Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Forskning: Kan GABA återställa insulinproduktionen hos diabetiker?

publicerad 29 januari 2020
- TV Hälsa
Diabetes kontroll. Foto: Akash Deep. Licens: Unsplash.com
Diabetes kontroll. Foto: Akash Deep. Licens: Unsplash.com
Diabetes under kontroll. Foto: Akash Deep. Licens: Unsplash.com

”Vårt mål är att patienter med typ 1-diabetes ska återfå eller öka sin egen insulinproduktion med hjälp av gamma-aminobutyric acid (GABA)”, säger Per-Ola Carlsson, professor i medicinsk cellbiologi vid vid Uppsala universitet. En ny studie har inletts och under våren kommer det att vara klart om de svenska forskarna har lyckats.

Text: TV Hälsa | Diabetes kontroll. Foto: Akash Deep. Licens: Unsplash.com

Personer med typ 1-diabetes hänvisas för närvarande till livslång behandling med insulinsprutor, men nu undersöker svenska forskare om det är möjligt att bota sjukdomen. I november 2019 inleddes en ny patientstudie vid Akademiska sjukhuset för att undersöka om Gamma-AminoButyric Acid (GABA), en av de största neurotransmittorerna i hjärnan, kan återställa insulinproduktionen hos människor.

Tidigare studier av gnagare och mänskliga insulinproducerande celler, har visat att det är möjligt att starta ny produktion av insulinproducerande, så kallade beta-celler i bukspottkörteln, där GABA är en av de viktigaste neurotransmittorerna i hjärnan och som också finns i bukspottkörteln.

Läs resten av artikeln i TV Hälsa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: diabetes