SVT Vaccinkrigarna – Tittarservice svarar på kritik från arga tittare

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 december 2020
- NewsVoice redaktion
Vaccinspruta - Foto: Andres Rueda, Public domain, Flickr.com

SVT VACCINKRIGARNA. Många TV-tittare är irriterade på hur SVT-journalisterna Anna Beckman, Malin Olofsson och Emily Simmons wallraffade vaccinkritiker med argumentet att det handlar om en “ljusskygg rörelse” med “makthavare” som måste rökas ut. NewsVoice publicerar några läsarfrågor riktade till journalisterna, frågor som istället besvaras av SVT:s tittarservice.

Text: NewsVoice

En tittare skriver (texten är grammatisk korrigerad):

“De som är engagerade i vaccinfrågan är ofta privatpersoner som läst på oerhört mycket för att veta vad de talar om. Tusentals timmar har spenderats för att läsa studier, rapporter och officiell statistik för att förstå hur allt hänger ihop. Som grävande journalister har ni gjort det jobbet? Vad kom ni fram till då? Hur kan ni veta att de påstår något som är felaktigt?”

 

Tittaren skriver också att det är fel att förlöjliga föräldrars oro och förminska de som försöker granska makten. Tittaren lägger fram en graverande omständighet när det gäller skolläkarnas bristande utbildning i vaccinationsrisker (en okunskap som är allmänt känd):

“Har ni frågat läkare hur många timmars undervisning som de fått om vacciner? Jag har en bekant som är infektionsläkare, dvs han har vacciner som sin profession, han vet att det finns en adjuvant (för att få en immunreaktion) och ett aktivt ämne som man vaccinerar emot. Adjuvanten kan vara aluminium, kvicksilver, formaldehyd mm. Att gå in närmare och få fakta om hur ämnena påverkar kroppen det vet han inte. De får undervisning främst om vilka vacciner som finns och programmet om hur de ska tas, det är det viktigaste.”

Läs mer: Brittiska regeringen: Covidvaccin bör ej ges till barn och havande kvinnor

Tittaren som verkar vara påläst lägger fram ytterligare information och skriver:

“Spädbarn i Sverige får 1 milligram aluminium redan vid 3 månaders ålder. Enligt FDA är 5 mikrogram per kilo kroppsvikt förknippat med toxiska effekter. Om barnet väger 5 kg så är en dos på 25 mikrogram förenat med en hälsorisk. Barnen får därmed en dos som är 40 gånger så stor! Detta är inget som informeras om på BVC. Man får höra att det är sån liten mängd, men det sprutas in i blodet [egentligen under huden eller i muskeln]. Hur påverkar det barnet när det hamnar i hjärnan?”

Läs mer: Replik till SVT – Att granska vacciner är inget brott

Skärmdump från SVT tittarservice, 2020.
Skärmdump från SVT tittarservice, 2020.

SVT tittarservice svarar på frågor om vacciner och de journalistiska metoderna i SVT Vaccinkrigarna

Från kommunikatören Artur, den 11 december 2020 09:21 angående SVT Vaccinkrigarna:

“Tack för ditt mejl. Så här svarar redaktionen: Vi har inifrån följt vaccinmotståndet i Sverige och USA i över ett och ett halvt år för att kunna berätta hur några av de främsta personerna inom rörelsen arbetar för att sprida sitt budskap om att vacciner är farliga och orsakar mer skada än nytta.

I Sverige har vi en hög vaccinationsgrad men samtidigt ser Folkhälsomyndigheten att ungefär 20% av dagens svenska föräldrar är tveksamma kring vacciner. Om de slutar vaccinera sina barn skulle det finnas risk för att vi skulle få tillbaka sjukdomar som tex mässlingen i Sverige. En sjukdom som kan skada för livet och till och med leda till döden.

Problemet är att personerna du refererar till inte förstår hur det akademiska arbetet fungerar och/eller vrider data för att det ska stämma in till sin egen världsbild.

Om vi tar Wakefield som ett exempel eftersom du nämner MPR-vaccinet. Hans studie kring en relation mellan vaccinet och autism var redan vid publiceringsdatumet kritiserad. Dessutom gjorde den, inklusive Wakefield själv slutsatsen att inget samband kunde etableras mellan autism och vaccinet. Däremot gick han själv ut på en presskonferens och påstod motsatsen.

