Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Att resa till Grekland under coronasäsong – Planet var nästan tomt på passagerare

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 25 augusti 2020
- Torbjörn Sassersson
KLM flight KL1581 från Amsterdam till Athen, 22 aug 2020. Foto: NewsVoice.se

NewsVoice reste till ön Samos i Grekland mitt under en extremt fattig turistsäsong. Det holländska flygbolaget KLM flög med en nästan tom Boeing 737. Att resa har blivit dyrt och riskabelt för alla parter: för resenärer, för resebyråer och flygbolag. Vi berättar vad du behöver veta för att resa till Grekland.

KLM flight KL1581, 22 aug 2020. Foto: Torbjörn Sassersson
Flygvärdinnor såg till att andningsmasken täckte hela munnen och näsan. KLM flight KL1581, 22 aug 2020. Foto: Torbjörn Sassersson

NewsVoice startade resan i Stockholm och rutten gick via Amsterdam. KLM:s ångest blir övertydlig sträckan Amsterdam-Athen. En Boeing 737-800 med upp till 186 flygstolar hade endast 32 passagerare under en flygning den 22 aug 2020.

Första försöket att nå Samos var i mitten på mars 2020, men det råkade sammanfalla med samma helg som grekiska myndigheter valde att stänga ned öarna för turism, även om det fortfarande gick att åka ner, på egen risk. Ytterligare två försök med charter gjordes att nå den grekiska ön juni/juli, men flygbolagen valde att ställa in båda dessa flygningar på grund av minimal efterfrågan. Till slut fanns endast en möjlighet kvar och det var att köpa en flygstol och ordna ett eget boende. Valet föll på Airbnb-upplägget som innebär att privatpersoner upplåter sin privatbostad för uthyrning.

Priset blev 5000 kr för en flygstol tur/retur och utöver det en kostnad på 3000 kr för 6 övernattningar i en privatbostad. Det kostade dessutom 1600 kr att erhålla ett PCR-test som visar om en person är smittbärare eller inte av viruset Sars Cov2. Provsvaret får inte vara äldre än 72 timmar och eftersom sträckan Arlanda-Samos tog nästan ett dygn att genomföra (19 timmar) kunde inte testet genomföras tre utan två dagar innan avresa. Provsvaret kommer ett dygn efter provtagning. Det betyder att resenären får veta endast ett dygn innan avresa om denne ens kan starta resan. PCR-testets resultat kontrollerades inte på Arlanda, men på flygplatserna i Amsterdam och Athen.

Pris per person

  • Flygstol: 5000 kr
  • PCR-test: 1600-2500 kr/person, beroende på klinik
  • Eget boende via Airbnb: 3000 kr för en egen villa vid havet (vilket är halva priset jämfört med en normal coronafri turistsäsong)

Totalt 10,000 kr eller mer per person sträckan Stockholm – Amsterdam – Athen – Samos.

Fler formulär som ska fyllas i

Utöver CR-testet måste alla resenärer besvara en PLF (Passenger Locator Form) innan avresa och de grekiska bestämmelserna gör gällande att om denna blankett med tillhörande QR-kod inte kan visas upp riskerar resenären att bötfällas med upp till 5000 Euro (över 50,000 kr). Flygbolaget vill även att resenären fyller i ett formulär samt de grekiska myndigheterna kräver att man intygar att man är frisk med ytterligare ett formulär.

Väl framme i Grekland kan resenären ändå tvingas ställa upp på ett slumpmässigt PCR-test på flygplatsen. Eftersom provsvaret tar något dygn att ta fram måste resenären sätta sig i självkarantän ett dygn innan denne kan lämna sitt hotellrum eller hyrbostad. Detta verkar inte kontrolleras mer än genom stickprov.

Stränderna lika tomma som på 1970-talet? Samos, Ireon, 25 aug 2020 mitt i coronakrisen. Foto: Sassersson
Stränderna lika tomma som på 1970-talet? Samos, Ireon, 25 aug 2020 mitt i coronakrisen. Foto: Sassersson

Det är uppenbar att KLM gick med stor förlust på denna flygning med endast 32 passagerare och 154 tomma stolar motsvarande ett till 83% tomt plan.

Det är lätt att förstå att ingen vill resa under så osäkra omständigheter och till dessa kostnader. Bara tanken att ett PCR-test kan ge fel provsvar ett dygn innan avresa vilket resulterar i att hela resan måste avbokas eller skjutas upp, avskräcker förmodligen de flesta och därav det nästan tomma KLM-planet.

Slutsatsen blir att endast välbärgade personer eller personer som reser i tjänst har råd att ta dessa risker allt medan flygbolagen gör brakförluster.

Text: Torbjörn Sassersson, Samos


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq