Läkare ger kloka råd om blodtryck och saltintag – Var inte orolig för salt och tryck

3
1541

HÄLSA. Många är fortfarande oroade för att äta salt och för att få för högt blodtryck. Läkaren Agneta Schnittger lugnar med kloka råd och insikter om de egentliga riskerna med saltintag och hon nämner att blodtrycket har naturliga variationer mellan högt och lågt.

Text: Agneta Schnittger | Video och redigering: Torbjörn Sassersson | Intervjun med Ingemar Ljungqvist spelades in den 26 februari 2020 i Provence, Frankrike.

I detta avsnitt tar vi upp de olika råden som man ger från myndigheter som exempelvis Livsmedelsverket  och ställer vetenskaplig frågor runt dessa. Är det verkligen så att ett förhöjt blodtryck orsakas av ett för stort saltintag och att man därför ska följa rekommendationerna från myndigheten ifråga?

Vi tar också upp grundläggande biologiska principer om belastning respektive brister. Utifrån detta perspektiv blir vårt svar helt annorlunda. Våra kroppar har en helt fantastisk förmåga att reglera sig själv, dvs den kan i detta fall göra sig av med ett överskott av salt utan extra energitillskott. däremot fordras det extra ansträngning att återvinna salt om vi får i oss för lite.

Vilka salter är bäst?

I avsnittet diskuteras också vilka salter som är bäst. Eftersom de innehåller lite olika mängder av övriga mineraler utöver natrium och klorid så kan det vara bra variera. Exempelvis är havssalt mycket fattigt på jod, så därför kan man emellanåt köpa jodberikat salt. Jodbrist kan ibland vara en viktig orsak till hälsoproblem.

Vi tar också kort upp ett förhöjt blodtryck , ett så kallat doktorstryck, som främst är ett fenomen som bottnar i ängslan – men som kan leda till onödig medicinering

Våra hälsosamtal är främst är avsedda för de som satt sin tilltro till myndigheternas råd och därför ibland har hamnat i en ohälsospiral.

Finner du informationen här väl  enkel, men ändå korrekt, så se till att den sprids till de som inte är lika insatta. Berätta även för din läkare och sjuksköterska att det finns annan information, som är vetenskapligt underbyggd!

Har du direkta frågor så gå gärna in i kommentarsfältet och ställ din fråga. Vi lovar att i mån av tid ta oss an ett svar, dvs ta ansvar.

Text: Agneta Schnittger

Relaterat

För den som vill veta mer rekommenderar Agneta boken ”The Salt Fix” av James Dinicolantonio och Agnetas artikel i Medicinsk Access: ”Ger lågt saltintag ett lägre blodtryck med minskad risk för hjärtkärlsjukdom” (nr 3, 2019,  sid 48-51).


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Ja, det är tur att det finns läkare som Agneta Schnittger, som ger livräddande råd!

  Hon bor i Frankrike och behöver därför inte i särskilt hög grad befara straff-sanktioner för sina sanningar.

  Andra sanningssägande svenska läkare som exempelvis Erik Enby, Annika Dahlqvist, Mikael Nordfors, Jon Tallinger har nog rätt påtagligt fått känna av etablissemangets sanktioner.

  Sveriges läkare tycks i hög grad styras av en mängd myndigheters samordnade sanktions-system.

  Jag har förresten funderat lite på ett namnbyte, i alla fall i folkmun, på en viss myndighet i ett visst avlångt land – med tanke på de råd som den ger allmänheten i hälsofrågor:

  ”Asocialstyrelsen” eller ”Fatalstyrelsen” eller ”Eliminalstyrelsen” eller ”Decimalstyrelsen” eller ”Auto-Suidalstyrelsen” eller kanske rentav ”Assassinalstyrelsen”…

 2. Agneta Schnittger och Ingemar Ljungqvist säger till NewsVoice:

  ”Våra hälsosamtal är främst är avsedda för de som satt sin tilltro till myndigheternas råd och därför ibland har hamnat i en ohälsospiral. Vi gör dem så enkla att de som idag gör fel , dvs hyser stor tilltro till myndigheternas råd, här ges en chans att få korrekt information.

  Tycker du att informationen här känns förenklad, men ändå korrekt, sprid den gärna till de som inte är lika insatta. Berätta även för din läkare att det finns ytterligare information, som är vetenskapligt underbyggd. Här skulle Agneta kunna ge en länk till artikeln i Medicinsk access:

  Har du direkta frågor så gå gärna in i kommentarsfältet och ställ din fråga. Vi lovar att i mån av tid ta oss an ett svar, dvs ta ansvar.”

 3. I USA var det mycket prat om saltintag och att en saltfattig kost var det allra hälsosammaste. Optimalt intag skulle man få om man åt vissa grönsaker som innehåller naturligt salt. När sommaren och värmen kom så var det massor av människor som dog av den enkla anledningen att salt svettas ut. Då kunde man läsa i tidningarna ”att det förstår väl varje människa att man måste inta salt när det är varmt”.
  Man förväntade sig jodbrist och rubbningar i sköldkörteln (1998-2006) vilket vi idag ser drabbar allt fler.
  Medicinsk access . se den var bra!

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här