Därefter studeras studien av andra forskare som fastslog att den mycket riktigt inte kunde påvisa en koppling. Detta är ett normalt akademiskt förfarande och finns inom vetenskapen. Ett av vetenskaplighetens krav är öppenhet och att den kan kritiseras. Personer som Wakefield verkar skrämmande nog ha glömt bort det när det passar och fortsätter med falska påståeenden.

De vi har träffat sitter på en maktposition inom antivaccinrörelsen. Den främsta vaccinmotståndaren i Norden har vi följt i över 1,5 år och hon var tydlig med att hon inte ställer upp på intervjuer med Sveriges Television.

För att kunna komma henne nära och förstå hennes drivkraft och verkligen kunna ta henne på allvar så såg vi att vi behövde utge oss för att vara några andra.

Wallraff är en metod som kan användas för att avslöja allvarliga missförhållanden eftersom det annars inte varit möjligt. Vi har hela tiden följt de svenska regler och lagar som finns för journalistisk verksamhet. Vi har träffat Linda Karlström i hennes hem vid ett tillfälle.

Övriga inspelningar har skett på andra platser än hennes hem. Linda Karlströms familj och egna erfarenheter är en viktig del av hennes argumentation. När Linda startade sitt kampanjarbete så höll hon sina möten hemma och en av hennes metoder för att komma i kontakt med oroliga föräldrar är att sälja in sig själv som en “vanlig hemmamamma”.

Vi kommer inte visa några bilder på hennes barn.

Om du tittar på serien kommer du snabbt se att det är gemensamt för rörelsen i både USA och Sverige. “Hör vad föräldrarna säger” är svaret på minsta fråga och när man lyssnar på Linda Karlström bör man också vara uppmärksam på att hon är väldigt medveten om hur media fungerar. Hon har tidigare förklarat för oss hur hon brukar göra för att manipulera sin publik. Hon tvekar inte att använda sig själv eller sin familj för att vinna en diskussion som många anser borde handla om vetenskapliga belägg. Slutligen, agerar hon som privatperson och vi ifrågasätter inte att hon tror på det hon gör.

Men i sin kamp mot vaccin är Karlström ingen privatperson. Föräldrar som ser hennes tolkning av vetenskap på Youtube eller på en föreläsning, tolkar henne som en auktoritet och fattar livsavgörande beslut utifrån hennes slutsatser. Om man väljer att sprida så kontroversiella påståenden som Karlström så får man också tåla att bli granskad. Vi tror att många kommer att bli förvånade när de ser vad som driver Linda Karlström.

Önskar dig en fortsatt fin vecka.”

Läs mer: SVT vill karaktärsmörda fembarnsmamma som föreläser om vaccinrisker

Text: NewsVoice

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Folk ska lära sig dubbeltänka kvicksilver/aluminium i fisk som gravida kvinnor äter är farligt för barnet, däremot kvicksliver/aluminium in i små barns blodomlopp är såklart ofarligt…

  Vad jag sett mest Guilt by association, SVT varför ingen granskning av dom som hade verkligen haft att göra med Nazisterna dvs. Wallenbergarna…
  Se boschafäären mm. Se t.ex. https://www.riktpunkt.se/rp_2007/nr_1_07/07_01_06.htm och https://larouchepub.com/eiw/public/1994/eirv21n48-19941202/eirv21n48-19941202_052-sweden_wallenberg_and_the_wwf_fa.pdf

 • Folk ska lära sig dubbeltänka kvicksilver/aluminium i fisk som gravida kvinnor äter är farligt för barnet, däremot kvicksliver/aluminium in i små barns blodomlopp är såklart ofarligt…

  Vad jag sett mest Guilt by association, SVT varför ingen granskning av dom som hade verkligen haft att göra med Nazisterna dvs. Wallenbergarna…
  Se boschafäären mm. Se t.ex. https://www.riktpunkt.se/rp_2007/nr_1_07/07_01_06.htm och https://larouchepub.com/eiw/public/1994/eirv21n48-19941202/eirv21n48-19941202_052-sweden_wallenberg_and_the_wwf_fa.pdf

 • Om Du skall sälja en begagnad bil…, tänk dig då att spekulanten som saknar körkort då först begär av dig att Du skall ta körlektioner med honom i ett halvår. Han är misstroende mot om hjulen kan fungera. I princip skall Du även uppfinna hjulet på nytt åt honom. Förklara hur ett hjullager fungerar etc. Du är själv en Rolls-Royce-mekaniker. Men Du skall sälja denna skrotbil för 5.000 åt honom. Blir Du inte frestad att bara skicka hem denne spekulant, för inte är det väl värt besväret…? I princip leder akadmikerföraktet och misstron mot vetskapen fram till att varje människa själv måste uppfinna hjulet. Varje människa måste själv utbilda sig till läkare. 7 år för att kunna ställa diagnoser och kanske ge sig själv en spruta. Ja. Go for it, och Lycka till!!! Låter det för jobbigt så finns det en genväg: Att läsa en kurs Vetenskapsteori. Om man då inser hur all forskning fram till ett resultat alltid följer fastställda hållplatser, så att en psykolog med tillförsikt skall kunna läsa endast medicinarens resultat, utan att behöva misstro vägen dit, och omvänt, medicinaren skall kunna se på psykologens resultat i hans studie, utan att behöva nagelfara årens arbete som lett fram till de slutsatser som presenteras, utan förstå att all vetenskap har gemensam grund och är oerhört arbetsbesparande. Det HAR förekommit forskningsfusk och bedrägerier med egna syften, men vi kan inte fastna i misstro för det. Spridandet av denna misstro är som att sticka kniven i däcken på alla bilar man ser och begära att hjulet skall uppfinnas på nytt. Nu har jag fått nog av News Voice. Ni har inget annat att tillföra än hat och konspirationsteorier.

  • Det har många gånger i historien visat sig att vetenskapen måste korrigera tidigare föreställningar. Ofarligt rökande, DDT, Asbest mm har efter många års försäkran blivit förbjudna. Det verkar finnas en tredje variabel inblandad, alltså en felande länk mellan vaccinet och drabbade människor. Vacciner har orsakat både MS och Narkolepsi, och det finns därför en riskaspekt och det är den som nu undersöks. Om tusentals föräldrar noterat tillbakagång i utvecklingen hos sina barn direkt efter en vaccinering, så är det inte rätt väg att gå för vetenskapen att neka till kopplingen med hjälp av studier. Man borde istället ödmjukt kommunicera sin okunskap och fokusera på att hitta den variabel som hittills förbisetts. Förutsättningen är då förstås att vetenskapens representanter vinnlägger sig om sanningen och inte om framtida forskningsmedel!

  • Ok Martin , här kommer lite mer “hat”.

   Om du givit dig själv lite mer tid kunde du kanske lyckats åstadkomma en metafor med lite relevans. Åtminstone. Om jag till äventyrs misstänker att hjulen inte “fungerar” på den bil jag ska köpa kan jag enkelt be säljaren bevisa det medelst att helt enkelt köra runt med bilen tills jag är övertygad. Det är dessvärre inte lika enkelt när det gäller vacciner , för den som är orolig över om de “fungerar”.

   Dessutom , vem har hört talas om hjul som inte “fungerar” ? Ingen , vad jag vet. Ställ detta faktum mot alla de dokumenterade fall av bieffekter från vacciner som offentliggjorts. Fundera sen på om det möjligtvis även finns ett mörkertal som alltså inte offentliggjorts av skilda orsaker. Fundera vidare på varför läkemedelsbolagen som tillhandahåller vaccinerna är friskrivna från straffansvar vid eventuella bieffekter , åtminstone i USA.

   Har du hört talas om Bill Gates vaccinprogram i Indien ? https://www.youtube.com/watch?v=bg1NBTEhcU8

   Har du någonsin funderat på sambandet mellan det s.k. tremånadersvaccinet och plötslig spädbarnsdöd ? Nej , naturligtvis inte , det är ju bara “konspirationsteorier” och dylikt förutsätter ju att konspirationer skulle förekomma vilket ju är huvudlöst att tro. Eller hur ?

   Bättre att lita på vetenskapen , att vi lever i en idyll , att alla människor vill alla gott. På det viset slipper vi ju också bry oss om att ta eget ansvar och kan ägna våra liv åt sånt vi förstår oss på i stället och låta “överheten” sköta om det viktiga.

 • Om Du skall sälja en begagnad bil…, tänk dig då att spekulanten som saknar körkort då först begär av dig att Du skall ta körlektioner med honom i ett halvår. Han är misstroende mot om hjulen kan fungera. I princip skall Du även uppfinna hjulet på nytt åt honom. Förklara hur ett hjullager fungerar etc. Du är själv en Rolls-Royce-mekaniker. Men Du skall sälja denna skrotbil för 5.000 åt honom. Blir Du inte frestad att bara skicka hem denne spekulant, för inte är det väl värt besväret…? I princip leder akadmikerföraktet och misstron mot vetskapen fram till att varje människa själv måste uppfinna hjulet. Varje människa måste själv utbilda sig till läkare. 7 år för att kunna ställa diagnoser och kanske ge sig själv en spruta. Ja. Go for it, och Lycka till!!! Låter det för jobbigt så finns det en genväg: Att läsa en kurs Vetenskapsteori. Om man då inser hur all forskning fram till ett resultat alltid följer fastställda hållplatser, så att en psykolog med tillförsikt skall kunna läsa endast medicinarens resultat, utan att behöva misstro vägen dit, och omvänt, medicinaren skall kunna se på psykologens resultat i hans studie, utan att behöva nagelfara årens arbete som lett fram till de slutsatser som presenteras, utan förstå att all vetenskap har gemensam grund och är oerhört arbetsbesparande. Det HAR förekommit forskningsfusk och bedrägerier med egna syften, men vi kan inte fastna i misstro för det. Spridandet av denna misstro är som att sticka kniven i däcken på alla bilar man ser och begära att hjulet skall uppfinnas på nytt. Nu har jag fått nog av News Voice. Ni har inget annat att tillföra än hat och konspirationsteorier.

  • Det har många gånger i historien visat sig att vetenskapen måste korrigera tidigare föreställningar. Ofarligt rökande, DDT, Asbest mm har efter många års försäkran blivit förbjudna. Det verkar finnas en tredje variabel inblandad, alltså en felande länk mellan vaccinet och drabbade människor. Vacciner har orsakat både MS och Narkolepsi, och det finns därför en riskaspekt och det är den som nu undersöks. Om tusentals föräldrar noterat tillbakagång i utvecklingen hos sina barn direkt efter en vaccinering, så är det inte rätt väg att gå för vetenskapen att neka till kopplingen med hjälp av studier. Man borde istället ödmjukt kommunicera sin okunskap och fokusera på att hitta den variabel som hittills förbisetts. Förutsättningen är då förstås att vetenskapens representanter vinnlägger sig om sanningen och inte om framtida forskningsmedel!

  • Ok Martin , här kommer lite mer “hat”.

   Om du givit dig själv lite mer tid kunde du kanske lyckats åstadkomma en metafor med lite relevans. Åtminstone. Om jag till äventyrs misstänker att hjulen inte “fungerar” på den bil jag ska köpa kan jag enkelt be säljaren bevisa det medelst att helt enkelt köra runt med bilen tills jag är övertygad. Det är dessvärre inte lika enkelt när det gäller vacciner , för den som är orolig över om de “fungerar”.

   Dessutom , vem har hört talas om hjul som inte “fungerar” ? Ingen , vad jag vet. Ställ detta faktum mot alla de dokumenterade fall av bieffekter från vacciner som offentliggjorts. Fundera sen på om det möjligtvis även finns ett mörkertal som alltså inte offentliggjorts av skilda orsaker. Fundera vidare på varför läkemedelsbolagen som tillhandahåller vaccinerna är friskrivna från straffansvar vid eventuella bieffekter , åtminstone i USA.

   Har du hört talas om Bill Gates vaccinprogram i Indien ? https://www.youtube.com/watch?v=bg1NBTEhcU8

   Har du någonsin funderat på sambandet mellan det s.k. tremånadersvaccinet och plötslig spädbarnsdöd ? Nej , naturligtvis inte , det är ju bara “konspirationsteorier” och dylikt förutsätter ju att konspirationer skulle förekomma vilket ju är huvudlöst att tro. Eller hur ?

   Bättre att lita på vetenskapen , att vi lever i en idyll , att alla människor vill alla gott. På det viset slipper vi ju också bry oss om att ta eget ansvar och kan ägna våra liv åt sånt vi förstår oss på i stället och låta “överheten” sköta om det viktiga.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *