare föreslår ny förklaring bakom autoimmuna sjukdomar och inflammationer

publicerad 15 november 2019
- TV Hälsa
Dr Erik Hexeberg. Foto: Arnt-Olav Enger
Dr Erik Hexeberg

Läkarna Sofie och Erik Hexeberg berättar för TV Hälsa att inflammationer är vävnadens lokala reaktion på skador som kan vara fysiska, kemiska eller orsakas av bakterier, virus och mikrosvampar. Inflammationen kan vara akut eller kronisk, förklarar läkarna.

Text: Birthe Storaker, “Hvorfor rammes så mange av betennelser og autoimmune sykdommer?” | Översättning: Madeleine Lidman

Kronisk inflammation

Sofie och Erik Hexeberg. Pressfoto.
Läkarna Sofie och Erik Hexeberg. Pressfoto.

Det finns ett antal sjukdomar (kroniska inflammationer) som definieras som autoimmuna (det vill säga att kroppen angriper sig själv). Exempel på det är diabetes typ 1, artrit och psoriasis. Andra kroniska inflammationer handlar om eksem, astma, artros och fibromyalgi. De definieras inte som autoimmuna.

Stress kan öka risken för att utveckla autoimmuna sjukdomar. Under år 2017 visade forskningsresultat att personer som drabbats av posttraumatisk stress, oftare drabbades av den autoimmuna sjukdomen lupus. Men varken stress eller andra enskilda faktorer kan förklara varför vissa drabbas av autoimmuna sjukdomar. Här spelar förmodligen många saker in, rapporterar forskning.no

Om du går till läkaren för dina inflammationer får du vanligtvis höra att det inte är möjligt att förklara varför inflammationerna uppstår och att det inte heller finns något som kan göras för att bli av med dem, förutom symptomlindring i form av antiinflammatoriska läkemedel.

Vad många inte är medvetna om är att matintolerans kan vara orsaken till många olika kroniska inflammationer. Läkarna Sofie och Erik Hexeberg föreslår även en annan förklaringsmodell bakom inflammationer och autoimmuna sjukdomar.

Läs resten av artikeln i TV Hälsa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq